NHL Top 100, sijat 91–95: Maalivahteja ja Markuksia

NHL / Artikkeli
Markus Mattsson oli ensimmäinen suomalainen NHL-maalivahti.
Kuva © International Hockey Archives

95. Markus Mattsson

Markus Mattson toimi pioneerina ja tienraivaajana kaikille suomalaisvahdeille. Hän oli kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen maalivahti NHL:ssä; tai ylipäätään Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoissa.

Jokunen eurooppalainen kenttäpelaaja, kuten esimerkiksi Börje Salming ja Risto Siltanen, laskettiin tuolloin NHL:ssä jo kärkipelaajiksi. Eurooppalaiset maalivahdit olivat kuitenkin vielä kuriositeetteja ja kelpasivat yleensä ainoastaan epätoivoisille häntäpään seuroille.

Mattsonin tulokaskaudella 1979–1980 NHL:ssä pelasi hänen lisäkseen vain kolme maalivahtia vanhalta mantereelta: tšekkoslovakialainen Jiri Crha Torontossa sekä ruotsalaiset Hardy Åström Coloradossa ja Göran Högosta Quebecissa.

Mattson oli tosin pelannut Pohjois-Amerikassa jo vuodesta 1977. Suomea sekä Kanada Cupissa että Izvestija-turnauksessa edustanut tamperelainen oli varattu kesällä sekä WHA:n että NHL:n varaustilaisuuksissa.

Voi vaan arvailla, millaiseksi Mattsonin ura olisi muodostunut, jos hän olisi päätynyt NHL-varauksen tehneeseen Islandersiin, joka hallitsi liigaa dynastian tavoin koko 1980-luvun alun. Vaan eipä Mattson ilman mestaruuksia jäänyt Winnipegissäkään.

WHA veteli jo viimeisiään ja oli menettänyt seurojen lisäksi suuren osan tähtipelaajistaan NHL:ään. Jetsissä suomalaisvahdilla oli kuitenkin joukkuetovereinaan muun muassa legendaarinen Bobby Hull sekä Ruotsin parhaimmistoa. Jets voitti WHA:n mestaruuden kummallakin Mattsonin kaudella.

Kauden 1978–1979 jälkeen WHA lakkautettiin. Jets siirtyi NHL:ään, mutta menetti lähes kaikki kärkipelaajistaan ja muuttui menestyvästä seurasta heittopussiksi. Ensimmäisellä NHL-kaudellaan Jets voitti 20 ottelua ja seuraavalla kaudellaan vain yhdeksän.

Mattson pelasi näiden kahden kauden aikana NHL:ssä yhteensä 51 ottelua. Kaudella 1981–1982 Jetsillä pyyhki jo paremmin ja se selvitti tiensä pudotuspeleihinkin, mutta Mattsonin koko kausi sujui farmin puolella.

Kauden 1982–1983 Mattson aloitti Minnesota North Starsissa, mutta pääsi pelaamaan joukkueessa vain kaksi peliä. Keväällä hänet kaupattiin Los Angelesiin – eli jälleen yhteen sarjan hännänhuipuista. Mattson pelasi Kingsissä myös seuraavan kauden.

Mattsonin Kings-ajan suurin saavutus oli Wayne Gretzkyn hurjan pisteputken päättäminen tammikuussa 1984 Edmontonissa. 51 peräkkäisen ottelun mittaiseksi Mattsonin ansiosta jäänyt ennätys on edelleen lyömättä. Samalla ympyrä sulkeutui. Olihan Gretzky tehnyt kuusi vuotta aiemmin ensimmäisen maalinsa Oilers-paidassa juuri Mattsonin selän taakse.

Mattson palasi kotiin Tampereelle seitsemän Pohjois-Amerikassa vietetyn kauden ja 92 NHL-ottelun jälkeen. Hän pelasi Tapparassa kolme kautta ja päätti pelaajauransa toiseen peräkkäiseen SM-liigamestaruuteen keväällä 1987.

94. Markus Nutivaara

Markus Nutivaara vakiinnutti paikkansa Kärppien Liiga-kokoonpanossa mestaruuteen päättyneen kauden 2014–15 aikana. Mestaruutta seuranneena kesänä Columbus Blue Jackets käytti seitsemännen kierroksen varauksen 21-vuotiaaseen Nutivaaraan, joka olisi ollut varauskelpoinen jo kolme vuotta aiemmin.

Nutivaara pelasi Kärpissä vielä yhden kauden, jonka jälkeen oli aika siirtyä rapakon toiselle puolen kahden vuoden sopimuksella. Pelipaikka Blue Jacketsin puolustuksessa vakiintui hieman yllättäen heti ensimmäisellä kaudella. Paremmin otteistaan omassa päässä tunnettu puolustaja teki toisen kautensa 61 ottelussa uransa parhaat pisteet 7+16=23.

Kesällä 2018 syntyi uusi nelivuotinen sopimus, jonka puolessavälissä tuli siirto Florida Panthersiin. Ensimmäinen kausi Panthersissa jäi käytännössä uran viimeiseksi, sillä seuraavalla kaudella tilille tuli loukkaantumisten takia vain yksi ottelu.

Kesällä 2022 syntyi vielä sopimus San Jose Sharksin kanssa, mutta pelaamaan Nutivaara ei enää pystynyt. Uransa viimeisen ottelun aikaan Nutivaara oli vasta 27-vuotias ja virallinen lopettamispäätös tuli 29-vuotiaana kesällä 2023.

93. Ville Husso

Ville Husso otti paikkansa kasvattajaseuransa HIFK:n Liiga-joukkueen ykkösmaalivahtina kaudella 2013–14 ollessaan 18-vuotias. Kauden aikana helsinkiläinen pääsi myös juhlimaan nuorten maailmanmestaruutta kakkosmaalivahdin roolissa Juuse Saroksen kantaessa päävastuun leijonamaalilla. Seuraavana kesänä St. Louis Blues varasi Husson neljännellä kierroksella.

Ura HIFK:ssa jatkui vielä kahden kauden ajan, joista jälkimmäisellä Husso johti joukkueensa loppuotteluun asti. Tappara vei lopulta mestaruuden, mutta Husso valittiin Liigan parhaaksi maalivahdiksi.

Peräti neljä ensimmäistä kautta Pohjois-Amerikassa vierähtivät AHL:ssä ilman ainuttakaan NHL-peliä. Kaudella 2018–19 Blues kaipasi farmista paikkausta maalivahtien loukkaantumistilanteeseen, mutta AHL:ssä ykkösmaalivahdiksi noussut Husso oli itsekin loukkaantuneena. Paikka ylhäällä meni Jordan Binningtonille, joka torjui seuran lopulta Stanley Cup -mestariksi asti.

Syksyllä 2020 Husso pääsi vihdoin aloittamaan NHL-uransa, tosin Binningtonin takana kakkosmaalivahtina. Kaudella 2021–22 Husso ja Binnington jakoivat torjuntavastuun tasaisesti, ja keväällä Husso pääsi pelaamaan uransa toistaiseksi ainoat NHL-pudotuspeliottelut.

Kesällä 2022 edessä oli kauppa Detroit Red Wingsiin, joka teki Husson kanssa kahden vuoden sopimuksen. Ensimmäisellä kaudella moottorikaupungissa tilille kertyi 56 pelattua ottelua, mikä on toistaiseksi uran korkein määrä.

Kausi 2023–24 oli loukkaantumisen takia rikkonainen, eikä Husso pelannut kevätkaudella kuin yhden ottelun AHL:ää ja yhden NHL:ää. Tuleva kausi on sopimuksen viimeinen ja 29-vuotiaan stadilaisveskarin uran suunnan kannalta ratkaiseva.

92. Markus Granlund

Kasvattajaseurassaan Laser HT:ssä ja Kärpissä juniorina pelannut Markus Granlund seurasi isoveljeään Mikaelia Oulusta Helsinkiin ja HIFK:hon 16-vuotiaana. Kun Calgary Flames varasi nuoremman Granlundin kesällä 2011, oli tällä takana vain pari Liiga-ottelua. Kahden kokonaisen Liiga-kauden jälkeen edessä oli muutto rapakon taakse.

Sekä NHL että AHL tulivat tutuiksi kolmen ensimmäisen kauden aikana. Kaudella 2016–17 ei enää tullut piipahduksia farmiin, vaan edelliskaudella Vancouver Canucksiin siirtynyt Granlund teki 69 ottelussa piste-ennätyksensä 19+13=32. Seuraavat kaudet toivat 12 ja 22 tehopistettä.

Kolmen kokonaisen Canucks-kauden jälkeen kesällä 2019 oli seuraavan kanadalaisseuran vuoro. Edmonton Oilersissa tehot olivat kateissa ja AHL tuli pitkästä aikaa tutuksi. Kausi jäi Granlundin viimeiseksi Pohjois-Amerikassa.

NHL-uransa jälkeen Granlund on pelannut KHL:ssä ja Sveitsin NL:ssä. 31-vuotiaan hyökkääjän uran toistaiseksi ainoa aikuisten arvokisaedustus olympialaisissa 2022 päättyi kultajuhliin.

91. Jussi Markkanen

Jussi Markkanen varattiin Edmonton Oilersiin vasta 26-vuotiaana kesällä 2001. Ennen varaustaan kuusi SM-liigakautta Tapparan ja SaiPan riveissä pelannut imatralaistaustainen Markkanen siirtyi Pohjois-Amerikkaan heti syksyllä 2001.

Kahden ensimmäisen Oilers-kauden aikana Markkanen pelasi yhteensä 36 NHL-ottelua runkosarjassa ja yhden pudotuspeleissä. Kausi 2003–04 alkoi New York Rangersissa, mutta kauden lopussa Markkanen pelasi taas Oilers-paidassa. Yhteensä tilille kertyi tuolla kaudella 33 pelattua ottelua. Työsulkukaudeksi 2004–05 Markkanen suuntasi Venäjän pääsarjan Lada Toljattiin.

Seuraavalla kaudella Markkanen pelasi runkosarjassa 37 ottelua, joka jäi uran korkeimmaksi saldoksi. Keväällä vastuuta tuli jopa Stanley Cup -finaaleissa ykkösmaalivahdin Dwayne Rolosonin loukkaannuttua. Markkanen pelasi nollapelin sarjan kuudennessa ottelussa, mutta mestaruus meni kuitenkin seitsemännen loppuottelun jälkeen Carolina Hurricanesille.

Markkanen pelasi uransa viimeiset NHL-ottelut kaudella 2006–07. Pelaajaura jatkui vielä Suomessa, Venäjällä ja Sveitsissä kauteen 2017–18 asti. Tämän jälkeen ura on jatkunut toimitusjohtajana SaiPassa ja urheilujohtajana sekä SaiPassa että koko Liigassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle