NHL Top 100, sijat 96–100: Myöhään kypsyneitä laitureita ja Bluesista NHL:ään ponnistaneita maalivahteja

NHL / Artikkeli
Colorado Avalanchen hattutempullaan pudotuspeleissä pudottanut Joel Kiviranta päätyi myöhemmin itse Avalanchen riveihin.
Kuva © Michael Martin / NHLI via Getty Images
Jatkoaika listaa sata parasta suomalaista NHL-jääkiekkoilijaa kautta aikojen. Tässä jutussa käymme läpi listan sijat 96–100.

100. Mikko Eloranta 

Mikko Eloranta ei ollut junioritähti, vaan duunari, jonka pitkä ura oli kovan työnteon sekä ankaran hienvuodattamisen ansiota.

Divarivuosien tahkoaminen palkittiin viimein vuonna 1998 valinnalla Suomen MM-kisajoukkueeseen ja seuraavana vuonna liigamestaruudella TPS:n kapteenina.

Laajentumisen myötä NHL:ssä oli tarvetta uusille pelaajille ja vähän vanhemmatkin eurooppalaispelaajat kiinnostivat jo seuroja. Elorantakin oli jo 27-vuotias tehdessään sopimuksen Boston Bruinsin kanssa kesällä 1999.

Eloranta pelasi tulokaskaudellaan 1999–2000 NHL:ssä 50 peliä. Hänen roolinsa oli pelata jarrukentissä vastustajan tähtiä vastaan. Seuraavalla kaudella turkulainen sai jo hieman enemmän vastuuta. Eloranta pelasi 63 ottelua ja teki niissä NHL-uransa parhaat pisteet 12+11=23.

Lokakuussa 2001 Bruins myi Elorannan osana isompaa kauppaa Los Angelesiin. Eloranta lunasti saman tien vakiopaikan Kingsin pelaavassa kokoonpanossa ja pääsi elämänsä ensimmäistä kertaa pelaamaan myös NHL:n pudotuspelejä.

Eloranta pelasi vielä toisenkin täyden kauden Kingsin riveissä, mutta palasi sitten neljän NHL-kauden jälkeen takaisin Suomeen ja TPS:n kapteeniksi. Eloranta pelasi urallaan vielä Sveitsissä ja Ruotsissakin.

Eloranta pelasi NHL:ssä 264 runkosarjaottelua, joissa iski yhteistehot 32+44=76.

99. Kaapo Kähkönen 

27-vuotias Kaapo Kähkönen on espoolaisen EJK:n kasvatti. Maalivahti pääsi haistelemaan Liigan menoa Espoon Bluesin mukana jo kaudella 2013–14, mutta torjuntavastuuta ei tuolloin vielä irronnut.

Kauden 2014–15 Kähkönen torjui lainalla Mestiksen TUTOssa, jossa hän iski välierissä maalin KooKoota vastaan. Kähkönen on tehnyt maalin lisäksi keväällä 2015 Suomen U20:n ja U18-maajoukkueiden harjoitusottelussa sekä Lukon riveissä Pitsiturnauksessa 2017.

Kähkönen sai Blues-torjuntavastuunsa kaudella 2015–16, kun miesten edustusjoukkue pelasi viimeistä kauttaan ennen konkurssia. Liigajumbon riveissä hän kirjautti 27 ottelussa kelvollisen torjuntaprosentin 90,8.

Vuodenvaihteessa 2016 Kähkönen oli Nuorten Leijonien juhlittu sankari, kun hän nousi alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa joukkueen ykkösvahdiksi ja torjui Suomen MM-kultaan asti. Ennen NHL-siirtoaan Kähkönen edusti kaksi kautta Lukkoa yli 92 prosentin torjuntavarmuudella.

Kesällä 2018 Kähkönen siirtyi Minnesota Wildiin, jossa peliaikaa NHL:n puolella kertyi neljän kauden aikana kaikkiaan 54 ottelussa. AHL:ssä hän voitti parhaan maalivahdin palkinnon 2020 torjuttuaan 92,7 prosentin varmuudella.

Kähkönen siirtyi San Jose Sharksiin maaliskuussa 2022. Kähkönen onkin saanut toistaiseksi eniten NHL-pelejä tililleen juuri kaudella 2022–23, jolloin hän huhki 37 ottelussa. Viime keväänä Kähkönen kaupattiin jälleen siirtorajan kynnyksellä, nyt New Jersey Devilsiin. Ensi kaudella ura jatkuu yksivuotisen sopimuksen voimin Winnipeg Jetsissä.

98. Mikko Koskinen 

Vantaalla syntynyttä EVU:n kasvattia Mikko Koskista kuvaltiin pelaajaurallaan leikkisästi "kolmen metrin Koskiseksi", sillä onhan hän varreltaan peräti 200-senttinen. Liiga-uransa Koskinen avasi Espoon Bluesissa kausina 2007–09. Jälkimmäisellä kaudella vastuuta irtosikin jo 33 runkosarja- ja 14 pudotuspeliottelun verran. Blues jäi keväällä 2009 neljänneksi hävittyään pronssiottelun KalPalle, jota Koskinen edusti myöhemmin urallaan.

Koskinen kiekkoili Pohjois-Amerikassa kahteen otteeseen. 2009–12 maalivahti torjui enimmäkseen AHL:n ja ECHL:n puolella, mutta kaudella 2010–11 hän pääsi torjumaan neljä ottelua NHL:n New York Islandersissa.

Tämän jälkeen suuntana oli Liigan ja Venäjän kaukalot. Koskinen oli Euroopan-vuosinaan usein myös Leijonissa. Hänet valittiin MM-kisoihin kahdesti sekä World Cupiin ja olympialaisiin kerran.

Koskisen toinen NHL-keikka (2018–22) oli selvästi menestyksekkäämpi. Hän pelasi ylhäällä Edmonton Oilersissa koko neljän vuoden ajan. Torjuntaprosentin puolesta paras kausi oli 2019–20, jolloin hän kirjautti 38 runkosarjaottelussa lukeman 91,7. Eniten vastuuta tuli avauskaudella, 55 ottelua.

Koskinen lopetti pelaajauransa tähän kevääseen. Viimeiset kaksi kautta hän torjui Sveitsin NL:ssä HC Luganossa.

97. Timo Blomqvist 

Vuonna 1961 syntynyt Timo Blomqvist kuului ikäluokkansa lahjakkaimpiin suomalaispelaajiin. Hän oli voittamassa Jari Kurrin ja kumppaneiden kanssa alle 18-vuotiaiden EM-kultaa kotikisoissa 1978. Seuraavan vuoden turnauksessa Blomqvist valittiin koko kisojen parhaaksi puolustajaksi.

Hän ehti voittaa myös kaksi alle 20-vuotiaiden MM-hopeaa ja nousta runkopuolustajaksi SM-liigassa ennen kuin siirtyi asepalveluksensa suoritettuaan NHL:ään.

Washington Capitals ei ollut lupaillut liikoja viidennen kierroksen nuorelle  eurooppalaisvaraukselleen. Blomqvistille oli kerrottu, että ensimmäiset kolme kautta tulisivat kulumaan farmissa. Mahdollisuus päästä pelaamaan NHL:ssä vaikutti vieläkin kaukaisemmalta tavoitteelta, kun puolustaja mursi leukansa harjoitusottelussa juuri ennen kauden alkua.

Toisin kuitenkin kävi. Blomqvist pelasi heti tulokaskaudellaan 1981–82 Capitalsissa 44 ottelua ja vain 13 AHL:ssä.

– Washington oli NHL:n huonoin joukkue, ja kaikki joilla oli luistimet pääsivät kokeilemaan, Blomqvist muisteli uransa alkuaikoja Ilta-Sanomille.

Capitals vaihtoi kesken kauden valmentajaa. Uudeksi valmentajaksi tuli farmiseuraa luotsannut Bryan Murray. Seuraavaksi kaudeksi seurassa vaihtui myös GM ja samalla Capitalsin suuntakin muuttui.

Capitals pääsi ensimmäistä kertaa pudotuspeleihin kaudella 1982–83 ja jatkoi samalla linjalla myös seuraavina kausina. Blomqvist pelasi neljän Capitals-kautensa aikana 223 runkosarjaottelua, 13 playoff-ottelua ja pääsi myös tapaamaan Ronald Reagania Valkoisessa talossa.

Blomqvist oli ollut Suomessa kovan pelaajan maineessa. NHL:ssä meno oli kuitenkin toista. Blomqvist sai ihmetellä esimerkiksi 18-vuotiasta Scott Stevensiä, joka jakeli murhataklauksiaan ja nakkeli hanskojaan jäihin tulokaskaudellaan Capitalsissa.

– Kaikki olivat nopeampia, vahvempia ja taitavampia. SM-liigan taso ei riittänyt ollenkaan, Blomqvist tiivisti erot.

Kauden 1985–86 Blomqvist pelasi kokonaan AHL:n puolella, mutta sai vielä yhden mahdollisuuden NHL:ssä siirryttyään seuraavaksi kaudeksi New Jerseyhin. Syksyllä tullut paha silmävamma sotki kuitenkin suunnitelmat ja oli uhkana jopa koko kiekkouralle.

Blomqvist pelasi Devilsissä vain 20 ottelua. Armottomissa ammattilaiskaukaloissa ei ollut varaa varoa tai tihrustaa tapahtumia yhdellä silmällä – etenkin kun Blomqvistin vahvuudet olivat kolhuja kaihtamattomassa pelityylissään.

Niinpä Blomqvist päätti palata takaisin Eurooppaan. Hän toimi olympiahopeaa Calgaryssa 1988 voittaneen leijonajoukkueen kapteenina ja pelasi pitkään Ruotsissa, jossa voitti mestaruuden Malmössä. Blomqvist päätti pelaajauransa keväällä 1998 ykkösdivisioonan Hyvinkään Ahmoissa.

96. Joel Kiviranta 

28-vuotias Joel Kiviranta on myöhään kypsynyt pelaaja. Kiviranta ponnahti 23-vuotiaana Suomen parrasvaloihin, kun laitahyökkääjä voitti Leijonissa MM-kultaa keväällä 2019. Kiviranta oli tahkonnut Sportissa viisi Liiga-kautta, mutta maailmanmestaruuden myötä tie vei NHL:ään Dallas Starsin riveihin.

Avauskausi 2019–20 vierähti pitkälti farmissa AHL:ssä, mutta NHL:n pudotuspeleissä uusi sensaatio oli luvassa – ehkä kaikkien aikojen suurin yksittäisen ottelun suomalaisyllätys. Stars ja Colorado Avalanche taistelivat ratkaisevassa seitsemännessä konferenssivälierässä asti, jonne Kiviranta oli loukkaantumisten takia noussut pelaavaan kokoonpanoon. Mies tempaisi hattutempun, jolla Stars eteni jatkoon! Viimeinen maaleista syntyi jatkoerässä.

– Unelmahan NHL on ollut lapsesta saakka, enkä siitä ole tavallaan koskaan päästänyt irti. Mutta niiden viiden liigakauden aikana rupesi tietyllä tavalla realisoitumaan, miten mahdollisesti ura jatkuu ja mihin suuntaan se voisi mennä. En pitänyt NHL:ää enää sillä tavalla realistisena vaihtoehtona. Enemmänkin kartoitin muualle, myönsi Kiviranta Ilta-Sanomille ratkaisevan välierän jälkeen.

Kiviranta ei ole ollut NHL:ssä pistelinko. Hän pelasi Starsissa kaikkiaan neljä kautta (2019–23), joista tehokkain kausi oli toinen, kun 26 ottelussa syntyi 11 tehopistettä. Päättyneen kauden Kiviranta kiekkoili Avalanchen organisaatiossa. Kiviranta solmi heinäkuun alussa yksivuotisen jatkosopimuksen Avalanchen kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle