Liigaa ja sen päättäviä tahoja on vedetty surutta sen kuuluisan kölin alta vähintään kuukausia, ellei jopa vuosia. Kritiikki on ollut täysin ansaittua, mutta myös positiivista palautetta pitää muistaa antaa silloin kun sen paikka. Laskettakoon tämä nyt sellaiseksi.
Liiga tiedotti nettisivullaan uusista sääntömuutoksista koskien kautta 2024−25. Tarkalleen ottaen kyse on tuomarilinjan tiukentamisesta estämis- ja kiinnipitämisjäähyjen suhteen.
– Jääkiekkoilun kehitys on kulkenut suuntaan, jossa pelistä halutaan kitkeä pois hidastavaa ja estävää pelaamista. Arviomme mukaan Liigassa on nähty sääntötulkintojen rajamailla tapahtuvaa esto- ja kiinnipitopelaamista liikaa. Tämän haluamme nyt muuttaa, kommentoi Liigan urheilujohtaja Jussi Markkanen sarjan nettisivuilla.
Mikähän lienee saanut äkillisen muutoksen aikaan?
Jääkiekossa, kuten muissakin palloilulajeissa, taito vauhdista on ratkaiseva tekijä. Sen saa pelattua pois viemällä pelivälineelliseltä pelaajalta tilan ja ajan. Liigan uusi sääntömuutos hankaloittaa onnistuessaan jälkimmäistä, eli tekee taitopelaamisesta helpompaa. Tämän lopputuloksena syntyy joko enemmän maaleja, paikkoja ja vaarallisia tilanteita tai erikoistilanteita. Katsoja kiittää.
Liiga kertoo myös, että se kuulee ennen jokaisen kauden alkua urheilujohtajia, valmentajia ja pelaajia liittyen tuomarilinjauksiin. Tällä kuulemma varmistetaan, että linjaukset ovat aina yhdessä sovittuja. Kerrassaan mielenkiintoista, että yhtäkkiä, kuin salama kirkkaalta taivaalta kaikkia häiritsee estäminen ja kiinnipitäminen aina tuomarilinjan muutokseen saakka. Mikähän lienee saanut äkillisen muutoksen aikaan?
Kikka on kuin suoraan pohjoisamerikkalaisesta pelikirjasta niiltä hetkiltä, kun TV-tuotteella menee huonosti. On ollut esimerkiksi maalivahtien varusteiden pienentämistä ja hyökkäyspeliä helpottavia sääntömuutoksia. Paras esimerkki on koripalloliiga NBA, jossa hyökkäävää pelaajaa kohdellaan kuin kukkaa kämmenellä ja puolustavaa ryöpytetään, kuin Liigan urheilujohtaja Markkasta viime kaudella.
Muutoksen ajankohtakaan ei yllätä. Liigan nykyinen TV-sopimus päättyy kauden 2026–27 ja yhdelläkään voittoa tavoittelevalla TV-yhtiöllä ei ole mitään, toistan, mitään syytä tehdä Liigan kanssa sarjalle itselleen merkittävän kokoista sopimusta.
Pudotuspelijoukkueiden määrän lisääminen, Liiga-kartan laajentaminen Espooseen, kauden jälkeisten Liiga-jumbo vastaan Mestiksen mestari -näytösotteluiden (lue "karsinnat"), paikallispelien lisääminen ja sääntöjen muuttaminen peliä viihdyttävämpään suuntaan viestivät kaikki kiireestä saada katsojia ruutujen ääreen ja halleille entistä enemmän.
Positiivista on kuitenkin Liigan heränneisyys tilanteeseen ja näyttö siitä, että muutoksia ollaan ainakin tietyissä tilanteissa valmiita tekemään. Tässä tapauksessa tietyllä tilanteella tarkoitetaan hetkeä jolloin osakkaat ovat menettämässä TV-sopimuksen loputtua paljon rahaa. Se Liigalle sallittakoon, sillä kapitalistisessa yritystoiminnassa osakeyhtiöt ovat olemassa tuottaakseen osakkeenomistajilleen lisää pääomaa.
Tiedotteessa kerrotaan siitä, miten Liiga haluaa tarjota taidolle ja vauhdille mahdollisimman hyvät olosuhteet nousta esiin. Markkanen puhuu siitä, miten kaikki Liigassa ovat yhdessä valmiita ohjaamaan peliä "melko voimakkaillakin liikkeillä".
Kaiken kulissipelin, kartellitutkintojen ja silloin tällöin myös jääkiekko-otteluiden lisäksi saamme siis Liigaan uuden viihdyttävän aspektin, eli ennen TV-sopimuksen päättymistä tehdyt suuret ja yllättävät linjanvedot, joilla katsojaa tavoitellaan takaisin ruudun äärelle.
Voi pojat! totean. Millaisiakohan melko voimakkaita liikkeitä tullaan lähitulevaisuudessa näkemään? Pieneneekö kaukalo, kasvaako maalin tolppien väli, vai repäistäänkö oikein kunnolla ja avataan koko sarja?
Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönnin mukaan on tärkeää, että uudet säännöt viestitään niin pelaajille, valmentajille kuin suurelle yleisöllekin tarkkaan ennen kauden alkua. Toimittaisiinpa Liigassa muidenkin osa-alueiden kohdalla aina näin. Joka tapauksessa oli syy mikä tahansa, Liigan viime vuosina enemmän tai vähemmän heitteille jätettyä viihdetuotetta pyritään nyt kasaamaan kokoon uudestaan.
Liigan linja tappeluiden suhteen on hyvä esimerkki siitä, miten merkittävästi sääntömuutoksilla ja tiukalla kurinpidolla voidaan pelien tapahtumiin vaikuttaa. Jääkäämme mielenkiinnolla seuraamaan, mitä tuleman pitää. Pitsiturnauksessa uusi linja oli jo havaittavissa.