Ondřej Trejbal vietti kuusi opettavaista vuotta Yhdysvalloissa − SaiPassa hänestä tuli puolustuksen tukipilari kasvukipujen jälkeen

LIIGA / Haastattelu
Ondřej Trejbal pelaa SaiPassa toista kauttaan.
Ondřej Trejbal tuli viime kaudeksi Lappeenrantaan ja lunasti pelipaikan koeajan kautta. Alkuvaikeuksien jälkeen hänestä on tullut yksi SaiPan puolustuksen tukipilareita. Ennen Suomeen tuloa hän kiekkoili Yhdysvaltojen yliopistosarjassa.

SaiPan tšekkiläinen peruspuolustaja Ondřej Trejbal on käynyt lokakuun alussa Espoossa hävityn ottelun jälkeen hänelle hieman epätyypilliseen tapaan lenkillä. Lappeenrantalaiset jäivät ajoittain kuumaksi käyneessä kamppailussa nollille, mutta Trejbal ei ainakaan myöntänyt poikkeuksellista pelin jälkeistä lenkkiä tunteiden laannuttamisena.

− Tässä sarjassa kaikissa peleissä on tunnetta. Mielestäni K-Espoota vastaan pelatussa ottelussa ei ollut mitään erityistä, Trejbal naulasi.

Keltapaidat ovat aloittaneet kauden kelvollisesti. Ennen K-Espoota vastaan pelattua ottelua lappeenrantalaiset olivat kolmen ottelun pisteputkessa, ja voittaneet esimerkiksi HIFK:n Helsingissä lukemin 8−4. Maalinteossa on kuitenkin ollut ongelmia, ja Trejbal tietää miten voi ainakin omalta osaltaan auttaa sitä.

− Meidän täytyy auttaa hyökkääjiämme enemmän, jotta he pääsevät kiekon kanssa hyökkäysalueelle. Sitä kautta pystymme pitämään kiekkoa ja luomaan maalintekotilaisuuksia, Trejbal sanoi.

Raimo Helmisen valmennettavana

Yleisellä tasolla Trejbal on tyytyväinen kauden alkuun, mutta hän muistuttaa, että tappioputkiin ei ole varaa. Haastattelun jälkeen SaiPa hävisi torstaina Lukolle ja lauantaina HIFK:lle.

− En muista tarkalleen, että miten aloitimme viime kauden, mutta keräsimme joitain pisteitä silloinkin. Emme saa nyt ryhtyä häviämään pelejä samalla tavalla, Trejbal totesi.

SaiPan päävalmentajaksi hyppäsi tälle kaudelle kiekkolegenda Raimo Helminen. 25-vuotias puolustajan mielestä tamperelainen on tehnyt loistavaa työtä joukkueen kanssa. 

− Helminen on laittanut meidät tekemään kovasti töitä jokaisessa harjoituksessa ja pelissä. Hän on suomalainen jääkiekkolegenda ja on elänyt jääkiekkoa koko elämänsä, joten jokainen meidän pukukopissa kuuntelee ja katsoo häntä ylöspäin, Trejbal kertoo.

Koeajan kautta

Trejbalista on tullut yksi SaiPan puolustuksen tukipilareista, ja hän on kellottanut jääaikaa keskimäärin 19 minuuttia ottelua kohden. Alkukaudella hänen puolustajaparina on ollut kokenut Mikko Kousa. Tšekkiläinen kokee, että kemiat toimii hyvin suomalaispuolustajan kanssa. Roolitukset ovat käyneet myös hyvin selväksi.

− Kousa on hyökkäävä puolustaja ja minä olen puolustava puolustaja. Olemme pärjänneet hyvin tähän mennessä ja puhumme jäällä mielestäni hyvin. On tietysti myös joitain parannettavia asioita.

− Kousa on erittäin hyvä hyökkäävä puolustaja, Trejbal kehaisi.

Ondřej Trejbalista on kasvanut luottopuolustaja SaiPaan.

Erityisesti ampumahiihdon suorituspaikkana tunnetusta Nové Město na Moravěn pienestä kaupungista ponnistanut Trejbal saapui Suomeen Yhdysvaltojen yliopistosarjasta NCAA:sta. Ammattilaisjääkiekkoon tottumisessa on ollut kasvukipuja.

− Kun tulin Suomeen, niin kaikki oli uutta. Tapa pelata jääkiekkoa on täysin erilaista täällä verrattuna Pohjois-Amerikkaan. Alku oli vaikea, mutta ryhdyin panostamaan asioihin. Keskustelin paljon valmentajien kanssa ja sain palautetta. Asiat alkoivat mennä pikku hiljaa paremmin, mutta olen edelleen opin tiellä. Olen tietysti iloinen siitä, että sain sopimuksen koeajan jälkeen, Trejbal muisteli.

Lähitulevaisuuden suunnitelmat ovat myös selvät. Tavoite Liigassa ja SaiPan auttamisessa pudotuspeleihin.

− Haluaisin pysyä Suomessa ja pelata Liigassa, mutta koskaan ei tiedä mitä tapahtuu.

Oppia elämään Yhdysvalloissa

Trejbal lähti nuorena poikana Yhdysvaltoihin, ja oppi siellä paljon jääkiekon lisäksi elämästä. Puolustajalla on nyt myös tutkinto St. Cloud Staten yliopistosta.

− Vuodet Yhdysvalloissa valmistivat minua hyvin aikuiselämään. Vietin siellä yhteensä kuusi vuotta, ja opin esimerkiksi englannin kielen, Trejbal kertoo.

Kielitaito oli Yhdysvalloissa yksi huolenaihe. Trejbalin opinnot olisivat voineet keskeytyä sen vuoksi, ettei hän saa kursseja läpi. Se olisi tarkoittanut myös pelipaikan menetystä.

− Onneksi kaikki professorit ja opettajat olivat erittäin avuliaita, joten pystyin keskittymään tekemään osuuteni opiskelun suhteen. Se meni lopulta ihan hyvin, Trejbal hymyili.

Nykyisestä kotikaupungista Lappeenrannasta Trejbalilla ei ole mitään valitettavaa, vaan hän viihtyy siellä erittäin hyvin.

− En osaa kaivata mitään lisää Lappeenrannassa. Ainoastaan kylmyys ja pimeys talvella hieman häiritsevät, Trejbal päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle