Hyökkääjät
Markus Näslund
Runkosarja:
Vancouverin kapteeni on noussut kahden viimeisen vuoden aikana liigan hyökkääjien kärkeen. Viime kaudella Näslund oli koko NHL:n vasempien laitahyökkääjien tontilla kolmonen ( jäi vain kaksi pistettä Luc Robitaillesta all-stars äänestyksen kakkossijasta ) ja tänä vuonna sijoituksen pitäisi parantua. Itse asiassa Näslund pelasi niin hyvän kauden, että olisi todellinen ihme, mikäli häntä ei valittaisi NHL:n ykkös all-stars kenttään.
Näslund sijoittui pistepörssin kakkoseksi heti Calgaryn Jarome Iginlan jälkeen ja seurasi näin poikavuosien ystävänsä Peter Forsbergin ( 1997-1998 ) jalanjälkiä pistepörssin kakkosena. Koskaan ruotsalainen pelaaja ei ole vielä voittanut pistepörssiä, mutta Näslund ja Forsberg olisivat tulevaisuudessa ainakin hyviä veikkauksia ensimmäisiksi. Näslund teki tammikuussa Canucksin historiaa kun hän nousi kauden puolenvälin jälkeen pistepörssin kärkeen.
Mutta vaikka Näslund pelasikin loistavan kauden pisteellisesti, niin pelkät pisteet eivät tee hänestä vielä suurta pelaajaa. Näslundia ei tee suureksi pelaajaksi myöskään hänen loistava laukauksensa, jota monet pitävät maailman tarkimpana. Häntä ei tee loistavaksi pelaajaksi edes hänen nopeutensa, vaikka hän on yksi liigan parhaimmista kiihdyttäjistä. Pelkät taidot eivät tee häntä vielä niin suosituksi kuin hän on Vancouverissa. Siihen tarvitaan jotain muuta ja jotain hyvin poikkeuksellista nykypäivän urheilussa.
Näslundin suurin erikoisominaisuus on nimittäin hänen persoonansa - hän palauttaa uskon ammattiurheilijoita kohtaan. Näslundissa on jotain erikoista, jota ei yleensä näe ammattiurheilijoissa ja kun kyseessä on vielä supertähti, tämä on vielä harvinaisempaa. Yhtenä perusajatuksena edes kohtuulliseen NHL uraan on jo kauan ollut se, että pelaaja tarvitsee hieman omahyväisen egon pärjätäkseen NHL:ssä. Ehkä Näslundillakin on jossain syvällä omahyväinen ego, mutta sitä ei pysty kaivamaan esiin - vaikka yrittäisi - edes keskustellessaan hänen kanssaan kahden.
Esimerkkinä tästä käy vaikka tammikuun loppu kun Markus nousi pistepörssin kärkeen ohi Calgaryn Iginlan ja Bostonin Joe Thorntonin. Canucksin aamujäitä oli tuolloin seuraamassa tavallista suurempi mediajoukko. Harjoitusten jälkeen media tuli haastattelemaan Näslundia pukuhuoneeseen. Yksi toimittaja aloitti kyselyn; "Miltä tuntuu johtaa pistepörssiä?" Näslund katsoi toimittajaa ihmetellen ja vastasi; "En tiedä merkitseekö se tällä hetkellä mitään. Tottakai on mukavaa nähdä itsensä pistepörssin kärjessä, mutta paljon tärkeämpää on se, että meillä on huomenna peli."
Samaan kysymykseen saman vastauksen Näslund joutui toistamaan useaan kertaan. Media halusi saada selvästi vastaukseksi jotain enemmän Markuksen omaa egoa pönkittävää tietoa. Ehkä media muisti Pavel Buren vastaukset vastaaviin kysymyksiin vielä liian hyvin. Näslund kertoi samassa haastattelutilaisuudessa myös, että;
"Ketjukaverini Todd Bertuzzi ja Brendan Morrison ovat pelanneet loistavasti."
"Jokainen pelaaja tässä joukkueessa on onnistunut maalinteossa ja tämä on vähentänyt minun paineita onnistua."
"Meidän maalivahtimme ovat pelanneet mahtavasti ja tämä antaa meille kaikille uskoa hyökätä."
Aivan. Ja joukkueen valmentajat ovat tehneet uskomatonta työtä ja joukkueen huoltajat ovat myöskin onnistuneet loistavasti tehtävässään ripustaa paidat kuivumaan ja media on onnistunut loistavasti ja tottakai, ei pidä unohtaa Mushia, joukkueen uskollista huoltajien apulaista, jonka järkkymätön usko Näslundiin käänsi kauden loistavaksi...
Eihän Näslund itse tehnyt mitään. Jokaisella organisaatioon kuuluvalla - paitsi hänellä itsellään - on ollut äärimmäisen merkittävä tehtävä Näslundin kauteen. Ja tämä, mitä hän sanoi, on hyvin tyypillistä Näslundille. Hän ei koskaan nosta itseään jalustalle, vaikka aihetta siihen olisikin. Hän ei myöskään koskaan - edes kauden lähtiessä huonosti käyntiin - syyttänyt tehottomuudesta viime kauden lopun loukkaantumista, jonka vuoksi hän pelaa metallinpalat polvessaan.
Toinen esimerkki Näslundin vaatimattomasta luonteesta on hänen viime kesänä tekemä pitkä jatkosopimus Canucksin kanssa. Näslund teki viime kaudella 41 maalia 72:ssa ottelussa ja sijoittui siis vasempien laitahyökkääjien all-stars äänestyksessä kolmanneksi. Hänen olisi ollut helppo pyytää seuralta 8-9 miljoonan taalan vuosipalkkaa, eli samoja summia mitä esimerkiksi Jeremy Roenick ( lähelle 9 miljoonaa ), Doug Weight ( 9 miljoonaa ) tai Keith Tkachuk ( 8.3 miljoonaa ) saavat. Näslund teki kuitenkin Canucksin kanssa nelivuotisen, "vain" viiden miljoonan taalan sopimuksen. Miksi? Koska hän pitää seurasta ja kaupungista! Kuka supertähti on aikaisemmin suostunut pelaamaan selvästi alipalkattuna ainoastaan seuran ja kaupungin vuoksi? Ei ihan heti muistu mieleen.
Mutta miksi Näslund ylipäänsä pitää kaupungista? Vancouver, joka sijaitsee kaukana suuren median vaikutusalueelta on pelaajien tunnettavuuden kannalta melko huono paikka pelata. Joukkuetta ei seurata suurten lehtien, nettitoimistojen, eikä tv-asemien kautta kovinkaan paljon ja nämä vaikuttavat kuitenkin ihmisten mielipiteisiin pelaajista ja ihmisten mielipiteet taas vaikuttavat fanituotteiden myyntiin ja sitä kautta pelaajien palkkoihin.
Jos Näslund pelaisi esimerkiksi Torontossa, hänen viime kauden kolmen pisteen tappionsa all-stars äänestyksessä Luc Robitaillelle olisi todennäköisesti kääntynyt voitolliseksi. Tai jos Markus pukisi päälleen New York Rangersin paidan, hänen kuvansa komistaisi New York Postin kantta ja hänen mahdollisuutensa kaikenlaisiin henkilökohtaisiin palkintoihin paranisivat selvästi.
Jokainen Vancouverissa käynyt tietää, että kaupunkiin on helppo rakastua, mutta jääkiekkoilijat viettävät paljon aikaa lentokoneissa ja hotelleissa. Pelkkä kaupungin kauneus ei ole siis syynä. Ehkä syynä on se, että Markuksella ja hänen Lotta vaimollaan on kolme lasta ja Kanada ja Vancouver on perheelle ihanteellinen paikka asua. Ehkä Markus on tyytyväinen oloonsa koska perhe viihtyy ja kyllähän sitä rahaakin tulee riittävästi asumiseen. Ja kyllä sitä rahaa tulee myös niin paljon, ettei taloudellisesti haittaa, vaikka MM-kisoihin joutuisi joka vuosi ja luottokortti jäisi Lotalle...
Runkosarjan arvosana: A+
THN: A+
"Stellar 90-point campaign."
Playoff:
Näslund oli pettymys ja se laittaa miettimään, kuinka hyvin hänen pelityylinsä sopii playoffeihin. Toisaalta Markus pelasi jokaisen vaihtonsa joko Chris Cheliosta tai Nicklas Lidströmiä vastaan ja joutui tämän vuoksi tyytymään vain kahteen ( 1+1 ) pisteeseen. Canucksin ahkerin laukoja ( 18 ), mutta ei venynyt silloin kun sitä oltaisi tarvittu. Näslund sanoi itse playoffien jälkeen, että 'suuret pelaajat pelaavat parhaiten playoffeissa ja siihen hän ei tällä kertaa pystynyt'.
Playoffien arvosana: C
Tulevaisuus:
Mielenkiintoinen ja hieno tulevaisuus. On myöhäiskehittyneenä vasta puhjennut loistoonsa ja kehittynyt joka kausi viimeisen kolmen kauden aikana. Taistelee terveenä pysyessään myös ensi kaudella parhaan laitahyökkääjän tittelistä ja paikasta ykkös all-starsiin. Toivottavasti Canucks pääsisi playoffeihin ja ainakin ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon, sillä vain voittajat muistetaan ja Näslund ansaitsisi selvästi enemmän kunnioitusta, mitä hän tällä kaudella sai.
Todd Bertuzzi
Runkosarja:
NHL:n paras voimahyökkääjä, yli puolet kaudesta. Suurempi, vahvempi ja taitavampi versio Keith Tkachukista. Aikaisemmin urallaan otti typeriä jäähyjä, haki liikaa kostoa taklausten jälkeen ja yritti liian hienoja maaleja. Tällä kaudella typerät jäähyt jäivät pois, keskittyi pelaamiseen ja pelasi suoraviivaisemmin kuin kertaakaan NHL urallaan. Tuloksena lopullinen läpimurto NHL:n eliittiin. Nyt Bertuzzi tietää, että hänellä on kaikki mahdollisuudet olla yksi NHL:n tämän vuosikymmenen dominoivista voimahyökkääjistä ja tämä antaa hänen kesäharjoitteluunsa varmasti lisää motivaatiota. Tämä taas tekee ensi kaudesta ja tulevaisuudesta vieläkin mielenkiintoisemman...
Teki 85 pistettä ja sijoittui runkosarjan pistepörssissä kolmanneksi. Tämä siitä huolimatta, että kärsi 10 ottelun pelikiellon kauden alussa. Teki pisteitä 15 peräkkäisessä pelissä ( NHL:n pisin pisteputki tällä kaudella ). Teki NHL:n eniten pisteitä ( 21 maalia ja 47 pistettä 33:ssa ottelussa ) tämän vuoden aikana. Tasaisen hyvästä pelistä kertoo lisäksi se, että ei pelannut kahta ottelua peräkkäin pisteittä sitten joulukuun 29. päivän.
Bertuzzin tämän vuoden paras ajanjakso oli Canucksin kriittinen kuuden ottelun vieraspelikiertue, jolta joukkue haki viisi voittoa ja aloitti viimeisenä mahdollisena ajankohtana hurjan takaa-ajon kohti playoffeja. Bertuzzi teki tämän kiertueen aikana peräti 12 ( 7+5 ) pistettä. Vieraspelikiertue alkoi ottelulla Nashvillea vastaan, jossa Todd paukautti tehot 2+2 ja Columbuksen valmentaja Dave King luonnehti ottelua "the most dominant individual performance this season". Viisi päivää Nashville ottelun jälkeen Bertuzzi syötti erittäin komeasti jatkoaikamaalin New Jerseyta vastaan. Maalintekijänä kunnostautui Mattias Öhlund. Kaksi päivää tämän jälkeen Bertuzzi riehui New Yorkissa, jossa Pavel Bure teki ensi esiintymisensä. Bertuzzi varasti Burelta shown tekemällä kaikki kolme Vancouverin maalia 1-3 vierasvoittoon päättyneessä ottelussa ja viemällä viimeisessä maalissa Burea hyökkäysalueella "kahville".
Tunnettu Kanadalainen tv-kasvo Don Cherry sanoi tämän vuoden helmikuussa tv-kanava CBC:llä Bertuzzia tämän hetken maailman parhaaksi pelaajaksi yhdessä Calgaryn Jarome Iginlan kanssa. "Maybe Iginla, but for me it's a little far-fetched".
Runkosarjan arvosana: A+
THN: A+
"May be NHL's premier power forward."
Playoff:
Detroit pystyi dominoimaan kahdella ketjulla ( Yzerman - Fedorov - Shanahan ja Maltby - Draper - McCarthy ) Canucksin loistavan ykkösketjun pelin, vaikka sarjan alussa näytti jo siltä, että Canucksin ykkönen jatkaa runkosarjasta tuttua pommitustaan. Detroitin valmentaja Scotty Bowman on kuitenkin kokenut kettu, joka teki oikeat ratkaisut ja muutti joukkueensa pakkipareja ja ketjuja siten, että Canucksin ykkönen pysyisi kurissa. Morrison - Näslund - Bertuzzi ketju ei tehnyt loppujen lopuksi kuin vaatimattomat kahdeksan pistettä playoffeissa ja tämä on tietysti suuri pettymys.
Bertuzzin peli oli muun ketjun tavoin vaikeaa, sillä häntä vastaan peluutettiin paljon Chris Cheliosia ja vaikka Todd paiskoikin kokenutta Norris-Trophy kandinaattia kuin märkää rättiä pitkin kaukalon kulmia, niin Cheliosin intensiivinen, energinen, kokenut ja äärimmäisen huolellinen ja periksi antamaton puolustustapa toimi kuitenkin loppujen lopuksi.
Playoffien arvosana: B-
Tulevaisuus:
Tullut vasta parhaaseen ikään. Tyypillinen voimahyökkääjän kehitys, joka kestää yleensä normaalia pidempään. Kuuluu tällä hetkellä NHL:n parhaisiin voimahyökkääjiin ja kehitys jatkuu. Edessä loistava tulevaisuus.
Mike Brown
Vancouverin nuori gooni pääsi ensimmäistä kertaa todenteolla NHL:ään tällä kaudella. Ei tosin saanut vaki paikkaa ja pelasi pukeneena vähän. Nelosketjussa satunnaisia vaihtoja, ei käyttöä vielä joukkueelle. Iso ja vahva, eikä pelkää pudottaa hanskoja. Suurena miinuksena nopeuden puute. Tämä on tavallaan ihmeellistä, sillä oli aikanaan, varausvuotenaan, silloisen varausikäluokan all-stars pelissä järjestetyn nopeusluistelukisan kolmen kärjessä. Nopeuden puuttuminen tekee Brownista vielä tällä hetkellä liian yksipuolisen hyökkääjän - hänestä ei ole käyttöä karvaustehtävissä, mikä olisi nelosketjun pelaajalle yksi tärkeimmistä tehtävistä.
Runkosarjan arvosana: D
THN: D
"Emerging tough guy."
Playoff: Ei pelannut.
Tulevaisuus:
Melko epävarma tulevaisuus. Brown ei ole vakuuttanut nyrkeillä NHL:ssä ja hänen taidoissaan on paljon kehitettävää.
Andrew Cassels
Runkosarja:
Tämän vuoden heinäkuussa vapaaksi agentiksi tuleva kokenut pelinrakentaja, joka pelasi rikkonaisen kauden - jälleen. Teki pisteitä kovalla ottelukohtaisella keskiarvolla ( 50 pistettä, 53:ssa ottelussa ) ja pääsi urallaan pitkästä aikaa playoffeihin. Käyttökelpoinen sentteri Canucksin kakkosketjussa, jossa laidoilla pelasivat Jan Hlavac ja Trevor Linden. Pelasi kuitenkin todennäköisesti viimeisen kautensa Vancouverissa. Haluaisi jatkaa kaupungissa, mutta ei suostu alentamaan 3.2 miljoonan dollarin palkkaansa ja Canucksin ei uskota tarjoavan hänelle sitä, mitä hän muualta tullee saamaan ( arvio noin 4 miljoonaa ). Lisäksi pitää muistaa, että Cassels täyttää kesällä jo 33 vuotta.
Kuitenkin tärkeä mies Vancouverille kokemuksensa ja johtajantaitojensa puolesta. Miinuksena loukkaantumisherkkyys ja kaksinkamppailuvoiman puute. Pelasi vielä viime kaudella Canucksin ykkösessä Markus Näslundin kanssa, mutta tippui hierarkiassa kakkoseen tällä kaudella Brendan Morrisonin sopiessa Näslundin ja Bertuzzin ketjuun loistavasti. Pelasi kuitenkin satunnaisia otteluja ja vaihtoja edelleen ykkösen keskellä. Canucksin viisain pelinrakentaja ja avainpelaajana Canucksin ylivoimassa, joka oli NHL:n neljänneksi parasta.
Runkosarjan arvosana: B-
THN: B
"Nearly point-a-game, but injury prone."
Playoff:
Teki onnekkaasti playoffien ensimmäisessä ottelussa maalin ja keräsi yhteensä playoffeista kolme pistettä. Hyvä puolustustehtävissä, mutta melko heikko playoffeissa tarvittavassa fyysisessä pelissä. Casselsille tyypillinen rauhallinen pelitempo näytti kuin ei olisi yrittänyt joka vaihdossa kaikkea. Ei noussut aivan sille tasolle, mitä Canucks olisi toivonut kokeneelta pelaajalta.
Playoffien arvosana: C
Tulevaisuus:
Vaihtaa todennäköisesti maisemaa tänä kesänä. Paha menetys Canucksille, sillä joukkueella on vähän kokeneita hyökkääjiä ja lisäksi Cassels täytti paikkansa kakkosen keskellä hyvin. Toisaalta mahdollinen lähtö voi olla positiivinenkin. Ainakin mikäli miettii Henrik Sedinin ja Harold Drukenin tulevaisuutta.
Artem Chubarov
Runkosarja:
Pelasi itsensä lopullisesti läpi NHL:ssä. Syrjäytti ensin Denis Pedersonin ( Pederson treidattiin pitkälle Chubarovin ansiosta ) ja nousi tämän jälkeen Marc Crawfordin yhdeksi suosikkipelaajaksi. Teki NHL ennätyksen "ensimmäinen pelaaja, jonka NHL uran neljä ensimmäistä maalia ovat kaikki voittomaaleja". Muodosti loistavan ketjun yhdessä Matt Cooken ja Trevor Letowskyn kanssa. Vahva kuin härkä ja hyvä etukarvaaja. Ehkä Canucksin eniten kehittynyt pelaaja tällä kaudella.
Runkosarjan arvosana: B+
THN: C
"Solid, but needs to add offense."
Playoff:
Canucksin yksi parhaista pelaajista läpi sarjan. Paransi peli peliltä muun ryhmän jäädessä paikalleen tai taantuessa. Vahva esitys Canucksin parhaassa ketjussa ja pääsi pelaamaan vaihtoja jopa ykkösessä. Ensi kaudelta odotetaan paljon.
Playoffien arvosana: B+
Tulevaisuus:
Paljon tällä kaudella kehittynyt hyökkääjä, jolla edessä hieno tulevaisuus. Pystyy pelaamaan luotettavaa puolustavaa peliä, mutta suurin kysymys on, kuinka hyväksi Artem kehittyy hyökkäyspelissä. Ennakkomerkit hyvään NHL uraan ovat olemassa, koska tekee kaiken hyvin.
Matt Cooke
Yksi NHL:n vihatuimmista pelaajista ( The Hockey Newssin mielestä ) oli Vancouverille huipputärkeä. Muodosti erään NHL:n parhaimmista energiaketjuista yhdessä Artem Chubarovin ja Trevor Letowskin kanssa. Nuori ja todella kovalla sykkeellä pelannut "pommikone", jolla ydinryhmän tavoin parhaat vuoden vasta edessä. NHL:n kolmanneksi ahkerin taklaaja hyökkääjistä. Loistava roolipelaaja. Osoitti omaavansa hiukan offensiivisia lahjoja tekemällä nuorelle grinderille kohtuulliset 13 maalia.
Aiheutti muutaman kerran kauden aikana todellisen sodan Canucksin ja vastustajan välillä. Tämä kertoo paljon siitä, mihin Cooke parhaimmillaan yksin pystyy. Toisaalta on tyhmää aloittaa sotaa ketään vastaan, sillä Canuckseilla ei ole todellisia raskaan sarjan miehiä goonipuolella. Toisaalta taas, niin kuin Matt sen sanoo; "Ask anybody. We're team tough. It doesn't mean beating guys' faces until they fall on the ground. It's playing physical and making games hard on guys. Not just one guy, but every guy".
Runkosarjan arvosana: B
THN: B
"Excellent forechecker, a tough of offence."
Playoff: Ehkä joukkueen paras playoff pelaaja. Ui kuin hauki kaislikossa Detroitin pelaajien seassa ja saalisti saalista ( taklattavia ) ahkerasti. Teki tuhojaan jäällä ja neljännessä ottelussa kokeneelta Chris Cheliosilta alkoi hermot pettää Cooken hiillostuksessa. Viisi pistettä kuudessa ottelussa ja päälle Vancouverin ( ja Detroitin ) parasta etukarvausta. Playoffit ovat kuin tehty Cookelle.
Playoffien arvosana: A
Tulevaisuus:
Ensi kaudella todella tärkeä pala Canucksin joukkuetta. Tulevaisuudessakin luotettava kolmosketjun pörrääjä, joka tuo peliin lisää intensiteettiä, kovuutta, ilkeyttä ja nopeutta.
Jan Hlavac
Runkosarja:
Philadelphiasta kesken kauden tullut Tsekki, jolta odotettiin enemmän tehoja. Hlavacin kohdalla kaikki näyttää todella lupaavalta aina siihen saakka kunnes peli menee hyökkäysalueelle. Hlavac on loistava luistelija, omaa kovan laukauksen ja osaa syöttää hyvin. Maalinteko kuitenkin tökkii ja tähän on yksi selkeä syy. Hän ei uskalla mennä ruuhkiin ja siksi peli menee liikaa kulmiin, josta on mahdoton tehdä maalia.
Toisaalta Hlavac on tehnyt jo NHL:ssä yhden kauden aikana 28 maalia, joten hänellä on hyvä "up-side". Itse asiassa Hlavac muistuttaa tällä hetkellä paljon Markus Näslundia takavuosina. Näslundillakin oli kaikki lahjat tehdä hyvää jälkeä, mutta jotain puuttui aikanaan. Itseluottamusta suoraviivaisempaan peliin, aivan kuten nyt Hlavacilla.
Runkosarjan arvosana: C-
THN: D+
"Disappeared in stretch drive."
Playoff: Vähän tehoja ja todella vähän peliaikaa. Canucksin suurimpia pettymyksiä. Playoffit eivät sovi Hlavacin pelityylille niin kauan kun hän pelaa "kananmunat kainalossa".
Playoffien arvosana: D
Tulevaisuus:
Saattaa kehittyä parhaimmassa tapauksessa 30 maalin tekijäksi, mutta se vaatii röyhkeämpää pelityyliä jatkossa. Taitoa olisi suureenkin rooliin. Tekeekö "Näslundit", vai jääkö ikuiseksi "lahjoja olisi vaikka mihin, mutta ei tehoja" pelaajaksi?
Trent Klatt
Runkosarja:
Hieno alku, mutta koko uran loppua uhkaava mystinen sairaus tuli julki marraskuun 17. päivä. Klattin sairastumisen syynä pidettiin pitkään häpyluun tulehdusta, joka diagnosoitiin Burnabysta kotoisin olevan lääkärin Alex McKeachnien johdolla. McKeachnien ennuste tulehdukselle oli, että Klatt ei ehkä pelaisi enää koskaan.
Trent ei kuitenkaan antanut tavalleen uskollisena periksi, vaan meni kuukausi sitten Philadelphiasta kotoisin olevan lääkärin Dr. Bill Meyersin pakeille. Meyers tutki tulehdusta pitkään ja totesi lopulta, että kyseessä ei ole tulehdus, vaan murtuma, joka on leikattavissa ja Klatt tullee olemaan pelikuntoinen jo ensi kaudella. Klatt oli tietysti helpottunut kuullessaan tiedon;
"I guarantee I'll be back; I can say that for a fact. If I had gone in for the surgery a year ago, they probably would have found the problem. But you just don't do that. It's hard to know you kind of squandered the whole year away. That's the way it went. But I've got the problem fixed. Now I can move forward".
Runkosarjan arvosana ( silloin kun pelasi ): B
THN: C
"Abdominal injury killed year."
Playoff:
Ei pelannut. Paha menetys Canucksille. Aina parhaimmillaan playoffeissa oleva pelaaja, jonka ominaisuudet sopivat playoffeihin loistavasti. Teki viime kaudella Coloradoa vastaan neljässä ottelussa kolme maalia ja oli Canucksin paras maalintekijä. Canucks teki silloin yhteensä yhdeksän maalia.
Trevor Lindenin mielestä Klatt olisi ollut Vancouverille todella tärkeä pelaaja playoffeissa; "His whole game is built around playing in the playoffs. It's unfortunate because he's a guy who could definitely make a difference".
Tulevaisuus:
Ensi kaudella pelaa ja se on suuri etu Canucksille. Todella tärkeä pelaaja joukkueelle johtajantaitojen, loistavan etukarvauksen ja loppumattoman taistelun ansiosta. Suuri esikuva monelle nuorelle Canucks pelaajalle.
Trevor Letowski
Runkosarja:
Tuli joulun jälkeen Phoenixista yhdessä Todd Warrinerin ja nuoren "Matt Cooke kloonin" Tyler Bouckin kanssa vaihdossa kahteen ylipalkattuun alisuorittajaan Drake Berehowskyyn ja Denis Pedersoniin. Vaihdossa Canucksiin myös tämän kesän kolmannen kierroksen varaus. Paransi välittömästi Vancouverin energiaketjua ja toi hyvin syvyyttä hyökkäykseen ja alivoimaan. Letowskin taisteleva pelityyli antoi koko joukkueelle lisää energiaa. Tehoja peliminuutteihin ja rooliin nähden hyvin. Parhaat vuodet hänelläkin edessä. Tulevaisuudessa hyvä kolmosketjun laituri ja alivoimapelaaja.
Runkosarjan arvosana: B-
THN: B-
"Had energy, did all that was asked."
Playoff:
Yksi Vancouverin onnistujista, niin kuin koko energiaketju Chubarov - Cooke - Letowsky. Uhrautuvaa taistelua jokaisessa ottelussa. Pelasi paljon alivoimaa ja oli tärkeä roolipelaaja pelatessa Detroitin huippuhyökkääjiä vastaan.
Playoffien arvosana: B
Tulevaisuus:
Pienikokoinen terrieri, josta tulossa hyvä alivoimapelaaja. Kuuluu Canucksin tulevaisuuden pelaajiin. Jatkanee ensi kaudella Chubarovin ja Cooken ketjussa.
Trevor Linden
Vancouverin kaikkien aikojen yksi suosituimmista pelaajista, joka tuli Washingtonista vaihdossa tämän kesän ykköskierroksen varaukseen. Paransi Vancouverin heikkoja osa-alueita alivoimaa ja aloituksia merkittävästi. Antoi joukkueen kakkosketjuun ( Cassells - Linden - Hlavac ) kokoa, fyysisyyttä ja puolustusosaamista. Yhtenä tärkeänä tekijänä joukkueen nousussa playoffeihin. Joukkueen tärkeimpiä johtajia ja kokeneena pelaajana tärkeä pelaaja nuorelle joukkueelle. Ei enää offensiivisesti samassa loistossa kuin parhaimpina aikoina, mutta omaksunut uuden roolinsa puolustavana hyökkääjänä hienosti.
Lindenin hankintaa arvosteltiin siirron tapahduttua melko paljon, koska Canucks luopui ykkösvarauksestaan. Linden pystyy pelaamaan kuitenkin ainakin viisi vuotta hyvällä tasolla ja lisäksi hän tuo Vancouveriin tärkeää kokemusta, johtajuutta, kovuutta, ja hänen paluunsa on faneille tärkeä. Ykkösvarauskin on tärkeä, mutta Canucksilla on muutenkin jo nuori, kehittyvä joukkue, eikä ykkösvarausten onnistumisista koskaan tiedä.
Runkosarjan arvosana: B
THN: B
"Added size, leadership."
Playoff:
Pelannut yleensä kauden parasta peliään playoffeissa, mutta ei noussut nyt aivan niin hyvin esille kuin Canucks olisi toivonut. Ehkä ketjukaveri Hlavacin surkea peli hidasti osittain myös Lindenin peliä. Taisteli kuitenkin esimerkillisesti. Yksi parhaista Canucksin hyökkääjistä sarjassa.
Playoffien arvosana: B-
Tulevaisuus:
Pystyy pelaamaan vielä kauan hyvällä tasolla. Todellinen johtaja, joka ottaa vastuuta myös koko liigan asioista toimimalla pelaajayhdistyksen presidenttinä. Huipputärkeä pelaaja Canucksille vielä vuosia.
Brendan Morrison
Runkosarja:
Teki oman piste-ennätyksensä, 67 pistettä. Enempäänkin olisi ollut mahdollisuuksia, mutta pelasi pitkään oudolla laitahyökkääjän paikalla ja oli kauan tehoton. Nopea ja taitava, sekä hyvin peliä lukeva keskushyökkääjä, joka on lunastamassa Brian Burken odotuksia tulevasta Canucksin ykkössentteristä.
Burke vaihtoi Alex Mogilnyn New Jerseyhin vuonna 2000, josta tulivat juuri Morrison ja Denis Pederson. Alkuun kauppaa kritisoitiin "liian epävarmana", mutta nyt se on kääntymässä positiiviseksi. Morrison teki jo tällä kaudella enemmän pisteitä kuin Mogilny. Pedersonista ei ollut tosin Canucksille kovinkaan paljon hyötyä, mutta hänestäkin saatiin sentään Trevor Letowski, josta saattaa kehittyä pätevä kakkos - kolmosketjun laituri.
Morrison pelasi alkusyksyn keskushyökkääjänä, mutta siirtyi Trevor Lindenin siirron jälkeen oudolle pelipaikalle laitaan, eikä pelannut omalla tasollaan ( joulukuussa peräti 11 maalitonta peliä putkeen ). Tammikuun 9. päivänä Marc Crawford laittoi Morrisonin jälleen omalle paikalleen sentteriksi ( West Coast Express ketjuun ) ja sen jälkeen "Mo" oli jopa normaalia tehokkaampi. Morrison kehittyi tällä kaudella myös joukkuepelaajana, sillä hän kehittyi paljon puolustuspelissä, joka on ollut aikaisemmin hänelle hieman outo käsitys.
Runkosarjan arvosana: B+
THN: A-
"Fine pivot for Näslund, Bertuzzi."
Playoff:
Niin kuin koko ykkösketju, myös Morrison oli tehoton. Ei yhtään maalia ja vain kaksi syöttöä. Lisäksi hän sai aikaan vain neljä laukausta, kun ketjukavereista Bertuzzi laukoi 16 kertaa ja Näslund 18 kertaa. Pelasi alivoimaa taistellen, joten siitä plussaa.
Playoffien arvosana: C
Tulevaisuus:
Vakiinnutti paikkansa ykkössentterinä. Pelaa tällä hetkellä Canucksin kakkosvalmentajan Mike Johnstonin mukaan vasta 70% tehoilla siihen nähden, mihin pystyy tulevaisuudessa. Jos Johnsson on oikeassa, Morrison pystyisi tekemään tulevaisuudessa jopa 100 pistettä. Kuuluu joukkueen ehdottomiin tulevaisuuden pelaajiin.
Henrik Sedin
Runkosarja:
Sedinin kaksosista parempi ja selvästi viime kaudesta enemmän kehittynyt. Pelasi melko heikon syksyn, mutta oli keväällä yksi joukkueen parhaista hyökkääjistä. Kehittyi kauden aikana pelillisesti melko paljon, vaikka ei pisteitä edelliskauteen verrattuna paljon enempää tehnytkään. Pieni jääaika syynä niukkoihin pistemääriin - nelosketjusta ei paljon pisteitä tehdä. Vaikea ottaa suurempaa roolia kentällä, koska Morrisonia ja Casselsia lähes mahdoton ohittaa ja kolmosketjun sentteri Artem Chubarov johti keväällä yhtä liigan parhaista energiaketjuista.
Olisi kuulunut ilman muuta ruotsin MM-joukkueeseen, mutta kieltäytyi matkasta, koska Canucksin kunto- ja voimavalmentaja Peter Twistin laatima tiukka voimanhankinta ohjelma alkoi normaalia aikaisemmin. Kauden jälkeen ei olisi tullut riittävästi lepoa, mikäli olisi kisoihin lähtenyt. Olympiajoukkueeseen ei pienen jääajan vuoksi mahdollisuuksia - ei päässyt yksinkertaisesti riittävästi nelosketjussa esille.
Runkosarjan arvosana: B-
THN: C+
"Strong finish after mediocre first half."
Playoff:
Playoffit näyttävät sopivan Henrikille, sillä hän oli jo viime kaudella yksi joukkueen parhaista pelaajista ja sama tahti jatkui tälläkin kaudella. Henrik teki Canucksin eniten maaleja Matt Cooken kanssa ( kolme ), joista yksi oli jatkoajalla tullut voittomaali. Yksi positiivisimpia pelaajia Vancouverista.
Playoffien arvosana: B
Tulevaisuus:
Kaksosille on varattu suuri rooli Canucksin tulevaisuudessa ja etenkin Henrik näytti tällä kaudella, että odotukset saattavat toteutua jo kahden seuraavan kauden aikana. Henrikin heikoin osa-alue on tällä hetkellä jalkojen voimassa, jota hän harjoittelee tänä kesänä paljon. Hän ei ole vieläkään kummoinen luistelija, mutta silti selvästi parempi kuin Patrik Stefan - mies, joka varattiin Sedinien varausvuonna ( 1999 ) numerolla yksi. Sedinien varausnumerothan olivat kaksi ja kolme.
Ensi kausi näyttää Henrikin kannalta mielenkiintoiselta. Nimittäin mikäli kokenut Andrew Cassels lähtee tänä kesänä, Henrikille saatetaan tarjota ensi kaudella jopa kakkossentterin paikkaa. Tässä roolissa häneltä voidaan jo oikeasti odottaa tehoja.
Daniel Sedin
Runkosarja:
Jäi selvästi veljensä varjoon, eikä pelannut yhtä hyvin kuin viime kaudella. Loukkaantui viime vuonna MM-kisoissa ja kesän mentyä loukkaantumisen vuoksi pieleen, ei ollut syksyllä kunnossa. Syksy meni tämän vuoksi heikosti, mutta paransi peliään kauden edetessä. Keväällä jo melko hyviä pelejä, mutta tehot jäivät pienen jääajan vuoksi vähiin. Olisi kuulunut veljensä kanssa myös ruotsin MM-joukkueeseen, mutta harjoittelu ensi kautta varten alkoi jo muutama viikko sitten.
Runkosarjan arvosana: C
THN: D+
"Never recovered rookie form."
Playoff:
Yksi syöttöpiste ei tyydytä, vaikka peliaikaa ei tullutkaan. Todella pienessä roolissa. Pelasi hajavaihtoja silloin tällöin, mutta ei näkynyt kentällä hyvässä, eikä pahassa.
Playoffien arvosana: D+
Tulevaisuus:
Veljensä tavoin edessä hieno tulevaisuus. Ensi kaudelta voidaan odottaa jo selvästi enemmän, ainakin mikäli kesä menee hyvin. Veljeensä verrattuna enemmän sniper tyylinen pelaaja, joka elää maalinteosta ja vaatii tämän vuoksi myös mahdollisuuksia siihen. Nelosketjusta niitä ei saa, mutta saattaa nousta ensi kaudella jopa kakkoseen.
Todd Warriner
Kesken kauden Phoenixista tullut laitahyökkääjä, joka joutui aluksi hakemaan vauhtia farmista, mutta saatuaan paikan ylhäältä, ei luovuttanut sitä muille. Toi energiaa ja kokemusta Canucksin hyökkäykseen ja teki kilpailutilanteen nelosketjun laitahyökkääjän tontille entistä kovemmaksi. Kallis mies tehoihinsa nähden.
Runkosarjan arvosana: C
THN: C
"Added some spark."
Playoff:
Vain yksi maali, mutta joukkueen kolmanneksi eniten taklauksia. Antoi itsestään kaiken taistellen tilanteet loppuun. Taidot eivät vain oikein tahdo riittää hyökkäys suuntaan.
Playoffien arvosana: C-
Tulevaisuus:
Liian kallis mies Canucksille, sillä pelaa nelosessa pienellä jääajalla ja nostaa pankista yli miljoonan taalan tiliä. Vaarassa joutua treidatuksi.
Jarkko Ruutu
Jarkon kausi oli varmasti hänelle pettymys. Ruutu pelasi kovalla intensiteetillä ja teki arvokasta taklaustyötä, mutta ei päässyt pelaamaan paljon, koska Canucksin hyökkäyskokoonpanossa ei ollut hänelle kunnollista roolia. Jarkon peliaika väheni etenkin keväällä kun Canucks voitti pelejä, eikä kokoonpanoa haluttu muuttaa. Pelatessaan Jarkko täytti paikkansa hyvin, vaikka otti joitakin turhia jäähyjä.
Runkosarjan arvosana: C-
THN: D
"Often healthy scratch."
Playoff:
Ei pelannut kuin yhden ottelun, jossa taklasi kolme kertaa. Ei arvosanaa yhden pelin vuoksi.
Tulevaisuus:
Jarkolle on suunniteltu roolia Canucksin nelosesta, mutta se vaatisi turhien jäähyjen karsimista ja ainakin yhden nykyrosterin pelaajan lähtemistä.