Kinkunsulatusta kärkimatsissa

LIIGA / Ennakko
Jääkiekon SM-liiga palaa parin viikon joulutauolta Oulussa, kun kotijoukkue Kärpät ja vierailija Espoon Blues ottavat mittaa toisistaan. Oman jännitteensä otteluun tuo tiukan sarjatilanteen lisäksi joukkueiden edellisen kohtaamisen tapahtumat.

Kultakypärän paluu

Kärppien paras pistemies Petr Tenkrat mursi kätensä Bluesin Marko Tuomaisen mailaniskun takia joukkueiden edellisessä kohtaamisessa ja suorittaa nyt paluun liigajäille samaista vastustajaa vastaan. Paluun tekee myös pelikieltonsa sovittanut Tuomainen. Kärpille Tenkratin saaminen takaisin rivistöön on joulun paras lahja, sillä kotijoukkue kärsii kovasta pelaajapulasta.

Kärpiltä on ottelusta sivussa yhteensä seitsemän aloituskokoonpanon pelaajaa. Neljä heistä on nuorten MM-kisoissa ja sairastuvalla laitahyökkääjät Petr Ton ja Antti Aarnio sekä maalivahti Markus Korhonen. Rivejä on jouduttu paikkaamaan ottamalla mukaan omia junioreja sekä farmisopimuksella alkukaudella Kajaanin Hokissa pelanneita. Lauantain ottelussa Kärpät tulee pelaamaan lähes varmuudella kolmella kentällisellä, koska joukkueen seuraava ottelu on vasta viikon kuluttua. Nelosketjun junnuja käytetään lähinnä antamassa muille lepoaikaa.

Joko nyt, Blues?

Espoon Blues on vuosikausia tehnyt tuloaan liigan kärkeen. Vuosi toisensa jälkeen kaupungissa ollaan keväällä kuitenkin saatu kokea karvaita tunnelmia, sillä odotettua mitalia ei Espooseen ole vieläkään saatu. Myöskin tähän kauteen lähdettäessä Bluesia veikattiin sarjan kärkipäähän.

Tänä vuonna tahti on ollut toinen. Alkukankeuden jälkeen Blues on pelannut sillä tasolla, millä sen kuuluukin. Onnistuneet hankinnat sekä tasoaan nostaneet omat pelaajat ovat olleet alkukauden vahvan menestyksen takana. Christian Ruuttu on onnistunut sovittamaan vahvat persoonat yhteen ja espoolaisryhmä on esiintynyt tällä kaudella enemmän joukkueena kuin pitkään aikaan.

Myöskin Bluesilla on omat huolensa. Pistepörssin kärkinimi Jan Caloun loukkaantui joulutauolla oman pelaajan laukauksen murrettua hänen nilkkansa ja puolustuksen tukipilari Cory Murphy huilaa ainakin tammikuun puoleenväliin asti polvivamman takia. Maalivahdit Jarmo Myllys ja Mika Oksa ovat olleet jo pitkään sivussa. Espoolaisilla on kuitenkin esittää kotijoukkuetta laajempi materiaali poissaolijoiden paikkaajiksi, joten kokoonpanojen puolesta Blues on pieni suosikki. Se pystyy tähänkin otteluun esittämään neljä liigatason ketjua, kotijoukkue vain kolme.

Muutamia huomioita

Vaikka joukkueiden edellisen kohtaamisen tapahtumat on jokaisen paikalla olevan mielessä ei ottelussa tulla varmastikaan näkemään minkäänlaisia kostotoimenpiteitä. Kärppien linjaan ei kuulu lähteä jälkeenpäin kostamaan sen pelaajiin kohdistuneita vääryyksiä. Tunnelmaa hallista löytyy aivan varmasti ja ottelun tason säilyttämiseksi olisikin toivottavaa saada paikalle päätuomari, jonka persoona kestää ottelun luoman paineen.

Blues saa otteluun etua, koska se pelasi jo perjantaina JYPiä vastaan. Vakuuttavasta voitosta joukkue saa varmasti lisää intoa Oulun-vierailulle. Bluesin menestys lepää hyvin pelatuissa erikoistilanteissa. Etenkin espoolaisten ylivoima on ollut pelottavan tehokasta, eikä se paljoa heikkene kapellimestarin puuttuessakaan.

Kärppien liike on avainasemassa. Mikäli joukkue pysyy kolmella kentällisellään vieraiden kyydissä on voittoon kaikki mahdollisuudet. Kärppien olisi pystyttävä rankaisemaan vieraiden jäähyistä, mikä vaatii ylivoimaan huimaa parannusta. Kevättä ajatellen erikoistilanteiden merkitys kasvaa ja siinä on Kärppien suurin kehitystarve.

» Lähetä palautetta toimitukselle