Läpihuutojuttu, vai onko sittenkään?

LIIGA / Ennakko
TV-pelissä Tampereella kohtaavat viimeisestä viidestä pelistä seitsemän pistettä kerännyt Tappara sekä SaiPa, jolla on ainoana liigassa vierasotteluiden pistetili avaamatta. Lisäksi vieraat joutuvat antamaan tasoitusta yhden Vladimir Machuldan verran. Tapparan kannattajat kuitenkin tietävät, että "selvät" pelit ovat harvoin läpihuutojuttuja.

Ottelussa kohtaavat liigan tehottomin ylivoima (Tappara) ja heikoin alivoima (SaiPa). Joukkueet löytyvät myös liigan jäähytilaston kärjestä, joten on odotettavissa, että molemmille joukkueille tarjoutuu tilaisuus parannella erikoistilannesaldojaan. SaiPan koti- ja vierassaldon ero on huikea, ja se korostuu erityisesti kun tarkastellaan erikoistilanteita. Vieraissa joukkue on saanut aikaan yhden ainoan ylivoimamaalin, ja alivoimalla se on joutunut antautumaan keskimäärin joka kolmannen jäähyn aikana.

SaiPan kakkosvalmentaja Hannu Järvenpään mukaan joukkue lähtee otteluun kovalla asenteella ja hyvillä mielin:

- Joskus sen vierastaian on murruttava. Nyt tilanne on sikäli hyvä, että olemme saaneet tiistaista asti rauhassa harjoitella ja keskittyä tähän peliin. Asenne on varmasti kohdallaan: mikä olisi makeampaa kuin murtaa vierastaika hallitsevan mestarin kotihallissa televisiokameroiden edessä.

Heikkoon erikoistilannepelaamiseen etenkin vieraskentillä on kiinnitetty huomiota:

- Tällä viikolla olemme harjoitelleet niin yli- kuin alivoimaakin erittäin paljon. Ylivoimaan on haettu niitä pieniä yksityiskohtia, joiden kautta se lähtisi rullaamaan. Lisäksi peliä on pyritty yksinkertaistamaan - oleellista on pelata kohti vastustajan maalia, ja sitä kautta saada miesylivoima siinä maalin edustalla. Alivoiman suhteen on painotettu aggressiivista ja liikkuvaa pelaamista, ja koitettu iskostaa pelaajille, että on uskallettava painaa päälle myös vieraissa.

Myös Tapparan joukkueenjohtaja Seppo Lehvilä sanoo, että asenteen pitäisi olla kunnossa, vaikka vastaan tuleekin liigan huonoin vierasjoukkue:

- Ei tänä päivänä voi ketään vastaan lähteä takki auki, siinä tulee kyllä noutaja saman tien. Asenteen saaminen kohdalleen on tietysti valmentajien tehtävä, mutta kyllähän pelaajatkin tilanteen tietävät. SaiPa tulee varmasti kovalla asenteella, sillä he ovat saaneet keskittyä tähän otteluun tiistaista asti ja saapuvat Tampereelle jo edellisenä päivänä. Lisäksi kyseessä on TV-ottelu, mikä varmasti osaltaan lisää yritystä - kukapa kameroiden edessä haluaisi huonosti pelata. Siinä on tietysti myös yliyrittämisen vaara.

Tapparan ylivoimapeli ja viimeistely muutenkin ovat takunneet pahasti. Tiistaina Raumalla osuttiin, mutta torstaina Oulussa maalihanat olivat tyystin tukossa ja Kärpät vei molemmat pisteet, vaikka teki vain yhden maalin. Valmentaja Mika Saarinen piti ottelua kuitenkin Tapparalta hyvänä, ja Lehvilä on samaa mieltä:

- Kyllähän se kauden parhaisiin varmasti lukeutuu, vaikka paikoista ei sitten maaleja saatukaan. Se oli liikkuvaa ja yleisöön menevää peliä. Tämä on kuitenkin ollut - kuten alkukaudesta lähes aina - melkoista aaltoliikettä, välillä peli on ollut niin tahmeaa ettei mikään ole onnistunut.

- Ylivoimalla ja muutenkin olemme onnistuneet luomaan paljon maalintekopaikkoja, niistä vain ei saada kiekkoa sisään riittävän hyvällä prosentilla. Ylivoimaa on viime aikoina kuitenkin harjoiteltu paljon, joten uskon että se siitä aukeaa.

- Vaikka ihmisillä on tietysti muistissa kevään huikeat pelit, niin täytyy kuitenkin muistaa, että ei mikään joukkue tässä vaiheessa kautta esitä valmista peliä - verrataan nyt vaikkapa viimevuotiseen Tapparaan. Sama pätee myös yksittäisiin pelaajiin: moni pelaaja joka syksyllä haukutaan maan rakoon, onkin keväällä suuri sankari.

Machulda sivussa, Saravo palaa kaukaloon

SaiPan kokoonpanosta Järvenpäällä on sekä hyviä että huonoja uutisia. Paras uutinen lienee, että Antti Bruun on sataprosenttisessa kunnossa ja on pystynyt harjoittelemaan täysipainoisesti viime päivät. Sen sijaan nivusvammojen vaivaamat Riku-Petteri Lehtonen ja Vladimir Machulda puuttuvat kokoonpanosta.

- Molempien kohdalla mennään päivä kerrallaan ja totta kai toivomme, että saisimme heidät mahdollisimman pian kokoonpanoon. Nivusvaivat ovat kuitenkin hankalia, joten mitään varmaa ei voida sanoa. Machulda pelasi tiistaina Helsingissä, mutta seuraavan päivän harjoituksissa nivunen ärtyi uudelleen, eikä hän ole sen jälkeen jäällä ollut. Mahdollisesti hänet nähdään kokoonpanossa jo ensi viikon aikana, mutta ei nyt Tapparaa vastaan.

Myös Lehvilällä on positiivista kerrottavaa, sillä Pekka Saravo harjoitteli lauantaina joukkueen mukana ja palaa mitä todennäköisimmin kaukaloon. Sen sijaan Kimmo Koskenkorva tuskin on mukana, sillä hän ei ole vielä voinut kylkivammaltaan täysipainoisesti harjoitella.

Näkeekö yleisö rakastamansa "Jamon"?

Maalivahtivalinnat eivät vielä lauantaina olleet selvillä, tai ainakaan niitä ei vielä haluttu julkistaa. Molemmilla joukkueilla on tässä suhteessa positiivinen ongelma, sillä myös niin sanotuilla kakkosmaalivahdeilla on hyvät pelit alla. Hovi torjui upeasti voiton vierasottelussa Raumalla tiistaina, ja Järvenpään mukaan Kuokkanen esiintyi edukseen, vaikka SaiPa Jokereille hävisikin:

- Kuokkanen pelasi tiistaina niin hyvän ottelun, että se hieman mutkisti näitä kuvioita. Meillä on kaksi hyvää vaihtoehtoa.

Tamperelaisittain toivoisi, että SaiPan maalille luistelisi Jarmo Myllys. Paitsi että mies tuo aina väriä kaukaloon, on Tapparan kannattajilla paljon hampaankolossa viime kevään puolivälieräsarjasta Bluesia vastaan. "Jamo" piti välillä joukkuetta yksin pystyssä, ja eräänkin Bluesin voittaman ottelun jälkeen vastasi katsomon kuumennusyrityksiin elehtimällä, että eikö enää katsomosta ääntä löydykään. Juha Kuokkasen liigadebyytti osui Tapparaa vastaan Lappeenrannassa kesken ottelun. Tuolloin nuorukainen pelasi upeasti. Muistoissa on kuitenkin myös melkoinen nöyryytys parin vuoden takaa Tampereelta, kun Saipa vaihtoi maalivahtia ottelussa parikin kertaa.

Tapparan kohdalla lienee todennäköisempää, että maalille luistelee Lehto, joka on pelannut alkusyksyn upeasti. Torstaina tuli tappio, mutta taakse pääsi todellakin vain yksi maali. Tapparan maalivahdit ovat joutuneet tänä vuonna tottumaan aivan toisenlaiseen kiekkosateeseen kuin viime kaudella, mikä lienee tilanne sunnuntaina?

Asenne ratkaisee paljon

Asennetekijät ratkaisevat paljon. Vaikka televisiokamerat ovatkin paikalla, on niiden vuoksi toisaalta odotettavissa, että hallissa yleisömäärä ja sitä myöten tunnelma ei kovin korkealle nouse. Etenkin kun televisio-otteluiden alkamisaika ajoittuu suurin piirtein siihen sunnuntaisen aamukahvin jälkeiseen aikaan.

Tapparan kannattajilla on viime vuosilta aivan riittävä määrä kokemuksia "etukäteen selvistä" otteluista, joissa kotijoukkueen takit ovat jääneet kokonaan napittamatta ja vastustajan viedessä peliä tilanteen korjaaminen ei ole enää onnistunut. SaiPa hakee edelleen ensimmäistä vieraspistettään, joten se tulee varmasti peliin kovalla innolla. Tamperelaisittain täytyy toivoa, että myös Tappara saa kaivettua pelaamiseensa sitä kuuluisaa intohimoa.

Asenteen lisäksi myös viimeistely ja erikoistilanteet ovat avainasemassa. Molempien joukkueiden ruuti on ollut märkää ja maalivahdit rautaa, joten mitään maali-iloittelua tuskin nähdään. Pisteet vie se, joka näennäisen pyörityksen sijaan suuntaa pelinsä kohti maalia ja pelaa molemmat maalinedustat terävämmin. Tapparan usein ongelmissa olleen puolustuksen suhteen sopii toivoa, että omalta maalinedustalta useimmiten edes löytyisi joku, jolta terävyyttä voisi peräänkuuluttaa. Tätä asiaa auttanee Saravon paluu kaukaloon. SaiPan taas on pystyttävä alivoimalla parempaan peliin kuin aiemmissa vierasotteluissaan, sillä vaikka Tapparan ylivoima onkin ollut tehotonta, ei siltä maalintekopotentiaalia puutu. Annapa vaikka Petri Varikselle pari ylimääräistä sekuntia B-pisteen tuntumassa, niin jo alkavat tilastot kaunistua ilman sen kummempia kuvioita.

» Lähetä palautetta toimitukselle