Tapparan playoff-juna jätti HIFK:n asemalla

LIIGA / Raportti
Ville Niemisen kokemus oli jälleen liikaa IFK:lle
Kuva © Jarno Hietanen
Tampereen Tappara on vahvalla otteella kiinni välieräpaikassa. Tamperelaiset jatkoivat torstaina siitä, mihin keskiviikkona Tampereella jäätiin. Vierasjoukkue oli pelin jokaisella osa-alueella isäntiä vähintään luistimen piirron edellä. Toinen kiinnitys Tapparalle lopulta 4-1 (1-0, 2-0, 1-1)-lukemin.

Tappara otti pelin lopullisesti hanskaansa toisessa erässä. Heti erän alkuun tullut Teemu Aallon tykittämä 2-0-maali vapautti entisestään vahvan vierailijan peli-ilmettä. Osuma oli kuin tiivistys tamperelaisten tämänhetkisestä vireestä. Kaikki toimi kellontarkasti. Kokenut Stanley Cup-voittaja Ville Nieminen teki loistavan maskin Joni Ortion eteen ja Aalto tykitti suoraan Niclas Luceniuksen passista vierailijat kahden maalin karkumatkalle.

Lopullinen niitti kotijoukkueen arkkuun tuli ajassa 31.58 Kyle Klubertanzin istuessa kaksiminuuttista. Kauniin ylivoimakuvion päätteeksi Olli Palola pääsi survomaan kiekon maalin edestä ohi Joni Ortion. Syöttöpisteet osumaan menivät erinomaisen ottelun pelanneelle Chris Connolylle sekä Antti Erkinjuntille.

Suurimman eron joukkueiden välille teki Ville Nieminen, jonka kokemus näkyy kauas piippuhyllylle asti tähän aikaan vuodesta. Niemisen työmäärä ja tehot 1+1 puhukoot puolestaan. Kuin kruunuksi illalleen Nieminen teki 4-0-maalin tyhjään HIFK-maaliin.

- Hän on pelannut hyvin koko kauden. Työmäärä, kamppailupelaaminen ja luisteluvoima, Tappara-luotsi Jukka Rautakorpi luetteli Niemisen vahvuuksia.

Tappara pelasi torstaina lähes täydellisen vierasottelun. Se pelasi omien vahvuuksiensa kautta, eikä käyttänyt energiaansa mihinkään ylimääräiseen, mikäli jatkuvasti toistuvia torikokouksia maalien ja vaihtoaitioiden edustoilla ei lasketa. Silti Rautakorpi näki otteissa vielä parantamisen varaa.

- Pitää saada jatkossa tähän peliin vielä enemmän tempoa.

Tempoa riitti kyllä torstainakin. Koko kauden heikosta liikkeestä kärsineen HIFK:n luisteluvoima ei riittänyt tamperelaisten kyytiin kuin ajoittain.

Keskiviikon kaava toistui

Keskiviikkona Tampereella HIFK tuli pirteästi otteluun ja pääsi nopeasti myös johtoon. Sama kaava toistui torstainakin. Isännät tulivat peliin valmiina ja pääsivät monta kertaa murtautumaan Juha Metsolan vartioimalle tamperelaismaalille. Erona keskiviikkoon oli vain se, että tällä kertaa kotijoukkue ei onnistunut etsikkoaikaansa käyttämään.

Mitä pidemmälle ottelu eteni sitä vaikeammaksi HIFK:n hyökkäyspeli kävi. Tappara sulki maalinedustan tehokkaasti, eikä Metsola joutunut kertaakaan venymään todenteolla. Hyvätkin tekopaikat kaatuivat kehnoihin ratkaisuihin, joista malliesimerkkinä Joakim Erikssonin paikka toisessa erässä, jossa ruotsalaissentteri pääsi tulittamaan suoraan syötöstä b-pisteiden välistä. Metsolan varma perustorjunta sai ruotsalaissentterin kolisuttelemaan pleksilaseja turhautuneena.

Päätöserässä peli eteni pitkälti Tapparan hallinnassa. HIFK jaksoi kuitenkin esimerkillisesti raataa tilanteet loppuun saakka, mutta erinomaisessa kevätvireessä oleva Tappara ei alistunut paikoin kovanakin käyneen helsinkiläisten taklauspelin alla.

- Pystyttiin pelaamaan hyvä peli tänään, paljon parempi kuin Tampereella. Kova vauhti oli matsissa ja pikkuasiat ratkaisee, HIFK-luotsi Raimo Summanen sanaili pelin jälkeen.

HIFK:n peli etenkin viidellä viittä vastaan oli selvästi parempaa kuin Tampereella. Puutteellisen liikkeen takia helsinkiläiset joutuivat kuitenkin rikkomaan pirteää vierasta, jonka ylivoimapeli on juuri siinä kunnossa kuin tähän aikaan keväästä sen kuuluu ollakin.

- Alivoimalla me nukahdettiin pari kertaa. Tappara on nopea joukkue. Jos sä hyökkäät heikosti, niin ne iskee. Jos et ole hereillä sieltä tulee pahoja paikkoja. Viidellä viittä vastaan oli ehkä meidän paras peli tällä kaudella. Erikoistilanteissa vähän nukuttiin. Pienet asiat on tosi isoja, Summanen myönsi.

Tappara on vahvalla otteella HIFK:n niskan päällä. Lenkki kiristyy koko ajan. Tällä hetkellä vaatisi todella ison ihmeen, mikäli HIFK nousisi vielä tosissaan taistelemaan jatkopaikasta. Runkosarjan loppusijoitukset eivät juuri nyt valehtele. Tasoero joukkueiden välillä on juuri niin suuri kuin runkosarjakakkosen ja kasin kohtaamisessa voi odottaakin.

Puolivälieräsarja jatkuu lauantaina Tampereella.

» Lähetä palautetta toimitukselle