Tappara kaatoi sekavan kärppälauman

Tappara luisteli Kärppien ohi 2-4 voittoon.
Kuva © Jouko Kylmäoja
Viime kevään finaaliparin kolmas runkosarjan kohtaaminen oli täyttä Tapparaa. Kotijoukkue jäi pahasti jalkoihin kirvespaitojen viedessä oululaisia pelin lähes jokaisella osa-alueella.

Kärppien kannattajat saivat perjantaina suuria uutisia.

Yksi viime kauden mestaruusjoukkueen tärkeimmistä palasista, Ben Maxwell palaisi Ouluun. Kaupan kyljessä Raksilaan saapuisi kanadalaissentterin joukkuetoveri KHL:n Jugra Hanty-Mansijskista, kerran aiemminkin urallaan Kärppiä edustanut Lukas Kaspar.

Ilouutiset eivät kuitenkaan siivittäneet kärppälaumaa hurjaan pelivireeseen. Raksilan perjantai-illassa nähtiin hermostunut ja sekava kotijoukkue, jonka viisikkopelaamisesta ei tahtonut tulla mitään.

Tappara oli koko ottelun ajan pelillisesti niskan päällä, ja se kaatoi Kärpät varmalla peliotteellaan lukemin 2-4.

Kärppäkäskijä Lauri Marjamäki oli pettynyt omiensa suoritukseen ja manaili etenkin joukkueensa liiallisia jäähyjä.

− Jos kahteen erään otamme viisi jäähyä, ja vastustajalla on vain kaksi, on siinä vähän liikaa jäähyjä. Kyllä me vähän olimme vajaita tänään, Marjamäki huokaisi.

Tapparan peli oli perjantaina selvästi Kärppiä edellä. Joukkueen päävalmentaja Jussi Tapolalle maistui voitto kirvespaitojen viime kevään finaalivastustajasta.

− Hyvä valmistautuminen meiltä, ja kokonaisuudessaan hyvä peli. Pystyimme jauhamaan sitä peliä, jota tulimme tänne pelaamaan. Aina kun pystyy Kärpät voittamaan, on onnistunut, Tapola myhäili.

Isäntien hyvä alku

Ottelun avauserä alkoi kotijoukkueen komennossa. Ensimmäinen erä ei ehtinyt vanhentua kuin reilut viisi minuuttia, kun Kärppien edellisessä ottelussa uransa piste-ennätyksensä rikkonut kultakypärä Joonas Donskoi iski ottelun avausmaalin.

Isännät eivät saaneet nauttia johdostaan kuitenkaan pitkään. Vain muutaman minuutin Donskoin maalin jälkeen Mika Pyörälä huitoi poikittaisella maalilla itsensä jäähylle ja Tappara rokotti ylivoimalla.

Vierasjoukkue nousi tasoihin Henrik Tömmernesin maalilla, joka livahti kärppävahti Tomi Karhusen ohi hieman turhan helpon näköisesti.

Hetken kuluttua Tappara pääsi yrittämään johdon kaappaamista, kun Ari Vallin joutui istumaan kampitusjäähyä. Kirvespaitojen ylivoima pyörikin jälleen erittäin mallikkaasti, mutta Kärppien alivoimanelikko oli tällä kertaa paremmin hereillä.

Jo ensimmäisestä erästä oli nähtävissä, että Tappara tulisi olemaan tänään selvästi parempi joukkue.

− Tappara puolusti sitkeästi maalin edustan. Emme onnistuneet aiheuttamaan jäähyjä Tapparalle. Meidän kiekollinen tekemisemme oli huonoa, Marjamäki arvioi.

Erän loppupuolella Kärpätkin pääsi kokeilemaan ylivoimaa. Kotijoukkue ei kuitenkaan saanut mitään aikaan, ja toinen erä päättyi tasalukemin 1-1.

Kärpät otti kahteen ensimmäiseen erään viisi jäähyä. Suurin osa jäähyistä oli helposti vältettävissä, ja ne olivat selvää seurausta kotijoukkueen heikosta viisikkopuolustamisesta.

− Liikaa turhia jäähyjä sellaisiin tilanteisiin, joihin niitä ei olisi saanut ottaa, Kärppien kapteeni Lasse Kukkonen harmitteli.

Vieraiden vuoro

Kotijoukkue aloitti toisenkin erän varsin väkevästi. Kärpät sai luotua useita pitkiä hyökkäyksiä Tapparan alueelle erän ensimmäisellä puolikkaalla.

Jesse Puljujärven, Patrick Davisin ja Saku Mäenalasen miehittämä Kärppien toinen hyökkäysketju jatkoi lähiaikoina löytämäänsä kovaa virettä. Kolmikon pelissä oli kuitenkin myös selvää hermostuneisuutta ja ylilatausta, joka näkyikin hukattuina maalipaikkoina.

Hieman toisen erän puolivälin jälkeen Kärpät nousi jälleen johtoon.

Isäntien alivoimanelikko puolusti keskialuetta tarkasti siivittäen kolmosketjun tehomiehet Joonas Kemppaisen ja Julius Junttilan läpiajoon. Kemppainen kuittasi maalipaikan nimiinsä Junttilan tarjoilusta, ja johtoasema oli jälleen keltamustilla.

Tapola antoi tunnustusta kovaa taistelleelle kotijoukkueelle.

− Kärppien vahvuutena oli tänään koko heidän pelissä. Alivoimalla he olivat meitä parempia. Isoja maalipaikkoja tuli, kun me olimme ylivoimalla. Siinä mielessä he ovat aina laatujoukkue, Tapola kehui.

Kärppien pelin sekavuus kostautui jälleen vain pari minuuttia Kemppaisen maalin jälkeen. Jäälle hyppäsi vaihdosta kuusi miestä, jonka tuomaristo huomasi nopeasti. Kärppien päävalmentajan Lauri Marjamäen räyhääminen ei auttanut, ja kahden minuutin joukkuerangaistusta lähti istumaan Sakari Manninen.

Tapparan ylivoimakuviot pyörivät taas armottoman tehokkaasti. Josh Green tälläsi vieraat tasoihin Olli Palolan syötöstä. Greenin laukaus livahti kärppävahti Tomi Karhusen ohi luvattoman helposti.

Tasoitusmaali antoi vierasjoukkueelle selvästi entistä enemmän virtaa. Peli ehti pyöriä jälleen ainoastaan reilun kahden minuutin verran, kun Jarkko Malinen iski ottelun ratkaisumaalin Kristian Kuuselan syötöstä.

Sekavaa sohimista

Kärpät lähti kolmanteen erään jälleen miehekkäällä vauhdilla. Kotijoukkue pääsi kokeilemaan tasoitusta ylivoimalla, mutta nopeatempoinen pyöritys ei tuottanut tulosta.

Ottelu jatkui tasaisena vääntönä aina viimeisille minuuteille asti. Kummatkin joukkueet pääsivät vuorotellen pitempiin aggressiivisiin hyökkäyksiin, mutta ottelun viimeinen niitti nähtiin vasta kolme minuuttia ennen loppusummeria.

Kärpät kutsui maalivahtinsa Tomi Karhusen vaihtoaitioon reilut kaksi minuuttia ennen ottelua loppua yrittääkseen tasoitusta kuudelle kenttäpelaajalla. Ratkaisusta ei kuitenkaan ollut apua kotijoukkueen ahdinkoon. Vain kymmenen sekuntia maalivahdin pois ottamisen jälkeen Tapparan Josh Green vippasi kiekon kärppäpuolustajien ohi maaliin vieden joukkueensa jo 2-4-johtoon.

Kotijoukkue piiskasi päälle raivoisan loppukirin viimeisen kahden minuutin ajaksi, mutta se ei tuottanut tulosta.

− Hyviä pätkiä, mutta ei riittävästi, Lasse Kukkonen kiteytti.

Tappara tarjosi Kärpille kavennuksen mahdollisuutta ottelun loppuhetkillä, kun Markus Kankaanperä joutui istumaan kaksiminuuttista kampituksesta. Ottelua oli jäljellä kuitenkin enää minuutin verran, eivätkä isännät enää kyenneet saamaan kirvespaitoja kiinni.

- Ei päästy ihan huippusuoritukseen. Tappara oli kokoajan hieman parempi. Emme päässet sisään siihen omaan peliimme, Kukkonen pahoitteli.

Vieraat nappasivat lopulta kolme pistettä matkaansa joukkueiden kauden kolmannesta kamppailusta lukemin 2-4.