Tukosen show

LIIGA / Raportti
Maalintekijän tuuletus on tällaista.
Kuva © Juha Koivula - http://juhakoivula.kuvat.fi/
Lukon ja Tapparan kohtaaminen tarjosi jännitystä nelituhatpäiselle kotiyleisölle riittämiin. Illan suuri sankari oli kotijoukkueen Lauri Tukonen neljällä maalillaan.

Harvemmin, jos koskaan, voi yksi mies jääkiekko-ottelua voittaa. Lukon ja Tapparan kohtaaminen oli kuitenkin yhden miehen suurta näytöstä. Lukko voitti Tapparan 5-3, ja kotijoukkueen maaleista laitahyökkääjä Lauri Tukonen iski neljä.

Eikä kysymys ollut mistään tuuripompuista, vaan oikein pelimiehen tekemiä maaleja, joissa vastustajan maalivahdille ei jätetty mahdollisuuksia torjuntoihin.

- Tiistaisen Pelicans-tappion jälkeen oli kyllä iso paikka lähteä pelaamaan Tapparaa vastaan. Kun katsoo joulun jälkeistä aikaa, huomaa miten ylivoimainen Tappara on ollut. Äärettömän vaarallinen ja loistava vastustaja, joka tarjosi meille koko 60 minuuttia hyvää oppia jääkiekon pelaamisesta, kehui Lukon päävalmentaja Risto Dufva vuolaasti vierasjoukkuetta.

- Valmius ei ollut ollenkaan sillä tasolla, mikä tarvitaan ottelun voittamiseen. Oltiin yksinkertaisesti huonoja ja vastuu on pelkästään päävalmentajan, murisi omiensa otteisiin pettynyt Tappara-käskijä Jukka Rautakorpi.

Kupletin juoni oli alusta alkaen selvä. Tappara oli kylvettänyt Lukkoa jo lähemmäs kymmenen kertaa peräkkäin ja muutenkin tamperelaisten tekeminen on viime otteluissa ollut huippuluokkaa. Hyvällä itseluottamuksella varustettu vierasjoukkue pisti luistimet liikkeelle ja vei peliä oikeastaan koko ajan.

Lukon hyökkäyspeli oli lähinnä terävien vastaiskujen varassa. Mutta kun tulikuuma Tukonen pisti kerta toisensa jälkeen kiekon verkkoon, Lukon pelitapa toi joukkueelle arvokkaat kolme sarjapistettä.

Hölmöilyn kautta vieraat mukaan

Toisessa erässä ottelun pääjuoni oli ensimmäisen erän toisintoa. Vieraat hallitsivat kiekkoa, ja Lukko iski tehokkaasti vastaan.

- Hyökkäyspelaaminen oli kokonaisuutena toisessa erässä huonoa, kun luovuimme kiekosta väärissä paikoissa.

Joidenkin silmissä ottelu näytti olevan jo ohi, kun Lukko johti kamppailua neljällä maalilla. Sitten astui kuvaan Lukon luokaton pelaaminen omassa päässä ja alati vaarallinen Tappara iski kaksi kiekkoa ohi hyvin torjunneen Lukko-vahti Ryan Zapolskin.

- Toisen erän lopussa oltiin liiankin tehokkaita. Ja taas tuli maaleja, joita ei missään nimessä saisi tulla. Menipähän oppi kerralla perille nuorelle puolustajallemme, mietti Dufva keskimmäisen erän loppua.

- Näennäisesti päästiin siinä peliin mukaan, mutta olihan takamatka melkoinen, muistutti Rautakorpi.

Jo ennen ottelua nähtiin vieraiden toimesta normaalia poikkeava valinta, kun paljon ja hyvin pelannut Tappara-vahti Juha Metsola oli huilivuorossa. Torjuntavastuun saanutta Andy Chiodoa ei voi kuitenkaan neljästä takaiskumaalista syyttää. Sen verran komeita olivat Lukon osumat.

Kolmanteen erään Rautakorpi oli kuitenkin vaihtanut Metsolan maalille, eikä päävalmentajalla oikein ollut vastausta maalivahtivalintaan.

- Joku pistos siinä taisi käydä, tyytyi Rautakorpi toteamaan.

Ylivoimapelin turvin Tappara tuli jo maalin päähän, mutta Tukonen halusi ratkaista pelin kotijoukkueelle.

- Paljon on loukkaantumisia takana, mutta Tukosella on poikkeuksellista kykyä ja taitoa maalinteossa, kehui Dufva laitahyökkääjäänsä.

Tappara jatkoi sinnikkästi kavennusmaalin hakemista, mutta tolppaa lähemmäksi vieraat eivät enää päässeet.

- Ei katkettu Tapparan kolmanteen maaliin, vaan taisteltiin urheasti loppuun asti, kehui Dufva suojattiensa voittoa.

Molempien osalta sarja jatkuu heti yhden nukutun yön jälkeen. Lukko matkaa Hämeenlinnaan HPK:n vieraaksi ja Tappaa kohtaa kotikaukalossaan JYPin.

» Lähetä palautetta toimitukselle