Ammattiylpeys pelissä

LIIGA / Ennakko
TPS ja Ässät pelaavat perjantaina kunniastaan.
Kuva © Timo Savela
Turun perjantai-illan ottelu on valitettavasti pisteiden osalta merkityksetön, joten motivaatio pitää löytää muualta. Kumman ammattiylpeys siivittää pitemmälle? Se lienee ottelun suurimpia kysymyksiä.

Molemmat joukkueet haastoivat edellisessä pelissään Liigan kärkijoukkueen. TPS onnistui hieman paremmin, sillä turkulaiset onnistuivat kaatamaan Kärpät jatkoajalla, kun Ässien kohtalona oli tyytyä maalin tappioon Tapparalle.

Tulokset eivät luonnollisesti kerro koko totuutta. TPS voitti repaleisesti pelanneen kärppälauman, jolla ei todellakaan ollut paras päivänsä. Ässät puolestaan laittoi ansiokkaasti hanttiin Tapparalle, joka on pelillisesti Kärppiä paremmassa kuosissa tällä hetkellä.

Lauantain Tappara-peli oli Ässiltä energisin esitys miesmuistiin. Vaikka puolustuspeli ei kärkijoukkuetta vastaan optimaalisesti pitänytkään, niin porilaiset olivat varsin tehokkaita maalinteon suhteen, mikä ei ole ollut joukkueelle ominaista kuluvalla kaudella.

TPS:llä valinnan paikka

On syytä olettaa, että Ässät pyrkii jatkamaan Turussa siitä, mihin kotonaan lauantaina jäi. Tämä tarkoittaa sitä, että Ässät pyrkii aktiivisesti ja aggressiivisesti TPS-pakkien iholla heti ottelun alusta lähtien. Tämä olisi Ässiltä kenties varsin toimiva veto, sillä TPS:n puolustus ei ole parhaimmillaan kovan paineen alla ja sortuu kiekonmenetyksiin hätiköinnin kautta.

Muutoinkin TPS:n täytyy pystyä laadukkaampaan syöttöpeliin kentän jokaisella alueella, sillä Ässät katkoo heikot syötöt helposti ja iskee nopeasti vastaan. Muutoin Ässien hyökkäyspeli on hieman liikaakin Henri Heinon johtaman ketjun, jossa laidoilla menevät Niklas Hagman ja Dragan Umicevic, varassa. Tästä on kuitenkin Ässille sikäli etua, että heillä kuitenkin on yksi iskunyrkki, joka on yksi enemmän, mitä kotijoukkueelta löytyy.

TPS:n peli on perustunut pitkälti tiiviiseen puolustuspeliin ja vastahyökkäyksiin. Kokoonpanoon palaava Brian Willsie toki antaa lisävaihtoehtoja hyökkäykseen, mutta kokonaisuutena on TPS-valmennuksen pohdittava pitkään ja hartaasti, että millaisella pelisuunnitelmalla Ässiä vastaan kannattaa lähteä.

Kärppiä vastaan TPS osoitti pystyvänsä maltilliseen keskialueen tukkimiseen, jolloin se katkoo syöttölinjat ja iskee vastaan. Tämä tapa näytti tiistain perusteella sopivan TPS:lle, mutta sama taktiikka ei välttämättä pure Ässiä vastaan.

Iso kysymys siis onkin se, että hyötyykö TPS siitä, mikäli se päättää antaa aloitteet Ässille ja tyytyy itse kyttäilemään?

Ässien viisikkopeli ei ole varsinkaan paineen alla kovinkaan hyvin organisoitua, mutta lisätilaa saadessaan, voivat palaset loksahtaa TPS:n kannalta pahemmalla tavalla paikoilleen. Tappara pakotti Ässä-pakit avaamaan peliä hätiköidysti, mutta pystyykö TPS antamaan painetta yhtä järkevästi kuin Tappara?

Keskialueen puolustaminen on ollut TPS:n ongelma, joten nyt kun se kerrankin on saatu tiiviiksi, niin siitä ei välttämättä kannata poiketa, sillä paineistamalla aggressiivisesti voit TPS antaa Ässille liikaa tilaa keskialueelle. Jos TPS päättää pelata keskialueen pois, niin sen pitäisi keksiä keino, jolla pakottaa Ässien hyökkääjät kauaksi toisistaan. Tällöin Ässä-hyökkääjät heittävät summittaisia, pitkiä poikittaissyöttöjä, joita katkomalla TPS saisi aikaan hyviä vastaiskuja.

Toki kun ottelu kerran on kummallekin merkityksetön, niin henkisen puolen merkitys korostuu. Se, kumpi enemmän otteluun syttyy, myös todennäköisesti vie pisteet.

Seuraa Heitä

Matias Pulli #44 |

Puolustaja

18-vuotias Pulli teki tiistaina ensiesiintymisensä liigakaukaloissa ja yllätti monet oivaltavilla kiekollisilla ratkaisuillaan. Nuori puolustaja huokui debyytissään rohkeutta ja itsevarmuutta. Samoja adjektiiveja ei ole tällä kaudella voinut kokeneempaan kaartiin yhdistää kuin harvoin. Jatkaako Pulli siitä mihin Kärppiä vastaan jäi?

Kamil Kreps #28 | HC Trinec

Keskushyökkääjä

Ässien hyökkäyspelin tehot lojuvat liian harvoilla harteilla. Kamil Krepsistä odotettiin tärkeää palasta ratkaisijaosastolle, mutta tulos on ollut odotuksiin nähden varsin vaisu. Onko tällä kaudella nähty tsekkihyökkääjän todellinen taso vai pystyykö Kreps vielä väläyttämään?

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Ässät M S P
1.Henri Heino 4 3 7
2.Niklas Hagman 1 4 5
3.Dragan Umicevic 0 5 5
4.Sami Lähteenmäki 3 0 3
5.Mika Niemi 1 1 2

» Lähetä palautetta toimitukselle