Jatkuuko porilaisten marssi?

LIIGA / Ennakko
Ässät aloitti mestaruuden puolustamisen vakuuttavasti.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Porin Ässät saapuu lauantaina Turkuun hakemaan jatkoa lennokkaasti alkaneelle kaudelleen. Perjantaina miltei kaikessa onnistuneet porilaiset lähtevät otteluun ennakkosuosikkeina, sillä isäntäjoukkue TPS ei omassa ensi-illassaan erityisesti vakuuttanut.
Ässien mestaruudenpuolustus ei olisi voinut juuri paremmin alkaa. Mestaruusviiri nousi Isomäen hallin kattoon komein seremonioin ja itse ottelussa patapaidat löi loppuunmyydyssä kotihallissa uneliaan paikallisvastustajansa jäänrakoon.

TPS:n Espoon vierailu toi tilille pisteen, mutta pelillisesti esitys oli kaiken kaikkiaan melko heikko. Päävalmentaja Kai Suikkanen suomi ottelun jälkeen erityisesti joukkueensa heikkoa liikettä, eikä syyttä. Aneeminen liike yhdistettynä todella heikkolaatuisiin syöttöihin teki TPS:n pelaamisesta tuskaista pakertamista, eikä Turkuun olisi matkannut pinnan pinnaa ilman maalivahti Fredrik Norrenan huippuiltaa.

Ässillä isännän elkeet

Mielenkiintoinen kysymys ottelun ratkaisun kannalta on se, että kuinka aktiivisesti Ässät lähtee vieraspelissään paineistamaan TPS:n pakkeja? Torstain ottelussa TPS:n avauspeli oli pahasti sekaisin ja Blues tukahdutti turkulaisten hyökkäyspelaamisen kovalla karvauksella.

Kotiyleisönsä edessä Ässät paineisti aggressiivisesti oman kiekonmenetyksensä jälkeen, mutta tyytyi tukkimaan keskialuetta, kun Lukko onnistui rauhoittamaan peliä. Mikäli TPS:n avaukset viipyvät ja niiden laatu on yhtä heikko kuin torstaina, olisi Ässillä hyvä mahdollisuus kiekonriistoihin lähellä TPS:n maalia karvatessaan syvältä.

Ässillä oli myös vaikeuksia avauspelaamisensa kanssa ja joukkue joutui usein heittämään päätykiekkoja. Tästä ei kuitenkaan muodostunut ongelmaa, sillä juuri päätypeleissä Ässät oli parhaimmillaan kamppailuvoimansa ansiosta.

Ässät käyttää hyökkäyspelissään Pekka Virran joukkueille tuttuja kulmapelejä, mutta ne ovat muuttaneet muotoaan, eikä kulmapelin pituus ole enää itse tarkoitus. Nopealla kiekonliikuttelulla ja paikanvaihdoilla Ässät onnistui repimään aukkoja Lukon viisikkoon ja käänsi tällöin pelin kohti maalia.

Jos tie maalille ei aukea kulmapelillä, niin kiekko syötetään siniviivalle, josta pakit toimittavat sen maalille laukomalla hanakasti. Kummallakin tavalla syntyi lukuisia maalipaikkoja joko suoraan tai sitten irtokiekoista, joihin Ässien röyhkeät ja kookkaat hyökkääjät ehtivät lähes järjestäen.

Tämä ei lupaa hyvää TPS:lle, sillä isäntien heikko kohta Bluesia vastaan oli juuri maalinedustan puolustaminen. Espoolaiset iskivät kaikki neljä osumaansa TPS-maalin välittömästä läheisyydestä.

Toisaalta toisessa päässä TPS onnistui maalinedustalla mainiosti, sillä myös turkulaiset tekivät kaikki maalinsa metrin-parin etäisyydeltä.

TPS:n on pystyttävä nostamaan pelinopeuttaan torstaista roimasti. Sekä pelaajien, että kiekon on liikuttava nopeammin. Muuten TPS ei tule pääsemään omaan peliinsä kiinni.

Myös viisikkopelin tulee olla molempiin suuntiin mennessä paremmin organisoitua, sillä etäisyydet pelaajien välillä olivat aivan liian suuret. Tämä sotki TPS:n hyökkäyspeliä sekä teki turkulaiset todella alttiiksi hyökkäyspään kiekonmenetyksille. Ne myös kostautuivat, sillä menetykset johtivat torstaina Bluesin ylivoimahyökkäyksiin, joista syntyi myös kaksi maalia.

Kokoonpanot

TPS:n riveistä ovat poissa rannevammasta toipuva liettualaissentteri Tadas Kumeliauskas sekä laitahyökkääjä Tuomas Suominen, joka parantelee alaraajavammaa.

Ässien kokoonpanosta puuttuu puolustaja Tapio Sammalkangas, jonka sairasloma ulottuu tällä tietoa marraskuulle asti.

Muuta

TPS ei ole voittanut Ässiä kotonaan yli neljään ja puoleen vuoteen. Edellisen kerran kotijoukkue poistui voittajana kaukalosta 17.2.2009.

Seuraa Heitä

Markus Seikola #22 |

Puolustaja

Seikolan kaudenavaus oli synkkä, sillä kokenut pakki katsoi aitiopaikalta kolmea Bluesin maalia. Kun suorittaminen hyökkäysuuntaankin oli vaisua, niin Seikola oli lähinnä haitaksi omalle joukkueelleen. TPS tarvitseekin profiilihankinnaltaan pikaista ryhdistäytymistä.

Tuomas Huhtanen #29 |

Laitahyökkääjä

Vahva nelosketjun laituri oli alituinen piikki Lukon puolustajien lihoissa perjantaina ja onnistui myös maalinteossa. Röyhkeästi maalille ajava Huhtanen jatkanee siitä mihin perjantaina jäi ja tulee aiheuttamaan TPS-pakistolle hikisiä hetkiä päätypainien merkeissä.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Dan Sexton 2 2 4
2.Francis Paré 3 1 4
3.Marko Virtala 1 2 3
4.Shaone Morrisonn 0 3 3
5.Steven Seigo 1 2 3
Ässät M S P
1.Tuomas Pihlman 0 2 2
2.Jyri Marttinen 1 1 2
3.Eero Elo 2 0 2
4.Miko Malkamäki 0 1 1
5.Juuso Riksman 0 1 1

» Lähetä palautetta toimitukselle