Ässien lennokas päivä päättyi tappioon

LIIGA / Raportti
Kisapuiston väki lähti kotiin kaksi pistettä rikkaampana.
Kuva © Turo Ulvinen - www.thudesign.com
Lappeenrannan lentokentällä oli tiistaina trafiikkia, kun Porin Ässät saapui ilmateitse kaupunkiin. Illalla vieraat ottivat Kisapuistossa mittaa SaiPasta ja tasavahva vääntö ratkaistiin lopulta voittomaalikilpailussa.

Ensimmäisen erän alussa vaikutti siltä, että kotijoukkue jää täysin vieraiden jalkoihin. Ässät heilutti tahtipuikkoa ja joukkueen vauhti johti nopeasti avausmaaliin. Jesse Joensuu nousi SaiPan alueelle, mutta menetti kiekon keltamustan lavan ehtiessä väliin. Peliväline ajautui Ässien riemuksi Veli-Matti Savinaiselle, joka laukoi päin SaiPa-vahti Jani Niemistä. Kiekko kimposi Niemisestä suoraan Joensuulle, joka ei hukannut tilaisuutta, vaan laukoi laatan häkkiin.

Stefano Giliati antoi kuitenkin välähdyksen paremmasta. Kanadanitalialainen kiekkoili itsensä väkisin täysilukuisen Ässät-puolustuksen läpi ja yritti vääntää SaiPan tasoihin yksin. Tilanne päättyi lopulta jäällä leveässä haara-asennossa makaavan Antti Raannan hanskaan. Pian Giliatin sooloilun jälkeen SaiPa sai koneensa käyntiin ja pääsi pyörittämään peliä punavalkoisten päädyssä. Yritys palkittiin ajassa 11.29, kun kultakypärä Roberts Jekimovs tasoitti ottelun Ville Kohon ja Anssi Löfmanin esityöstä.

Ässien peli jatkoi itsensä etsimistä ja joukkue oli ottamassa vastaan illan ensimmäisen jäähyn. SaiPa kuitenkin päästi vieraat pahasta kuudella kenttäpelaajallaan. Tomi Leivo korjasi itselleen kauden ensimmäisen syöttöpisteen, kun taas Richard Demen Willaume menetti SM-liigan maalintekoneitsyytensä 2–1-osumallaan.

Ässä hihasta toisessa erässä

Ässät tuli toiseen erään paremmalla jalalla ja onnistui pitämään hyvän pelirytminsä yllä. Kiekko pyöri SaiPan päädyssä, Niemisen hoteissa ja katsomon puolella. Vieraat saivat punavalon syttymään vasta Mika Niemen laukauksen jälkimainingeissa, kun kiekko kimposi SaiPa-puolustajan luistimen kautta maaliin. Ässät-hyökkääjä Tuomas Pihlman oli mailoineen mukana tilanteessa ja merkittiin tilastoihin maalin tekijänä.

– Emme olleet alussa pelissä mukana. Toisessa erässä jäätiin jalkoihin omassa päässä, SaiPa-valmentaja Pekka Tirkkonen summasi joukkueensa otteita pelin päätyttyä.

2–2-tasoituksen jälkeen Nieminen muurasi maalinsa umpeen, eikä enää antautunut suostutteluista huolimatta. Kolauksilta keltamusta vahti ei välttynyt, vaan jäi torjuntatilanteessa ensin Pihlmanin ja myöhemmin Stephen Dixonin alle. Dixonille tuomittiin tilanteesta estämisjäähy, mutta SaiPa ei onnistunut kääntämään ylivoimaa voitoksi. Sen sijaan lappeenrantalaisjoukkue joutui ahtaalle, kun Leivon tasapaino petti ja hän kaatoi mennessään Ässät-pelaajan kampitusjäähyn arvoisesti. Kotiyleisön helpotukseksi SaiPa selvisi alivoimasta puhtain lukemin.

Ratkaisu vasta voittomaalikilpailussa

SaiPa sai juonesta kiinni jälleen kolmannessa erässä, mutta varsinaisen peliajan maalit oli jo nähty. Paras tilaisuus tarjoutui jatkoajalla kotijoukkueelle. Savinainen menetti hyökkäysalueella kiekon ja Giliati pääsi läpiajoon. Ässien puolustus ehti väliin liian kärkkäästi, jolloin SaiPalle tarjottiin rangaistuslaukausta. Giliati pääsi yrittämään vielä kerran, muttei onnistunut saamaan kiekkoa Raannan ohi.

Voittaja selvisi vasta jatkoajan jälkeen ja käyty voittomaalikilpailu oli SaiPalle sekä maalivahti Niemiselle jo kolmas perättäinen. Tällä kertaa harjoitus oli tehnyt mestarin, sillä SaiPa-vahti torjui sekä Joensuun, Michael Ryanin että Dixonin yritykset. Myös Ässien Raanta onnistui torjunnoissaan aina kolmanteen laukojaan asti, kunnes tuli Löfmanin vuoro. 25-vuotias laitahyökkääjä korjasi pisteet SaiPan matkaan ja nosti joukkueensa sarjataulukossa Ässien yläpuolelle.

– Tämä oli lopputulos ja sitä pitää kunnioittaa. Ei onni ollut ihan meidän puolella, totesi Ässiä käskyttävä Karri Kivi.

Lentäen Lappeenrantaan tullutta porilaisjoukkuetta tappio luonnollisesti kirveli. Lisähuolta tuonee Joel Armian tilanne. Vaisusti ensimmäisessä erässä pelannut nuori hyökkääjä sai kolhuja eikä palannut enää toisessa erässä kentälle. Seuraavan kerran Ässät joutuu tuleen torstaina, jolloin Kärpät vierailee Porissa. SaiPa puolestaan lähtee perjantaina Tapparan testattavaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle