SaiPa jätti vaisun HIFK:n pisteittä

HIFK kompasteli liki täyden Kisapuiston edessä
SaiPan ja HIFK:n kauden ensimmäinen kohtaaminen Helsingissä päättyi SaiPan suurinumeroiseen voittoon. Lappeenrannassa ei maaleilla mässäilty samaan tahtiin itsenäisyyspäivän aattona, mutta pelillisesti HIFK jäi jälleen SaiPan jalkoihin.

Joukkueet lähtivät kauden toiseen kohtaamiseen täysin erilaisista lähtökohdista. Helsinkiläisillä oli alla hieno kotivoitto Bluesista SaiPan nöyrtyessä samaisena lauantaina kolmanen kerran suurinumeroisesti HPK:lle. SaiPan onnistui kääntää edellinen hämeenlinnalaisten tarjoama koulutus heti voitoiksi ja lappeenrantalaisten valmistautuminen löylytyksen jälkeen tuotti tulosta myös tälläkin kertaa.

- Teemana meillä oli, että pystytään keskittymään täydet 60 minuuttia, ei tule turhautumista eikä sellaista hermostumista siihen pelaamiseen tapahtui siellä mitä tahansa. Onnistuttiin siinä kyllä tosi hyvin, summasi SaiPan päävalmentaja Pekka Tirkkonen ottelun jälkeen.

Siinä missä loppunumerot varmasti tyydyttivät runsaslukuista kotiyleisöä pelillisesti ottelu ei tarjonnut ihmeitä. HIFK oli jopa yllättävänkin vaisu ja muutamia väläyksiä lukuunottamatta joukkueen hyökkäyspeli ajautui kovin usein siihen, että kiekko heitettiin päätyyn ja yritettiin voittaa kaksinkamppailuja päätylaudoituksesta. Isona syynä tähän toki myös SaiPan kurinalainen viisikkopuolustaminen ja keskialueen tukkiminen.

Ottelun avausmaalista vastasi pirteästi pelannut puolustaja Simo-Pekka Riikola jo kolmen minuutin pelin jälkeen. HIFK:n maalia vartioinut Joni Ortio ei ollut täysin hereillä pienestä kulmasta lähteneeseen laukaukseen, ja kiekko pomppi Ortion varusteiden kautta maaliin.

HIFK:n kakkosvalmentaja Antti Pennasen mukaan joukkuetta lähdettiin valmistamaan Lappeenrannan vierailuun hyvissä ajoin, mutta jotain valmistautumisessa meni silti pahasti pieleen.

- Se on tietysti yhteisvastuullista toimintaa, mutta hullua tietysti jos valmentajien pitää alkaa kertomaan kokeneille pelaajille miten valmistautua. Kyllähän siinä pelaajillakin iso vastuu on, harmitteli Pennanen.

Ensimmäiselle erätauolle mentiin kotijoukkueen kahden maalin johdossa puolustaja Antti Bruunin avattua kauden maalitilinsä komealla ylivoimalaukauksella avauserän lopussa.

Vierailla hetkensä toisessa erässä

SaiPalla on tällä kaudella ollut usein vaikeuksia nimenomaan toisessa erässä, eikä tämä ottelu ollut poikkeus. HIFK sai toiseen erään paremman lähdön ja kiekko jäi tuon tuostakin pyörimään kotijoukkueen päätyyn. SaiPa oli pakotettu rikkomaan ja HIFK:n kavennus syntyi erän alkupuolella juuri ylivoimalla. Mathieu Perreault väläytti osaamistaan tarjoten sukunimikaimalleen maukkaan syötön parhaalle sektorille ja Joel Perreaultin kertalaaki vilahti komeasti ohi Jani Niemisen.

Ote säilyi vahvasti HIFK:lla joukkueen avausmaalin jälkeen, eikä SaiPa saanut ylivoimallakaan juuri mitään aikaiseksi. Tilanne muuttui kuitenkin täysin Anssi Löfmanin soolon jälkeen. Löfman toi kiekon läpi keskialueen ja HIFK:n viisikon tarjotessa tilaa purjehti näyttävästi hyökkäysalueelle ja heitti kiekon lopulta maalin eteen liukuneelle Ville Koholle, jolla oli helppo työ ohjata kiekko Joni Ortion selän taakse.

Komea osuma tuntui lamaannuttavan HIFK:n lisäksi myös SaiPan ja toisen erän loppu jäi varsin sekavaksi kiekotteluksi. Päätöserässä HIFK:n kiri ei lähtenyt käyntiin kunnolla oikein missään vaiheessa ja SaiPa tukki uhrautuvalla pelillään ne harvatkin paikat. Loppunumeroiksi Kisapuistossa kirjattiin 3-1 kotijoukkueelle.

- Tunnetila ylös tauolla (1. erätauko) ja päästiin mun mielestäni mukaan otteluun ja oltiin vähän hallitsevampia osapuolia siinä keskivaiheilla peliä, tuumi Pennanen.

- Mutta tasaista vääntöähän se loppu oli. Siinä kun haettiin tasoitusmaalia viimeinen 10 minuuttia, niin vähän meidän oma hyökkäyspeli sekosi ja alettiin vähän soveltamaan. Sitä kautta SaiPa sai uudelleen hallinnan ja meidän takaa-ajo tyssäsi. Meni vähän näennäiseksi, Pennanen jatkoi.

Tirkkonen kehui joukkueensa taistelua kolmannessa erässä ja erityismaininnan sai Ville Hämäläinen, joka oli jo kertaalleen keräillyt itseään jäänpinnasta ottelun toisessa erässä Iiro Pakarisen kovan mutta puhtaan taklauksen jälkeen. Hämäläinen heittäytyi päätöserän ainoan alivoiman lopussa Ilari Melartin painavan lyöntilaukauksen eteen ja oli erittäin tuskaisen näköinen nilkuttaessaan vaihtoaitioon. Hämäläinen palasi peliin kuitenkin tämänkin tällin jälkeen.

HIFK palaa kotikaukaloon perjantaiksi, ja saa vastaansa juurikin SaiPaa viime pelissään pöllyttäneen HPK:n. SaiPa puolestaan matkaa Jyväskylään JYP:in vieraaksi.