Kierrosraportti: Puhakka osui hatullisen verran maaliin, Martel pelirangaistuksen verran mailallaan naamaan

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Jarno Hietanen
Liigassa pelattiin perjantai-iltana viiden ottelun kierros. Kierroksen avainhahmoksi nousi kolme maalia latonut Petteri Puhakka. KooKoo nuiji JYPin jäänrakoon.

Levännyt TPS kärsi jälleen yhden tappion – Helpohko avausmaali lannisti isännät

Perjantai-iltana Turussa kohtasivat perinteikkäät TPS ja HIFK.

Perjantai-iltaan lähdettäessä joukkueiden tilanteet olivat rasituksen puolesta erilaiset. TPS lähti otteluun lähes viikon levänneenä, kun taas vieraat saapuivat Turkuun suoraan Porista, jossa joukkue kärsi eilen 4–3-tappion.

TPS lähti otteluun murheellisesta tilanteesta, sillä viimeisin kolmen pisteen voitto oli syyskuun loppupuolelta kotiottelusta Ilvestä vastaan. HIFK puolestaan kärsii runsaista loukkaantumisista, kun puolustuspäästä viimeisimpänä putosi Porissa Ilari Melart. Kapteenin saappaita täytti ottelussa vuokrasopimuksella pelaava Niko Seppälä.

Ottelun avauserä oli kokonaisuudessaan erittäin tasainen. TPS sai otteluun hyvän alun, mutta noin viiden minuutin kohdalla HIFK sai myös koneitaan käyntiin. TPS pyrki pitkiin pyörityksiin hyökkäyspäässä, kun taas HIFK:n hyökkääminen oli suoraviivaisempaa.

TPS pääsi pelaamaan avauserässä kaksi kertaa ylivoimalla, mutta viimeisimpien otteluiden mukaisesti tehot jäivät puuttumaan. Lähimmäksi maalintekoa pääsi puolustaja Ruben Rafkin kilauttamalla kiekon ylärimaan pienestä kulmasta upean yksilösuorituksen päätteeksi. Toiseen erään siirryttiin näin maalittomassa tasatilanteessa.

Maaleja ei myöskään ottelun toinen erä tarjonnut, vaan tasainen vääntö jatkui. TPS:n ylivoima jatkoi tukkoisena, sillä isäntien ottelun kolmas yritys erän loppupuolella tarjosi vain yhden huippupaikan, ja sekin tarjoutui vieraiden Teemu Tallbergille alivoimalla.

Toisessa erässä kamppailupelaaminen korostui, ja maalipaikoilla ei juurikaan päästy mässäilemään. Tunteet alkoivat myös kuumentua erän lopussa ja muun muassa TPS-kasvateista Rafkinista ja Leevi Teissalasta muodostui todellinen taistelupari.

Ottelun kolmannessa erässä TPS alistui täysin. Käännekohtana tuntui olevan noin kolmen minuutin pelin jälkeen tullut ottelun avausmaali, joka upposi todella helposti muutoin hyvän pelin pelanneen Filip Lindbergin selän taakse. Iiro Pakarinen laukoi kiekon matalana siniviivalta sisään ilman minkäänlaista maskia.

HIFK lisäsi johtoaan kuuden ja puolen minuutin kohdalla erityisellä maalilla, sillä Joonas Rask iski uransa sadannen osuman Liigan runkosarjassa upealla rannelaukauksella etuyläkulmaan. Kun ottelua oli jäljellä noin seitsemän minuuttia, iski puolestaan Julius Nättinen turkulaiskasvatti Teissalan upeasta tarjoilusta.

TPS:n Aidan Dudas iski vielä kavennuksen puolitoista minuuttia ennen loppua ilman maalivahtia, mutta tämä maali lohdutti isäntiä vain katkaistessaan joukkueen yli 144 minuuttia kestäneen maalittoman putken. Muutoin TPS:n ympärillä ovat hyvät uutiset vähissä, kun lepoedusta huolimatta vierasjoukkue HIFK haki pisteet loppulukemin 1–3.

TPS matkustaa huomiselle kierrokselle Lappeenrantaan SaiPan vieraaksi. HIFK:n viikko päättyi Turkuun.

Maaliodottama:
TPS 2,31 – 1,43 HIFK

Pelicansille iso kotivoitto – Horky ja Schnarr väkevässä vireessä

Pelicans onnistui nappaamaan kauden toisen kotivoittonsa Lukon kustannuksella loppulukemin 6-3. Voiton takuumiehenä hääri kaksi maalia iskenyt Lubos Horky.

Molemmat joukkueet voittivat tiistaina oman CHL-ottelunsa ja selvittivät tiensä pudotuspeleihin, kun Pelicans matkasi Itävaltaan Salzburgin vieraaksi ja Lukko isännöi Raumalla Sveitsiläistä Servetteä. Perjantai-illan ottelun isoin yksittäinen poissaolija oli loukkaantumisesta kärsivä Aatu Jämsen. Myös Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä joutui jättämään pelin välistä sairastapauksen vuoksi.

Pelicans aloitti ottelun isännän elkein, kun Lubos Horky laukoi kiekon terävästi aloitusvoiton jälkeen ohi Samuel Harveyn. Alun pyörityksen jälkeen Lukko pääsi peliin mukaan Jami Krannilan tasoittaessa tilanteeksi 1-1 Kalle Ervastin esityöstä. Runsasmaalisessa avauserässä Pelicans rokotti vielä kertaalleen alivoimalla, kun Lars Bryggman pääsi kuittaamaan kiekon puolityhjään Lukko-maaliin Harveyn seikkaillessa kaukana maaliltaan.

Toisessa erässä Lukko tasoitti jälleen ottelun, kun Brayden Burken siirto maalin eteen kimposi Petteri Riihisen luistimesta Pelicans-maalin kattoon. Tasaisen erän lopussa Kasper Puutio siirsi kotijoukkueen jälleen johtoon erinomaisen ottelun pelanneen Nathan Schnarrin esityöstä.

Kotijoukkue osoitti päätöserässä haluavansa enemmän voittoa Horkyn karatessa läpiajoon ja viimeistellessä illan toisen osumansa näyttävästi kilpikäden puolelta. Lukko kuitenkin taisteli sitkeästi pisteistä Ponthus Westerholmin kääntölaukauksen löytäessä tiensä ohi Jussi Olkinuoran.

Pelicans siirtyi erän lopussa 5-3 johtoon, kun Michal Jordan viimeisteli uransa ensimmäisen Liiga-maalin näyttävän kuvion päätteeksi. Loppulukemat 6-3 tyhjään maaliin iski kolmen tehopisteen iltaa viettänyt Nathan Schnarr.

Pelicans matkaa huomiseksi Hämeenlinnaan HPK:n isännöitäväksi. Lukko palaa kotiin, jossa se kohtaa Jukurit.

Pelicans 5,32 – 1,06 Lukko

Lekkas nollasi pakkivajaan HPK:n, Martelille törttöili pelirangaistuksen ottelun päättyessä

Tehojensa kanssa tuskaillut KalPa otti helpottavan voiton HPK:sta, jonka puolustuskalusto otti jälleen osumaa.

19 torjuntaa poiminut Stefanos Lekkas jatkoi hyviä otteluitaan joukkueensa takalinjoilla, kun KalPa ja Lekkas nollasivat HPK:n kotonaan 3–0. Kakkosvahtina kauteen lähtenyt maalivahti on toistaiseksi esiintynyt maalinsuulla hieman ykkösvahti Juha Jatkolaa varmemmin.

Omaa osaansa merkitsi kenttäpelaajien hyvä keskustan suojelu ja HPK:n tuhnu hyökkäys. Isoin miinus hämeenlinnalaisille oli tullut jo ottelua aikaisemmin, sillä sen paras hyökkäävä puolustaja Petteri Nikkilä oli kokonaan pelistä sivussa. Lisää huonoja uutisia tuli ensimmäisessä erässä, kun kakkospakki Juuso Hietanen joutui jäämään kesken ottelun pois kaukalosta.

Ottelun ratkaisseet maalit nähtiin jo yhtä vaille ensimmäisessä erässä. Oliver Kapanen (1+1) ohjasi ensin sisään Hugo Galletin lämärin ja Aleksi Klemetti viimeisteli maalilta kotijoukkueen toisen. Päätöslukemat 3–0 teki Jaakko Rissanen alivoimalla tyhjiin.

Pelin lopussa nähtiin vielä erikoinen episodi, kun Danick Martel huitasi puolittaisessa taklaustilanteessa mailallaan KalPa-pelaajaa kasvoihin. Jäähyä selviteltiin pelaajien poistuessa jäältä, vaikka hallin kello näytti vielä jäljellä olevaksi ajaksi 0,8 sekuntia. Peliä ei lopulta enää jatkettu, ja Martelille tuomittiin tilanteesta 5+20 minuutin pelirangaistus korkeasta mailasta.

Molempien pelit jatkuvat heti lauantaina. KalPalla on edessään pitkä reissu Vaasaan, jossa se kohtaa huomenna Sportin. HPK isännöi puolestaan Pelicansia.

KalPa 3,37 – 1,92 HPK

KooKoo rökitti JYPin jäänrakoon

KooKoon nousujohteinen vire sai jatkoa toisen peräkkäisen kotivoiton merkeissä. Kouvolalaiset eivät antaneet JYPille juuri mahdollisuuksia kaataen vastustajansa selvästi luvuin 6–3.

Vaikean alun jälkeen ryhtiliikkeen tehnyt KooKoo kasvatti pistesaldoaan JYPin kustannuksella. Alle kymmenessä minuutissa 4–0-johtoon edennyt KooKoo oli tyly isäntä lyöden JYPin jäänrakoon maalein 6–3.
Edes maalivahdin vaihto 3–0-tilanteessa ei auttanut vieraita. KooKoo hyödynsi maalipaikkansa hurjalla tehokkuudella, vaikka sen maaliodottama oli vain 2,14.
Oskari Setäsen hyvä venytys Jerry Turkulaisen yritykseen aivan toisen erän alussa sammutti JYPin pienen toivonkipinän kiristä. Tämän jälkeen ottelussa pelattiin enää lähinnä henkilökohtaisista onnistumisista.
Päätöserässä maaliverkkoja intoutuivat heiluttelemaan vielä puolustajat molemmin puolin. KooKoosta osuivat Joonas Lehtivuori ja illan toisensa taituroinut Charle-Edouard D'Astous. JYPin totaaliselta nöyryytykseltä pelastivat 20 sekunnin sisään viimeistelleet Sami Niku ja Tobias Winberg.

KooKoo lepää huomenna kuuden ottelun kierroksella. JYP palaa kotiin, jossa hurrikaaniryhmän kauden viidenteen lauantaikotipeliin luistelee vieraaksi Ilves.

KooKoo 2,14 – 1,60 JYP

Petteri Puhakka hattuili − Oiva Keskinen oivassa syöttövireessä

Liigan kärkijoukkue sai vastaansa sarjajumbon Tampereella, kun Tappara kohtasi SaiPan. Voittajasta ei lopulta ollut mitään epäselvää, vaan Tappara vei voiton maalein 6−1 Petteri Puhakan ja Oiva Keskisen johdolla.

Sarjan ääripäitten kohtaamisen alussa Tappara otti heti tahtipuikon, ja Nicholas Baptiste laukoi ranteella kirvesrinnat johtoon pelin viidennellä minuutilla. SaiPa-valmentaja Ville Hämäläinen haastoi osuman, koska Otto Somppi osui mailallaan Kari Piiroiseen. Maalin hylkäämiseen se ei tuomariston näkemyksen mukaan kuitenkaan riittänyt, vaan Tappara pääsi jatkamaan peliä ylivoimalla.

Otto Leskinen hyödynsi Tappara-ylivoiman tekemällä 2−0-maalin. Lisää seurasi Petteri Puhakan maalilla pari minuuttia myöhemmin ylivoimahyökkäyksestä. SaiPa kavensi vielä ennen erän puoliväliä, kun Otto Kivenmäki pääsi iskemään ensimmäisen osumansa lappeenrantalaisjoukkueessa.

Toisessa erässä SaiPa loi hyviä paikkoja, mutta Miska Siikonen ja Joonas Oden eivät onnistuneet ohittamaan Eetu Randelinia. Valtteri Lipiäinen osui puolestaan ylivoimatilanteessa tolppaan. Erä meni muutenkin keltapaitojen tahdissa, mutta maalinteossa kumpikaan ei onnistunut, joten toisellekin erätauolle mentiin 3−1-tilanteessa.

Joni Tuulola sai toisen erän lopussa rikkoutuneella mailalla pelaamisesta rangaistuksen, joka jatkui kolmanteen erään. Se ei tuonut vieraille tulosta, ja kun heti perään oli SaiPa-rangaistuksen aika, Tappara iski ylivoimalla illan neljännen osumansa. Tekijänä oli jälleen Puhakka, joka ohjasi Leskisen laukauksen ohi Piiroisen.

Puhakka viimeisteli myöhemmin Nick Halloranin syötöstä Liiga-uransa ensimmäisen hattutemppunsa. Tappara vei voiton lopulta 6−1, ja viimeisestä maalista vastasi ensimmäisen Liiga-ottelunsa pelannut juniori Benjamin Rautiainen. Tähän osumaan syöttöpisteen antoi Oiva Keskinen, jolle syöttöpiste oli illan neljäs.

Tapparalla on luvassa matka Ouluun Kärppien vieraaksi. SaiPa puolestaan isännöi TPS:aa Kisapuistossa.