VeikkausTV-ennakko: Ainars Podzinsin yhden miehen pelote on yksi IPK:n harvoista oljenkorsista

MESTIS / Ennakko
Janne Sinkkosella on edessään täysi työ runkosarjan viimeisillä kierroksilla.
Kuva © Timo Savela
IPK:n viime hetkillä herännyt taistelu karsintojen välttämisestä jatkuu perjantaina, kun se matkustaa KeuPan vieraaksi. Keuruulaiset ovat saaneet viime aikoina levätä, mutta joukkueen on oltava tarkkana latvialaishyökkääjä Ainars Podzinsin kanssa.

Mestiksen runkosarjaotteluita on läpi kauden mahdollisuus katsoa joka perjantai VeikkausTV:n ja Ylen tv-lähetyksien kautta. VeikkausTV välittää KeuPan ja IPK:n välisen kamppailun kello 18.30 alkaen. Itse lähetys alkaa kuitenkin jo hieman aikaisemmin.

Aiemmat kohtaamiset

KeuPa ja IPK ovat kohdanneet toisensa tällä kaudella kolmesti voittojen jakautuessa iisalmelaisille 2−1. Perjantaina joukkueet taistelevat pisteistä ensimmäistä kertaa vuoden 2017 puolella.

Keuruulaisten tuloksellisesta puolesta ovat vastanneet yksinomaan ykkös- ja kakkosketjut, sillä alemmat ketjut eivät ole kirjauttaneet keskinäisissä otteluissa pistettäkään. IPK on puolestaan onnistunut laajalla rintamalla.

Ottelun lähtökohdat

KeuPa pelaa perjantaina viikon ainoan ottelunsa, joten sillä on mahdollisuus suunnata kaikki energia yhteen 60-minuuttiseen. Sarjataulukossa keuruulaiset ovat tällä hetkellä viidentenä eniten otteluja pelanneena joukkueena.

Edellisessä ottelussa KeuPa taipui Espoo Unitedille jatkoajalla 1−2-lukemin. Joukkue pelasi viime viikolla Unitedia vastaan kahdesti ja hävisi molemmat kamppailut maalin erolla. Piste on kuitenkin tiukassa keskikastin taistelussa arvokas, sillä ero kahdeksanteen sijaan on ainoastaan neljä pistettä.

Tammikuun lopulla keuruulaiset ajautuivat kolmen ottelun tappioputkeen, jonka aikana joukkue teki ainoastaan kolme maalia. Sen jälkeiset kuusi ottelua ovat kuitenkin tuottaneet neljä voittoa, joiden myötä KeuPa on kyennyt säilyttämään paikkansa iskuetäisyydellä ylempiin sijoihin nähden.

Ehjästä tuloksellisesta kunnosta huolimatta keuruulaiset ovat päästäneet vastustajan laukomaan maalin läheisyydestä vaarallisen useasti. Liialliset laukaisumäärät omassa päässä kuormittavat joukkuetta pidemmän päälle.

IPK jatkaa kuluvan viikon kolmen ottelun urakkaansa maukas voitto allaan. Keskiviikkona iisalmelaiset hakivat karsintaviivan tavoittamisen kannalta arvokkaat vieraspisteet Jyväskylästä. Joukkue murskasi JYP-Akatemian peräti 6−0-lukemin huolimatta runsaista poissaoloista kokoonpanossa.

Iisalmelaisilta oli poissa peräti kuusi hyökkääjää, mutta latvialaisvahvistus Ainars Podzins sekä Aatu Hämäläinen tehoilivat lähes kaikkien poissaolleiden hyökkääjien edestä.

Kaikki pelitilanteet huomioiden IPK kirjautti koko ottelun aikana ykkössektorilta ainoastaan neljä laukausta kohti maalia. Joukkueen tehokkuus hipoi pilviä, sillä näistä neljästä laukauksesta kolme päätyi maaliin.

JYP-Akatemia laukoi kokonaisuudessaan IPK:ta aktiivisemmin, mutta sekään ei onnistunut hätyyttelemään Tuomas Tolosta kuin neljän ykkössektorilta maalia kohti lähteneen laukauksen verran. Toisaalta iisalmelaisilla oli mukana myös ripaus onnea, sillä JYP-Akatemia laukoi neljästi ohi aivan parhaimmista maalipaikoista.

Pelaajahuomiot

JYP-Akatemiasta KeuPaan tullut Samuel Salonen pelaa todellista läpimurtokautta, sillä hyökkääjä on tehnyt 45 ottelussa jo 52 pistettä. Pistepörssissä Salonen kärkkyykin aivan SaPKon tehokaksikon takana. Hyökkääjä on jäällä ollessaan alati vaarallinen ja pääsee laukomaan jatkuvasti hyvistä paikoista.

Sami Tamminen palasi useamman viikon lainajakson jälkeen KooKoon riveihin. Kakkosketjun keskellä operoineen Tammisen laidoilla pelasivat Joose Antonen ja Emppu Pulliainen, ja kolmikko toi ansiokkaasti tulitukea Salosen johtamalle ykkösketjulle.

Niin Petri Pitkänen, Roope Urpolahti kuin Lassi Lehtinenkin ovat torjuneet viime aikoina keuruulaisten maalilla. Maalivahdit ovat pelanneet tasaväkisesti, eikä selkeää ykkösmaalivahtia ole erottunut.

IPK on saanut Keski-Euroopasta Keuruulle siirtyneestä Podzinsista kaipaamaansa ratkaisuvoimaa. Kahdessa pelaamassaan ottelussa latvialaishyökkääjä on paukuttanut neljä maalia ja yhteensä kuusi tehopistettä.

Keskiviikkona Podzins pelasi peräti 26 minuutin edestä, joten Janne Sinkkonen on suonut hyökkääjälle runsaasti vastuuta kaikissa pelitilanteissa. Lyhyen ajan sisällä Podzins on myös ehtinyt olla yhden ottelun pelikiellossa.

JYP-Akatemia-voiton keskiössä oli myös Janne Pälve, joka nakutti puolustajan paikalta neljä tehopistettä. Pälve kirjauttaa peliaikaa säännöllisesti reilusti yli 20 minuutin verran, mikä on edesauttanut myös miehen pistekertymän kasvua.

Joukkueen maalilla Tuomas Tolonen pelasi keskiviikkona uransa ensimmäisen nollapelinsä Mestiksessä. Tolonen piti viime viikolla myös SaPKoa otteessaan aina pässipaitojen kavennusmaaliin saakka. Sarjakärjen ylivoima oli kuitenkin liikaa tasapainoisesti esiintyneelle Toloselle.

Arvio

Mestiksen otteluohjelma on ollut KeuPalle armoton tammikuusta lähtien. Nyt joukkue on kuitenkin saanut levätä ja harjoitella runkosarjan lopun rypistystä varten. Keskikastin tasaisuus on silti yhtä armoton ja viides sija voi vaihtua kahdeksanteen sijaan.

IPK:lla on matkaa kymmenenteen sijaan kahdeksan pistettä, joten tavoitteet karsintojen välttämisestä ovat enää lähinnä teoreettisia. Joukkue pitää silti yllä yllätyksen mahdollisuutta, ja siinä Ainars Podzins muodostuu ehdottomaksi valttikortiksi.

Seuraa Heitä

Taneli Maasalo #21 |

Keskushyökkääjä

Maasalo on saanut laidoilleen rutkasti osaamista Samuel Salosen ja Janne Väyrysen muodossa. Hyökkäävän ketjun keskushyökkääjänä Maasalo kantaa korostunutta puolustuksellista vastuuta.

Juha Virtanen #22 | 1

Laitahyökkääjä

Virtanen pelaa Taneli Maasalon tavoin itseään parempien ketjukavereiden kanssa. Tulostakin on syntynyt, ja pitää syntyä myös jatkossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle