VeikkausTV-ennakko: TUTO ei halua jäädä espoolaisten kynnysmatoksi − hakusessa revanssi

MESTIS / Ennakko
Löytävätkö kiekot Espoossa verkon perukoille?
Kuva © Timo Savela
Espoo United saa perjantaina kotihallissaan vastaansa TUTOn, jonka alavireisellä alkukaudella on hieman toistunut viime kaudelta tuttu mantra. Syttyvätkö joukkueet Espoon syysillan revanssihenkeen ja antavat tunteen viedä, vai ovatko joukkueet viisastuneet?

VeikkausTV:n välittämien otteluiden ennakot on toteutettu yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

Mestiksen runkosarjaotteluita on läpi kauden mahdollisuus katsoa joka perjantai VeikkausTV:n ja Ylen tv-lähetyksien kautta. VeikkausTV välittää Espoo Unitedin ja TUTOn välisen kamppailun kello 18.30 alkaen. Itse lähetys alkaa kuitenkin jo hieman aikaisemmin.

Aiemmat kohtaamiset

Joukkueet ovat kohdanneet toisensa jo kolmesti kuluneen syksyn aikana, kahdesti harjoitusottelussa ja kerran runkosarjaottelun muodossa. Turkulaiset poistuivat molempien harjoitusotteluiden päätteeksi voittajana, mutta runkosarjassa Espoo United otti turkulaisilta omansa.

Avauskierroksella pelatussa kamppailussa TUTO joutui nöyrtymään 3-4-tappioon, kun Janne Kivilahti iski voittomaalin viisi minuuttia ennen loppusummeria. Turkulaiset johtivat ottelua vielä kahden erän jälkeen, mutta espoolaiset jahtasivat ahnaasti tuoreen seurahistoriansa ensimmäistä voittoaan ja tulivat lopulta rinnalle ja ohi.

Ottelun lähtökohdat

Pehmeän laskun Mestis-taipaleelleen saanut Espoo United majailee viidellä pisteellä kuudennella sijalla. Huolimatta joukkueen laajasta ja tulivoimaisesta hyökkäysosaston materiaalista hyökkäyspelaamisessa on vielä parantamisen varaa.

Vastustajat ovat toistaiseksi pysäyttäneet espoolaisten hyökkäysalueen murtaumisvaiheen jälkeisen etenemiset tehokkaasti ja lisänneet vaikeusastetta maalinteon suhteen.

Espoo Unitedin pelaamista ovat rasittaneet lisäksi rangaistukset, joita on ollut jokaisessa tähän astisessa ottelussa enemmän kuin vastapuolen joukkueella. Jäähypenkkiä ovat kuluttaneet rangaistukset niin kurittomuudesta kuin puolustuspelillisestä ongelmista johtuen.

Keskiviikkoinen voitto Kiekko-Vantaasta oli seurausta jo parantuneesta kokonaisvaltaisesta varmuudesta. Noussut suoritustaso kulminoitui etenkin Juha Tarkkasen otteissa.

Turkulaiset aloittivat kautensa kahdella tappiolla. Avauskierroksen lisäksi LeKiä vastaan päätöserässä levinnyt paketti ja hukattu johtoasema tarjosivat makeat pisteet vastustajille. Joukkueen pistepussi aukesi reilu viikko sitten ottelussa RoKia vastaan.

Joukkueen maalilla pelanneet Kristian Järvinen ja Karolus Kaarlehto ovat saaneet urakoida runsaiden lähietäisyydeltä tulleiden laukauksien myötä. Ailahdellut puolustuspelaaminen on tarjonnut vastustajille lähes suoran pääsyn maalin läheisyyteen.

Ikuisesti historian kirjoihin jäävä merkintä Espoo Unitedin historian ensimmäisestä voitetusta vastustajasta Mestiksessä ei ole asia, jolla turkulaisten kelpaisi kehuskella. Revanssi siintääkin joukkueella mielessä, mutta pelillisen suoritusvarmuuden vakiinnuttaminen lienee Miika Elomon prioriteettilistan kärjessä.

Vastuun kantajat

Mesiksen ikänestori Kim Hirschovits johtaa espoolaisjoukkueen palettia itseoikeutetusti. Tähtihyökkääjän kauden aloituksen viivästyessä esiin on astunut etenkin Kiekko-Vantaasta Espooseen saapunut Aleksi Järvinen.

Vantaalla tulosta tekeväksi hyökkääjäksi kehittynyt Järvinen on kasannut kolmessa ottelussa tehopisteet 1+3 ja johtaa joukkueensa sisäistä pistepörssiä. Pelillisen johtavan hyökkääjän roolin itselleen ottaneen Järvisen, Markus Piispasen ja Emil Oksasen muodostama ykkösketju on Espoo Unitedin ykkösase otteluiden ratkaisuvaiheissa.

Tolppien välissä toistaiseksi kaikki ottelut pelannut Rasmus Tirronen on saanut otteillaan suoritusvarmuutta espoolaisten tekemiseen. Myös puolustuksessa minuutteja ahmiva, runsaasti vastuuta kantava Jimi Santala on tuonut joukkueen kiekolliseen pelaamiseen lisävaihteen.

Turussa vastuuta on siirretty hiljalleen Aki Keinäseltä ja Tuukka Pulliaiselta nuorille ja nälkäisille hyökkääjille. Konkareiden tehokkuus maalipaikoissa hakee kuitenkin vertaistaan. Kaksikon panos merkitsee siis vielä jatkossakin turkulaisille paljon.

Tomi Wilenius ja Aleksi Rutanen ovat lunastaneet paikan ykkösketjun laidoilla, ja peliaikaa hyökkääjille onkin tarjottu. Myös Hannu Kuru on noussut muutamassa vuodessa hyökkääjäkaartin eturiviin.

Kolmatta kautta turkulaisia kipparoiva Anssi Virkki on kantanut tärkeää roolia sekä pelillisesti että henkisesti, eikä miehen vastuu ole vähenemässäkään päin. Lisäksi TPS:stä lainalla oleva, vasta 18-vuotias Tarmo Reunanen on ottanut ennakkoluulottomuudellaan paikkansa kärkipuolustajana.

Arvio

Lähes viikon taukoa peleistä pitänyt TUTO ei saavu Espooseen häviämään. Edellisessä ottelussa maalihanansa kunnolla aukaissut TUTO paneutuu räiskyvyyden sijaan entistä enemmän tiiviin viiisikopelin saloihin eikä halua antaa Espoo Unitedia maaliakaan ilmaiseksi. 

Joukkueilla on laittaa jäälle monipuolista puolustus- ja hyökkäyspelillistä osaamista. Puntariin joutuvatkin päävalmentajien punomat pelilliset juonet, jotka näyttelevät keskeistä osaa kahden materiaaliltaan melko tasaväkisen taisteluparin välillä.

Katso Espoo Unitedin ja TUTOn kohtaaminen VeikkausTV:stä klo 18.30 alkaen

Seuraa Heitä

Janne Kivilahti #24 |

Hyökkääjä

Osui viimeksi tolppien väliin avauskierroksella juuri TUTOa vastaan. Syttyykö viime kaudella tuhoa tehnyt hyökkääjä uudelleen kotiyleisön edessä?

Joonas Toivanen #12 |

Keskushyökkääjä

On saanut runsaasti peliaikaa ykkösketjun keskushyökkääjänä, mutta pisteitä ei ole kertynyt vielä lainkaan. Aukeaako kauden pistetili perjantaina?

» Lähetä palautetta toimitukselle