Ajatusleikki Liigasta − kahden ulkomaalaisen kiintiöllä etenkin pienet seurat joutuisivat ongelmiin

LIIGA / Artikkeli
KooKoon Libor Sulak on yksi koko Liigan parhaista ulkomaalaisvahvistuksista.
Kuva © Saana Hakala
Jos Liigassa olisi kahden ulkomaalaispelaajan kiintiö, erityisesti KooKoo ja Jukurit joutuisivat luopumaan elintärkeistä vahvistuksistaan.

Mennään suoraan asiaan: tämä artikkeli on kunnianosoitus The Athleticin toimittajalle Sean McIndoelle, joka tunnetaan myös nimellä Down Goes Brown. Erityisesti pidän hänen historiaan sijoittuvista jutuistaan, jotka sopivasti venyttävät realismin rajoja.

Oma jääkiekon seuraamiseni alkoi aikakaudella, kun Liigassa sallittiin kaksi ulkomaalaispelaajaa per joukkue. Nostalgian ja Down Goes Brownin hengessä johdatan teidät ajatusleikkiin, ketkä kaksi ulkomaalaispelaajaa mahtuisivat kunkin liigajoukkueen nykyiseen kokoonpanoon.

Valinnat tehdään sekä ulkomaalaispelaajien suorituksen että joukkueiden kokoonpanorakenteen perusteella.

HIFK

Tämän kauden ulkomaalaiset: Perinteikäs HIFK on harvoja liigaseuroja, joilla on ollut pelaavassa kokoonpanossa korkeintaan kaksi ulkomaalaista kerrallaan − hyökkääjä Sebastian Dyk ja puolustaja Johan Motin. Italialainen Andreas Bernard oli ilmoitettu kakkosmaalivahdiksi kymmeneen otteluun, muttei pelannut minuuttiakaan.

Ruotsalaishyökkääjä Dyk on HIFK:n toiseksi paras pistemies ja mahtuu koko Liigan pistepörssissäkin 30 parhaan joukkoon. Motin puolestaan on helsinkiläisten luottomiehiä erityisesti alivoimalla. Laukaisuhallinnalla mitattuna ruotsalainen on myös HIFK:n parhaimmistoa.

Jatkoon: Kahdesta hyvästä vaihtoehdosta valitsen Dykin ja Motinin (ensimmäinen esimerkki ei ollut paras mahdollinen, mutta ehkä tämä tästä).

HPK

Tämän kauden ulkomaalaiset: Kanadalaissentteri Cody Kunyk on HPK:n paras pistemies. Toinen kanadalaishyökkääjä Philippe Cornet on joukkueen sisäisessä pistepörssissä jaetulla kuudennella sijalla, vaikka oli lähes kuukauden loukkaantuneena.

Slovakkihyökkääjä Filip Krivosik puolestaan on tehoillaan 6+6 joukkueen sisäisen pistepörssin jaetulla seitsemännellä sijalla. 

Jatkoon: Kunyk on ilmiselvä valinta, eikä toistakaan ulkomaalaista tarvitse juuri miettiä. Sekä Cornet että Krivosik ovat tuttuja HPK-organisaatiosta usalta kaudelta, mutta Cornet’n monipuolisuus ja kokemus ajavat Krivosikin potentiaalin edelle, kun HPK yrittää puolustaa mestaruuttaan.

Ilves

Tämän kauden ulkomaalaiset: Laatu korvaa määrän Ilveksen kohdalla. Tamperelaisjoukkueen kokoonpanossa on tällä kaudella pelannut vain yksi ulkomaalainen: tšekkimaalivahti Lukáš Dostál. Hänen panoksensa Ilvekselle on kuitenkin ollut sitäkin tärkeämpi.

Vaikean alun jälkeen Dostal on noussut Liigan parhaiden maalivahtien joukkoon. Samalla Ilves on kavunnut sarjataulukossa mukaan kärkikamppailuun.

Jatkoon: Ilveksellä on Liigan kenties paras maalivahti ja tilaa ottaa toinenkin ulkomaalainen, joten tilanne on kertakaikkiaan loistava. Itse tosin alan kyseenalaistaa oman ajatusleikkini mielekkyyttä jo kolmannen joukkueen kohdalla.

Jukureiden kultakypärä Vadim Pereskokov karsiutui ajatusleikissä ulkomaalaiskiintiön ulkopuolelle.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto

Jukurit

Tämän kauden ulkomaalaiset: Vihdoinkin oikeasti vähän mietittävää! Mikkeliläisten kokoonpanossa on tällä kaudella ollut mukana kuusi ulkomaalaista, joista Fredric Weigel siirtyi jo marraskuun alussa loppukauden ajaksi vuokralle Allsvenskaniin Björklöveniin. Latvialaishyökkääjä Martins Dzierkals puolestaan on ollut sivussa peleistä yli kuukauden.

Kun nämä kaksi jätetään pois laskuista, jää jäljelle joukkueen paras pistemies Vadim Pereskokov, laadukkaat puolustajat Aleksandr Jakovenko ja Jakub Galvas sekä kanadalaishyökkääjä Charles Sarault, joka on tehnyt lähes puolet kauden pisteistään Patrik Puistolan liityttyä Jukureihin.

Neljä viimeksi mainittua ulkomaalaista ovat Jukureiden tehokkaimmat ylivoimapelaajat. Galvas, Jakovenko ja Sarault puolestaan mahtuvat neljän eniten peliaikaa saaneen joukkoon.

Jatkoon: Pereskokov on toki joukkueen paras pistemies, mutta ilman ulkomaalaisvahvistuksia Jukureiden puolustus olisi huolestuttavan ohut. Ei joukkueen hyökkäyskään ole sen paremmin kärjen kuin leveyden osalta lähelläkään Liigan kärkeä, mutta kahden laadukkaan puolustajan väliltä olisi vielä vaikeampi valita.

Jakovenkon ollessa loukkaantuneena sivussa Jukurit on voittanut yhdeksästä pelistään vain kaksi, ja ulkomaalaishyökkääjät Pereskokov ja Sarault ovat tehoilleet ailahtelevasti, niin Jukureiden sarjapisteiden kannalta tärkeimmät ulkomaalaispelaajat ovat Jakovenko ja Galvas.

JYP

Tämän kauden ulkomaalaiset: Hämmentävän kotimaisen JYPin ainoa vakituinen ulkomaalaispelaaja on virolaishyökkääjä Robert Rooba, joka on joukkueensa kahdeksanneksi paras pistemies. Lisäksi tšekkihyökkääjä David Tomasek pelasi alkukaudella seitsemän peliä tehoin 1+5, mutta hänen sopimuksensa purettiin yhteisymmärryksessä.

JYP on mukana kärkikamppailussa, ja Julius Nättinen johtaa sekä maali- että pistepörssiä. Lisäksi Jani Tuppurainen ja Jerry Turkulainen pelaavat lähes piste per peli -tahdilla, joten tällä hetkellä ehdotonta tarvetta ulkomaalaisvahvistuksille ei ole.

Jatkoon: Rooba ei ole JYPin pelin kannalta mitenkään oleellinen pelaaja, mutta pistetahti on liigauran parasta, mikä on ehkä syytä palkita pelipaikalla jatkossakin.

KalPa

Tämän kauden ulkomaalaiset: KalPalla oli pitkään vain kaksi ulkomaalaista − unkarilaishyökkääjä Balazs Sebok ja kanadalaispuolustaja Ryan Wilson − kokoonpanossaan, mutta 12 peliä pelannut kanadalaispuolustaja Jesse Graham on osoittautunut todelliseksi vahvistukseksi. Lisäksi nuori ranskalaispuolustaja Hugo Gallet on piipahtanut kokoonpanossa kolmessa pelissä.

Graham on noussut heti johtavaksi puolustajaksi. Sebok puolestaan on KalPan paras pistemies ja pelaa liigauransa selvästi tehokkainta peliä. Entinen NHL-puolustaja Wilson ei ole ollut kahden aiemman KalPa-kautensa tasolla ja onkin pudonnut joukkueen puolustajahierarkiassa alemmas.

Jatkoon: Entisen NHL-puolustajan karsiminen kokoonpanosta ei ole koskaan helppo ratkaisu, mutta Graham ja Sebok ovat KalPan tämän kauden kirkkaasti parhaat ulkomaalaispelaajat.

Norjalaiskapteeni Alexander Bonsaksen on yksi KooKoon monista laadukkaista ulkomaalaispelaajista.
Kuva © Saana Hakala

KooKoo

Tämän kauden ulkomaalaiset: No, nyt päästään asiaan. KooKoolla on norjalainen ykkösmaalivahti Henrik Haukeland, norjalainen kapteeni Alexander Bonsaksen ja viisi ulkomaalaista − unkarilainen Vilmos Gallo, yhdysvaltalaiset Trevor Mingoia ja Matt Caito, kanadalainen Kyle Platzer ja ruotsalainen Erik Karlsson − seuran sisäisen pistepörssin kärkikymmenikössä.

Lisäksi KooKoo hankki kesken kauden NHL:ssäkin käväisseen tšekkipuolustaja Libor Sulakin, joka oli yksi koko kauden kovimpia kaappauksia. Kotimaisista pelaajista Juha-Pekka Haataja on joukkueen paras pistemies ja Kim Strömberg paras maalintekijä, mutta kokonaisuutena KooKoo on ulkomaalaisten joukkue.

Jatkoon: Haukeland on Liigan maalivahtitilastojen kärkipäässä vain pelatuissa otteluissa, mutta kotimaista vaihtoehtoakaan ei oikein ole. Sulak on jo KooKoon imagon kannalta äärimmäisen tärkeä hankinta, mutta jäällä tšekkipuolustaja on vielä tärkeämpi vahvistus. Ilman Sulakia, Caitoa tai Bonsaksenia KooKoon puolustus on Mestis-tasoa, vaikka Jussi Ahokkaan pelitapa toimiikin mainiosti.

Hyökkääjistä Platzer ja Karlsson eivät ole sinänsä vakuuttaneet tehopisteillään, mutta ulkomaalaiskaksikko on puolet KooKoon keskikaistasta. Viimeistely ei ole ollut KooKoon vahvuuksia, joten Mingoian ja Gallon tehoille on tilausta.

Kahdeksan elintärkeän pelaajan rajaaminen kahteen on mahdotonta, mutta koska kyseessä on vain ajatusleikki, päädyn valitsemaan ykkösmaalivahti Haukelandin ja tähtihankinta Sulakin.

Kärpät

Tämän kauden ulkomaalaiset: Kärpillä on Justus Annusen loukkaantumisen vuoksi slovakkimaalivahti Patrik Rybár pelannut enemmän. Puolustusta johtavat pikkuhiljaa kärppäikoniksi muodostuva kanadalainen Shaun Heshka ja jo kaksi hattutemppua iskenyt tšekki Jakub Krejčík.

Kokoonpanossa on lisäksi ruotsalaispuolustaja Ludwig Byström, slovakkisentteri Michal Krištof ja tšekkilaituri Radek Koblížek. Kristofin tehot ovat olleet viime kauteen verrattuna pettymys, eikä Koblížek ole pystynyt täysin hyödyntämään ajoittaista rooliaan kärkiketjuissa. Byström puolestaan on ollut Kärppien kärkipakkeja.

Jatkoon: Annunen on ollut Liigan parhaita maalivahteja, eikä peliesitysten kannalta ole tarvetta ulkomaalaisvahvistukselle. Koblížek ja Krištof eivät ole tuoneet hyökkäyspeliin sellaista panosta, jota ulkomaalisilta sopii odottaa. Niinpä valinta on kaksi parasta ulkomaalaispuolustajaa eli Heshka ja Krejčík.

Lukko

Tämän kauden ulkomaalaiset: Lukon viisi parasta pistemiestä on ulkomaalaisia: kanadalaissentteri Justin Danforth, ruotsalaiskaksoset Ponthus ja Pathrik Westerholm, ruotsalaispuolustaja Robin Press ja slovakkihyökkääjä Kristián Pospíšil. Lisäksi puolustuksessa on tšekkiläiset Lukáš Klok ja David Němeček.

Puolustuksessa on kotimaistakin laatua, mutta suomalaishyökkääjät ovat olleet pettymys − esimerkiksi Eero Elon sopimus on jo purettu.

Jatkoon: Danforth oli viime kaudella pistepörssin viides ja on tällä hetkellä kolmantena. Toisaalta Westerholmin kaksoset ovat käytännössä erottamattomia ja yhdessä vielä tehokkaampia. Press puolestaan on Liigan tehokkaimpia puolustajia ja kunnostautunut erityisesti voittomaalikilpailujen ratkaisijana.

Ruotsalaiskaksosten pitäminen houkuttaisi valtavasti, mutta Liigan tehokkaimmasta ja kenties arvostetuimmasta ulkomaalaisesta luopuminen tuntuu kuitenkin ylivoimaiselta. Lukko siis jatkaa Danforthin ja Pressin voimin.

Kahden ulkomaalaisen kiintiöllä Lukko joutuisi luopumaan tehokkaista ruotsalaiskaksosistaan.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Pelicans

Tämän kauden ulkomaalaiset: Neljästä tällä kaudella pelanneesta ulkomaalaisesta valkovenäläinen Pavel Vorobei ja unkarilainen János Hári ovat jo jättäneet joukkueen − Hárilla tosin on sopimus Pelicansin kanssa myös ensi kaudesta.

Jäljellä ovat vielä venäläispuolustaja Aleksandr Štsemerov ja kanadalaispakki Matteo Pietroniro, joka ei ole ollut pelaavassa kokoonpanossa joulukuun aikana.

Jatkoon: Štsemerov on ollut Pelicansin parhaita puolustajia ja ansainnut paikkansa. Pietroniro puolestaan pelasi keskinkertaisesti pienessä roolissa eikä vahvista nykyistä kokoonpanoa. Štsemerov siis jatkakoon kauden loppuun, mutta Pietroniro voi poistua samasta ovesta kuin aiemmin Vorobei ja Hári.

SaiPa

Tämän kauden ulkomaalaiset: Slovakialainen Tomáš Záborský on SaiPan paras pistemies ja koko Liigan pistepörssissäkin kärkikymmenikössä. Ruotsalainen John Persson puolestaan on joukkueen parhaita maalintekijöitä.

Lisäksi puolustuksessa ovat slovakialainen Mário Grman ja ruotsalainen David Bernhardt. Kanadalaishyökkääjä Dante Salituron pesti jäi kolmen pelin mittaiseksi.

Jatkoon: Ulkomaalaispuolustajat eivät erotu yhtä selvästi kuin johtavat hyökkääjät Záborský ja Persson, joiden harteilla on ollut koko kauden valtava tulosvastuu.

Sport

Tämän kauden ulkomaalaiset: Hyökkäystä johtaa kanadalaissentteri Chris DeSousa. Takalinjoilla ovat luutineet kanadalaiset Paul Geiger, Jared Wilson ja Steven Seigo, joka on ollut yli kuukauden sivussa loukkaantumisen vuoksi.

Ruotsalaismaalivahti Stefan Steen on torjunut 11 pelissä, mutta suoritustaso on Liigan heikoimpia. Kesken kauden hankittu konkari Niko Hovinen onkin ottanut itselleen ykkösmaalivahdin tontin.

Jatkoon: Sport on tehnyt toiseksi vähiten maaleja, joten DeSousan panos hyökkäyspeliin on elintärkeä. Ennen loukkaantumistaan Seigo oli kanadalaispuolustajista saanut eniten peliaikaa ja tehnyt eniten pisteitä, mutta laukaisuhallinnalla mitattuna Geiger on ollut Sportin paras puolustaja.

Liigan hännille juuttuneen Sportin kausi on käytännössä ohi, mutta parhaiden ulkomaalaisten eli DeSousan ja Geigerin pitäminen kokoonpanossa voi auttaa vielä muiden suoritustasoa.

Tappara

Tämän kauden ulkomaalaiset: Kanadalaissentteri Tyler Morley pelasi ennen loukkaantumistaan yli piste per peli -tahdilla. Ranskalaishyökkääjä Charles Bertrand on maalipörssin kärkikymmenikössä. Kanadalaistorjuja Michael Garteig on jäänyt Christian Heljangon kakkosvahdiksi, vaikka on yksi Liigan parhaita maalivahteja.

Loukkaantuneen Morleyn tilalle hankittu toinen kanadalaissentteri Steven Iacobellis on aloittanut tehokkaasti, mutta otanta on pieni − lisäksi rooli on viimeksi ollut kolmosketjun laidalla.

Puolustuksessa luutivat yhdysvaltalainen Ben Blood ja ruotsalainen Alexander Ytterell. 18-vuotias tšekkipakki Hugo Haš pelasi viidessä pelissä.

Jatkoon: Morleyn loukkaantuminen sotki paitsi Tapparan kuvioita myös tätä ajatusleikkiä. Suvereeni ykkössentteri olisi ollut ilmiselvä valinta, mutta ensinnäkin Patrik Virta, Jarkko Malinen, Otto Rauhala ja Juhani Jasu muodostavat sinänsä mainion sentterinelikon, eikä Iacobellis ole vaikuttanut niin kiistattomalta vahvistukselta, johon kannattaisi ulkomaalaispaikkaa käyttää.

Bertrand on mainio maalitykki, mutta vastaavaan rooliin on kotimaisiakin vaihtoehtoja, kuten Jere Karjalainen ja Niko Ojamäki, joten säästetään ulkomaalaispaikkaa toisaalle (tarkistaa sopimustilanteen). Vaikka omaperäiset ratkaisut lähtökohtaisesti houkuttavatkin, ei tässä kohtaa kantti riitä edes ajatusleikissä heittää laidan yli häkellyttävän pitkän sopimuksen tehnyttä ranskalaista.

Ykkösmaalivahti Heljanko on tasaisemmalla peluutuksella suoriutunut merkittävästi paremmin kuin viime kaudella, joten Garteigin valinta toiseksi ulkomaalaiseksi on perusteltua. Puolustukseen olisi ulkomaalaisvahvistus mahtunut mainiosti, mutta Garteigin torjunnat ja Bertrandin maalit saavat luvan riittää.

Zach Budishin tehot ovat olleet kateissa, joten kadota sopii myös ulkomaalais"vahvistus".
Kuva © Saimi Airaksinen

TPS

Tämän kauden ulkomaalaiset: TPS-puolustuksessa on nähty jo neljä ruotsalaista − Henrik Larsson ja Filip Windlert ovat pelanneet koko kauden, Christoffer Perssonin pesti jäi kymmenen ottelun mittaiseksi ja tämän tilalle hankittu Jens Olsson on ehtinyt esiintyä vasta kahdessa pelissä. Lisäksi turkulaisten takalinjoilla on jo toista kauttaan luutinut yhdysvaltalainen Joe Piskula.

Hyökkäykseen hankittiin Allsvenskanista ruotsalainen maalitykki Anton Holm, ja yhdysvaltalainen Zach Budish aloitti toisen kokonaisen kautensa TPS:ssä. Lisäksi yhdysvaltalaiskiinalainen Greg Squires käväisi 14 pelin verran TPS-kokoonpanossa.

Ruotsalaispuolustaja Larsson on joukkueen toiseksi paras pistemies ja kantoi välillä myös kultakypärää. Holm puolestaan on Lauri Pajuniemen jälkeen toiseksi paras maalintekijä, vaikka ruotsalaislaiturin vastuu onkin kauden mittaan pienentynyt.

Jatkoon: Puolustus on ollut vahvasti ulkomaalaisten varassa, vain Tony Sund on saanut Piskulaa ja Larssonia enemmän peliaikaa. Larsson onkin puolustajien pistepörssissä neljäntenä ja tehokkaampi kuin valtaosa TPS:n hyökkääjistä.

Budish on aiemmalla liigaurallaan ollut tehokas maalintekijä, mutta tällä kaudella tehot ovat olleet kateissa, vaikka laukaisutahti on ollut viime kautta parempi. Holm on myös potentiaalinen maalintekijä, mutta nelosketjussa pienellä peliajalla on vaikea tehdä tulosta.

Toisaalta Pajuniemi viimeistelee ilmiömäisesti muidenkin TPS-hyökkääjien puolesta.
Holmin ja Budishin jatkolle ei potentiaalista huolimatta ole perusteita. Tehokas puolustaja Larsson on ilman muuta ansainnut paikkansa kauden loppuun, ja toinen ulkomaalaispaikka menee nykynäytöillä Piskulalle.

Ässät

Tämän kauden ulkomaalaiset: Ässien kuudesta parhaasta pistemiehestä neljä − kanadalaiskaksoset Tylor ja Tyson Spink, ruotsalaispuolustaja Jakob Stenqvist ja jo joukkueen jättänyt ruotsalaiskolumbialainen hyökkääjä Edwin Hedberg − on ulkomaalaisia. Venäläismaalivahti Daniil Tarasov puolestaan on pelannut aavistuksen enemmän kuin Sami Aittokallio. Lisäksi puolustuksessa on esiintynyt toinenkin ruotsalainen, Simon Åkerström.

Hedberg on edelleen Ässien paras maalintekijä, vaikka pelasi viimeisen pelinsä marraskuun lopulla. Tarasov on huippulupaava maalivahti ja vuokralla Columbus Blue Jacketsista, mutta suoritustaso on jäänyt Aittokallion varjoon. Ruotsalaispuolustajat puolestaan ovat päässeet joulukuussa vain kahdesti kokoonpanoon, ja silloinkin rooli on jäänyt pieneksi.

Spinkin kaksosista laitahyökkääjä Tyson on ollut kuukauden sivussa, minä aikana keskushyökkääjäveli Tylor on äitynyt sekä viiden pelin pisteputkeen että neljän pelin pisteettömään putkeen.

Jatkoon: Lukon kohdalla harkitsin vakavasti Westerholmin kaksosten pitämistä ja vastaava pohdinta osuu kohdalle rakkaan kilpakumppanin Ässien kanssa. Sinänsä Ässät helpotti valintaa, kun Hedberg lähti Tšekin Extraliigaan ja Stenqvist sekä Åkerström ovat jääneet käytännössä kokoonpanon ulkopuolelle.

Tarasov on eittämättä kiinnostavimpia ulkomaalaisia Liigassa, ja suoritustasokin on nousujohteinen. Tyson Spik on laukausmäärään suhteutettuna Ässien tehokkain viimeistelijä, mutta Tylor Spink on kokonaisuutena tehokkaampi ja keskushyökkääjänä joukkueelle arvokkaampi.

Koska tässä ajatusleikissä liikutaan äärimmäisen spekulatiivisella tasolla, uskallaan tehdä laatikon ulkopuolisen ratkaisun ja valita Ässille maalivahti Tarasovin sekä keskushyökkääjä Tylor Spinkin.

Juttua muokattu 26.12.2019 klo 12.08: Korjattu Sebastian Dykin olevan HIFK:n toiseksi paras pistemies ja HPK-osiosta poistettu maininta virolaissyntyisestä Kristjan Kombesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle