Liiga-kauden alkuun on mahtunut yllättäjiä sekä hyvässä että huonossa. Jatkoajan toimituspäälliköt Jere Korkalainen, Tero Liikanen sekä Sami Iilomo paketoivat runkosarjan ensimmäisen kolmanneksen. Myös pelaajatasolla alisuorittajien listalta löytyy useita huonon kauden alun pelanneen joukkueen pelaajia.
Tommi Santala, HIFK
Iilomo: 39-vuotias Santala palasi Liigaan kymmenen vuoden ulkomaan kiertueeltaan. Sopeutuminen Liigan vauhtiin ei ole sujunut ongelmitta.
Kausi alkoi Iikka Kangasniemen keskushyökkääjänä hyvin, mutta tahti on hiipunut talven synkentyessä. Ensimmäisessä neljässä ottelussa Santala sai tililleen viisi tehopistettä, mutta seuraavissa 15 ottelussa pistetili on karttunut vain viidellä syöttöpisteellä.
Ennakkoon Santalalta odotettiin paljon erityisesti ylivoimalla, jossa mies on ollut pettymys. Ensimmäisen neljän ottelun jälkeen Santala on saanut ylivoimalla vain yhden pisteen, vaikka on viihtynyt joukkueen hyökkääjistä toiseksi eniten kentällä vastustajan istuessa jäähypenkillä.
Odotuksiin nähden Santalan ensimmäinen kolmannes on suuri pettymys. Konkarista odotettiin kantavaa voimaa, mutta vaikeuksien keskellä Santala on vaipunut muun joukkueen taakse.
Jasper Lindsten, Kärpät
Liikanen: Jasper Lindsten pelasi TPS:ssä kaksi tehojen valossa vahvaa kautta ja turkulaisryhmäkin olisi varmasti ollut kiinnostunut jatkamaan yhteistyötä. Lindsten kuitenkin vaihtoi kauden päätteeksi maiseman Ouluun ja Kärppiin, mutta alkusyksy sarjakärjen riveissä ei ole ollut aivan ruusuilla tanssimista.
"Vikkeläliikkeisen Lindstenin kohdalla ketsuppipullo odottaa vielä räjähtämistäÄn"
Lindsten aloitti kauden ykkösketjussa Nicklas Lasun ja Ville Leskisen kanssa isolla vastuulla, mutta lokakuun aikana 24-vuotias hyökkääjä on tipahti kolmosketjuun, jossa jääaika sekä ketjukaverit ovat vaihdelleet. Hyökkääjän suoritukset ovat vaihdelleet paljon, sillä toisinaan hän pelaa todella vahvasti, mutta saattaa heti perään hävitä kuvasta useammaksi otteluksi. 17 ottelussa Lindsten on kerännyt kohtalaiset tehot 2+5, mutta parhaimmillaan liki 40 pisteen kauden TPS:ssä pelanneelta hyökkääjältä odotetaan varmasti nähtyä enemmän.
Hyökkääjä on kuitenkin alkukauden peleissään päässyt varsin hyvin paikoille, vaikka verkko on heilunutkin vasta kahdesti. Vikkeläliikkeisen Lindstenin kohdalla ketsuppipullo odottaa vielä räjähtämistään ja kun se korkki saadaan irti, on Kärpillä käsissään jälleen yksi uusi täsmäase ennestään laajaan hyökkäysarsenaaliinsa.
Mikko Kalteva, JYP
Korkalainen: Kun JYP lähti kauteen ilman Mikko Mäenpäätä, selvä ykköspuolustajan rooli lankesi Mikko Kaltevan harteille. Heikosti kauden aloittaneen hurrikaaniryhmän alkukauden mahdollisesti suurin epäonnistuja on ollut juuri Kalteva.
Myös loukkaantumisista kärsinyt puolustaja on JYPin pakkasukko teholukemalla -12. JYP on päästänyt tasakentällisin 44 maalia, ja näissä ykköspuolustaja on ollut kentällä 19 kertaa. Kokenut Kalteva on myös usein ollut ratkaisevan virheen tekijä, kun purkukiekko ei ole löytänyt tietään ulos alueelta tai mies on hukkunut maalinedustalla.
Anti hyökkäyssuuntaan on ollut varsin vaatimatonta. Sementoitu paikka joukkueen ykkösylivoimassa ei ole näkynyt tehopistesarakkeessa, sillä 17 ottelun jälkeen kasassa on seitsemän syöttöpistettä. Maalitili on vieläkin avaamatta, vaikka Kalteva on laukonut jo 74 kertaa. Tällä määrällä puolustaja on seuran kolmanneksi ahkerin laukoja.
Ykköspuolustajan puute on vaikuttanut suoraan myös muihin. Nuoret, kuten Anttoni Honka, on joutunut realismiin suhteutettuna liian suuriin saappaisiin.
Tommi Taimi, Ässät
Iilomo: Avainpelaajien joukkopaon jälkeen odotukset kohdistuivat Porissa entistä enemmän harvojen tähtipelaajien suuntaan, mutta kapteeni Taimi on joukkueen jopa suurin floppi.
Tilastoista on vaikea löytää mitään Taimea mairittelevaa. Teho- ja kiekonhallintatilastoissa kokeneen osaston edustaja on vajonnut pohjalle. Taimella on läpi uransa ollut tapana näyttää ajoittain puolustamisessaan flegmaattiselta, mutta tällä kaudella myös tulos on ollut luokatonta.
"Kurimuksen keskellä tarpova Ässät tarvitsee kapteeniltaan enemmän"
Taimen aneemisuuden voisi vielä perustella, mikäli kiekollinen pelaaminen olisi parhaina päivinä nähdyllä tasolla. Yhdentoista ottelun jälkeen maalitili on vielä avaamatta ja syöttöpisteitä on kertynyt vaatimattomat kolme.
Kurimuksen keskellä tarpova Ässät tarvitsee kapteeniltaan enemmän, kunhan tämä palaa sairastuvalta pelikentille.
Ari Gröndahl, KalPa
Liikanen: Ari Gröndahlin tähänastinen liigaura eteni Sportissa varsin nousujohteisesti neljän kauden ajan vieden raamikkaan puolustajan aina maajoukkueen porteille saakka. KalPa hankki Gröndahlin isoin odotuksin riveihinsä, mutta lähtö on ollut todella tahmea.
Peliajoissa mitattuna Gröndahl on pelannut KalPassa kolmanneksi eniten Ryan Wilsonin ja Lasse Lappalaisen jälkeen, hieman reilut 20 minuuttia ottelua kohti. Kentällä puolustajakolossi ei ole kuitenkaan pystynyt auttamaan odotetusti pahasti kyntänyttä joukkuetta, sillä 20 ottelussa hän on kerännyt vain kolme tehopistettä. Puolustuspäässäkin hänen esityksiään on leimannut virhealttius, mistä kertoo myös omaa kieltään tehotilaston lukema -8.
Viime kaudella puolustaja pommitti Sportin takalinjoilla kuitenkin 11 maalia ja 24 tehopistettä, joten potentiaalia Gröndahlissa on. Viime kauden kaltaisia tehoja kuopiolaisryhmäkin häneltä tarvitsee jatkossa taistellessaan tietä sarjataulukossa ylöspäin.
Oskari Setänen, Lukko
Korkalainen: Petri Vehasesta Kaapo Kähköseen. Raumalla ollaan totuttu siihen, että maalin suulla on selvä turva ja tuki, joka tarjoaa mahdollisuuden voittoon kaudesta toiseen. Tällä kaudella sitä luksusta raumalaisille ei ole ollut tarjolla.
On totta, että raumalaisten puolustuspelaaminen on ollut heikoissa kantimissa, mutta ykkösvahdiksi hommattu Oskari Setänen on flopannut pahasti. Viime kaudella TPS:ssä pelannut Setänen on menettänyt ykkösvahdin paikkansa nuorelle Lassi Lehtiselle, joka on kirjannut huomattavasti paremmat tilastot pelaamissaan otteluissa.
Setäsellä tunnetusti potentiaalia riittää, mutta sen kaivaminen esille ei ole onnistunut yhdelläkään Liiga-kaudella. Onkin vaikuttanut siltä, että pääkoppa ei kestä parhaalla tavalla takaiskuja. Kova halu seuran ykkösvahdiksi aiheuttaa yliyrittämistä, joka johtaa virheisiin.