NHL:n siirtoikkunan viimeisenä päivänä Minnesota Wild ja Nashville Predators vaihtoivat hyökkääjiä. Mikael Granlund siirtyi Stanley Cup -haastaja Predatorsin riveihin ja Wild sai neljä vuotta nuoremman Kevin Fialan.
Jatkoajan NHL-toimittajat Riku Isokoski ja Juha Oinonen analysoivat kaupan molempien joukkueiden ja pelaajien näkökulmasta.
Mitä hyötyä Wildille on kaupasta?
Isokoski: Voitaneen todeta, että hyöty ei ainakaan lisääntynyt Wildin kannalta. Wild päästi hyökkäyksensä tukipilari Granlundin tavoittelemaan Stanley Cupia hyvin maltilliseen hintaan. 27-vuotiaana Granlundilla on vielä potentiaalia nousta pelaajana uudelle tasolle.
Granlundin paikan joukkueen pukukopista ottaa luistelultaan sähäkämpi Fiala, jolla on potentiaalia olla NHL:ssä jonain päivänä 30 maalin pelaaja. Granlundin merkitys johtajana kasvoi kuitenkin viimeisien vuosien aikana niin suureksi, että Fiala on häneen verrattuna rivimies.
Mestaruudesta Minnesotassa on aivan turha haaveilla tämän kauden osalta, kuten myös tulevina kausina. Fiala on kuitenkin matkalla parhaimpaan peli-ikäänsä, joten sikäli hän on Wildin tulevaisuuden kannalta tärkeä palanen. Tulosta Fialan on kuitenkin pystyttävä tekemään alusta alkaen, sillä sveitsiläisen sopimus päättyy tähän kauteen.
Mitä hyötyä Predatorsille on kaupasta?
Oinonen: Predators himoitsee Stanley Cupia, ja joukkueen viimeistely on ollut liigan keskitasoa. Ylivoimalla Predators on ollut NHL:n tehottomin, ja Granlundin peliäly pääseekin oikeuksiinsa, kun kentällä on enemmän tilaa ja aikaa.
Fialaan verrattuna Granlund on tällä kaudella kerännyt 17 tehopistettä enemmän, ja suomalaishyökkääjän tehot ovat olleet aavistuksen jäljessä paria viime kautta. Predators-hyökkääjistä vain Ryan Johansen on saanut Granlundia enemmän tehoja − tosin vammoista kärsineet ruotsalaishyökkääjät Filip Forsberg ja Viktor Arvidsson ovat pistetahdissa hieman Granlundia edellä.
Vuonna 2014 ensimmäisellä kierroksella varattu Fiala ei puolestaan ole pystynyt Predatorsissa nousemaan kärkirooliin. Viime kausi oli lupauksia herättävä, mutta tällä kaudella sveitsiläishyökkääjä ei ole osoittanut kehittymisen merkkejä.
Lisäksi Fialan sopimus päättyy tähän kauteen, Granlund taas on kiinnitetty maltillisella palkalla ensi kauden loppuun asti.
Granlundin merkitys johtajana kasvoi viimeisten vuosien aikana niin suureksi, että Fiala on häneen verrattuna rivimies.
Mitä Granlund ehti saavuttaa Wildissa?
Isokoski: Granlund pelasi ensimmäiset ottelunsa Wildissa tynkäkauden keväällä 2013. Granlundin sopeutuminen NHL:ään kesti muutaman vuoden ja hän sai kehittyä taustalla Mikko Koivun, Zach Parisen ja Jason Pominvillen kantaessa suurimman vastuun.
Pisteiden valossa Granlundin läpimurto tapahtui kaudella 2016-17, jolloin hän nousi Wildin pisteykköseksi 69 tehopisteellään. Muiden avainhyökkääjien ikääntyessä Granlund nousi parin viimeisen vuoden aikana hyökkäyksen yhdeksi tärkeimmistä pelaajista.
Sen sijaan pudotuspeleissä Granlund ei ole pystynyt vuotta 2014 lukuun ottamatta nostamaan tasoaan. Toisaalta koko Wildin joukkue on hyytynyt tosipeleissä vuosi toisensa perään. Tällä kaudella Granlund ei ole pelannut yhtä hyvin kuin kahdella aiemmalla kaudella, mutta hän oli silti Wildin sisäisen pistepörssin toisena.
Mitä Fiala ehti saavuttaa Predatorsissa?
Oinonen: Pienikokoinen sveitsiläislaituri nousi vakituisemmin NHL-kokoonpanoon kaudella 2016-17. Kahdella edeltävällä kaudella Fialalle kertyi yhteensä kuusi NHL-peliä ja 99 AHL-ottelua.
Tulokaskaudellaan Fiala teki 54 pelissä tehot 11+5, mutta kaudella 2017-18 tahti kiihtyi merkittävästi. 80 pelin saldo oli 23+25. Tällä kaudella pistetahti on hieman taantunut.
Missään vaiheessa hän ei kuitenkaan ole noussut päävalmentaja Peter Lavioletten papereissa top6-hyökkääjäksi.
Tällä kaudella kahdeksan Predators-hyökkääjää on saanut Fialaa enemmän kokonaispeliaikaa, tasaviisikoin sveitsiläinen on saanut hyökkääjistä kuudenneksi eniten vastuuta. Ylivoimallakaan taitava hyökkääjä ei ole kuulunut valmennuksen ykköspelaajiin.
Jäikö Wildille aukkoja paikattavaksi?
Isokoski: Wild menetti merkittävän kulmahampaan hyökkäyspelistään, eikä Predatorsista saapunut Fiala pysty ainakaan tämän kauden osalta täyttämään tätä aukkoa. Granlundin lisäksi joukkueesta poistuivat kevään aikana Nino Niederreiter ja Charlie Coyle eli yhteensä kolme parhaassa peli-iässään olevaa hyökkääjää.
Kun kapteeni Koivu kuntouttaa polveaan kuukauden päivät ja vielä tehopuolustaja Matt Dumbakin on sivussa, Wildin hyökkäyspään iskukyky on heikentynyt valtavasti kauden alkuun verrattuna. 22-vuotiaiden Fialan ja Ryan Donaton hankinnat ovat selvä merkki nuorennusleikkauksesta.
Granlundilla oli ehdottomasti tulevaisuus pedattuna Wildissa, ehkä jopa joukkueen kapteenina. Wildilta on kuitenkin puuttunut jo kymmenen vuoden ajan valovoimainen ykköstähti Marian Gaborikin lähdön jälkeen. Erinomaisesta kokonaisvaltaisesta pelaamisesta huolimatta Granlund ei noussut St. Paulissa tähän kylmäverisen ratkaisijan rooliin.
Hyökkäyspään tehottomuuteen Wild odottaa ratkaisua 21-vuotiaasta Moskovan TsSKA:n Kirill Kaprizovista, joka ei kuitenkaan ole osoittanut merkkejä sopimuksen solmimisesta Wildin kanssa.
Jäikö Predatorsille aukkoja paikattavaksi?
Oinonen: Granlundin lisäksi Predators hankki viimeisenä siirtopäivänä Philadelphia Flyersistä Wayne Simmondsin. Pari viikkoa aiemmin New Jersey Devilsistä hankittiin kokenut keskushyökkääjä Brian Boyle.
Hyökkäyksessä on nyt huomattavasti enemmän laatua ja leveyttä − maalivahdit ja puolustus ovatkin tunnetusti olleet huipputasoa.
Keskushyökkääjät Johansen, Kyle Turris ja Nick Bonino ovat hyviä, mutta tason riittävyys Stanley Cup -taistelussa on kyseenalaista. Läntisessä konferenssissa San Jose Sharksin hyökkäys on pelottavan tehokas ja leveä, myös divisioonavastustaja Winnipeg Jets vahvisti sentteriosastoaan Kevin Hayesillä.
Itäisen konferenssin kärkijoukkueiden Tampa Bay Lightningin ja Washington Capitalsin sentterit ovatkin oma lukunsa, myös kestomenestyjä Pittsburgh Penguins on syytä mainita tässä yhteydessä.
Ylivoimalla Predators on ollut NHL:n tehottomin, ja Granlundin peliäly pääseekin oikeuksiinsa, kun kentällä on enemmän tilaa ja aikaa.
Vaikutukset muihin pelaajiin − Wild
Isokoski: Tällä kaudella Granlund on pääasiassa pelannut alkuperäisellä pelipaikallaan keskushyökkääjänä. NHL-uransa niin ikään keskellä aloittanut Granlund siirrettiin sittemin laitahyökkääjäksi, millä oli suora vaikutus kasvaneisiin pistemääriin.
Pääasiassa Granlundin laidalla pelasi viimeisissä Wild-otteluissa Parise. Tällä kaudella ikääntynyt minnesotalaisen kiekkokoulun kasvatti on palannut tasolleen rikkonaisen viime kauden jälkeen. Nyt näyttää siltä, että nuori Luke Kunin siirtyy Granlundin paikalle ja tuore hankinta Fiala pelaa toisessa laidassa.
Granlund vie lähtönsä mukana roimasti iskukykyä Wildin ylivoimapelistä, mikä syventää entisestään viherpaitojen maalinteon tuskaa. Toisaalta edellä mainittujen nuorten pelaajien lisäksi Jordan Greenwayn ja Joel Eriksson Ekin vastuu hyökkäyssuuntaan luultavasti kasvaa.
Fiala puolestaan tuo pöytään paremman version juuri Wildin jättäneestä maanmiehestään Niederreiterista. Vahvana luistelijana Fiala istunee hyvin työteliääseen joukkueeseen.
Vaikutukset muihin pelaajiin − Predators
Oinonen: Joukkueen tehot ovat olleet turhan paljon ykkösketjun Forsberg-Johansen-Arvidsson harteilla, joten Granlundin hankinnan myötä Predatorsilla on tarjota hyökkäysuhkaa myös ykkösketjun ja -ylivoiman ulkopuolella.
Erityisesti kakkossentteri Turris pelaa yhtä uransa heikointa kautta tehoilla mitattuna. Parhaimmillaan oikealta laukova kanadalainen on tehnyt 27 maalia, ja varsinkin ylivoimalla kätisyydet osuvat Granlundin kanssa erinomaisesti yksiin.
Tähän kun vielä liitetään erinomainen maalineduspelaaja Simmonds, niin Predatorsia vastaan ei enää pärjää puolustamalla pelkästään Johansenin johtama ykkösketju.
Kolmen kärkihyökkääjän hankkiminen tarkoittaa muutoksia myös alempiin ketjuihin. Esimerkiksi Miikka Salomäellä on ylävartalovammasta toivuttuaan kova urakka taistella itsensä pelaavaan kokoonpanoon.
Kannujahtia ajatellen Granlundin hankinta oli loistoveto Poilelta.
Kumpi voitti kaupan?
Isokoski: Predatorsin GM David Poile vei entistä aisapariaan Paul Fentonia pahemman kerran. Lähes aina paremman pelaajan saanut joukkue voittaa kaupan kuin kaupan ja tässä tapauksessa vertailu on helppoa, kun Granlund vaihdettiin päikseen Fialan kanssa.
Neljä vuotta nuorempana Fialalla on toki enemmän potentiaalia kehittyä ja pelata pitempään. Mutta juuri nyt Predators tavoittelee mestaruutta, Wildille se on realismia vasta hamassa tulevaisuudessa. Kannujahtia ajatellen Granlundin hankinta oli loistoveto Poilelta.
Granlundin sopimus jatkuu vielä ensi kaudellakin, mikä entisestään kääntää kaupan Predatorsin eduksi. Fentonin olisi puolestaan pitänyt saada vastineeksi kaupasta Fialan lisäksi edes yksi varausvuoro tai esimerkiksi puolustajalupaus Dante Fabbro.
Oinonen: Granlund on kahden edellisen kauden aikana nostanut merkittävästi suoritustasoaan ja ylsi kaudella 2016-17 pistepörssissä 25 parhaan joukkoon. Fiala on lupaava hyökkääjä, mutta suora vaihto päikseen oli surkea neuvottelutulos GM Fentonilta.
Tasonsa todistaneesta huippuhyökkääjästä pitää saada parempi vastine kuin epävarma lupaus − tai sitten pitää jättää kauppa tekemättä. Maisemanvaihdon ja tasonnoston välille ei voi vetää yhtäläisyysmerkkejä, vaikka toisinaan pelaaja petraakin suoritustaan uudessa joukkueessa.
Fenton on ehtinyt lyhyellä GM-urallaan NHL-tasolla tehdä huonommankin pelaajakaupan, mutta Granlundista luopuminenkin jättää CV:hen ikävän tahran. Wildilla ei ollut erityistä syytä kaupata Granlundia, jolla on sopimusta jäljellä vielä yksi kausi. Kaupan aikataulu oli muutenkin arveluttava.
Wild on selvästi nuorentanut ryhmäänsä, joten kenties seurajohdon salaisissa muistioissa on jo uskallettu mainita sana 'jälleenrakennus'. Sitä ajatellen Granlundin kokemus olisi ollut elintärkeää sekä jäällä että kopissa. Tilalle tuli vain pienemmän profiilin hyökkääjä, jonka kykyä pelata vastaavassa roolissa ei ole vielä testattu.
Fentonin ainoa toivo kasvojensa − ja työpaikkansa − säilyttämiseen on, että päävalmentaja Bruce Boudreau saa myös Fialan samanlaiseen lentoon kuin Donato on aloittanut Wild-paidassa. En harrasta vedonlyöntiä, mutta en myöskään aloittaisi lyömällä vetoa Fentonin pitkän Wild-uran puolesta.