Topit
1.) Anthony Duclair, Ottawa Senators
40 ottelua, 21+10=31
Anthony Duclair kuuluu ehdottomasti tämän kauden suurimpiin onnistujiin. Jopa menetettynä lupauksena pidetty kanadalainen on osoittanut maalintekovoimansa tällä kaudella, ja on heiluttanut vastustajien maaliverkkoja tiuhaan tahtiin. Duclairin kokonaisvaltainen pelaaminen on kehittynyt runsaasti edellisistä kausista. Entinen Rangersin kolmannen kierroksen varaus tekeekin jäällä nyt paljon oikeita asioita ja pelaa joukkueelleen.
Kanadalainen on koko nuorehkon uransa etsinyt kausi kaudelta omaa paikkaansa, ja se näyttää viimein löytyneen, kun Duclair siirtyi kesken viime kauden Ottawaan. Duclair on pelannut NHL:ssä hieman yli 320 ottelua peräti viidessä eri joukkueessa.
Duclair on tuttu kasvo myös Kanadan nuorten maajoukkueista, kun hän on pelannut muun muassa yhdet U20 MM-kisat. Kyseisenä vuonna Duclair teki turnauksen 7 ottelussa tehot 4+4 ja johdatti joukkueensa maailmanmestaruuteen.
Duclairin potentiaali on tiedetty, mutta tuskin tämän kauden kaltaista ilotulitusta osasi monikaan ennustaa ennen kauden alkua. Duclair on pelannut tällä kaudella 40 ottelua ja iskenyt noissa otteluissa kiekon vastustajan maaliin peräti 21 kertaa. Kyseinen maalimäärä oikeuttaa tällä hetkellä maalipörssin 11. sijaan. Etenkin viimeiset 13 ottelua kertovat uskomatonta dataa, kun Duclair on tehnyt noissa otteluissa hurjat 11 maalia.
2.) Jakub Vrána, Washington Capitals
41 ottelua, 15+16=31
Loistavaa kautta pelaava Jakub Vrána on niin ikään selkeä valinta onnistujien listalle. 23-vuotias tšekki on ottanut vakiopaikan Capitalsin kärkiketjuista, ja tulosta on syntynyt. Capitals on tehnyt lupauksensa kanssa aina tämän varausvuodesta saakka loistavaa työtä ja edennyt pienin askelin kohti nykytasoa. Varauksen jälkeen Vrána vietti kauden Ruotsin SHL:ssä Linköpingin joukkueessa, ja playoffien jälkeen matkasi Pohjois-Amerikkaan antamaan näyttöjä Capitalsin organisaatiolle.
Kauden 2015−16 Vrána vietti kokonaan AHL:ssä, mutta kaudella 2016−17 pelejä tuli myös taalaliigassa 21 ottelun verran, joissa nuorukainen iski kohtuulliset kuusi tehopistettä. Capitalsin vakiokokoonpanoon maaliahne laituri murtautui lopullisesti kaudella 2017−18, jolloin pelejä kertyi 73 ottelun verran Capitals-nutussa.
Viime kaudella 47 tehopistettä iskenyt taituri osoitti jo viime kaudella kykenevänsä tuloksentekoon NHL:ssä, mutta tällä kaudella juonikas laituri on ottanut jälleen uuden askeleen urallaan, kun 41 ottelua ovat tuoneet mukanaan maukkaat 15 maalia ja 31 tehopistettä.
Vrána on pelannut lähes koko kauden Capitalsin kahdessa kärkiketjussa. Välillä pelipaikka on vaihtunut, ja sentterinä on ollut milloin Jevgeni Kuznetsov ja milloin Nicklas Bäckström. Vránan kokonaisvaltainen pelaaminen on kehittynyt rutkasti, vaikkakin tekemistä on vielä paljon muun muassa puolustuspelaamisessa. Vránan itseluottamus on juuri nyt korkealla tasolla, ja nuori tšekki uskaltaakin yrittää kaukalossa välillä temppuja, joita vastustajat eivät osaa odottaa.
3.) Joonas Donskoi, Colorado Avalanche
40 ottelua, 13+15=28
Suomalaisväriä listalle tuo Kalifornian lämmön täksi kaudeksi Coloradoon vaihtanut Joonas Donskoi. Donskoin alkukausi on ollut huikea. Pisteitä on syntynyt mukavaan tahtiin, ja puolustuspelaaminenkin on maistunut raahelaislähtöiselle hyökkääjälle.
Donskoi siirtyi Denveriin vapaana agenttina ja solmi Avalanchen kanssa neljän vuoden mittaisen, 3,9 miljoonaa dollaria kaudessa takaavan sopimuksen. Sopimusta kritisoitiin Pohjois-Amerikan mediassa runsaasti, mutta Donskoi on osoittanut epäilijöiden olleen väärässä.
27-vuotias suomalainen onkin pelaamassa heittämällä uransa parasta kautta. Donskoin uran ennätyspisteet syntyivät viime kaudella, kun entinen Floridan neljännen kierroksen varaus iski 80 otteluun tehot 14+23=37. Nyt raahelaisella on kasassa jo tehot 13+15=28, eikä runkosarjaa ole Avalanchen osalta takana kuin 40 ottelua.
Donskoin lentoa on auttanut paljon joukkueen runsaat loukkaantumiset. Donskoi on päässyt pelaamaan paljon joukkueen ykköstähden Nathan MacKinnonin kanssa, kun tämän totutut ketjutoverit ruotsalainen Gabriel Landeskog ja Mikko Rantanen ovat olleet sairastuvalla. Donskoi iski MacKinnonin kanssa pelatessaan muun muassa uransa ensimmäisen hattutempun NHL:ssä.
4.) Travis Konecny, Philadelphia Flyers
37 ottelua, 11+24=35
Travis Konecny pelasi viime kaudella uransa parhaan kauden niin tuloksellisesti kuin pelillisestikin. Konecny ei ollut juniorisarjoissa tunnettu niinkään pistenikkarina, vaan kokonaisvaltaisesta pelaamisestaan. Konecny onkin kuluvalla kaudella alkanut tuottaa myös tulosta kovemmalla tahdilla kuin aiemmin. Erityisesti kotiotteluissa Konecny on ollut tehokas ja onkin iskenyt 19 kotiotteluun samaisen määrän pisteitä.
Konecnyn vastuu on kasvanut myös hyvien peliesitysten myötä ja tällä kaudella kanadalaisen keskimääräinen peliaika ottelua kohden on ollut 16:44, kun se aiemmin uralla on ollut 15:02. Konecny on kiittänyt vastuusta ja on noussut joukkueensa avainpelaajien joukkoon.
Konecnyn Corsi-lukema näyttää myös komeaa lukua 59,2, kun aiemmin urallaan vastaava lukema NHL:ssä on ollut 50,9. Lukema kertoo sen, että vuoden 2014 ensimmäisen kierroksen 22. varauksen ollessa kentällä hänen joukkueensa hallitsee laukauksia vastustajaa paremmin.
Kuluvalla kaudella Konecny on muodostanut joukkueensa ykkösnyrkin yhdessä Sean Couturierin ja Claude Giroux'n kanssa. Ketju ei valtavasta potentiaalistaan huolimatta juhli hyökkäyspäässä niin paljon kuin olisi kenties mahdollista, mutta jokaisen ketjun pelaajan puolustusmoraali pitää myös huolen siitä, että vastustaja ei juhli maaleilla Flyersin ykkösvitjan ollessa jäällä.
5) Victor Olofsson, Buffalo Sabres
41 ottelua, 16+18=34
Puskista tullut uusi ruotsalainen maalitykki NHL:ään. Kypsyi vanhemmalla iällä laatupelaajaksi NHL-tasolle. Buffalo Sabresin 2014 seitsemännen kierroksen varaus on pelannut läpi kauden joukkueensa ykkösketjussa yhdessä megatähti Jack Eichelin kanssa, ja tulos on ollut hyvää.
Olofsson on hurjalla laukauksellaan tehnyt tuhoja etenkin ylivoimalla, jolloin verkko on heilunut tämän kauden aikana peräti yhdeksän kertaa. Lukema on neljänneksi kovin koko liigassa.
Ruotsalainen otti viime kaudella 23-vuotiaana uransa ensimmäiset luistimen potkut NHL-jäillä. Tulos oli tuolloinkin varsin kiitettävää, kun kuudessa NHL-ottelussa syntyivät tehot 2+2. Farmissa Modon kasvatti oli liekissä koko kauden 2018−19, kun hän iski 66 ottelussa tehot 30+33.
Vaikka Olofssonin parhaat avut ovat hyökkäyspelissä, on hän myös tunnollinen puolustussuuntaan. Kaudella 2016−17 Frölundan paidassa CHL-mestaruudenkin voittanut Olofsson on myös taitava luistelija.
Kauteen lähdettäessä Olofsson ei ollut vielä suuren yleisön tietoisuudessa, mutta nyt valmentajien on syytä pelipäivän palavereissa alleviivata tämän pelaajan nimi.
Flopit
1.) Wayne Simmonds, New Jersey Devils
39 ottelua, 4+10=14
Kokenut Wayne Simmonds on alisuorittanut omaan tasoonsa nähden rajusti siitä lähtien, kun hän siirtyi viime kauden siirtorajalla Philadelphia Flyersista Nashville Predatorsiin. Simmonds pelasi Predators-nutussa 17 kamppailua runkosarjassa vaisuin tehoin 1+2, eivätkä kaksi pudotuspeliottelua tuoneet isokokoisen kanadalaisen tilille tehopisteitä. Simmonds joutui lyhyen Predators-komennuksensa aikana myös katsomon puolelle.
Kesällä yhden vuoden ja viiden miljoonan sopimuksen New Jersey Devilsin kanssa solmineen Simmondsin kohdalla odotukset olivat kauden alla kovat. Hyökkääjän piti ottaa paikka kahdesta kärkiketjusta, olla tulosta tekevä pelaaja ja ennen kaikkea mentori ykkösvaraus Jack Hughesille. Vielä kolme kautta sitten hyökkääjä takoi NHL:ssä yli 30 maalin kausia, mutta ne ovat nyt muistoja vain. Viime kaudella Predatorsista tarttunut huono vire on jatkunut läpi tämänkin kauden.
Tällä kaudella Simmonds on saanut vastuuta vaihtelevasti. Los Angeles Kingsin paidassa NHL-uransa aloittanut Simmonds on pelannut tällä kaudella keskimäärin 15:33 minuuttia per ottelu, mutta peliaika vaihtelee suhteellisen paljon pelistä toiseen.
Tällä kaudella Simmondsin Corsi-lukema ei ole kovinkaan mairitteleva sen näyttäessä lukemaa 47,2. Ketjukaverit sekä koko joukkue ovat myös alisuorittaneet tällä kaudella, mikä osittain vaikuttaa myös Simmondsin alavireisyyteen.
2.) Alex Galchenyuk, Pittsburgh Penguins
30 ottelua, 4+9=13
Kesällä Phil Kessel -vaihtokaupassa toiseen suuntaan siirtynyt sekä laidalla että keskellä viihtyvä Alex Galchenyuk on ollut Penguinsin paidassa suuri pettymys. 25-vuotiaasta hyökkääjästä odotettiin ylivoimaan täsmäasetta ja tasakentällisin laadukasta ketjutoveria joko Jevgeni Malkinille tai Sidney Crosbylle. Nämä odotukset ja ajatukset ovat kuitenkin jo haihtuneet tuhkana tuuleen, ja hyökkääjän odotetaan vaihtavan maisemaa jo tämän kauden aikana.
Viime kauden Arizona Coyotesissa pelannut hyökkääjä pelaa kolmivuotisen ja 4,9 miljoonan kausiansiot takaavan sopimuksensa viimeistä kautta. Mikäli tämä kausi jatkuu nykyisen trendin mukaisesti, on palkankorotusta turha odottaa. Galchenyukilla on kuitenkin potentiaalia nousta joukkueensa avainpelaajien joukkoon. Ryhtiliikkeen on kuitenkin tapahduttava nopeasti.
Kahdeksan vuoden takainen kolmosvaraus ei ole saanut peliään kuosiin Penguins-paidassa. Hyökkääjä on kerännyt koko pistesaaliistaan viisi pistettä (2+3) ylivoimalla. Montreal Canadiensin varaus ei näin ollen pysty tuottamaan joukkueelleen tulosta tasakentällisin pelattaessa. Hyökkäysorientoituneen taiturin Corsi-lukema onkin alle 50, mikä kertoo, että hänen ollessaan kentällä vastustaja on otteluissa niskan päällä.
3.) Johnny Gaudreau, Calgary Flames
42 ottelua, 10+21=31
Todella kevytrakenteinen joskin vikkeläkinttuinen Johnny Gaudreau on ollut yksi kauden vaisuhkoista pelaajista odotuksiin nähden. Gaudreaun tehot 10+21 eivät ole suinkaan huonot, vaan amerikkalaiselta odotettiin ja odotetaan yhä paljon enemmän. Viime kaudella uransa ennätyspisteet 36+63=99 tahkonnut Gaudreau lähti muun joukkueen tavoin kauteen suurin odotuksin.
Gaudreau onkin nykyisellä tahdilla matkalla kohti uransa ylivoimaisesti heikointa pistesaalista. Gaudreaun pelatessa täydet 82 ottelua, nykyisellä vauhdillaan hän saalistaisi 61 tehopistettä. Kotikaukalossa Gaudreau on ollut vakuuttava ja iskenyt 18 ottelussa 17 tehopistettä tehotilaston ollessa 0. Vieraskaukalossa pienikokoinen hyökkääjä on ollut vaisu tehden 21 otteluun 12 tehopistettä. Tehotilasto näyttää vieraissa karua lukemaa -10.
Calgaryn alkukausi on ollut takkuileva. Syynä tähän on yleisesti pidetty Calgarystä erotetun päävalmentajan Bill Petersin pelisysteemiä, jossa yksilöiltä vietiin paljon vapauksia pelata kiekon kanssa omilla vahvuuksillaan, eikä liene sattumaa, että Petersin eron jälkeen joukkue on ottanut pelillisen ryhtiliikkeen.
4.) Mikael Granlund, Nashville Predators
32 ottelua, 6+8=14
Yksi palasista Predatorsin ja Minnesota Wildin välisessä kaupassa viime kaudella. Mikael Granlund siirtyi kaupassa kantrikaupunkiin, mutta Granlundin aika Nashvillessa on ollut tahmeaa. Granlund pelaa sopimuksensa viimeistä kautta, eikä palkankorotusta, tai ainakaan huomattavaa sellaista ole luvassa, mikäli kuluva kausi jää torsoksi.
Ennen kauden alkua ja kauden ensimmäisissä otteluissa Granlundin liikettä kritisoitiin laajalti, eikä vauhti ole parantunut pelien edetessä. Myös terveyshuolet pitivät Granlundin poissa peleistä tovin, mikä ei ainakaan ole edesauttanut vaikeaa kauden aloitusta.
Näytönpaikkoja hän on saanut runsaasti, joten heikkoa tulosta ei voi sysätä valmentajan piikkiin. Granlund on saanut pelata lähes poikkeuksetta illasta toiseen Predatorsin kahdessa kärkiketjussa, mutta ajoittan hän on viilettänyt myös nelosketjun laidassa herättelymielessä.
Granlundin Corsi-lukema on tällä hetkellä parempi kuin hänen urallaan koskaan aikaisemmin. Lukema on komea 56,1, ja tuo pienen valonpilkahduksen Granlundin muuten synkkään syyskauteen.
5.) James Van Riemsdyk, Philadelphia Flyers
40 ottelua, 12+11=23
Viime kaudeksi Philadelphiaan kuuden vuoden mittaiselta Toronton-visiitiltään palannut James Van Riemsdyk on ollut tällä kaudella pienoinen pettymys. Raporttien mukaan ajoittain lepsusti pelannut hyökkääjä onkin silloin tällöin löytänyt paikkansa joukkueensa nelosketjusta.
Van Riemsdyk on nykyisellä tahdillaan matkalla kohti 49 tehopisteen kautta. 49 tehopistettä ei ole katastrofaalinen kausi, mutta niin ikään Van Riemsdykin kohdalla odotukset ovat korkeammalla.
Flyersin oma varaus pääsee pelaamaan myös ylivoimaa juonikkaan Claude Giroux'n kanssa, joten tulosta pitäisi syntyä nähtyä enemmän. Kanadalainen onkin kirjauttanut kuluvalla kaudella ainoastaan kolme ylivoimapistettä.
Van Riemsdyk pelaa viisivuotisen, seitsemän miljoonaa dollaria vuodessa takaavan sopimuksensa toista kautta. Tällä hetkellä Van Riemsdyk ei ole kaiken tuon rahan arvoinen.
Muokattu 1.1. klo 21.06: Päivitetty pelaajien pelimäärät ja tehopisteet.