Mestis-kausi on ollut jäissä marraskuun lopulta lähtien. Mestiksen hallitus päätti (tämän haastattelun jälkeen, toim. huom.) pelien jatkuvan 13. helmikuuta, mutta minkäänlaisia takeita paremmista ajoista ei ole.
Suomen Jääkiekkoliiton liittovaltuuston varapuheenjohtaja ja Mestiksen hallituksen puheenjohtaja Tuomas Haanpää tunnustaa karut tosiasiat. Kun taukoa on vietetty marraskuun lopusta saakka, kauden jatkaminen ei nykyoloissa ole järin helppoa, vaikka se olisikin mahdollista tammikuun lopussa.
– Siihen pyritään, mutta realiteetitkin alkavat olla vaikeita. Pelaajat ovat siinä vaiheessa olleet kaksi kuukautta ilman pelejä ja osin lomautettuina, ei se jatkaminen ihan saman tien siitä onnistu. Kausi pitää tavallaan käynnistää melkein uudestaan, Haanpää pohtii.
Siinä missä Liiga taipui lopulta pelaamaan ilman yleisöä, koska se takaa edes tv-sopimuksen tuhdin tulovirran, Mestis on täysin vailla tällaista selkänojaa. Myös Tuto Hockeyn omistajaportaassa vaikuttava Haanpää arvioi Mestis-seurojen tulonmuodostuksesta noin 90 prosenttia syntyvän kauden aikana pelitapahtumiin liittyen.
Syksyn katsojarajoitukset söivät jo noin puolet seurojen tulovirrasta, nyt jäljellä ei ole sitäkään. Edes viime keväästä asti jatkunut valmistautuminen vaikeisiin aikoihin ei Mestiksen resursseilla ole auttanut.
– Eihän se mikä salaisuus ole, etteivät Mestis-seurojen taseet ole kovin vahvoja, meidän yhteen laskettu liikevaihto on hiukan yli 7 miljoonaa, Haanpää huokaa.
– Tosiasia on se, että tietyn määrän eurojen tämän sarjan pelaaminen vaatii joka tapauksessa. Nyt ollaan viimeisessä mahdollisessa tilanteessa, että on lomautettu pelaajia – keinoja kulujen karsimiseen ei enempää ole. Mutta ei sekään oikein riitä.
Todennäköistä lopputulemaa ei tarvitse ennustaa näkijänlahjoin. Haanpää toteaa sen suoraan: Mestis-seurat saattavat vaatimattomallakin liikevaihdolla tehdä koronan runtelemasta kaudesta kollektiivista tappiota pari miljoonaa euroa.
– Jokainen ymmärtää, että se tarkoittaa konkursseja, Haanpää tuumaa.
Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro totesi alkuviikosta syvenevien vaikeuksien tarkoittavan jopa 500 työpaikan epävarmaa kohtaloa tulevina viikkoina. Puheenjohtajan arviossa murhetta voi riittää paljon pidemmällä aikavälillä.
– Pelottaa se, jos tässä menee nurin useita perinteisiä Mestis-seuroja. Ei siinä mene pelkästään edustusjoukkueita, vaan samalla kärsii junnukiekko ja ehkä koko maakunnan jääkiekkoilu. Toipumiseen voi sellaisissa tapauksissa mennä vuosikymmeniä, Haanpää harmittelee.
Hän muistuttaa, että työllisyysvaikutuksen lisäksi Mestis-seurat ovat monin paikoin kaupungin tai alueen suosituinta urheiluviihdettä. Siksi kiekkovaikuttajalle on turhauttavaa, että sarjan tilanne pelastettavissa "kohtuullisen pienellä rahalla" – mutta Mestis-organisaatiot ovat jääneet käytännössä lähes täysin koronakriisin aikana luotujen yhteiskunnan tukimuotojen ulkopuolelle.
– Ymmärrän kyllä, että siellä on pöydällä vähän muutakin kuin meidän asiat, mutta päättäjien penseys asioista keskusteluun on ollut jotenkin käsin kosketeltavaa, Haanpää hymähtää.
Lajiyhteisön luottamustehtävissä pitkään vaikuttanut kiekkomies myöntää, että Jääkiekkoliiton olisi pitänyt pystyä nähtyä parempiin tuloksiin edunvalvonnassaan. Haanpää korostaa kuitenkin, että työtä vaikuttamisen suhteen on koko ajan.
Kentän tasolla kiekkokansa on kääntänyt katsettaan myös suoraan lajiliiton kassakirstun suuntaan. Kotimaisen kiekkoilun maineikkain rahasampo on Jääkiekkosäätiö, jonka varallisuudeksi MM-kotikisojen voitot säätiöidään. Haanpää kuitenkin vakuuttaa, että säätiön rahasäiliössä ei kylvetä kultakolikkojen meressä. Varallisuus on kanavoitu seurojen tueksi jo normaalitilanteessa, esimerkiksi taitovalmentajien verkoston rahoittamiseksi.
– Liitto on hyvinvoiva ja vakavarainen, mutta ei sielläkään helppoa ole. Ei siellä ole mitään miljoonia Jääkiekkosäätiössä, mikä voitaisiin yhtäkkiä kaivaa esiin. Muu varallisuus ei ole purettavissa nyt. Eikä se olisi muutenkaan mahdollista, kun liittoa on pyöritettävä pidemmällä tähtäimellä.
Juttua muokattu 4.2. klo 13.05. Lisätty tieto kauden jatkumisesta 13.2.