”Tekevätkö tappelut ja tappelijat jääkiekosta turvallisemman?”
Todennäköisesti jokaisella lätkäfanilla on kysymykseen mielipide – ja mahdollisesti jyrkkäkin kannanotto puolesta tai vastaan. Aihetta käsittelee myös Yle Areenassa näkyvä dokumentti Ice Guardians vuodelta 2016.
Alussa mainittuun kysymykseen dokumentti ei kuitenkaan edes yritä vastata, sillä paria yksinäistä poikkeusta lukuun ottamatta kaikki haastatellut olivat tappeluiden kannalla.
”Vanhan hyvän ajan” ryminäkiekkoa fanittaville Ice Guardians on kuitenkin erinomaista viihdettä ja syventää myös tappelijoita ihmisinä sekä roolissaan, vaikka ei mielipiteitä jakavasta aiheestaan huolimatta oikein onnistu keskustelun herättäjänä.
Korulauseita kokonaiskuvasta
Dokumenttiin on haastateltu kymmeniä ihmisiä muun muassa faneista ja pelaajista toimittajiin sekä tutkijoihin. Vaikka tappelut jakavat jyrkästi mielipiteitä, on Ice Guardiansiin päätynyt − tai valittu − hämmentävän yksimielinen porukka.
Yksi fani ja yhden tappelijan puoliso tuovat ainoina esille selvästi negatiivisen kannan tappeluista. Haastatteluista onkin nähtävissä jakolinja, että tappeluiden kannattajat ovat oikeassa ja “ne toiset” väärässä, vaikka aivan suorin sanoin asiaa ei sanotakaan.
Haastatteluissa korostetaan toistuvasti, kuinka tappelut ovat monitahoinen asia eikä mustavalkoinen kyllä tai ei -ajattelu auta ratkaisemaan esimerkiksi päävammaongelmaa.
Argumentit tappeluiden puolesta ovat kuitenkin heppoisia: yleisö haluaa nähdä tappeluita, pelaajat eivät halua tappeluiden kieltämistä kokonaan ja aktiivisten tappeluiden aikaan peli koettiin siistimmäksi.
Vaikka tappelut jakavat jyrkästi mielipiteitä, on Ice Guardiansiin päätynyt − tai valittu − hämmentävän yksimielinen porukka.
Toisaalta vaarallisten taklausten myönnetään lisääntyneen vuonna 2005, kun kahden viivan syöttö poistettiin ja peli nopeutui. Myös kehittyneiden kyynär- ja olkasuojusten yhteys vammoihin tunnistetaan. Jollain mystisellä tavalla tappelijoiden runsaamman läsnäolon kuitenkin ajatellaan takaavan turvallisuuden.
Yksinkertainen ratkaisu monimutkaiseen ongelmaan.
Tappelija, Stanley Cup -voittaja, ihminen
Dokumentilla on toki myös ansionsa. Erityisen ansiokkaasti Ice Guardians tarjoaa lähes ainutlaatuisen valokeilan ja puheenvuoron tappelijoille. Ääneen pääsevät esimerkiksi 70-luvun Philadelphia Flyersin tappelijasuuruus Dave Schultz, 80-luvulla Wayne Gretzkyä suojellut Dave Semenko ja yksi viimeisimmistä puhtaista tappelijoista Calgary Flamesin Brian McGrattan.
Vaikka tappelijoiden tarinoissa toistuu monia ongelmia, kuten kipuja, ahdistusta, nukkumisvaikeuksia ja päihdeongelmia, ei yksikään katunut uraansa tai ollut katkera − päinvastoin, jokainen olisi nykyisenkin tietämyksen valossa valmis vastaavaan komennukseen.
Haastateltujen tappelijoiden joukossa oli myös Stanley Cup -voittajia, jotka olivat erityisen ylpeitä saavutuksestaan. Pelaajienkin keskuudessa kovanyrkkien arvostus näkyy vahvasti, mutta erityisenä kunnianosoituksena esimerkiksi Semenko piti sitä, että hänen nimensä on ikuisesti lajin himoituimmassa pokaalissa − ilman lisämääreitä, kuten tappelija.
viihteellisyyden vahvistaa näyttelijän käyttö yhdenvertaisena asiantuntijana neurologin rinnalla − ilmiötä kutsutaan tasapuolisuusharhaksi.
Kokonaisuutena lajin pelätyimmistä pelaajista välittyy dokumentin myötä erittäin sympaattinen kuva. Tappelijat onnistuvat pohtimaan vaikeaa teemaa paljon monipuolisemmin kuin esimerkiksi tietokirjailija.
Viimeisen päälle viihdettä
Vakavasta aiheestaan huolimatta Ice Guardians on ensisijaisesti viihdyttävä. Haastatteluissa on runsaasti huumoria, ja pelaajien kesken mietitään myös kaikkien aikojen kovinta tappelijaa.
Dokumentissa on lisäksi mielin määrin videomateriaalia vanhoista tappeluista. Näissä tuodaan esille erilaisia tappelutyylejä, joista Rob Rayn tapa löysätä varusteitaan ja tapella yläruumis paljaana näyttää tänä päivänä entistä hupaisammalta.
Videoklipeissä näytetään myös runsaasti kovia taklauksia, jotka näkökulmasta riippuen ovat joko huikeaa viihdettä tai karmeaa katseltavaa − monet taklauksista nimittäin johtivat vakavaan loukkaantumiseen.
Dokumentin viihteellisyyden vahvistaa komedianäyttelijä Jay Baruchelin käyttö ikään kuin yhdenvertaisena asiantuntijana esimerkiksi meritoituneen neurologin rinnalla − ilmiötä kutsutaan tasapuolisuusharhaksi. Baruchelin voi muistaa esimerkiksi tositapahtumiin pohjaavasta ja tappeluita romantisoivasta Goon-komediasta, joka näyttäytyykin Ice Guardiansin fiktiivisenä sisartuotteena.
Tappeluiden ja tappelijoiden fanittajalle Ice Guardians on takuuvarmasti toimivaa viihdettä, joka onnistuu myös esittelemään tappelijat inhimillisinä persoonina. Jos puolestaan haluaa katsella kiihkotonta ja asiapitoista sisältöä tappeluista, Ice Guardians ei ole oikea valinta.
Ice Guardians katsottavissa Yle Areenassa vuoden ajan ja TV2:lla torstaina 19.11. klo 21.