Oulun Kärppien naisjoukkueen seuraajia odotti tammikuun puolenvälin taitteen jälkeen yllätys, kun joukkueen pistepotti laihtui äkkiä yhdeksällä. Runkosarjan viides sija ja lähes varma pudotuspelipaikka vaihtui kuudenteen sijaan ja kilpajuoksuun KJT:n ja KalPan kanssa.
Kärpät tiedotti otteluraportissaan KJT:tä vastaan pelatun pelin jälkeen, että joukkue oli menettänyt pisteet osana Jääkiekkoliiton asettamaa rangaistusta. Kärpät oli tehnyt keväällä seurayhteistyösopimuksen, mutta koska liittovaltuusto oli muuttanut kesäkuussa kilpailusääntöjään, jääkiekkoliiton kilpailuvaliokunta katsoi sopimukset katteettomiksi ja Kärppien peluuttaneen pelioikeudettomia pelaajia 24 ottelussa.
– Kyseessä on äärettömän inhimillinen erhe, Oulun Kärpät 46 ry:n toiminnanjohtaja Mika Pieniniemi kommentoi.
– Olemme valittaneet valitusvaliokunnalle päätöksestä. Se on ihan periaatteellinen kysymys.
Pieniniemeä kovasanaisemmin tilanteeseen reagoi HPK:n naisten manageri Jorma Hassinen, joka julkaisi kannanottonsa seuran Facebook-sivustolla. HPK menetti syksyllä kolme pistettä, jotka oli voittanut KJT:tä vastaan, ja sai 1000 € sakot edustuskelvottoman pelaajan käyttämisestä. Kärpillä summa oli puolet tästä.
– HPK peluutti ulkomaalaista pelaajaa, mutta he eivät olleet tehneet kansainvälistä pelaajasiirtoa. Tämä on määritelty IIHF:n säännöissä erittäin ankarasti sanktioitavaksi rikkeeksi. HPK ei myöskään halunnut noudattaa heille määrättyjä rangaistuksia, Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila taustoittaa.
Oman värinsä tilanteeseen toi se, että ennen Kärppien pelirangaistuksen julkaisua SM-sarjan seuroille oli lähetetty lisäohjeistusta ja tarkennuksia erotuomariston ja ottelunvalvojien sekä kurinpidon käytäntöihin. Myös SM-seurojen käytöksestä sosiaalisessa mediassa huomautettiin.
– On kuulemma haukuttu toisia joukkueita ja tuomareita. Uskon kuitenkin, että tässä on kyse siitä, että jotkut ovat kyseenalaistaneet liiton omituisia päätöksiä, erään seuran edustaja tiivistää tuntonsa.
– Rakentava kritiikki ja asiallinen keskustelu on aina sallittua, mutta sosiaalisessa mediassa on haukuttu esimerkiksi tuomareita sopimattomalla tavalla ja menty jopa henkilökohtaisuuksiin. Sosiaalinen media on rinnastettavissa siihen, että joku antaa sopimattomia lausuntoja lehdelle, Antila kertoo.
Kaikki tavoitetut seurat eivät ole halunneet tai osanneet ottaa tapaukseen kantaa, mutta sitäkin tuotiin esiin, kuinka vaikeaksi liiton päätösten kritisointi tai keskustelujen avaaminen muuttunee.
– Yksi esimerkki tähän suuntaan oli jo liittohallituksen tekemä päätös nostaa valitusmaksu 150 eurosta 500 euroon.
Antila ei allekirjoittanut väitettä.
– Kaikki toimintamme on avointa ja läpinäkyvää. Käymme kuitenkin keskustelut sisäisesti, julkisuudessa näiden asioiden puiminen on kovin harvoin hyödyllistä.
– Meidän tehtävämme on valvoa sitä, että sääntöjä ja hyviä tapoja noudatetaan. Jos laineet kuohuvat, siihen on puututtava, Antila puolustaa seuroille lähettämäänsä kirjettä.
Lue Pirkka Antilan kirje naisten SM-seuroille kokonaisuudessaan täältä.
Muokattu 31.1.2015 16.50: Hassisen kannanotto löytyy HPK naisten facebook-sivustolta.