NHL:n palkintoveikkaukset 2005-2006

NHL / Artikkeli
Jatkoajan toimittajat saivat veikata NHL:n tärkeimpien palkintojensaajat ensi kesän palkintotilaisuudessa. Samalla veikattiin NHL:n runkosarjan voittaja, sekä tietysti se tärkein, Stanley Cupin voittava joukkue. Yhteensä 17 veikkaajaa ehti määräajassa palauttaa kuponkinsa. Monessa kategoriassa oltiin tasaisesti monen ehdokkaan puolella. NHL on tasoittunut niin paljon joukkuetasolla, että varmoista voittajista ei voi sanoa etukäteen mitään. Muutamassa kategoriassa oltiin voittajasta lähes yksimielisiä.

Seuraavassa toimittajien veikkaukset sekä perustelut, miksi näin tulee tapahtumaan. Lukekaa ja verratkaa, meneekö lähelle omaa veikkausta.

James Norris Trophy (paras puolustaja)

Neljällä äänellä Ottawan Wade Redden. Senatorsin puolustaja on aina ollut lupaava, mutta viimein hän on nousemassa NHL:n parhaimpien puolustajien joukkoon. Redden on myös edustanut Kanadaa olympialaisissa sekä World Cupissa.
Kategoria oli tiukka, kolme ääntä saivat Detroitin Nicklas Lidström ja Anaheimin Scott Niedermayer. Hajaääniä saalistivat Ottawan Zdeno Chara, Calgaryn Jordan Leopold, Coloradon Rob Blake, Edmontonin Chris Pronger sekä Pittsburghin Sergei Gontshar.

Perusteluita tässä kategoriassa:

- Superpakit Lidström, Pronger ja Chara ovat hyviä, mutta eivät parhaassa iskussa. Regehr, Hannan ja kumppanit taas ovat vielä kaukana Norris-pokaalista. Redden kerää tasaisimmin ääniä.

- Tällä kaudella Redden ottaa sen viimeisen askeleen NHL:n kirkkaimmalle huipulle. Redden on varma omassa päässä ja luova hyökkäysalueella.

- Redden. Se voittaa siksi, kun se on hyvä.

Vezina Trophy (paras maalivahti)

Viidellä äänellä tasapisteet New Jerseyn Martin Brodeur sekä Floridan Roberto Luongo. Brodeur on voittanut kaksi viimeisintä Vezina Trophya ja on jälleen vahva ehdokas sen voittajaksi. Uusi haastaja löytyy Panthersin maalinsuulta, Luongo on kasvanut kovassa kiekkosateessa ja on myös vahvoilla veikkauksessa. Calgaryn Miikka Kiprusoff sai neljä ääntä, hajaääniä saivat Ottawan Dominik Hasek, Minnesotan Dwayne Roloson sekä Montrealin Jose Theodore.

Perusteluita tässä kategoriassa:

- Enää ei Floridan menestys ole vain Luongon pelistä kiinni. Torjuu silti eniten vetoja koko liigassa ja kun ei kaikki ole hänen harteillaan, tulos on sen mukaista.

- Floridan puolustus on tiivistynyt ja joukkue on muutenkin tasokkaampi kuin ennen työsulkua. Luongo pystyy paremmin vakuuttamaan valitsijat, koska hän torjuu joukkueessa, jolla on mahdollisuus menestykseen.

- Martin Brodeur. Pelaa jälleen unelmakauden, jota ei kuitenkaan pysty päättämään Stanley Cup -voittoon, mutta saa lohdutuspalkintona Vezinan.

- Martin Brodeur. Suojusten pienentäminen haittaa vähiten häntä. Pitää heikentyneen Devilsin kärkikamppailussa.

Jack Adams Award (paras valmentaja)

Voittajaksi täpärästi Calgaryn Darryl Sutter neljällä äänellä. Tämä kategoria oli tasaisin. Peräti 13 valmentajaa sai ääniä, koska palkinto on sellainen, että yllättäjäjoukkueen valmentaja yleensä saa tämän palkinnon. Kaksi ääntä saivat Nashvillen Barry Trotz sekä Montrealin Claude Julien.

Perusteluita tässä kategoriassa:

- Trent Yawney. Chicagon paras valmentaja vuosiin. Todellinen pelaajakoutsi, joka tehnyt loistavaa työtä farmissa ja kehittänyt nuorta Norfolkin joukkuetta hienosti. Valittiin Hockey Newssin vuoden farmivalmentajaksi kaudella 2003-04. Nyt yllättää monet NHL:ssä ja vie joukkonsa yllättävän pitkälle.

- Claude Julien. Eihän Canadiens edelleenkään ole kenenkään mielestä hyvä joukkue, joten kyllähän se nyt yllättää, kun joukkue pölähtää pudotuspeleihin. Siinähän sitä sitten taas ihmetellään, että jopa on Kalju-Julien velho valmentajaksi.

- Jacques Martin, Luongo + Keenanin papat + Mölö-Olli + Martin = henkilökohtaisia palkintoja.

Maurice “Rocket” Richard Trophy (runkosarjan paras maalintekijä)

Seitsemällä äänellä Columbuksen Rick Nash. Nash näytti myös eurooppalaisille katsojille, mitä hän osaa oltuaan mukana Kanadan MM-kisajoukkueessa viime keväänä Itävallassa. World Cup-kävijä sekä todennäköinen osallistuja olympialaisiin 2006 on todellakin kova ehdokas maalipörssin voittajaksi.
Kolme ääntä Calgaryn Jarome Iginlalle ja Pittsburghin Zigmund Palffylle. Myös Atlantan Marian Hossa sekä Ottawan Dany Heatley keräsivät ääniä.

Perusteluita tässä kategoriassa:

- Zigmund Palffy, Pittsburgh Penguins
Pittsburghilla on hurja ylivoima ilman Mariota ja Sidneytäkin, Ziggy kiittää ja kuittaa. Rick Nash ja Jarome Iginla katselevat ketjukavereitaan David Vybornyä ja Daymond Langkow’ta hampaita kiristellen, kun bonukset jäävät saamatta takatukan löysien syöttöjen tultua katkotuiksi ja kuoppaleuan sutiessa avopaikoista ohi.

- Dany Heatley, Ottawa. Uudet maisemat ja uudet pelikaverit. Saa Ottawassa parempaa tukea koko joukkueelta maalinteossa kuin Atlantassa ja mikäli Spezza jaksaa ruokkia koko kauden kuten harjoituspeleissä, Heatley tekee 50 maalia.

- Zigmund Palffy. Mario Lemieux'n rinnalla koirankoppikin tekee vähintään 20 maalia. Palffyn käsillä 40 häkin raja rikkoutuu helposti.

- Rick Nash. Saa erittäin suuren vastuun kapealla, mutta laadukkaalla kärjellä hyökkäävässä joukkueessa ja on näyttänyt joka paikassa pystyvänsä iskemään maaleja kovalla tahdilla.

Art Ross Trophy (runkosarjan pistepörssin voittaja)

Voittajaksi neljä äänellä Calgaryn Jarome Iginla. Iginla on supertähti omassa joukkueessaan ja saa paljon peliaikaa sekä tehoja.
Kolme ääntä saivat Philadelphian Peter Forsberg sekä Ottawan Dany Heatley. Hajaääniä saivat Pittsburghin Mario Lemieux, Tampan Brad Richards ja Vincent Lecavalier, Bostonin Joe Thornton ja Vancouverin Markus Näslund.

Perusteluita tässä kategoriassa:

- Jarome Iginla. Maali. Maali. Syöttö. Maali. Syöttö. Maali. Maali. Maali. Tappelu. Maali. Syöttö. Syöttö. Tuo mieshän on kone.

- Peter Forsberg. Vuoden huili NHL -kovuudesta takaa ehjän kauden ja laidoilta löytyy riittävästi laatua. Taidothan löytyivät jo entuudestaan mieheltä itseltään.

- Dany Heatley, Ottawa. Muodostaa Jason Spezzan kanssa liigan pelätyimmän tutkaparin ja takoo 104 pistettä.

Frank J. Selke Trophy (paras puolustava hyökkääjä)

Tämäkin kategoria on hyvin tasainen, voittajaksi neljällä äänellä San Josen Alyn McCauley. Kolme ääntä Detroitin Kris Draperille, kaksi ääntä Edmontonin Mike Pecalle, Dallasin Jere Lehtiselle, Montrealin Radek Bonkille sekä Philadelphian Michal Handzusille. Myös Bobby Holik sekä Sergei Fedorov saivat äänen. McCauley on spesialisti alivoimalla pelatessa ja hän on mainio kahden suunnan pelaaja. Moni ihmettelee, miksi Toronto päästi miehen pois.

Perusteluita tässä kategoriassa:

- Alyn McCauley. Erinomainen kahden suunnan hyökkääjä oli kolmas Selke äänestyksessä kaudella 2003-04. Nyt hän pääsee pelaamaan edelleen vahvassa ja tutussa joukkueessa ja hänet on jo huomioitu ympäri liigaa.

- Kris Draper, Detroit. Draper on kaukaloiden iilimato, joka liimautuu vastustajien tähtien iholle ja kruunaa iltansa iskemällä jonkun tärkeän maalin.

- Radek Bonk. Montrealissa Radek Bonk pääsee pelaamaan roolissa, jossa hänen vahvuutensa nousevat esiin. Laidoilla on kavereita, joiden avulla pistesaldo pysyy Selke -lukemissa ja Theodore pitää +/- tilaston kunnossa.

Lady Byng Trophy (herrasmiespalkinto)

Voittajaksi veikattiin eniten viime kauden voittajaa, Tampa Bayn Brad Richardsia. Keskushyökkäjä onkin potentiaalinen voittaja, paljon pisteitä ja vähän jäähyjä. Myös Paul Kariya Nashvillessä on vahva ehdokas, sillä hän sai kolme ääntä. Kariya on voittanut palkinnon kaksi kertaa urallaan aikaisemmin. Kaksi ääntä meni Los Angelesin Pavol Demitralle. Maininnan saivat mm. Sergei Fedorov, Zigmund Palffy, Saku Koivu, Marian Gaborik, Steve Thomas ja Nicklas Lidström.

Perusteluita tässä kategoriassa:

- Pavol Demitra. Slovakkihyökkääjän pehmeys on harkittua herrasmiesmäisyyttä?

- Brad Richards. Kauden 2003-04 Lady Byng Memorial Trophyn voittaja on jäänyt koko nelivuotisen NHL uransa aikana jo kolmella kaudella alle 15 jäähyminuutin. Samalla Richards on kuitenkin tehnyt jo kaksi kertaa päälle 70 pistettä. Alkavalla kaudella on helppo odottaa samanlaisia saldoja.

- Pavol Demitra, LA Kings. Demitra on todellinen herrasmies kaukalossa ja kaukalon ulkopuolella. Ainakin St. Louisin huoltajat pääsivät vähällä, sillä huhun mukaan mies pelaa mieluiten tylsillä luistimilla...

Hart Trophy (Tärkein pelaaja omalle joukkueelleen - palkinto)

Yksi muutamasta selkeästä voittokategoriasta. Calgaryn Jarome Iginla kuudella äänellä voittoon. Kaksi ääntä Bostonin Joe Thorntonille. Hajaääniä Todd Bertuzzille, Joe Sakicille, Jose Theodorelle, Martin Brodeurille, Vincent Lecavalierille, Dany Heatleylle sekä Rick Nashille.
Jarome Iginla on Calgaryn yksinäinen ikoni, joka johtaa joukkojaan omalla panoksellaan ja pitää joukkueen mukana taistelussa mestaruudessa.

Perusteluja tässä kategoriassa:

- Jarome Iginla, Calgary Flames. Edelleen kovin yksin Calgaryn hyökkäyksessä, mutta se myös huomataan.

- Jarome Iginla. Ensimmäinen tummaihoinen Hart-voittaja on vihdoin tosiasia. Keskilännen punaniskat repivät pelihousunsa, katkovat kiekkomailansa ja uhkaavat Bettmanin henkeä.

- Jarome Iginla. Tuo mieshän on kone. Niin on.

Conn Smythe Trophy (pudotuspelien paras pelaaja)

Palkinto, joka annetaan lähes aina mestaruuden voittaneen joukkueen pelaajalle. Vain kaksi kertaa on palkinto mennyt häviävän joukkueen pelaajalle. Tällä kertaa palkinto menee kahdelle miehelle veikkauksien perusteella: Philadelphian Peter Forsbergille ja San Josen Patrick Marleaulle. Molemmilla joukkueilla on todelliset mahdollisuudet voittaa Stanley Cup tulevalla kaudella, joten äänet ovat hyvinkin realistiset.
Tämäkin kategoria hajaantui äänien osalta paljon. Ääniä saivat mm. Jamie Langenbrunner, Dominik Hasek, Ed Jovanovski, Jarome Iginla, Patrick Lalime, Jose Thedoere sekä Mike Rathje.

Perusteluita tässä kategoriassa:

- Patrick Marleau johdattaa Sharksin mestaruuteen, ja tekee sen erinomaisilla suorituksillaan jäällä. Lehdistö tituleeraakin Marleauta finaaliottelun jälkeen nimellä Hat trick Marleau.

- Ed Jovanovski, Vancouver. Pohjoisamerikkalaiset tykkäävät palkita jovanovskeja. “Ei olla euroskeptisiä”, julistaa The Hockey News.

- Patrick Marleau, San Jose. Tekee playoffseissa lähes mitä tahtoo ja tekee puolet San Josen maaleista. Nousee tähteyteen tärkeissä peleissä.

Calder Trophy (vuoden tulokas – palkinto)

Hyppää sinäkin Sidney Crosbyn bandwagoniin, niin tekivät Jatkoajan toimittajatkin. Kymmenen ääntä Pittsburghin tulokaspelaajalle, josta on hehkutettu viimeiset viisi vuotta uutena Wayne Gretzkyna. Crosbylla on kovat paineet menestyä, mutta onneksi samassa joukkueessa pelaa yksi kaikkien aikojen jääkiekkoilijoista, Mario Lemieux. Hajaääniä saivat myös Jeff Carter, Kari Lehtonen, Tomas Plekanec ja Aleksandr Ovetshkin.

Perusteluja tässä kategoriassa:

- Sidney Crosby. NHL tarvitsee uuden jumalan, sankarin ja keulahahmon. Vaikka Crosby pelasi kauden aikana 15 ottelua ja tekisi niissä 1+1, hänet valittaisiin vuoden tulokkaaksi. Calder Trophy on jaettu jo etukäteen.

- Sidney Crosby. Crosbylla on ketjukaverit, joiden kanssa tulosta pitäisi syntyä. Vastuuta on luvassa ja kun vielä tuhkimotarinaakin on miehen koko urasta tarjolla, niin valinta on selkeä.

President’s trophy (runkosarjan voittajan palkinto)

Runkosarja on pitkä etappi ja sen voittaja saa jatkuvan kotiedun pudotuspeleihin. Lisäksi sarjan paras joukkue nähdään siitä, mutta sillä ei ole vielä voitettu mitään. Tänä vuonna sen voittaa Philadelphia Flyers. Ääniä tuli puolesta viisi.
Flyers on vahvistunut ja ennestään kova runko on pysynyt kasassa yli työsulkukauden. Tampa pudotti Philadelphian kovissa konferenssi-finaaleissa, mutta tällä kertaa Flyers on valmiimpi.
Kolme ääntä saivat Vancouver Canucks, Tampa Bay Lightning sekä Ottawa Senators. Hajaäänet Detroit Red Wingsille, New Jersey Devilsille sekä Phoenix Coyotesille.

Perusteluja tässä kategoriassa:

- Ottawa Senators. Hasek pelaa unelmakauden ja Chara dominoi puolustuksessa. Joukkue voittaa riittävän monta peliä ja on liigan paras ylivoimajoukkue. Lisäksi rankkareihin löytyy riittävästi taitoa.

- Philadelphia Flyers. Vaikka Forsberg hajoaa viimeistään tammikuussa ja vaikka Esche onkin vain Esche, laaja ja hyvin roolitettu materiaali vie joukkueen runkosarjan voittoon - vain runkosarjan.

- Vancouver Canucks. Runkosarjan voitto menee ensimmäistä kertaa Vancouveriin, joka on pitänyt vahvan joukkueensa lähes muuttumattomana edelliseen kauteen verrattuna ja jonka pelityyli sekä pelaajien ominaisuudet sopivat uusien estämissääntöjen alle paremmin kuin hyvin.

Stanley Cup – mestari

Tämä on se tärkein ja suurin palkinto, jonka jääkiekkoilija voi saavuttaa urallaan. Maailman vaikeimmin saavutettava joukkueurheilun palkinto. Lordi Stanleyn lahjoittama palkinto tunnetaan fanien keskuudessa tuttavallisemmin vain nimellä Kannu. Toimittajakatraan mielestä mestaruutta juhlitaan ensi kesänä Ottawassa. Kaksi ääntä saivat Vancouver, Detroit ja Philadelphia. Yhden äänen saivat Tampa Bay, Calgary, Anaheim ja Montreal.

Perusteluja tässä kategoriassa:

- Philadelphia Flyers. Materiaaliltaan erittäin hyvä. Tosin aika harvoin ennakkosuosikki on Stanley Cupia voittanut.

- Vancouver Canucks. Vahvaa ja aikaisempaan nähden muuttumatonta joukkuetta tulee suosimaan estämissääntöjen poistuttua hyökkäävämmän pelityylin korostuminen. Joukkueella on kaksi erinomaista ratkaisuihin kykenevää ketjua, huippuluokan roolipelaajia hyökkäyksessä ja kärjestä laadukas sekä muuten syvä puolustus. Maalivahtiosastolla Dan Cloutieria tulee suosimaan selvästi uudet pienemmän suojat.

- Canadiens. Habs on voittanut Stanley Cupin jokaisella vuosikymmenellä vähintään kerran. Neljä vuotta jäljellä, joten todennäköisyys alkaa olla niin hyvä, että veikataan yllätysmestaria.

- Ottawa Senators. Ihan vain Toronton ja Montrealin fanien kiusaksi.

- Sharks on NHL:n paras Joukkue, ja kahden siirtotakarajan avainhankinnan myötä nousee pysäyttämättömäksi ikoniksi jääkiekkotaivaalla.

- Anaheim Mighty Ducks. Loistava sekoitus nuoria lupauksia, kokeneita veteraaneja, taituruutta, sekä kovuutta, ja ehkä liigan kovin pakkikalusto.

- Calgary Flames. Jo ennestään kova joukkue vahvistui kesällä jokaisella osa-alueella ja on vahva ennakkosuosikki kannun nappaajaksi.

- Philadelphia Flyers. Tänä vuonna Flyersilla on todella hyvät saumat mestaruuteen. Joukkueessa on taitoa ja kovuutta sopivassa suhteessa. Pienenä kysymysmerkkinä on puolustuspeli. Pystyvätkö veteraanit Desjardins, Hatcher ja Therien yhä pelaamaan huippupeliä?

- San Jose Sharks. Joukkueen vaihtuvuus on ollut pientä ja ydinpelaajat ovat kaikki vielä nuoria ja nälkäisiä. Nyt on läpimurtokauden aika. Liikkuva ja hyvin luisteleva joukkue kärsii vähiten vastaiskupeliä suosivista uusista sääntömuutoksista.

- Vancouver Canucks. Pieni vaihtuvuus, lännen pahimmat kilpailijat heikentyneet, keskikasti vahvistunut mutta ei tarpeeksi. Idässä suurin piirtein sama tilanne, Flyers kaipaa varmaa maalitykkiä.

Veikkauksista saa olla tietysti erimieltä, mutta se on vain ajan haaskausta. Jatkoaika kertoo teillekin ensimmäisenä kaikki palkinnot.
Tapaamme siis ensi kesänä Ottawan torilla!

» Lähetä palautetta toimitukselle