CHL:n finaalissa kohtaa kaksi ruotsalaisjoukkuetta. Miksi myös meidän suomalaisten kannattaisi katsoa ottelu?
Vilja Päätalo: Koska finaalissa kamppailee kaksi hienoa ja menestystä janoavaa joukkuetta. Koska kentällä on myös suomalaispelaajia. Koska peli tulee Suomessakin televisiosta. Koska tässä ratkaistaan hienon syksyn ja talven jälkeen voittaja. Miksi ei? Minä ainakin katson.
Teemu Eirtovaara: Juuri näin, onhan tämä tavallaan seurakiekkovuoden ensimmäinen iso ottelu, ennen kuin kansallisten sarjojen pudotuspelit alkavat. Finaaliin on ollut pitkä tie, nyt ollaan hyvinkin tosissaan.
Ja jos CHL kehittyy vuosien saatossa isoksi jutuksi, on ensimmäinen mestaruus kova meriitti. Ja sen nappaa paitsi Frölunda tai Luleå, myös ainakin yksi suomalaisjääkiekkoilija. Joko Artturi Lehkonen tai nelikko Kristian Näkyvä-Marcus Fagerudd-Lennart Petrell-Niklas Fogström.
Analyyttisimmät jääkiekon seuraajat voivat myös haastaa itsensä pohtimaan, miten on mahdollista, että Frölunda on SHL:n vähämaalisimpia joukkueita. Frölundan suurin ase kun on vauhdikas ja osin riskialtiskin hyökkäyspelaaminen ja heikkous taasen maalivahtipeli. Hassua!
Valtteri Tahkola: Koska tarjolla on huikeaa kiekkoviihdettä. Okei, myönnetään. Kyllähän "pelkästään" ruotsalaisjoukkueiden kohtaaminen latistaa meidän näkökulmasta finaalin viihdearvoa. Fakta on kuitenkin se, että siellä on nyt tarjolla Euroopan mittapuulla erittäin tasokasta lätkää. Jo välierät nousivat omalla tavallaan melkoisiksi spektaakkeleiksi. Nyt, kun pelataan kerrasta poikki -menetelmällä, samaa voidaan odottaa myös finaalista.
Se on varmaa, että molemmat joukkueet lähtevät kamppailemaan tittelistä tosissaan.
Frölunda lähtee finaaliin ennakkosuosikkina, mutta yllättääkö SHL-keskikastin Luulaja?
Päätalo: Ehkäpä. Yksittäisessä ottelussa voi käydä ihan miten vain − joo, kliseistä. Kummallakin joukkueella on kuitenkin omat aseensa.
Luulaja ei tosiaan ole ollut kovin hyvä SHL:ssä tällä kaudella, vaikka onkin ollut aiemmilla kausilla kärkiryhmiä. Joukkueessa ei ole suuria tähtiä, vaikkakin veskareista etenkin Joel Lassinantti on ollut todella hyvä. Lisäksi joukkueella on täsmäaseena Abbottin kaksoset, Chris ja Cam, jotka ovat kovia soittamaan suutaan ja todella vihattuja. Paitsi omat fanit rakastavat tietysti.
Entäs ennakkosuosikki Frölunda, jolla on niin kova hyökkäys ettei Artturi Lehkonenkaan meinaa mahtua kokoonpanoon? Joukkuetta valmentaa Roger Rönnberg, joka johti Ruotsin U20-joukkueen aikanaan maailmanmestariksi. Rönnberg osaa siis käsitellä ja kehittää nuoria pelaajia ja se on hyvä, sillä joukkue on keski-iältään todella nuori.
Vastapainoksi joukkueeseen tuo kokemusta Joel Lundqvist, jonka näkeminen saattaa hieman hämmentää. Eikös tuo mies torju kiekkoja New York Rangersissä? Ei aivan. Joel on Henrik Lundqvistin kaksoisveli, ja tavaramerkkinä ovat kova työntekö ja tahtomaalit.
Kumpikaan joukkue ei ole lähivuosina voittanut mestaruuksia, joten voitonnälkää pitäisi riittää. Mestaruus on aina mestaruus.
Eirtovaara: En tiedä vastausta, mutta finaalin lähtökohta on kutkuttava. Frölunda on parempi joukkue. Sen tasosta kertoo jo Tapparan, HIFK:n ja Kärppien passittaminen ulos turnauksesta perätysten. Mutta koska finaali on yksiosainen ja pelataan Luulajassa, eivätkä tasoerot ole isoja, suomalaisempi joukkue Luulaja onkin itse asiassa suosikki!
Tahkola: Kuten Teemu edellä paaluttikin, Frölunda on ennakko-odotuksissa se parempi joukkue. Yksittäisessä pelissä näen kuitenkin lähtokohdat melko tasaisina. Vaikka Frölunda tiputtikin Suomen kärkiseurat yksi kerrallaan laulukuoroon, täytyy kuitenkin muistaa, että Luulaja kaatoi välierissä jopa ylivoimaisena mestarisuosikkina pidetyn Skellefteån.
Miten summaisit suomalaisseurojen suoritukset? Epäonnistuiko joku pahasti? Kuka oli yllättävän hyvä?
Päätalo: Onhan se pettymys, että SHL pöllytti Liigaamme näinkin tylysti: välierissä joukkuemäärä 3-1 ja finaalissa puhtaasti 2-0. KalPan jääminen alkusarjaan oli vähän outoa, kun joukkueen kausi alkoi kuitenkin Liigassa niin hyvin. Lohkokin oli tosin kova, myönnettäköön. Lukolta ja HIFK:lta odotin välieräpaikkoja tai jopa jotain suurempaa, mutta eipä näkynyt.
Täydelliset flopit jäivät puuttumaan, mutta niin jäivät täydelliset topitkin. Kärppien urhealle taistelulle toisessa välieräottelussa toki isot pisteet. Harmi, kun ei kuitenkaan riittänyt.
Eirtovaara: Kärpät oli pelillisesti paras, pääsi lähelle finaalia ja osoitti arvostavansa turnausta, joten se on melko triviaali valinta parhaaksi suomalaiseksi. Ihan komea CHL-puhde finaalipaikattakin. Kunniamaininta SaiPalle, jonka juuri Kärpät pudotti. Myös Lappeenrannassa pelattiin tosissaan ja suht menestyksekkäästi.
Lukon ja Tapparan kokoonpanojen seurauksena joutui toisinaan ihmettelemään, miksi ne ovat mukana, jos matseihin ei suhtauduta tosissaan. Tapparalla tosin oli vielä CHL:n aikaan murheita muutenkin ihan riittämiin.
Tahkola: Suomalaisseurojen suoritukset olivat mielestäni jopa odotetunlaisia. Pidän kuitenkin SHL:aa nimenomaan kokonaisvaltaisesti tasokkaampana sarjana kuin kotoista liigaamme. Meidän kärkijoukkueet pystyvät kyllä kamppailemaan tasapäisesti Ruotsin kärkijoukkueiden kanssa, mutta kun katsotaan laajemmassa mittakaavassa, länsinaapurissa ollaan meitä edellä.
Ehkä suurin pettymys itselleni oli muutamien suomalaisseurojen asennoituminen tähän kilpailuun. Teemu avasikin sitä hyvin yllä.
Käännetään katseita jo tulevaan. Mitä CHL:n kannattaisi muuttaa jatkossa, ja minkä pitäisi ehdottomasti säilyä?
Päätalo: No, jatkossakin kannattaa pitää sarja koko Euroopan yhteisenä juttuna. Minun mielestäni se on ihan sama vaikka jatkossakin puolivälieristä eteenpäin väännettäisiin suomalaisten ja ruotsalaisten välillä, sillä tämä sarja edesauttaa eurooppalaisen kiekkokulttuurin yhtenäistymistä. Allaolevasta Nottingham Panthersin twiitistäkin näkee, että puolet on valittu.
Mitä kannattaisi muuttaa? No ne Top Scorer -paidat ainakin.
Eirtovaara: Pitkällä tähtäimellä haluaisin KHL-seurat mukaan, jotta voitaisiin puhua aidosti Euroopan parhaan seurajoukkueen metsästyksestä. Olisi jo kovaa touhua se. Lyhyellä tähtäimellä nettisivut tip-top-kuosiin. Vaikuttaa kummasti mielikuviin liigasta. Sisällöntuotannossahan on ollut paljon hyvää, mutta tulospalvelupuoli on melkoisen hutera.
Pudotuspelivaihe on toimiva. Se että loppuvaiheisiin selvisi edeltäjästä European Trophystä poiketen vain suomalaisia ja ruotsalaisia kertoo siitä, että CHL otettiin pienistä soraäänistä huolimatta jo nyt aika tosissaan.
Tahkola: Kyllä tätä voisi lähivuosina laajentaa tuonne itänaapurinkin suuntaan. Mallia voisi ottaa vaikkapa jalkapallon puolelta Mestarien liigasta. Lajit ja lähtökohdat ovat toki erilaiset, mutta kyllä sieltä löytyisi varmasti jotain hyvää mitä soveltaa täälläkin. Euroopan liigoista parhaat mukaan, pienemmistä liigoista pääsisi jonkinlaisen karsinnan kautta mukaan. Miksi ei? Ainakin kiehtova ajatus.
DON'T MISS: The first ever CHL final, it's @LuleaHockey v @frolunda_hc and it's live on @PremierSportsTV tomorrow from 7.10pm! #letsgoLulea
— Nottingham Panthers (@PanthersIHC) February 2, 2015
Vielä ihan nopeasti: Mikä oli sinulle ikimuistoisin hetki tällä ensimmäisellä CHL-kaudella?
Päätalo: Ehdottomasti alkukaudella television välityksellä katselemani Bolzano-TPS -ottelu, joka päättyi italialaisjoukkueen voittoon. Sama ryhmä oli paria viikkoa aiemmin käynyt häviämässä Turussa rumin lukemin, joten voitto oli todellinen sensaatio. Altavastaajan riemua oli hieno katsella.
Eirtovaara: Alkuvaiheen eksoottisia jengejä oli kiva katsella. Välierätaisto Kärppien ja Frölundan välillä oli kova. Mutta parhaiten jäi mieleen, kun HIFK vieraili Göteborgissa. Ai että, siinä realisoitui tuloksista ja tilastoista nähty tasoero SHL:n ja Liigan välillä. Liigassa pelataan hyvää kiekkoa, mutta kun Frölunda pyöritteli IFK:ta välillä ihan miten tahtoi, niin näki, että siinä on iso, hieno haaste suomalaisille ensi kaudeksi.
Tahkola: "Daavid" vastaan "Goljat". Oli mahtavaa seurata pienempien jääkiekkomaiden taistelua suuria vastaan. Bolzano taisteli voiton TPS:stä sekä kaatoi Pardubicen kotonaan. Vålerenga taisteli Färjestadia vastaan voittomaalikisaan asti, Stavanger Oilers kaatoi Tapparan... Juuri näiden takia tätä seuraisi mielellään jatkossakin.