Montrealissa Tšekki onnistui voittamaan vain yhden ottelun, kun Suomi kaatui avausottelussa 2−1. Sen jälkeen seurasivat tappiot Sveitsille ja Tanskalle, joskin vasta jatkoajalla. Puolivälierissä isäntämaa Kanada oli vahvempi maalein 5−3, vaikka Tšekki näennäisesti roikkuikin mukana pitkään. Laukauksia Kanadalla oli yli tuplasti Tšekkiin nähden.
Australiassa pelanneen ja valmentaneen Jakub Petrin urakka nuorisomaajoukkueiden penkin takana tuli päätökseen edellisen turnauksen myötä. Erilaisissa tehtävissä seitsemän vuotta toiminut Petr keskittyy tällä kaudella seuravalmennukseen.
Ruoriin on astunut Filip Pesan. 39-vuotias valmentaja on edeltäjänsä tapaan tuplaroolissa, sillä hän on myös CHL:ssä neljän parhaan joukkoon edenneen Bili Tygri Liberecin päävalmentaja. Tšekin pääsarjassa kausi ei ole edennyt läheskään yhtä hyvin, vaan joukkue on sarjan häntäpäässä.
Takalinjoilla olisi ollut neljä mahdollista pelaajaa viimevuotisesta joukkueesta, mutta David Kvasnicka ei tullut valituksi tämän vuoden joukkueeseen. Hänen kokemuksensa viime vuoden kisoista jäi tosin harvinaisen vähäiseksi - avausottelussa Suomea vastaan hän joutui ensimmäisessä erässä Kasper Björkqvistin taklauksen uhriksi ja peli sekä samalla myös turnaus päättyi siihen. Palaavista Vojtech Budik liittyi joukkueeseen vasta Kvasnickan loukkaantumisen jälkeen, sillä Tšekki oli pitänyt turnauksen alussa paikkaa auki Pavel Zachaa varten.
Isokokoista Ondrej Valaa voi pitää tärkeimpänä nimenä palaavista puolustajista. Vaikka Valaa ei olekaan varattu NHL:ään, hän on tehnyt sopimuksen Dallas Starsin kanssa. Toistaiseksi pelipaikka on kuitenkin ollut junioriliigassa, minkä lisäksi Vala pelasi muutaman AHL-ottelun viime keväänä juniorikauden päätyttyä. Kolmas aiempaa kokemusta nuorten kisoista kerännyt on Frantisek Hrdinka. Häneltä ei odoteta kuitenkaan suuria asioita, vaan kuuluu enemmänkin joukkueen täydentäviin voimiin. Ensimmäistä turnausta pelaavista puolustajista Libor Hajekin rooli kohonnee suurimmaksi.
Nuorten kisoissa viime vuonna pelasi myös maalivahti Jakub Skarek, joka oli silloin vasta 17-vuotias. Tilastot eivät olleet järin vakuuttavat, mutta ei Tšekki maalivahtiin kaatunut turnauksessa. Skarek torjui puolivälieräottelussa, joten häntä voi pitää joukkueen ykkösmaalivahtina jo viime vuonna, ja on toki sitä edelleen.
NHL-varausta Skarekilla ei vielä ole, koska hän täytti 18 vasta loppuvuodesta, ja kuuluu siten vasta ensi kesän varausnimiin. Tšekkien joukossa Skarekia voi pitää lupaavimpana maalivahtina pitkään aikaan. Täksi kaudeksi pääsarjatasolle palanneessa perinteisessä Dukla Jihlavan joukkueessa torjuva Skarek on tehnyt voitavansa, vaikka joukkue onkin Extraligassa viimeisenä.
Erinomaisen ykkösvahdin lisäksi taustatukea antaa San Jose Sharksin sopimuspelaaja Josef Korenar, joka on hakenut kokemusta Pohjois-Amerikan kaukaloista Lincoln Starsin USHL-joukkueesta. Maalivahdit eivät missään nimessä ole Tšekin akilleen kantapää, vaan se voi olla yksi vahvuuksista. Suuremmat huolet voi kisakokemuksesta huolimatta nostaa esiin joukkueen puolustuksessa. Kanadaa vastaan pelattu harjoitusottelu päättyi tylysti 9−0 vaahteranlehtipaitojen voitoksi. Lukemat repesivät viimeisen kymmenen minuutin aikana.
Carolina Hurricanesin viime kesän ykkösvaraus Martin Necas on Tšekin joukkueen ykköstähti. Jo viime vuonna kisoissa vakuuttanut Necas pelasi syksyllä yhden NHL-ottelunkin, mutta kehityksen kannalta Hurricanes näki paremmaksi paluun kotimaahan ja Kometa Brnon riveihin.
Ainoassa NHL-ottelussaan Necasin vastuu jäi alle seitsemän minuutin, joten päätöstä voi omalta osaltaan pitää järkevänä. Varsinaiseen lentoon Necas ei ole vielä kotimaassaan päässyt, mutta vastuuta sentään kelvollisesti 14 ja puolen minuutin edestä ottelua kohden.
Samaa ei voi sanoa muun hyökkäyspään pelaajista. Pääsääntöisesti Extraligassa on pelannut kuusi hyökkääjää kisajoukkueesta, ja osa heistäkin vain alle kymmenen minuuttia ottelussa. Luottamus nuoriin pelaajiin on tšekkiläisseuroissa usein heikko, ja sitä voi pitää merkittävänä syynä juniorimaajoukkueiden viime vuosien alakuloon.
Kärkihyökkääjät vahvoja
Filip Zadina ja monet muut ovatkin tehneet sen ratkaisun, että ovat suunnanneet jo varhaisessa vaiheessa Pohjois-Amerikkaan. Siinä missä monia suomalaiskiekkoilijoita kiinnostaa myös yliopistoreitti, tšekkiläiset ovat keskittyneet lähinnä Kanadan junioriliigoihin.
Isoimmat tehopisteet junioriliigoissa on tehnyt nimenomaan Zadina. 46 pistettä 34 ottelussa pitää häntä QMJHL:n pistepörssin toisella sijalla, joskin reilusti ykkösen takana. Zadinaa on arvioitu ensi kesän varaustilaisuudessa jopa viiden parhaan joukkoon.
Liberecistä lähtöisin oleva Marek Zachar on Zadinan tavoin päätynyt Quebecin junioriliigaan. Zachar on yltänyt piste per peli -tahtiin. QMJHL:n taso on kenties heikoin kolmesta junioriliigasta, joten liikaa johtopäätöksiä ei sovi Zacharin puolesta vetää. Ostap Safin on lähes yhtä kovassa tahdissa. Safin on Tšekin joukkueen isokokoisin pelaaja 195 sentin varrellaan.
Isänsä jalanjäljillä Tšekin pelaajistossa on Kristian Reichel, joka pelaa WHL:ää. Vaikka Reichel onkin kuulunut jo vuosikausia nuorisomaajoukkueiden kalustoon, hän on ennemmin luotettava alaketjujen pelaaja. Esimerkiksi viime vuoden kisoissa pistetili jäi avaamatta.
Pohjois-Amerikan avuista nimekkäin on kuitenkin Filip Chytil, joka varattiin ensimmäisellä kierroksella New York Rangersiin viime kesänä. Heti NHL-sopimuksen tehnyt zliniläinen sai kokea kuitenkin etenemisen taalakaukaloissa vaikeaksi.
Chytil pääsi pelaamaan kaksi NHL-ottelua syksyllä. Toisin kuin Necas, hänen tiensä vei farmijoukkueeseen opettelemaan Pohjois-Amerikan kiekkoilua paremmin. Sitä ei voi tähän mennessä nähdyn perusteella pitää huonona ratkaisuna.
Hartford Wolf Packissa Chytil on pystynyt kelvolliseen pistetahtiin. Loukkaantumisen takia Chytil oli sivussa jonkun aikaa joulukuun alussa, mutta Rangers päästi hänet kisoihin, joten oletuksena voi pitää pelikunnon olevan hyvä kisojen alkaessa.
Yleiskuva Tsekin hyökkäyksestä on se, että kärkinimien varaan voi laskea erittäin paljon, mutta syvyys joukkueessa ei riitä. Necas, Zadina ja Chytil voivat parhaimmillaan kantaa joukkuetta, mutta toisaalta heidän epäonnistuessa on oikeastaan mahdotonta nähdä Tšekin menestyvän kisoissa kovinkaan kummoisesti.
Tšekin oman pääsarjan pelaajista on nostettava esiin vielä Daniel Kurovsky. Necasin ja Reichelin lisäksi hän kuuluu viime vuoden kisat kokeneisiin pelaajiin, ja siten hän voi tuoda kokemustaan joukkueen hyödyksi. Kurovskyn oli tyytyminen yhteen syöttöpisteeseen Montrealissa, eikä kaksi kertaa varaustilaisuudessa varaamatta jättäminenkään kerro erityisestä lahjakkuudesta.
Ikäluokan pelatessa 18-vuotiaiden MM-kisoissa Tšekki voitti alkulohkossaan ainoastaan Tanskan. Jopa naapurimaa Slovakia osoittautui Grand Forksissa vahvemmaksi alkulohkossa, ja puolivälierissä kyyti oli kylmää isäntämaa Yhdysvaltoja vastaan. Jenkit nappasivat ottelusta 8−0-voiton, vaikka ensimmäinen erä olikin päättynyt maalittomana.
Arvio:
Laatu riittää Tšekin joukkueessa kaatamaan Valko-Venäjän ja todennäköisesti myös Sveitsin, mutta koska Ruotsi ja Venäjä ovat todennäköisemmin vahvempia, pohjoisamerikkalaisen joukkueen välttäminen voi olla liian vaikea pala. Kun toisessa alkulohkossa pelaa myös erittäin vahvan ikäluokan Suomi, katkeaa Tšekin taival jälleen puolivälieriin, kuten neljänä aikaisempanakin vuonna, jotka on pelattu putkeen nykyisellä sarjasysteemillä.