Jesse Puljujärvi aloitti debyyttikautensa NHL:ssä, mutta 28 ottelun jälkeen tie vei AHL:ään ja Bakersfield Condorsiin. Suomalainen vietti AHL:ssä lopulta loppukauden, ja aloitti siellä myös tämän kauden.
Viime kaudella Puljujärvi teki NHL:ssä pelaamissaan otteluissa yhden maalin ja keräsi yhteensä kahdeksan tehopistettä. Suomalaishyökkääjä väläytteli ajoittain, mutta usein ottelut sujuivat uutta opetellessa, eikä Puljujärvi päässyt tasonsa puolesta NHL-vauhtiin.
Puljujärvi kaartelikin aiemmin usein pelin ulkopuolella, mutta AHL:ssä suomalainen kehitti pelaamistaan aiempaa suoraviivaisemmaksi − pohjoisamerikkalaisen muotin mukaiseksi. AHL:ssä hyökkääjä osoitti myös tulospotentiaaliaan tehden 49 otteluun 33 tehopistettä.
Oilers on ollut tasaviisikoin vastustajalle vaarallisempi joukkue Puljujärven ollessa jäällä kuin ilman häntä.
Hyökkääjä sai kutsun jälleen NHL:ään marraskuun puolen välin tienoilla, ja sen jälkeen hän on pelannut Oilersissa 22 ottelua. Suomalainen on esiintynyt NHL-kutsunsa jälkeen edukseen ja vastannut häneen kohdistuviin koviin odotuksiin.
Puljujärvi NHL:ssä aiempaa tuotteliaampi
Viime kaudella Puljujärven rooli oli nykyistä epäselvempi, niin valmennusjohdon kuin suuren yleisönkin silmissä. Hyökkääjä pelasi aluksi eniten Leon Draisaitlin ja Patrick Maroonin kanssa, mutta myöhemmin suomalaista kierrätettiin useassa ketjussa, ja useaan otteeseen myös katsomossa.
Tällä kaudella Puljujärven pelipaikkaa sovitettiin NHL-komennon alussa useassa eri ketjussa ja usean eri pelaajan kanssa. Vuoden 2017 loppua kohden suomalaisen pelipaikka on vakiintunut ykkösketjuun Milan Lucicin ja Connor McDavidin rinnalle.
Valmennus Todd McLellanin johdolla peluuttaa Puljujärveä melko suojatusti. Kuten viime kaudella, suomalainen aloittaa tasaviisikoin vaihtonsa pääosin hyökkäyspäästä. Tämän kauden otteluissaan suomalainen on ottanut askeleen eteenpäin tuottavuudessa.
Tällä kaudella Puljujärvi on pelannut tasaviisikoin noin 290 minuuttia. Hyökkääjän kahdeksasta maalista seitsemän on syntynyt tasaviisikoin, ja 11 pisteestä yhdeksän on tullut tasaviisikoin.
Viime kaudellakin Puljujärvi teki pisteistään suurimman osan tasaviisikoin, mikä itsessään oli jo tuolloin orastava merkki kyvystä erottua täysillä ryhmityksillä. Ero hyökkäystehojen suhteen kausien välillä on kuitenkin selvä.
Tehopisteitä Puljujärvi on tehnyt tasaviisikoin 60 minuuttia kohden 1,86. Viime kaudella hän pelasi tasaviisikoin vajaa 299 minuuttia, ja tehopistelukema 60 minuuttia kohden oli 1,25. Maaleja ja ykkössyöttöjä Puljujärvi on tehnyt peliaikaan suhteutettuna 1,66, mikä myöskin on kohennus viime kauteen.
Tasaviisikoin Puljujärvi on laukonut tähän mennessä 95 kertaa, eli 19,66 kertaa 60 minuuttia kohden. Maalia kohti suomalainen on laukonut 60 minuuttia kohden 11,79 kertaa − lukema on Oilersin vakiokokoonpanon hyökkääjistä paras.
Viime kaudella tasaviisikoin syntyi 61 laukausta, ja 60 minuuttia kohden 12,67 laukausta. Ero on selvä myös maalia kohti suuntautuneissa laukauksissa − viime kaudella Puljujärvi laukoi 60 minuuttia kohden maalia kohti 7,27 kertaa.
Alkukauden esitykset lupaavat hyvää
Supertähti McDavidin oleminen samassa ketjussa avittaa Puljujärveä − ketäpä ei − mutta Oilers on ollut tasaviisikoin vastustajalle vaarallisempi joukkue Puljujärven ollessa jäällä kuin ilman häntä. McDavidin puuttuminen tekee silti luonnollisesti isoimman aukon Oilersin hyökkäyspeliin.
Puljujärven kannalta lupaavaa on, että tulokset ovat syntyneet pääsääntöisesti vastustajan kärkipelaajia vastaan.
Tämän kauden lukemissa on iso ero viime kauteen. Debyyttikaudellaan Puljujärvi sai kokonaismääräänsä nähden runsaasti aloitettuja vaihtoja hyökkäyspäässä, mutta ne eivät realisoituneet vielä kovinkaan hyvin laukausten ja maaliodottaman muodossa.
Ykkössektorin laukaukset kasvaneet viime kauteen nähden, eli hyökkääjä on päässyt aiempaa paremmin maalintekosektorille. Aika AHL:ssä on alkukauden otteiden perusteella avittanut Puljujärveä, ja kärkivaraukselta tietysti odotetaan kausi kaudelta nousevaa kehityskäyrää.
Liikkeen ja tilan käytön terävöityminen ovat olleet selvästi havaittavia muutoksia Puljujärven otteissa. Suomalaisen luisteluvoima on ollut aina hyvällä tasolla, ja NHL:ssä Puljujärvi on päässyt hyödyntämään vahvuuttaan viime kautta paremmin.
Lisääntyneet laukaisumäärät ja aiempaa laadukkaammat laukausten sijainnit ovat luonnollisesti kasvattaneet suomalaisen maaliodottamaa tasaviisikoin. Puljujärven luoma henkilökohtaisen maaliodottaman lukema on peliaikaan suhteutettuna 1,23. Viime kauden lukema oli selvästi yli puolet pienempi, 0,51.
Vaikka Puljujärvi on pelannut tasaviisikoin eniten McDavidin ja Lucicin kanssa ja hyötynyt jäällä ollessaan myös keskimääräistä enemmän laukaisutehokkuudesta ja maalivahdin hyvästä otteista, suomalaisen kannalta lupaavaa on, että tulokset ovat syntyneet pääsääntöisesti vastustajan kärkipelaajia vastaan.
Tilastot: Corsica