Husso nappasi kaikkien yllätykseksi seurajoukkueensa HIFK:n ykkösvahdin viitan itselleen. Varaustilaisuudessa koettu pettymys motivoi yrittämään yhä enemmän.
- Ilman varausta jääminen motivoi minua valtavasti. Harjoittelin kovempaa ja otin harppauksia eteenpäin, tunnelmoi Husso NHL.comin haastattelussa.
Nuoren Husson lähtökohtainen asema IFK:n hierarkiassa viime syksynä oli kolmosvahdin asema ja pelipaikaksi arvioitiin pääsääntöisesti Mestiksen HCK:ta. Toisin kävi. Husso kävi Keravalla vian kääntymässä, sillä suuremmat valot kutsuivat. 18-vuotias nuorukainen hyödynsi muiden vahtien epäonnistumiset ja pelasi lopulta peräti 41 ottelua torjuntaprosentilla 92,3.
Kiitos Husson hyvästä kehityksestä kuuluu osin IFK:n uudelle maalivahtivalmentajalle Jan Lundellille, jonka alaisuudessa mies on kertonut löytäneensä itseluottamuksensa.
Husson läpimurtokausikaan ei kuitenkaan ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. IFK:n taival päättyi valtavaan pettymykseen, kun Lahden Pelicans pudotti helsinkiläiset jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Husso kompuroi pahasti kahdessa pelaamassan ottelussa, vaikka pääsikin lopuksi juhlimaan maailmanmestaruutta.
Miksi mätti, mikä muuttui?
Husso oli viime vuoden varaustilaisuudessa jo varauskelpoinen, mutta yksikään seura ei huutanut Husson nimeä. Yksi Husson ongelma on se, että hän on jäänyt maajoukkuepeleissä samaan ikäluokkaan kuuluvan Juuse Saroksen varjoon. Kilpakumppanit edustivat Suomea yhdessa jo alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, joissa Saros torjui kaikissa peleissä. Myös talven mestaruusjoukkueessa Husson rooliksi jäi kakkosvahdin osa.
Hieman roboottimaiseksikin moititun Husson refleksit eivät ole kaikista nopeimmat, mutta mies on parantanut tätä ja keskittymistään peliin. Takana on vakuuttava kausi Liigassa. Husson hyvän kauden arvoa lisää se, että IFK:lla oli kauden aikana pitkiä vaikeita kausia, ja Husso pelasti helsinkiläisille useaan otteeseen pisteitä vuotavan puolustuksen takana.
Kesän varaustilaisuudessa Husson numero on arvioitu sadannen sijan vaiheille. Häntä on povattu ennakkoarvioissa kuudenneksi halutuimmaksi veräjänvartijaksi, ja hänen edellään suomalaista on vain Kaapo Kähkönen.
Husso ei ole valtava maalivahdiksi, mutta hän on isokokoinen ja rauhallinen torjuja, joka ei hätäile turhia. Iso koko on suuri vahvuus - onhan 187-senttinen Husso lähes kymmenen senttiä kilpakumppaniaan Sarosta pidempi. Muita Husson vahvuuksia ovat toimiva hanskakäsi ja se, että mies seuraa hyvin kiekkoa. Vahvat otteet seurajoukkueessa vakuuttivat NHL-pomot siitä, että mies kestää pelipaikkansa kovat paineet.
Hussossa on potentiaalia jopa NHL-vahdiksi asti. Miehen pelityyli muistuttaa toisesta helsinkiläisvahdista, Husson esikuvakseen mainitsemasta Kari Lehtosesta.
- Katson mielelläni Lehtosen peliä, sillä hän on iso ja nopea maalivahti. Hän lukee peliä hyvin ja koen sen myös omaksi vahvuusalueekseni, Husso kertoo NHL.comissa.