Pelityylin suhteen Jari Laukkanen aikoo jatkaa pitkälti edeltäjiensä jalanjäljillä. Toukokuussa Tuomas Tuokkolan kanssa pidetyssä yhteispalaverissa viime kausi on pureskeltu huolellisesti ja katse on suunnattu täysillä eteenpäin.
– Isot suuntaviivat on käyty läpi ja ne on pelaajille kerrottu. Ei tässä hetkessä kukaan valmentaja heittäisi jo suunniteltuja asioita romukoppaan. Viime kaudesta meillä oli Tuomaksen kanssa hyvin yhtenevät ajatukset.
– Yhtään KalPan hyvästä kiekollisesta pelistä ei oteta pois, mutta jos joskus pelien jälkeen media kirjottaisi, että olipa KalPalla jämäkkää ja tiivistä viisikkopuolustamista kiekkokontrollin lisäksi. Voisiko ne omat lisäarvot olla sitten jotakin tällaisia, Laukkanen pohdiskelee.
KalPan kiekollinen pelitapa on ollut jo vuosia joukkueen tavaramerkki. Kiekottelevasta tyylistä on haluttu pitää kiinni ja tämä on todettu myös seuran johtoportaasta. Laukkanen ei kuitenkaan koe, että hänen kätensä pelin kehittämisen osalta olisivat seurajohdon toimesta sidotut.
– Kyllä ”Tumppikin” (Tuokkola) pystyi siihen omat mausteensa tuomaan. Hän tiesi KalPan pelitavan ja halusi pitää sitä yllä. Tuomas sen opetti myös minulle ja tiedän, millä harjoituksilla sitä on hyvä ylläpitää ja kehittää. Minun tämän hetkinen ajatus on, että organisaatio ei ole ensimmäinen, joka asiaan reagoi vaan pelaajat, jotka ovat tällä hetkellä todella sitoutuneita KalPan harjoittamaan pelitapaan.
"Peliä pystyy kehittämään jatkuvasti"
Laukkasta on ajoittain pidetty pystysuunnan kiekon suosijana, mutta valmentaja ei itse lähde itseään kategorisoimaan.
– Junioripuolella et pysty materiaaliin vaikuttamaan ja taitoerot on suuret, joten siellä on vuosien mittaan ollut monenlaista pelitapaa. A-nuorten mestaruuskaudella pelattiin mielestäni hyvin kiekollista peliä ja nimenomaan pelaamalla pystyttiin ottamaan kulta. Silloin A-nuorissa oli taitavia pelaajia käytössä, joiden kanssa sitä pystyi pelaamaan.
– Mestaruuskauden jälkeen laskin itseä kehittääkseni minuuttimäärissä kuinka paljon jääharjoituksista käytettiin hyökkäysharjoitteluun nimenomaan niin, että peli perustui kiekolla syöttämiseen. Taisin päästä noin 80 prosenttiin koko harjoittelusta.
Kiekollisen pelitavan haasteet tulevat usein vastaan jo keskialueella. Monet joukkueet pelaavat punaviivan tuntumassa passiivista ohjauspeliä, joka on ollut hankala pala rikottavaksi. Kyseinen haaste ei toki koske pelkästään KalPaa.
– En tiedä puhutaanko nyt pelin evoluutiosta vai mistä, mutta kun katsoin viime kevään MM-kisoja, niin joukkueet, jotka kokevat lähtökohtaisesti olevan vastustajaansa heikompia, niin puolustuspelaaminen keskialueella tuntuu olevan tyyliä ”yksi ohjaa ja neljä pelaa linjaa”. Jos keskialueella ajoitukset ja syöttäminen on hyvällä tasolla, niin uskon, että alueelle on mahdollista päästä muutenkin kuin pelkästään päädyn kautta. Hyvin haasteellinen tilanne se on.
Yksi Laukkasen tavoitteesta pestin vastaanottamisen aikana oli, että KalPasta kasvaa voittava joukkue kevääseen mennessä. Viime kaudella joukkue oli syyskaudella suvereeni, mutta kevätpuolella muut joukkueet alkoivat löytää lääkkeet kuopiolaisten pelitapaan.
– Ehkä meidänkin olisi viime kaudella pitänyt omalla tavallaan olla askel kaveria edellä, koska ne tekevät kaikkensa, että ne löytää niitä keinoja. Tammikuussa meidän oma peli katosi hetkeksi ja sitä lähdettiin Tumpin johdolla kursimaan kasaan ennen kuin mietittiin sitä, mitä vastustajat tekee.
– Pelaajia ja peliä pystyy kehittämään jatkuvasti ja hiomaan vähän eri painotuksilla. Pitäisi pystyä ennakoimaan sitä, miten vastustajat eliminoivat meidän peliä ja valmennustiimin pitäisi pystyä tarjoamaan uusia ratkaisumalleja pelaajille.
Olisiko kuitenkin parempi, että joukkue ei heti syksyllä paljastaisi pelipakkansa kaikkia kortteja vastustajille?
– Varmaan jokainen valmentaja toivoisi, että oma peli ennen sarjan alkua on siinä kunnossa, että sillä voi turvallisesti lähteä liigaa pelaamaan. Sen hetkistä parasta jokainen pyrkii viemään eteenpäin. Peliähän voi kehittää myös puhtaasti vaikka erikoistilanteiden kautta. Ne ovat yksi pelin osa-alue ja niitä pystyy koko ajan viemään eteenpäin päivittäisessä toiminnassa.