Kuiva kausi ja TPS:n viimeistelyvaikeudet eivät saa Aarne Talvitietä panikoimaan – "Apina on selässä vain jos siihen uskoo"

LIIGA / Haastattelu
Talvitie pelaa Turussa toista kauttaan.
Kuva © Timo Savela
TPS-hyökkääjä Aarne Talvitie on kärsinyt alkukaudesta heikosta viimeistelystä muun joukkueen tavoin, mutta syytä paniikkinappulan painamiselle ei hyökkääjän mukaan vielä ole.

Ennakoitua leveämmällä kokoonpanolla kauteen lähtenyt TPS on tuskaillut alkukaudesta monien vaikeuksien kanssa. Joukkueen tulokset ovat kulkeneet vuoristoratamaisesti putkissa voitoista tappioihin, ja maalimäärät otteluissa ovat vaihdelleet runsaasti.

Palloseuraa pitkin kautta vaivanneet viimeistelyvaikeudet ovat nostaneet karun päänsä turkulaisten viimeisimmissä otteluissa. Tuskainen taival on heijastunut koko hyökkäysosaston otteisiin ja olemukseen, mutta erityisesti pahaan tulokselliseen kuoppaan valuneen hyökkääjä Aarne Talvitien ruuti on ollut märkää alkukaudesta.

Talvitie toteaa, että vaikeat viime ottelut ja kerääntynyt tuska maalintekovaikeuksien kanssa painavat mieltä.

– Totta kai se on turhauttavaa, kun saamme alueelta paikkoja mutta emme saa niistä kiekkoa sisään. Olemme luoneet monessa pelissä hyvin paikkoja, mutta viimeistely on jäänyt puuttumaan.

Vaikeudet maalinteon kanssa ovat näyttäytyneet turkulaisten pelissä erityisesti viime aikoina, sillä joukkue valahti kolmen ottelun voittoputken jälkeen jopa neljän ottelun tappioputkeen. Ailahtelevat tulokset saavat hyökkääjän mietteliääksi.

"kausi on vielä alkuvaiheissa, joten meidän ei ole syytä painaa paniikkinappulaa vielä"

– Vaikea sitä on analysoida, miksi tulokset ovat niin vaihtelevia. Jokaisessa pelissä sille on oma syynsä, mutta vaikuttaisi siltä, että meillä on eniten vaikeuksia otteluiden toisissa erissä. Olemme yleensä rentoutuneet liikaa hyvän avauserän jälkeen.

– Mutta tämmöistä tämä välillä on. Tämä on tiukka sarja, ja yksikään voitto ei tule helpolla. Viimeisin SaiPa-peli oli meiltä hyvä siinä mielessä, että saimme tehtyä viisi maalia, mutta puolustimme todella heikosti. Myös KooKoota vastaan meidän olisi täytynyt voittaa sellaisella pelillä, jota pelasimme.

Vaikeuksista huolimatta hyökkääjä painottaa malttia.

– Siltikin on muistettava, että kausi on vielä alkuvaiheissa, joten meidän ei ole syytä painaa paniikkinappulaa vielä.

Apina on vain pään sisällä

Kauden 13 pelistä Talvitie on onnistunut maalinteossa vain yhdessä – toisella ottelukierroksella Lukkoa vastaan. Pitkä maaliton putki vetää hyökkääjän itsensäkin nöyräksi.

– Oma pelini on tällä hetkellä vaikeaa. En ole henkilökohtaisesti tyytyväinen siihen ja tuotantoni ei ole sillä tasolla, millä haluaisin.

Vaikka maaliton putki on venynyt huippupaikoista huolimatta 11 ottelun mittaiseksi, Talvitie ei suostu omaksumaan yleistä maalintekoon liittyvää kliseetä.

– On kuitenkin vain todettava, että sellaista tämä on välillä. Apina on selässä vain jos siihen uskoo.

Vaikka tyrityt huippupaikat ovat saaneet Talvitien tuijottamaan jäähallin kattoa useampaan otteeseen viime aikoina, pysyy hän motivoituneena rutiininomaisen itsensä keräämisen ansiosta.

– Kyllähän se turhauttaa, kun edessä on tyhjä maali ja kiekko ei mene sisään. Vähemmästäkin tekee mieli katsella kattoa, mutta ei siihen muu auta kuin yrittää ottaa kaikki muu irti peleistä.

– Penkillä tulee mietittyä, mitä olisin voinut tehdä toisin, mutta palautumisprosessi sellaisesta tilanteesta tulee onneksi jo selkärangasta. Pelin jälkeen tietysti ketuttaa, jos on ollut sellaisia paikkoja. KooKootakin vastaan pisteet olisivat voineet jäädä meille, jos olisin naulannut paikasta, mutta jossittelu jälkikäteen on helppoa.

Ryhmähenki ei horju vaihtuvuudesta huolimatta

Vaikka tulokset ovat kaukana siitä, mitä Turussa kuviteltiin tässä vaiheessa kautta, Talvitie pitää katseensa korkealla tukeutuen pukukopin positiiviseen tunnelmaan.

– Kopissa on yleisesti hyvä henki, mutta meidän täytyy ottaa huomioon viime aikojen liiallinen ailahtelu peleissä. Vieraspelit ovat selvästi olleet meille vaikeampia, vaikka kotona olemme onnistuneet pelaamaan hyviä pelejä. Ailahtelu on kuitenkin korjattava, ja meidän täytyy ottaa itseämme niskasta kiinni.

Palloseuraa on koeteltu alkukauden aikana muun muassa monen loukkaantumisen kautta. Vaikka turkulaisten kokoonpano on elänyt runsaasti, uudet pätkätyöläiset ovat istuutuneet Talvitien tiiviiksi kuvailemaan ryhmään mallikkaasti.

– Olen sitä mieltä, että olemme olleet tiivis nippu koko kauden, vaikka porukkaa on tippunut ja uusia pelaajia on hypännyt mukaan. Saamme aina koppiin hyvän fiiliksen, ja siinä ei ole mitään ongelmaa.

– Nostan hattua kaikille, mutta erityisesti heille, ketkä ovat tulleet tänne lyhyillä sopimuksilla. He ovat hypänneet mukaan ja hoitaneet asiat todella hyvin. Samalla yritämme ottaa heidät mukaan alusta asti ja saada heille mahdollisimman hyvän fiiliksen siitä riippumatta, kuinka kauan he ovat täällä.

Välittömän tulevaisuuden tähtäin on pukukopin sisällä selvä – hanskoja ei saa heittää tiskiin.

– Kopissa olemme painottaneet keskenämme, että meidän täytyy jatkaa samoilla raiteilla motivaation suhteen, vaikka ulkopuoliset haasteet koettelevatkin meitä. Emme saa heittää hanskoja tiskiin. Se mentaliteetti kantaa myös peleissä pitkälle.

Tehottomuus on vetänyt Talvitien mietteliääksi.
Kuva © Tiia Mahkonen

"HIFK:ta vastaan on aina kiva pelata"

TPS kohtaa perjantaina HIFK:n kotonaan. Joukkueet kohtasivat jo kertaalleen aiemmin viikolla Helsingissä punapaitojen napatessa 4–3-voiton. Talvitie painottaa, että perjantain ottelussa on luvassa vielä astetta nälkäisempi turkulaisjoukkue.

– Kaikki tietävät, että häviäjä tulee vielä aggressiivisemmin päälle jälkimmäisessä ottelussa.

Talvitie toteaa peräkkäisten, samaa joukkuetta vastaan pelattavien otteluiden helpottavan valmistusta, mutta liiallista motivaation väkisin etsimistä turkulaisryhmän ei tarvitse perjantaille tehdä.

–Tietyllä tapaa se auttaa valmistautumisessa, mutta HIFK:ta vastaan on muutenkin aina kiva pelata, hän virnistää.

– Halleissa on aina paljon porukkaa ja kova meno, ja lataus kummallakin joukkueella on korkealla. Ne ovat hienoja pelejä, joihin on helppo syttyä.

Mittaamatonta potentiaalia

Vaikka talousvaikeudet leikkasivat turkulaisten pelaajabudjettia alkaneelle kaudelle, lähti seura kauteen paperivahvalla kokoonpanolla. Joukkueen suorituskyky on aiheuttanut epäilystä tulosten takkuillessa, mutta Talvitie heittää vettä liekkeihin ja toteaa ryhmällä olevan paljon mittaamatonta potentiaalia.

– Potentiaaliamme ei ole mitattu läheskään kokonaan. Meillä on etenkin hyökkäyspelaamisessa vielä paljon näytettävää. Olemme saaneet luotua jo tähän mennessä hyvällä prosentilla paikkoja, mutta on tärkeää, että saamme itse kullekin vielä ne onnistumiset siihen päälle. Veikkaan, että me olemme sen jälkeen todella tehokkaita.

– Hyökkäysalueemme pelaaminen on kehittynyt todella paljon tällä kaudella. Tarvitsemme vielä viimeisen viilauksen siihen, miten pääsemme ykkösalueelle ja hallitsemaan kiekkoa vielä nykyistä vahvemmin. Tarvitsemme myös hieman lisää röyhkeyttä ja pomppuja, sillä jokaisen maalin ei tarvitse olla kunnon syöttökuvion tulos.

Vaikeasta jaksosta huolimatta Talvitie antaa ymmärtää, ettei hänen itseluottamusta voi horjuttaa millään. Hyökkääjä povaakin turkulaisille hunajaista tulevaisuutta maalinteon suhteen.

– Kun saamme ne pulmat ratkaistua ja viimeistelypelaamisen kuntoon, uskon, että alamme laittamaan lötää pussiin, hyökkääjä julistaa.

Mihin Talvitie sitten näkee TPS:n todellisen potentiaalin ulottuvan?

– Näen sen siinä, että saamme illasta toiseen jäälle tiiviisti pelaavan, aktiivisen joukkueen, joka ottaa kontrollin pelistä pysymällä vahvasti kiekossa läpi ottelun.

Kun joukkue kärsii jälleen kerran tuloksellisesti vaikeasta jaksosta, olisi helppo kääntää katseet päävalmentaja Tommi Miettisen suuntaan, sillä joukkue on tuskaillut todellisen tasonsa löytämisen kanssa runkosarjassa Miettisen päävalmentajakauden aikana. Talvitie kuitenkin toteaa, että kyse ei ole siitä, että Miettisen projekti mustavalkoisten penkin takana olisi tullut tienhaaraan.

– Emme me ole mitenkään jumissa siinä. Tulos on mitä on, mutta niihin löytyy tuhat syytä. Helppoahan se olisi alkaa valittamaan, että systeemi ei toimi, mutta en koe, että tulokset ovat siitä kiinni yhtään. Olemme todistaneet peleissä, että olemme omaksuneet Toman pelitavan, jossa pysytään kiekossa ja pelataan pitkään hyökkäysalueella.

Päävalmentajansa takana lujasti seisova Talvitie valaa uskoa tulevaisuuteen TPS:n kauden lähestyessä vasta ensimmäisen neljänneksen täyttymistä. 

– Olemme kehittyneet paljon kaukalossa ja sen ulkopuolella hänen aikanaan. Siksi en koe, että junnaamme paikallaan pelillisesti. Meillä on myös pelillisesti vahvoja suorituksia viime ajoilta, kuten ottelut Kärppiä ja KooKoota vastaan. Vaikka samalla täytyy katsoa totuutta silmiin ja seurata sijoitusta sarjataulukossa, kausi on vielä nuori, ja aikaa on runsaasti.

– Emme ole missään maanraossa ainakaan vielä, Talvitie päättää motivoituneena.

» Lähetä palautetta toimitukselle