Tommi Miettinen ei kannattanut Liigan tuomarilinjaan tehtyjä muutoksia – näkee SHL:n kamppailupelaamisen malliesimerkkinä tuomareille

LIIGA / Haastattelu
Miettinen käskyttää Palloseuraa toista kauttaan.
Kuva © Jarno Hietanen
TPS-valmentaja Tommi Miettinen oli mielissään hänen miehistönsä suorituksista lauantaisessa Ässät-ottelussa. Valmentajalla on kuitenkin kritisoitavaa Liigan suuntaan alkukaudesta puhuttaneista asioista.

TPS paketoi kolmen ottelun viikkonsa lauantaina kotiyleisön edessä Turussa, kun Palloseura isännöi Ässiä joukkueiden toisessa kohtaamisessa yhtä monen päivän aikana. 4–1-kotivoittoon päättynyt koitos jätti TPS:n päävalmentaja Tommi Miettisen kokonaisvaltaisesti tyytyväiseksi.

– Hieno tapahtuma turkulaisittain. Pidän näistä back to back -peleistä samaa joukkuetta vastaan, vaikka nämä olivat kovat kaksi päivää niin pelaajille kuin meille valmentajillekin. Hyvin hektisiä vuorokausia, mutta siitäkin huolimatta pelasimme selvästi paremmin kuin perjantain ottelussa.

Viikon päättänyt ottelu oli kotijoukkueelle vuoristoratamainen. Miettisen puheista on pääteltävissä, että toisella erätauolla kopissa läpi käydyt asiat ovat pyörineet mustavalkoisten koppipuheissa ennenkin.

– Painotin lauantain ottelussa toisella erätauolla, että emme voi vain toivoa kiekolla. Puolustuspelissä täytyy pysähtyä jokaiseen kiekkoon, mennä oikealle puolelle suhteessa omaan maaliin. Emme saa roikkua kiekossa ollessa, vaan meidän täytyy vyöryttää peliä ja hyökätä pitkään, sopivilla marginaaleilla. Päätöserä olikin pitkästä aikaa paras neljän kentän esitys meiltä, joten meidän täytyy olla tyytyväisiä pisteisiin.

Lauantain ottelussa TPS kunnioitti kiekkolegenda Urpo Ylöstä. Ikonisen maalivahdin uraa juhlittiin seremoniallisesti nostamalla hänelle osoitettu kunniaviiri Gatorade Centerin kattoon. Itsekin 1990-luvulla Ylösen valmennustiimin alaisena Palloseurassa pelannut Miettinen ei säästellyt ylistyssanoja Ylösestä puhuttaessa.

– Onhan hän tietysti legenda. Seremoniassakin käytiin läpi hänen saavutuksia, jotka olivat ihan uskomattomia. En itsekään ollut huomioinut kaikkia niitä, puhumattakaan siitä, miten paljon hän on saavuttanut myös oman peliuransa ulkopuolella. Hän on legenda ja varmasti viimeistään nyt oli aika saada tänne joku muistoesine hänelle.

– Hän on aina ollut hyvin rauhallinen herrasmies ja aina korrekti, hyväntahtoinen ja sydämellinen ihminen. Minulla on upeita muistoja hänestä.

Koivua ajetaan sisään laidan kautta

Turkulainen kiekkoyleisö sai lauantain ottelussa paljon juhlittavaa myös jäällä, kun seuran kasvatti ja ikonisen kiekkosuvun tuorein Liiga-pelaaja Aatos Koivu laukoi ammattilaisuransa avausmaalin jo ottelun kolmannella minuutilla. Koivuun kovasti luottanut Miettinen ilmaisi tyytyväisyytensä Koivun varsinaisen tulokaskauden alkuun.

– Olen todella tyytyväinen hänen kehitykseensä ja jokapäiväiseen haluun oppia ja etsiä seuraavaa askelta. Se vie aina lahjakasta pelaajaa eteenpäin.

– Aatos tarttuu hienosti asioihin. Se on selvää, että hänen suorittamisessaan on ollut todella hyviä esityksiä, mutta sitten on semmoisiakin suorituksia, että hänellä on todella vaikeaa. Mutta se kuuluu nuoren pelaajan elämään, etenkin tässä vaiheessa, kun ammattilaisuraa vielä rakennetaan.

Koivun pelipaikka alkukauden aikana on ollut kysymysmerkki. Aiemmin uraa keskushyökkääjänä luonut 18-vuotias on pelannut koko alkukauden laidalla. Miettinen painottaa, ettei suunnitelma ole pysyvä, mutta ainakin väliaikainen.

– Se, jatkaako hän laidalla, on hänen omasta kasvuprosessistaan kiinni. Tulevaisuudessa näen hänet ehdottomasti sentterinä, mutta en tiedä, onko sen aika tänä vuonna vielä Liiga-peleissä.

– Meillä on vahva sentterikalusto, joten varmaankin ajamme häntä sisään enemmänkin laiturin kautta, etenkin nyt, kun meillä on ollut laidoilla isoja puutteita loukkaantumisten ja Lukasin (Wernblom) pelikiellon myötä. 

Koivu pelasi ensimmäisen Ässiä vastaan pelatun kohtaamisen ykkösketjussa, mutta Miettinen painottaa, että ketjujen numerointi on vain muodollisuus joukkueessa.

– Olemme halunneet tehdä neljä suurin piirtein tasaista kenttää, jottei olisi väliä pelaako kukin pelaaja ensimmäisessä vai neljännessä ketjussa. Sijoittelemme myös Aatosta samalla, kun haemme toimivia koostumuksia. Hän on kuitenkin hyvällä tiellä. Meillä on myös Viljami Marjala esimerkkinä nuorille pelaajille siitä, kuinka paljon vuodessa voi kehittyä, ja se on hyvä asia.

Koivun kehitys on vakuuttanut Miettisen.
Kuva © Tiia Mahkonen

"Lehterä-tason" Marjala elävöitti ylivoiman

Mennyt viikko käynnistyi Palloseuran kannalta karusti, kun Aidan Dudasin ja kapteeni Casimir Jürgensin loukkaantumiset veivät paljon vastuuta pois kärkikentällisistä. Miettinen toteaa, että loukkaantumiset pakottivat häntä tekemään rajuja ratkaisuja peluutuksen suhteen.

– Kyllä me olemme olleet luilla sen suhteen. Joillekin pelaajille tuli menneellä viikolla kohtuuttomia peliminuutteja, kun emme pystyneet pelaamaan neljällä kentällä ja laajalla materiaalilla. Meidän kärkipelaajat ovat kuitenkin kantaneet hienosti sitä vastuuta, kuten esimerkiksi (Jean-ChristopheBeaudin. Siksipä viikonlopun voitot olivat erityisen tärkeitä, kun saimme itseluottamusta kaikille.

TPS:n kopin itseluottamusta suuret minuutit ja kaventuneet rivit eivät kuitenkaan ole horjuttaneet.

– Fiilis on koko ajan erittäin hyvä. Emme jää sellaisiin asioihin kiinni, jotka eivät ole meille olennaisia, vaan jumppaamme meidän arkea ja uskomme parempaan kehittymiseen ja huomiseen. Totta kai meidän täytyy silti voittaakin, muuten meiltä loppuisi happi ennemmin tai myöhemmin. Tarvitsemme tuloksia, joita onneksemme saimme viime viikolla.

Vaikka loukkaantumiset söivät turkulaisten rivejä, sai seura myös positiivisia uutisia lasaretista. Kärkihyökkääjä Marjala palasi loukkaantuneiden listalta kaukaloihin debytoiden keskiviikkona HPK:ta vastaan. 21-vuotias mullisti välittömästi Palloseuran hyökkäysalueen pelin erityisesti ylivoimalla, mikä lämmittää Miettisen mieltä.

– Olimme vaikeuksissa ylivoimapelin kanssa ensimmäisillä Liiga-kierroksilla ennen kuin hän palasi, mutta nyt se kulkee heti paremmin. 

– Kaikki me valmentajat näytämme pirun hyviltä ylivoiman vetäjiltä, kun ylivoimalla on hänen kaltaisia pelaajia, Miettinen naurahtaa.

Miettinen rinnastaa ryminällä palanneen Marjalan Liigan kenties kuumimpaan ylivoimadynamoon.

– Mutta niinhän se menee, että hyvät pelaajat pelaavat ylivoimapeliä, ja siellä heidän ominaisuudet näkyvät selviten. Tiedetään, että jos sinulla on (JoriLehterä kokoonpanossa, niin todennäköisesti ylivoima on erittäin hyvää ja Marjala on saman tason pelaaja tässä sarjassa.

Ylivoima on kehittynyt myös kesän aikana paljon. Valmennuksessa tehdyt muutokset ovat siirtäneet ylivoimapelaamisen kehittämisen uusiin käsiin, kun viime kausina ylivoimasta vastannut Kari Kalto väistyi tehtävästään toukokuussa ja Matti Tiilikainen korvasi hänet valmennustiimissä. Ylivoima on siipirikkoisenakin iskenyt kauden ensimmäisen kolmen viikon aikana kaksi maalia enemmän kuin viime kauden alussa.

Miettinen kuitenkin painottaa koko valmennuksen ottaneen askeleita eteenpäin kesän aikana.

– Meidän kokoonpanossa oli viime kaudella tiettyjä puutteita, jos siihen halutaan peilata. Nyt meillä on hyvää erikoisosaamista ylivoimalla, ja tietysti me haluamme valmennuksessa tehdä muidenkin osa-alueiden valmennuksesta prosessivalmennusta. Meillä on tietty tapa toimia, johon me uskomme. Haluamme viedä sitä vielä eteenpäin ja kehittää toimintaamme entisestään.

Urheilullisesti valovuosia aiempaa edellä

Miettisen aikakaudella joukkuetta on uitettu monissa liemissä, mutta valmentaja on silti tyytyväinen seuran urheilulliseen kehitykseen hänen astuttua taloon.

–  Olemme joukkueena valovuosia edellä yleisesti urheiluprosessissa näin vuoden jälkeen. Olemme tehneet töitä sen eteen ja valaneet kulttuuriamme, ja nyt joukkue tekee töitä äärettömän hyvin arjessa.

– Tulemme menemään vielä paljon eteenpäin, se on selvä asia. Tulemme olemaan helmi–maaliskuussa vielä paljon parempia kuin nyt.

Palloseuran leveyttä on testattu toden teolla jo kauden ensimmäisten viikkojen aikana. Miettinen kääntää puheen turkulaisittain kuumaan puheenaiheeseen.

– Sanoin jo kesällä tuon kokoonpanon suhteen, että me tulemme saamaan vahvat neljä kenttää, jos olemme kaikki terveenä. Leveys on tällä hetkellä meidän haasteemme, joten meille ei saisi kauheasti tulla ohilyöntejä hankintojen, erityisesti ulkomaalaisten suhteen.

Savoien tilanne hämärän peitossa

Huomio ulkomaalaishankinnoista viittaa erityisesti kesällä Pohjois-Amerikasta Turkuun saapuneeseen Carter Savoieen, joka on mahtunut mustavalkoisten kokoonpanoon vain viidessä yhdeksästä pelatusta runkosarjaottelusta. Lauantain ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Miettinen totesi parhaiden pelaavan, eikä kanadalainen ole mahtunut kokoonpanoon.

Kanadalaisen tulevaisuus Turussa on hämärän peitossa, mutta Miettinen ei suostu valottamaan tarkempia suunnitelmia hänen varalleen.

– En osaa sanoa nyt, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Elämme päivä kerrallaan ja pyrimme auttamaan häntä.

Leveyden puute ja epäonnistuneet hankinnat pakottaisivat useamman seuran pelaajamarkkinoille, mutta TPS on tuskaillut pitkään vaikean taloustilanteen kanssa. Supercellilla rikastuneiden omistajien, Mikko Kodisojan ja Ilkka Paanasen rahahanat sulkeutuvat kauden päätteeksi seuran viime syksynä tiedottaman talouden tehostamisohjelman mukaisesti.

Miettinen kuitenkin vakuuttelee, että huomattavasti aiempaa tiukemmasta budjetista huolimatta markkinoita ja seuran reagointikykyä arvioidaan aktiivisesti.

– Sekin on semmoinen asia, jota työstämme urheilujohdon kanssa koko ajan. Yritämme löytää keinoja vahvistaa joukkuetta, mutta aika näyttää, onnistuuko se.

Siinä missä kenttäpelaajien leveyttä on testattu, maalivahtiosastolla Palloseuran ei ole tarvinnut suuremmin huolehtia vielä kauden alussa. Ykkösvahti Adam Werner on hoitanut tonttinsa pääosin mallikkaasti ja 19-vuotias Noa Vali on kirittänyt ruotsalaista tämän ollessa myös sivussa yhdestä ottelusta.

Miettinen toteaa, että Vali tulee jatkamaan edustusjoukkueen mukana, vaikkakin hänelle olisi isompi rooli tarjolla U20 SM-sarjassa tai mahdollisen Mestis-yhteystyön kautta.

– Me tarvitsemme kaksi maalivahtia, joten hänelle tulee kyllä tilaisuuksia. Jos jostain ihmeen syystä tulisi sellainen tilanne, ettei hän täällä pelaisi, niin kyllä me käyttäisimme häntä jossain muualla.

Myös tähtipuolustaja Max Lindroth nousi esiin puolustuksen roolin kasvaessa. Ruotsalaispuolustaja merkkautti kolmen ottelun viikolla yhteensä kymmenen tehopistettä iskien hattutempun sekä HPK:ta että ensimmäisessä kohtaamisessa Ässiä vastaan. Miettinen ylistää historialliseen tahtiin tehoillutta Lindrothia, mutta pitää kuitenkin etäällä pukukoppikäytävällä paistattelevan 28-vuotiaan jalat maassa.

– Onhan se käänteentekevää, kun puolustaja lyö sellaisen tuloksen tauluun. Hänellä on hyvät avut peliin, mutta samaan hengenvetoon minun täytyy sanoa, että hänen kanssaan käydään koko ajan keskustelua siitä, että hänellä on edelleen paljon kehitettävää pelissä ja kokonaisvaltaisuudessa. Mutta hän oli erinomainen viime viikolla molempiin suuntiin, vaikkei lauantaina enää hattutemppua nähtykään.

Savoie on pelannut vain viidessä runkosarjaottelussa alkukaudesta.
Kuva © Timo Savela

SHL:n kamppailuvaade ihastuttaa

Liigan tuomarilinja muuttui jälleen alkaneelle kaudelle, kun estämistä ja kiinnipitämistä koskevat linjanmuutokset otettiin käyttöön. Muutos on jakanut valmentajien mielipiteitä, ja Miettinen liittyy yleiseen virtaan suosimalla vanhaa linjaa.

– Tämä on monitahoinen kysymys. Minä en henkilökohtaisesti nähnyt hirveätä ongelmaa vanhassa linjassa, sama lajihan tässä edelleen on kyseessä.

Malliesimerkkiä tuomarilinjasta miettiessä Miettinen kääntää katseensa Turusta noin 200 kilometriä länteen.

– Katsoin SHL-pelejä tuossa menneellä viikolla, niin kyllä se kamppailuvaade on erittäin korkealla joka puolella.

– Täällä linja on ollut vähän vaihtelevaa, mikä nyt on ymmärrettävääkin. Pelaajat ja tuomarit kuitenkin opettelevat uutta painotusta yhä. Uskon kyllä, että löydämme kultaisen keskitien ja tuolla saadaan edelleen kamppailla niin, että selvät jäähyt otetaan pois.

Myös Liigan otteluohjelma on aiheuttanut päänvaivaa joukkueille. Lauantainen Ässät-ottelu oli TPS:lle jo kauden yhdeksäs, kun esimerkiksi vähiten pelejä pelanneelle JYPille lauantain Liiga-kierros toi vasta kauden viidennen ottelun.

Miettinen naurahtaa otteluohjelman tullessa puheeksi ennen vaihtamista diplomaattisempaan linjaan.

– Kyllä otteluohjelman epätasaisuus ihmetyttää minua. Osa on pelannut puolet meitä vähemmän pelejä, ja nyt meille tulee yhden pelin viikko. Mutta se ei lopulta ole minun asia suunnitella otteluohjelmaa.

Kiireistä kolmen ottelun viikkoa seuraa vain yhden ottelun viikko, kun TPS isännöi Kärppiä lauantaina. Miettinen poistuu haastattelutilanteesta viikonlopun viettoon lepopäivät silmissä kiiltäen.

– Lepäämme kuitenkin pari päivää viikonlopun jälkeen. Mutta pelaamme vasta lauantaina, joten kerkeämme onneksi harjoittelemaan hyvin ennen peliä.

» Lähetä palautetta toimitukselle