Mika Väärälän mukaan naiskiekkovalmennus ei ole vielä tarpeeksi arvostettua − "Se ei välttämättä näytä CV:ssä houkuttelevalta"

Muut Sarjat / Haastattelu
Mika Väärälä poseeraa pelaajiensa parissa.
Kuva © HIFH Unkarin Jääkiekkoliitto
Mika Väärälä ajautui naiskiekon valmentajaksi hiukan sattuman kautta ja ura on kestänyt jo 11 kautta. Valmentajalle itselleen pelaajien sukupuolella ei ole väliä, sillä peli ja työtehtävät ovat samat. Naiskiekkoilun parissa työskenteleminen ei kuitenkaan nauti hänen mielestään riittävää arvostusta.

Suomalaista valmennusoppia löytyy nykyään ympäri maailmaa, joten mikään yllätys ei ole Mika Väärälän löytyminen Unkarista. Hän valmentaa KMH Budapestin naisten joukkuetta, joka pelaa kansallisen sarjansa lisäksi monikansallista EWHL-sarjaa.

Väärälä aloitti valmentamisensa Suomessa JYPin naisten joukkueessa, mutta siirtyi jo varhaisessa vaiheessa ulkomaille Itävaltaan. Lähes koko valmennusura on mennyt naiskiekkoilun parissa.

− Olin ollut Jääkiekkoliitolla töissä pari vuotta ja sen pestin jälkeen jatkoin opiskeluitani Jyväskylässä. Halusin samalla valmennustehtäviin ja tunsin muutamia henkilöitä JYPin naisten joukkueen ympäriltä, jotka kertoivat joukkueen etsivän uutta valmentajaa. Sopivan kova haaste nuorelle valmentajalle, joten siihen oli mukava lähteä.

Väärälällä ei ole ollut varsinaisesti syytä pysytellä naiskiekon parissa, mutta toisaalta hänelle ei ole väliä pelaajien sukupuolella.

"Enää eivät tiskivuorot määräydy pelien mukaan"

− Peli on aika lailla sama ja työtehtävät samoin, olit sitten naisten tai miesten parissa. Minulle sillä ei ole merkitystä, joten seuraavan valmennettavan joukkueen ei tarvitse olla naisten joukkue, mutta voi myös aivan hyvin olla.

Väärälä tiedostaa sen, että naiskiekkoilun parissa työskentelyä ei aina arvosteta samoin, kuin miesten puolella.

− Joissain tapauksissa naiskiekon parissa työskentely ei näytä houkuttelevalta CV:ssä, vaikka olisi menestynyt seuratasolla ja toiminut maajoukkueissa. Varsinkin täällä Euroopassa on seuroja, jotka ovat yhden miehen omistuksessa. Silloin vanhanaikaiset käsitykset saattavat olla vielä voimassa.

Pelit eivät enää jatku kotioloissa

Väärälä avioitui itävaltalaisen pelaajan kanssa (Esther Väärälä, os. Kantor), joka edelleen jatkaa pelaamista Wienissä EHV Sabresin riveissä. Pariskunta lapsineen on käynyt keskusteluita myös Suomeen siirtymisestä.

− Omasta puolestani olisin valmis palaamaan Suomeen ja olemme siitä keskustelleet  kotona. Se vaan ei ole niin yksinkertaista lähteä täältä perheen kanssa, kun vaimo ei puhu suomea eikä työpaikasta ole tietoa. Jos tulee sopiva sauma lähteä, jossa kaikki palaset loksahtavat paikoilleen, niin olemme valmiit tulemaan Suomeen.

"EWHL on hyvä paikka pelaajalle kehittää itseään"

Edustaminen kilpailevaa seuraa aviopuolison kanssa ei enää aiheuta ristiriitoja Väärälöiden perhe-elämässä.

− Ei nyt enää, mutta alussa saattoi loppuilta mennä aika hiljaisissa merkeissä. Nykyään ymmärretään jo, että peli on peliä, eikä niitä asioita tuoda kotiin. Enää eivät tiskivuorotkaan määräydy pelien mukaan.

Naiskiekkoilun arvostus Keski-Euroopassa nostaa hiljalleen päätään, mutta laji itsessään jää jalkapallon varjoihin vielä monin paikoin.

− Jääkiekko itsessään ei ole niin valtalaji täällä päin, jossa jalkapallo on automaattisesti se seuratuin laji. Sillä puolella on naisurheilun parissa tehty paljon hienoja juttuja ja uskonkin, että naiskiekkoilu nostaa omaa profiiliaan siinä sivussa.

Kuka on rohkea suomalainen tienavaaja?

EWHL:ssä joukkueet ovat vähintään puoliammattilaisia, mikä auttaa pelaajien pysymiseen liigassa. Ainoastaan Pohjois-Amerikan ja Ruotsin kaukalot saattavat houkutella pelaajia siirtymään uralla eteenpäin.

− Euroopassakin on jo jonkin verran ammattilaisjoukkueita eli tytöt tietävät, että täälläkin on mahdollista tehdä hyvä pelaajaura. Ihan palkkaakin saaden. Täältä Budapestista löytyy kaksi ammattilaisjoukkuetta ja sarjataso on jo melko hyvä kehittymisen kannalta. EWHL on hyvä paikka pelaajalle kehittää itseään.

Väärälä kehottaa suomalaisia naispelaajia miettimään pelaamista EWHL:ssä yhtenä vaihtoehtona. Muutoinkin hän haluaisi tehdä yhteistyötä suomalaisten naisjoukkueiden kanssa.

− Kärppien kanssa on ollutkin aikaisemmin yhteistyötä. Heiltä olemme saaneet valmentajakoulutusta, sekä täällä Budapestissa että Oulussa. Kärppien naisten kanssa olemme pitäneet yhteisen leirin. He tulivat tänne Budapestiin kanssamme ja kaikki osapuolet olivat varmasti tyytyväisiä. Tällaista yhteistyötä kaipaamme lisää.

− Kukahan on se tienavaaja suomalaisista pelaajista, joka uskaltaa lähteä tänne pelaamaan? Täällä on hyvä taso peleissä ja varsinkin tempo on melko korkea. Hyvät otteet huomataan täällä varmasti, oli sitten kyseessä maajoukkuevalmentaja tai isommat ammattilaisjoukkueet.

» Lähetä palautetta toimitukselle