Mitä tapahtuu MM-areenan kulisseissa, kun muut nukkuvat? − "Kuin aikanaan yökoulussa, vähän sellainen luvaton olo"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Sipri Pussinen aloittelemassa työvuoroaan tiistai-iltana.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Nokia Arena on Suomen MM-kotikisojen hermokeskus ja päivät täyttyvät jääkiekon ja juhlivien ihmismassojen sykkeestä. Öisin MM-näyttämön suojissa työskentelee muun muassa aputyöntekijä Sipri Pussinen.

Päivisin Tampereen hulppea areena sykkii Suomen MM-kotikisojen tahtiin, juoma virtaa ja ihmiset viihtyvät. Yöllä uutterat työntekijät ottavat kiekkopyhätön valtakunnakseen. Yksi tällaisista ahertajista on Sipri Pussinen.

− Teknisesti ottaen työnimikkeeni on aputyöntekijä. Se tarkoittaa sitä, että teen roudaamista yöllä. Viemme muun muassa pullopusseja pois ja teemme täyttöä baareihin sekä viemme pahviroskia pois.

Pullopusseja kertyy tiettyinä päivinä erityisen paljon. Suomalaiset kuluttavat virvokkeita tutusti kovaan tahtiin.

− Jos on ollut Suomen peli, niin silloin kyllä. Nyt tiistaina ei ole ollut Suomen peliä, niin taitaa tulla lyhyempi päivä, Pussinen uumoili.

Pussinen arvioi, että Suomen otteluiden jälkeen esimerkiksi oluttäyttöjä tarvitsee tehdä noin sadan 24 tölkin pakkauksen edestä.

Sipri Pussinen on yksi Nokia Arenan yön sankareista.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Pussinen päätyi MM-kisoihin työntekijäksi vanhojen opiskelukontaktien kautta. Työnhakuprosessiin ei turhaa aikaa kulunut.

− Se oli tosi helppo. Olen Tampereen ammattikorkeakoulun yrittäjyyden yksikön Proakatemian alumneja ja sieltä sattui olemaan kaveri käymässä. Hän kysyi, satunko tietämään ketään, joka pääsisi tekemään yötöitä. Minut käytännössä valikoitiin tähän suoraan ilman erillistä hakua.

Kun sinä nukut, he valvovat

Yötyössä työtunnit saattavat tavallisen pulliaisen korviin kuulostaa raadollisilta. Pussinen ja kumppanit painavat hommia pyyteettömästi hyvinkin epäortodoksisiin kellonaikoihin. Valtaosa suomalaisista vetelee hirsiä Pussisen ollessa työn touhussa.

− Aloitamme yleensä 22.30. Töihin tullessa katsomme, mitä tarvitsee tehdä. Tarvitseeko VIP-tiloihin viedä jotain tai onko tullut jotain sanomista edellisistä illoista. Lopettelemme työt kolmen ja neljän välillä. Ensimmäinen yö oli pisin, kun opettelimme, mistä kaikki löytyy varastoista. Silloin kirjauduimme ulos viiden aikaan.

Suurempia haasteita ei ole vielä ensimmäisten kisaöiden tiimellyksessä ilmennyt.

− Oikeastaan ainoastaan se, että paikka on uusi meidän porukallemme. Paikkoja voi olla vaikea löytää. Myös muun muassa logistiikka pumppukärryjen, juomien ja baarien pillien kanssa oli aluksi hankalaa.

− Viidestä kahdeksaan henkilöä meillä on ollut tähän mennessä per yö. Pieni porukka kuitenkin.

Kisanäyttämön yön sankarit ovat melko nuorta väkeä.

− Olen kolmekymppisenä vanhimmasta päästä ja nuorimmat taitavat olla noin 20-vuotiaita. Pääasiassa porukkamme koostuu nuorista jätkistä, jotka tykkäävät lätkästä ja fyysisestä työstä.

Riuskasti, mutta rauhallisesti

Pussisen mukaan tietynlaiset ihmiset pärjäävät hieman tavallisuudesta poikkeavassa työssä hyvin.

− Se on tärkeää, että jaksaa tehdä fyysistä työtä. On se kuitenkin aika rankkaa, kun nostelemme 24 tölkin lavoja alkoholia ja roudaamme niitä kerroksesta toiseen. Myös tarkkuus on tärkeää. Täytyy tuoda oikea määrä oikeita juomia oikeille pisteille.

− Saimme siitä jo vähän palautettakin, että olimme vieneet tavallisen vodkan sijaan maustettua vodkaa baariin. Se on ehkä isoin moka, jonka olemme tehneet.

MM-kisojen keskipisteenä on tietysti itse peli. Pussinen jättää katsomossa notkumisen muille.

− En ole suuri fani. Kiva olisi käydä katsomonkin puolella, mutta täytyy oikeastaan nukkua päivät, että jaksaa yöt. Olen turnauksen loppuun asti töissä ja väliin mahtuu muutama vapaapäivä. Tämä on sen verran raskasta hommaa, ettei ihan suorilta jaksaisi tehdä.

Yön sankarit

Yössä raatajat saavat tietysti ahkeruudestaan myös asianmukaisen korvauksen.

− Kyllä yötyötä jaksaa tehdä, Pussinen toteaa työn ansaintapuolesta kuitenkaan menemättä sopimuksien sisältöön sen tarkemmin.

Areenalla ei pimeän aikaan ole suurta määrää väkeä. Otteluiden päätyttyä ihmismassat katoavat ja yö laskeutuu areenan ylle.

− Täällä ovat käytännössä meidän lisäksi vain siivoojat. Tietysti baarityöntekijät tekevät vielä tilityksiä ja ovat iltaisin pidempään, mutta päivästä riippuen joko siivoojat tai me lähdemme viimeisenä.

− Hyvin hiljaista on. Saamme kulkea omalla porukallamme kerrosten välillä ja huudella toisillemme. On siinä jotenkin ihan erilainen fiilis kuin näin illalla.

Reilusti yli 10 000 katsojaa vetävällä areenalla vain muutaman työkaverin kanssa seikkailu tuntuu Pussisesta kiehtovalta. Sopiva verrokki löytyi lapsuudesta.

− Tunnelma on kuin öisin festareilla, joissa olen aiemmin ollut töissä. Vähän samanlainen fiilis kuin aikanaan yökoulussa, vähän sellainen luvaton olo. Saammeko me oikeasti olla täällä?

Muokattu: 19.5.2022, kello 12.05: oluttäytöissä liikkuvan oluen määrä tarkennettu.

» Lähetä palautetta toimitukselle