TPS hyvästelee Koivun ja Korpikosken - haussa uusi puolustaja

LIIGA / Haastattelu
TPS:n ykkösketju hajoaa.
Kuva © Timo Savela
TPS:n lauantainen kotiottelu Bluesia vastaan on tällä erää viimeinen, jossa turkulaisten hyökkäystä tähdittävät Mikko Koivu ja Lauri Korpikoski. Kaksikko jättää seuran viikonlopun jälkeen ja pienelle peliajalle jääneet alemmat ketjut saavat lisää vastuuta.

Tiistaina KalPan kotiyleisönsä edessä murskannut TPS palasi torstai-iltana tappioiden tielle. 7-3-voitto ei avannut maalinteon ketsuppipulloa, vaan Ilveksen Anders Lindbäck torjui lähes 50 yritystä matkalla 2-1-voittoon.

- Molemmat veskarit vetivät huippuillan. Kuteja oli yhteensä 140 ja torjuntoja 90, mutta molemmat päästivät vain yhden. Kyllä me pääsimme alueelle ja loimme riittävästi paikkoja, mutta näin tasaisessa sarjassa ja Ilveksen kaltaista taistelijajoukkuetta vastaan on pakko myös käyttää ne paikat, muuten toinen ratkaisee, TPS-valmentaja Miika Elomo sanoi perjantaina.

Voittomaalikilpailussa karanneen lisäpisteen lisäksi TPS kärsi torstaina menetyksen myös henkilöstöpuolella. Maalivahti Atte Engren sai toisessa erässä kovan osuman Ilves-hyökkääjä Danny Driesin jalasta ja kärsi ottelun jälkeen aivotärähdyksen oireista. Vahti jatkoi silti TPS-maalilla ja pysäytti 43 laukausta, mutta lauantain Blues-ottelussa pelaaminen on vaakalaudalla.

- Pelaaminen on vielä epävarmaa. Toivomme hänen pelaavan, mutta päävaivojen kanssa on oltava varovainen ja lääkärit katsovat tilanteen lauantain suhteen. Hän pelasi kuitenkin torstaina loppuun ja päästi koko pelissä yhden maalin, mikä kertoo hänen luonteestaan, Elomo kiitteli.

Engrenin lisäksi TPS:n sairastuvalla on jo joukkueen toinen maalivahti Antero Niittymäki. Mestikseen lainattu Kristian Järvinen kärsii omasta vammastaan, joten tällä hetkellä Palloseuran liigaryhmän ainoa terve veskari on 19-vuotias Ville Runola.

TPS:n pukukopissa on riittänyt muutenkin härdelliä, sillä viikko sitten loukkaantunut Alec Martinez on sivussa ainakin joulukuuhun ja toinen puolustaja Travis Ehrhardt 3-4 kuukautta. Jo kertaalleen loukkaantunut Kris Russell puolestaan palasi maajoukkuetauolta vasta torstaina vietettyään perhesyistä johtuen ylimääräisiä päiviä Pohjois-Amerikassa. Lisäksi sivussa ovat Markus Palmroth ja Timo Salo.

Elomon mukaan TPS ei jää surkuttelemaan pakistonsa vaihtuvuutta pitkäksi aikaa, vaan Ehrhardtin käytännössä loppukauden sivussa pitävä vamma vapautti yhden ulkomaalaispaikan, jolle pyritään nyt löytämään uusi peluri.

- Ikäviä loukkaantumisia on tullut, eikä sille voi mitään. Nyt on puolustuksessa kuitenkin ulkomaalaispaikka täytettävänä ja [pelaajakoordinaattori] Ari Vuori tekee koko ajan hommia sen eteen, että se paikka täytetään.

- Russellinkin paluu on silti merkki siitä, että asiat on täällä hoidettu hyvin ja NHL-miehet viihtyvät. Ja kun peliäkin katsoo, niin on kunnioitettavaa, miten he maksavat hintaa, tekevät likaista työtä ja haluavat voittaa. Muu porukka saa itselleen sitä kautta paljon sellaisia asioita, joita ei muuten saisi. Sääli, että maailman paras kiekkoliiga on tuossa tilanteessa, mutta on tämä hieno tilaisuus Suomelle ja Euroopalle nähdä millainen on oikea ammattilainen, TPS:n hyökkääjiä peluuttava valmentaja totesi.

Samaa mieltä on myös puolustaja Veli-Matti Vittasmäki.

- Heidän kauttaan saa peliin ja päivittäisiin asioihin uutta näkökulmaa. Salillakin käydessä tulee katseltua mitä he oikein touhuavat. Heidän toimissaan on tiettyjä NHL:n päästä tulleita juttuja ja meillä täältä toisia, joten niitä yhdistelemällä saa kasaan aika hyvän paketin.

"Minuutit riippuvat pelin rytmistä"

TPS:n vakiomiesten olisi syytäkin alkaa nostaa tasoaan, sillä lauantain jälkeen joukkue menettää jälleen kaksi avainpalasta. Reilun kuukauden kasvattajaseurassaan kiekkoilleet Mikko Koivu ja Lauri Korpikoski jättävät TPS:n Blues-ottelun jälkeen. Samalla poistuu kaksi kolmasosaa turkulaisten viime aikojen ykkösketjusta.

- Vuodenvaihteessa voidaan katsoa tilannetta ja NHL:n asioita uudelleen, sekä miettiä miten heidän kanssaan toimitaan, Elomo tiivisti.

- Supermiesten tulosta huolimatta tämä joukkue on tiivis paketti ja muutkin kentät ovat ruvenneet löytämään omaa juttuaan. KalPa-peli oli siitä hyvä esimerkki ja torstainakin voitto jäi kiinni vain ja ainoastaan tehokkuudesta.

Uusi TPS-valmennus on yrittänyt raapia supertähdistään irti käytännössä kaiken mahdollisen. Koivu ja Korpikoski ovat kellottaneet hyökkääjälle kovat, noin 24 minuutin peliaikakeskiarvot. Parhaimmillaan kaksikko on viettänyt kentällä peräti 27 minuuttia. Päävalmentaja Juha Pajuoja kommentoi apuriensa hoitamaa peluutusta maanantaina ja ennakoi ykkösviisikon minuuttimäärän putoamista.

- Eihän tähänastinen järjestely ole mikään kestävä ratkaisu ja siitä on keskusteltukin. Haluamme ilman muuta antaa esimerkiksi nelosketjulle enemmän aikaa. Uusi valmennusryhmä ja hyökkääjiä peluuttava Elomo on halunnut antaa NHL-miehille kunnon sisääntulon. Nyt sitä kuormaa ruvetaan vähän tasaamaan, Pajuoja sanoi.

Muutos näkyikin heti tiistaina, kun TPS:n nelosketjun peliaika kohosi kahdesta minuutista vajaaseen kymmeneen, Koivun vitjan minuutit putosivat 20:n tienoille ja muut hyökkäyskolmikot viettivät kaukalossa noin vartin. Tuloksena oli seitsemän maalin ilta, jossa jokainen turkulaisosuma oli eri pelaajan viimeistelemä.

Torstaina toimintatavat näyttivät kuitenkin palanneen entiselleen. Koivu ja Korpikoski väänsivät 26 minuuttia, kun taas TPS-nelosen laitahyökkääjät jäivät puoleentoista. Elomon mukaan syynä olivat TPS:n viisi ylivoimaa ja jatkoajan taktiikkavalinta.

- Ylivoimat tietenkin nostavat tiettyjen miesten minuutteja. Minuutit riippuvat hyvin paljon pelin rytmistä, mihin taas omat ja vastustajan jäähyt vaikuttavat paljon. Niistä sitten kerääntyy se kuormitus. Kyllähän esimerkiksi alivoimalla siellä oli vaikkapa nuori Vittasmäki tappamassa jäähyä.

- Sen lisäksi torstaina vaikutti myös jatkoaika, kun haimme ratkaisua kolmella hyökkääjällä. Mielestäni se oli päävalmentajalta ihailtavaa voitonhakua.

Täytettäväksi jää kaksi suurta saapasparia. Koivu ja Korpikoski ovat pelanneet yhdessä yhdeksän ottelua ja paukuttaneet kuukaudessa 24 (11+13) pistettä. Tehojen ohessa NHL-status on näkynyt kokonaisvaltaisessa tekemisessä: esimerkiksi Koivu on laukonut pestinsä aikana 35 kertaa osuen maalia kohti peräti 80 prosentin varmuudella. 28 maalia kohti suuntautuneella laukauksellaan Koivu on maalannut 18-prosenttisesti.

- Kyllä hän on synnynnäinen johtaja. Eikä se jää vain puhumiseksi, vaan hän näyttää esimerkkiä myös kaukalossa, 22-vuotias Vittasmäki kehuu.

Kotikäynnin kautta pitkälle vierasreissulle

TPS pelasi kauden ensimmäisellä pätkällä ison kasan kotiotteluita. Mukaan mahtui muun muassa neljän SM-liigaottelun ja yhden European Trophy -taiston putki. Tauon jälkeen ohjelmassa oli kolme peräkkäistä vierasottelua, minkä jälkeen TPS isännöi KalPaa. Torstaina Palloseura vieraili Tampereella, ensi viikolla Lappeenrannassa ja Oulussa.

TPS ei silti ole suunnitellut seuraavia peliliikkeitään kovin pitkällä tähtäimellä. Viisi viikkoa puikoissa ollut valmennuskolmikko haluaa muuttovirran rauhoittuvan ennen tulevaisuuden maalailua.

- Joukkue on elänyt paljon NHL:nkin vuoksi. Emme tiedä, mitä siellä tapahtuu - jäävätkö meidän nykyiset kaverimme tänne tai tuleeko uutta sisään. Tässä vaiheessa Pajuojan johdolla ollaan päätetty, että menemme peli kerrallaan. Tilanne elää ja nyt on turha alkaa rakentaa mitään hirveästi pidemmälle, kun joukkueen tila ei ole stabiili, Elomo näki.

Torstain pisteellään TPS pääsi pienen askeleen lähemmäs alempaa pudotuspeliviivaa, joka on nyt kahdeksan pisteen päässä. Kun Blues-ottelun jälkeen vastassa ovat sarjakärki SaiPa ja -nelonen Kärpät, ovat lauantain pisteet turkulaisille äärimmäisen tärkeät.

- Viimeksi päästimme Bluesin peliin mukaan, mutta tällä hetkellä pelimme on hyvissä uomissa, joten pääsemme lähtemään lauantaihin luottavaisin mielin, Elomo ennakoi.

- Tehokkuus jäi torstaina vähän puolitiehen, siinä on yksinkertainen parantamisen kohde. Voitto olisi tietenkin iso asia, ettei lähdetä mihinkään tappiokierteeseen. Samalla saataisiin kurottua kiinni eroa playoff-joukkueisiin ja karattua takaa tulevilta, sanoi Vittasmäki.

» Lähetä palautetta toimitukselle