Liigaa edustaneiden puheenjohtaja Heikki Hiltusen, toimitusjohtaja Mikko Pulkkisen ja viestintäpäällikkö Tuomas Nyholmin puheista paistoi läpi se tosiseikka, että konkreettiset muutosmahdollisuudet ovat rajalliset ja sidottu vahvasti Liigan nykyiseen osakassopimusmalliin, joka on voimassa toistaiseksi.
Käytännössä Liiga ei pysty irrottamaan osakekumppania. Lahjoa voi, mutta käytännössä yhtäkään seuraa ei potkita ulos Liigasta, ei ainakaan tässä nykymallissa.
Osakassopimusmallia voidaan tulevaisuudessa päivittää esimerkiksi siten, että urheilullisesti kelkasta jäävä joukkue sitoutuu osallistuvansa karsintoihin. Käytännössä tällainen päätös kuitenkin vaatii, että muutokseen suostuu kaksi kolmasosaa osakkaista.
Kuinka uskottavaa on, että oman olemassaolonsa puolesta operoivat pienemmät seurat äänestäisivät itseään vastaan?
Lopputulema on, että seurojen määrää on käytännössä mahdollista vain lisätä. Se tapahtuu Mestiksen kautta. Hiltunen painotti Mestiksessä pelaavien seurojen Liigalle antaman paineen tärkeyttä. Aikoinaan sitä loivat KooKoo, Jukurit ja Sport, nyt Jokerit, Kiekko-Espoo sekä osaltaan myös JoKP ja RoKi.
Varsinkin Kiekko-Espoon on nähty kolkutelleen Liiga-portteja. Miksi se ei sitten kelvannutkaan Liigaan?
Kiekko-Espoolla ei ole Hiltusen mukaan vielä taloudellisia resursseja osallistua Liigaan. Espoossa asiasta ollaan eri mieltä. Kiekko-Espoon kaksi viimeisintä kautta ovat olleet kuitenkin tappiollisia ja heiltä puuttuu tarvittava pääoma. Espoolaisten perustelut ovat nojanneet siihen, että pääoma kasvaa Liigaan nousemisen myötä.
Tilanne voi osaltaan johtaa jopa oikeudelliseen prosessiin Kiekko-Espoon ja Liigan välillä, koskien kilpailulainsäädäntöä.
Liigan tulevaisuuden suhteen näkymät näyttäisivät sitä, että joukkuemäärän lisääminen on ainoa realistinen vaihtoehto. Ilman taloudellista katastrofia yksikään seura ei tipu. Karsintoja ei ole siis luvassa.
Osakassopimusmalli istuu tukevana tulppana urheilullisen kehityksen esteenä. Sillä mennään, kunnes toisin päätetään.
Konkretiaa on edelleen varsin vähän horisontissa. Kehoitusta malttiin ja kärsivällisyyteen sitäkin enemmän. Jälkimmäinen loppuu aikanaan.
Viimeistään siinä vaiheessa, kun muut menevät ohi.