Pitkään sitä saatiin odottaa. Perjantaina Hjallis Harkimo viimein esitteli medialle KHL-seura Helsingin Jokereiden uudet omistajakuviot.
Kaikki seuran osakkeet siirtyvät Jari Kurrin omistukseen. Harkimo osti ensin venäläisten rahoittajien ja osaomistajien Gennadi Timtšenkon ja Roman Rotenbergin osuudet Jokereista, jolloin Kurri pystyi ostamaan Harkimolta 100 prosenttia Jokereiden osakkeista.
Perjantain tiedotustilaisuudessa Harkimo ja Kurri kiittelivät vuolaasti Timtšenkon ja Rotenbergin panosta Jokereissa. Ei ole syytä olla uskomatta, etteikö yhteistyö venäläisten rahoittajien kanssa olisi toiminut, mutta ongelma oli se, millaisen särön Jokereiden imagoon venäläiset taustavaikuttajat tekivät.
Jokereiden toiminta ei näyttäytynyt ulospäin aivan putipuhtoiselta, ja sillä oli merkittävä vaikutus seuran imagoon.
Vladimir Putinin sisäpiiriin kuuluvat oligarkit rahoittivat viiden vuoden ajan Jokereiden tappiollista toimintaa kymmenillä miljoonilla euroilla. Tähän myös media vuosien saatossa tarttui kärkkäästi, hyvänä esimerkkinä Helsingin Sanomien kuukausiliitteen juttu viime syksynä.
Jokereiden toiminta ei näyttäytynyt ulospäin aivan putipuhtoiselta, ja sillä oli merkittävä vaikutus seuran imagoon. Ukrainan sota ja talouspakotteet vielä kiihdyttivät Jokereiden imagon säröilyä.
Kurri pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä. Täysi suomalaisomistus takaa sen, että Jokerit ei ole enää riippuvainen Putinin sisäpiirin rahoituksesta. Edelliset venäläisrahoittajat eivät Kurrin mukaan rupliaan Jokereihin enää pumppaa, eikä uuden omistajan mukaan seurassa ei enää venäläistä rahaa liiku.
Täyden suomalaisomistuksen myötä Jokerit pääsee aidosti ja oikeasti rakentamaan imagoaan, brändiään ja toimintaansa suomalaisuuden varaan – niin kuin sen piti alun perinkin KHL:ään siirryttyään. Nyt ei enää Putinin haamu kummittele taustalla.
Suomalaisuus on näkynyt jo kevään aikana, sillä Jokerit on pestannut ensi kaudelle useita suomalaispelaajia. Joukkueesta halutaan aidosti suomalainen.
Mielenkiintoista on myös nähdä, lähteekö Jokerit samalla rakentamaan brändiään nykyistä enemmän suomalaisuuden varaan. Markkinnoinnissa se on koko KHL-aikakaudellaan nojannut vahvasti kansainvälisyyteen ja englannin kieleen. Ottelutapahtuma on ollut NHL-tyylistä show'ta, jossa niin ikään Jokereiden oma markkinointi ja mainonta ovat olleet pitkälti englanniksi.
Vai pyrkisikö Jokerit brändinsä kanssa jopa palaamaan juurilleen, helsinkiläisyyteen, ja rakentamaan sillä tavoin entistä sitoutuneempaa kannattajapohjaa?
Kysymys on enää se, miten Jokerit pärjää jatkossa taloudellisesti. Jokerit on KHL:ssä tehnyt vuosi toisensa perään yli 10 miljoonan euron tappioita vuosittain. Nämä tappiot ovat venäläiset kiltisti kuitanneet pääomalainoilla.
Taloudelliseen puoleen Kurrilla ei vielä perjantaina varsinaisesti ollut mitään konkreettista kerrottavaa. Suomalaisia rahoittajia kuulemma etsitään.
Niiden löytäminen vaatii luovuutta etenkin, jos tappioita ei saada pienennettyä. Kuka suomalainen lähtisi tukemaan tappiollista KHL-joukkuetta ja miksi?
Taloudellisia tappioita Jokerit pyrkii tietysti pienentämään. Kurrilla ei tosin ollut siihenkään vielä konkreettisia ratkaisuja.
"Pitää tehdä parempaa työtä sillä osastolla", oli Kurrin vastaus.
Juttua muokattu 16:20. Lisätty täsmennys Kurrin puheista, että venäläistä rahaa ei Jokereissa enää liiku.