Mielipide

Naisleijonissa energiaa kuluu kohuihin, vaikka kaikki energia pitäisi suunnata pelaamiseen

MAAJOUKKUE / Kolumni
Naisleijonat, arvokisat ja somekohut muodostavat tällä hetkellä pyhän kolmion naiskiekossa.

Vielä 2019 Espoon kotikisoissa mentiin ihan asiallisella linjalla. Silloin kaikki liittyi jääkiekkoon ja pelaamiseen. Toki silloinkin kohistiin, mutta positiivisella tavalla. Naiskiekko sai näkyvyyttä ja uutta nousua koti-Suomessa, kun maailman parhaimmat naispelaajat kokoontuivat MM-turnaukseen.

Kisoista saatu näkyvyys olisi pitänyt osata hyödyntää siten, että lajin suosio nousisi ja pelaamisesta voisi tulla ammattimaisempaa myös Suomessa. Toisin kuitenkin kävi.

Vuonna 2020 MM-turnausta ei päästy järjestämään, joten vielä tuolloin kaikki oli hyvin. Kuitenkin vuonna 2021, kun Naisleijonien kokoonpano julkaistiin MM-kisoihin, oli yksi suurimmista naiskiekon kohuista valmis. Noora Räty oli kieltäytynyt maajoukkueen kutsusta työkiireisiin vedoten.

Tästä syntyi negatiivinen kierre ja ilmapiiri, sekä naiskiekon ympärillä, että Naisleijonissa. Media herkutteli aiheella ja joukkueen valmistautuminen MM-turnaukseen oli täynnä kysymyksiä Rädystä. Vaikka kyse oli vain yhdestä pelaajasta, vaikutti asian saama huomio koko joukkueeseen. Ykkösmaalivahdin rooliin valittu Anni Keisala sai osansa, sillä hänhän oli se, joka lähti Rädyn tilalle.

Pasi Mustosen ja Rädyn väliset hankaluudet jatkuivat koko Mustosen valmennuskauden loppuun asti. Rätyä ei valittu myöskään olympialaisiin, mikä heitti lisää vettä myllyyn.

Eniten tästä kärsi koko muu joukkue, asiasta kyseltiin jatkuvasti ja joukkuehenki tuskin oli parhaimmillaan.

Nyt vuoden 2022 MM-kisoissa jatketaan samalla linjalla. Päävalmentaja vaihtui, mutta sama sekoilu näyttää jatkuvan Juuso Toivolan komennossa. Tällä kertaa kohun keskipisteenä on Susanna Tapani, joka jätti eri lähteiden mukaan Yhdysvallat-ottelun väliin ystävänsä häiden vuoksi.

Vaikka annettiin ymmärtää, että joukkue on yhtenäisellä linjalla asian suhteen, että on ok, kun yksi avainpelaajista lähtee kesken kaiken pois, niin todellisuus on todennäköisesti ihan eri. Tällainen vaikuttaa väkisinkin joukkueen ilmapiiriin. On niitä, jotka pyrkivät tekemään kaikkensa päästäkseen kohti huippu-urheilijan elämää ja sitten on selvästi näitä, jotka arvottavat asiat eri tavalla.

Suomen joukkueen kärki on valitettavasti edelleen melko kapea, joten maajoukkue on riippuvainen jokaisesta sinne kuuluvasta pelaajasta. Korvaavat pelaajat ovat niin eri tasolla, että täyttä potentiaalia ei ole mahdollista saada irti. 

Toisaalta erityisesti tämä Tapanin tapaus kertoo myös sen, että jos olet maajoukkueen tähtipelaaja, sinulla on parempi tilanne neuvotella asioiden kulku niin kuin sinä itse haluat. Tämä luo epätasa-arvoa joukkueen sisälle, mikä ei voi missään nimessä olla hyväksi yhteishengelle. 

Kaikki negatiiviset somekohut, etenkin tämä uusin, ei vakuuta ketään siitä, että tässä olisi ammattilaiset kyseessä. Miten kukaan voisi nähdä naiskiekon potentiaalin ja arvostaa lajia, jos jopa pelaajat toimivat näin? 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös