Mielipide

Niko Hovisen ja Samu Markkulan avoin puhe mielenterveys- ja riippuvuussairauksista on Liigalle parasta PR:ää

LIIGA, MESTIS / Kolumni
Liiga without a map -podcastissa toipumistarinansa kertoivat vuorollaan Niko Hovinen ja Samu Markkula. Kummastakin huokui ylitse läikkyvä intohimo jääkiekkoa ja sen kotimaista pääsarjaa kohtaan.

Tony Arima, Veikko Suominen, Rick Rypien, Wade Belak – oli lähellä, että tähän listaan itsemurhan tehneistä jääkiekkoilijoista olisi lisätty Samu Markkula.

Syömishäiriöstään aiemmin julkisuudessa puhunut Mestis-hyökkääjä kertoi tuoreehkossa Liiga without a map -podcastin jaksossa, että hän yritti itsemurhaa alkoholilla ja lääkkeillä ennen hakeutumistaan hoitoon.

Edellisessä jaksossa HIFK-maalivahti Niko Hovinen puolestaan jakoi tarinansa lääkeriippuvuudesta ja ennen kaikkea toipumisesta raittiiksi.

Podcast ei ollut itselleni tuttu ennen oheisten jaksojen kuuntelua, ja valehtelisin, jos väittäisin syttyneeni juontajien hassutteluista ja sisäpiirivitseistä. Sitäkin arvostettavampaa oli se tapa, jolla maallikot kohtasivat ja ottivat käsittelyyn äärimmäisen intiimit ja jopa hengenvaaralliset kokemukset.

Erityisen ilahduttavaa on, että inhimillisesti näin syvällisiä ja tärkeitä aiheita sisältävä podcast on esillä Liigan verkkosivuilla ja sovelluksessa – ihan siinä sarjataulukon ja koostevideoiden vieressä.

Mikä voisi olla Liigalle parempaa PR:ää kuin pelaajaesimerkit, jotka taistelivat tiensä ihmismielen synkimmistä syövereistä takaisin valoon ja elämään?

ilahduttavaa on, että näin tärkeitä aiheita sisältävä podcast on esillä Liigan verkkosivuilla – ihan siinä sarjataulukon ja koostevideoiden vieressä.

Hovinen toipui hengenvaarallisesta riippuvuudestaan ja voitti viime kaudella sekä Liigan että CHL:n mestaruudet vuoden 2011 MM-kullan kaveriksi. Tällä kaudella konkari on perustilastojen valossa paras torjuja vähintään kymmenen ottelua aloittaneista maalivahdeista.

Markkula puolestaan nimesi tavoitteekseen päästä pelaamaan Liigassa. 29-vuotias JYP-kasvatti on tähän mennessä ollut kokoonpanossa 24 liigaottelussa, mutta Mestiksestä on kokemusta jo yli 400 ottelun verran.

Markkula avasi tien toipumiselle jo pari vuotta sitten, ja on jopa runollista, että kömmittyään kirjaimellisesti kuoleman kynsistä takaisin terveeseen arkeen, tarjoaa toivon majakkana valoaan juuri Liiga.

Suomen suosituimman lajin pääsarja saa aiheellista kritiikkiä, mutta tärkeää on myös muistaa kolikon kääntöpuoli. Vioistaan huolimatta Liiga on korkein päämäärä, mihin suomalaiskiekkoilija voi kotimaassaan yltää.

Ja kuten Hovisen ja Markkulan esimerkeistä voimme päätellä, jääkiekkoilijalle kuoleman vastakohta on paitsi elämä, myös peli.

Vaikka jääkiekko on viime aikoina antamisen lisäksi myös ottanut rankalla kädellä – ja ihmiselämän kaltaisen lahjan rinnalla siihen pitääkin suhtautua "vain jääkiekkona" – on näin intohimoinen rakkaus lajiin kuitenkin fantastista jopa näin ulkopuolelta havainnoituna.

Vakava sairastuminen on aina tragedia, mutta toipuminen on parhaimmillaan lahja yksilön lisäksi koko yhteisölle.

"Kiekkokanavalla" on jääkiekkokulttuuria, kiekon yhteiskunnallisia vaikutuksia, viihdettä ja sen suuria sekä pieniä kokonaisuuksia kriittisesti tarkasteleva juttusarja.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös