Mielipide

Kääpiövaltiot voimissaan

MAAJOUKKUE / Kolumni
MM-kisojen ensimmäinen päivä osoitti ainakin sen verran, että yllätyksiä sopii odottaa. Tanska kaatoi sensaatiomaisesti USA:n, Itävalta pelasi aktiivista kiekkoa Suomea vastaan ja peräti Sloveniakin pysyi kohtuullisesti Tsekin matkassa.

Päivän ehdottomasti iloisin uutinen oli Tanskan 5-2-voitto ennakkosuosikki USA:sta. Liekö jenkeillä sitten ollut krapulapäivä vai mikä, niin ainakaan ammattilaisilta nämä kaverit eivät näyttäneet pirteän Tanskan käsittelyssä. Ainoan ammattilaismerkinnän saikin pelin jälkeisessä pressissä Lou Vairon kommentit ja aito ilo Tanskan menestyksestä, vaikka oma joukkue tällä kertaa takkiin saikin.

Ottelu nosti Tanskan joukkueesta esiin varsin mielenkiintoisia nimiä, etupäässä Kim Staalin ja Peter Hirschin. Jo etukäteen Tanskan joukkueen ennalta kovimmaksi tekijäksi tiedetty Staal näytti osaamistaan ja lopulta iski kaksi maalia alustaen toiset kaksi. Ehdoton voiton takuumies oli kuitenkin MoDo-vahti Hirsch, joka pysäytti peräti 53 kiekkoa. Aiheestakin Tanskan ruotsalaiskoutsi Mikael Lundström huomautti, ettei Hirschilla ole vielä sopimusta ensi kaudeksi.

Vaikka Tanskan kaltaisen kiekkomaan voitto suuresta USA:sta olikin iso paukku, niin sen verran kuitenkin kannattaa pitää jalat maassa, että Tanskan hyvällä päivällä ja Yhdysvaltojen hyvällä päivällä lienee vielä noin valovuoden mittainen ero.

USA:n asema käy kuitenkin nyt todella tukalaksi, sillä voitto on tultava Sveitsistä. Mikäli jenkit ottavat tänään vielä Sveitsiltä turpaan, niin sitten alkaa näyttämään todella vakavalta. Toivottavasti kuitenkin jenkit hoitavat Sveitsin, jotta Helsingin hotellikalusteet pysyvät suurin piirtein ehjänä.

Tanskan tilanne sen sijaan näyttää luonnollisesti varsin valoisalta. Tuskin kukaan suuria mahdollisuuksia Tanskalle tässä lohkossa antoi, mutta avainpelaajat näyttivät nyt mihin pystyvät ja se varmasti herätti ainakin sveitsiläisten huomion.

Slovenia ahdisteli Tsekkiä

Myös Slovenia taisteli pirteästi varsin löysästi esiintynyttä Tsekkiä vastaan, joka taisi lähteä hieman soitellen sotaan. Slovenia pääsi heti alkuhetkistä Tsekin iholle, mutta Roman Malekin pidettyä alun pienoisessa myllytyksessä maalinsa koskemattomana, ei Slovenialla sen jälkeen juuri mahdollisuuksia ollut kun Tsekki sai luistimensa kulkemaan.

Tsekin huonon asenteen siivittämänä Slovenia pääsi iskemään varsinkin ottelun jälkimmäisellä puoliskolla. Heikoin suoritus nähtiin Tsekin Jan Hlavacilta, joka teki F-junnuvirheen lahjoittamalla kiekon b-pisteiden välissä kytänneelle Marcel Rodmanille, joka ei paikasta erehtynyt. Rodmanin ketju oli varsin pirteä ja varsinkin Tomaz Razingar oli silmiinpistävän hyvä. Usea kiekon ylöstuonti johti muutamaan paikkaan joko Rodmanille tai Tomaz Vnukille, mutta Malek ei ollut kahta kertaa enempää yllätettävissä.

Tsekin luistimet kuitenkin tahmaantuivat pikaisesti sen jälkeen, kun peli oli selvä ja pian olikin selvää, ettei Tsekki ollut maalijuhlien perässä. Yksittäiset pelaajat yrittivät kartuttaa pistetiliään David Vyborny etunenässä, mutta slovenivahti Gabor Glavic piti lukemat siedettävinä.

Joukkueiden tasoero tuli selkeästi esille, mutta vielä selkeämmin esille tuli Tsekin asenne ja Slovenian eteenpäin meno kiekkomaana. Tsekki luisteli Slovenialta jalat alta lähes aina kuin halusi, mutta Glavic oli usein liikaa, eikä tähdet kyenneet kartuttamaan pistetilejään. Slovenian hyökkäyksestä löytyi paikoitellen varsin hyvinkin taitoa Rodmanin kentän johdolla, mutta toisaalta joukkueen puolustus ei kovin hyvää kuvaa itsestään jättänyt. Se ei tosin liene ihme, kun maan ykkösparissa pelaa SaiPasta lähtöpassit saanut Miha Rebolj.

Sloveniasta on Suomeen eksynyt myös muutama kannattaja, mutta tuskin heidän toiveensa turhan korkealla ovat näistä kisoista. Paikallisten asenteita kuvaa osuvasti slovenialaishyökkääjä Ivo Janin typistetty kommentti YLE:n haastattelussa ensimmäisen 3-0-lumierän jälkeen.

- Joo, olemme 3-0 häviöllä. Olemme tyytyväisiä avauserään.

Itävallalta hieno esitys

Suomea vastaan pelanneelta Itävallalta odotettiin lähinnä pakittelua, pakittelua, pakittelua ja vielä lisää pakittelua. Itävalta kuitenkin yllätti kaikki aktiivisuudellaan ja kävi agressiivisesti iholle välillä kahdellakin miehellä, joka varsinkin avauserässä yllätti suomalaispuolustajat.

Paljon hehkutettua Saksan DEL-liigan laatulaituri Christian Brandneria tuskin tässä ottelussa näytti parasta osaamistaan, sillä häntä ei kentältä juuri erottanut muun kuin ison kokonsa ansiosta. Sen sijaan Dieter Kalt oli jälleen pätevä mies näissä kehissä ja viimeisteli Itävallan ainoan osuman. Viidestä päästetystä maalista huolimatta myös Claus Dalpiaz esitti hyviä otteita, eikä hänellä juuri ollut sanomista Suomen kaappeihin.

Itävallan oletettiin hyytyvän pelin loppua kohti, mutta tästä ei nähty merkkejä. Ehkä muutama taklaus nähtiin vähemmän kuin avauserässä, mutta Itävalta pelasi aktiivista häirintäpeliä 60 minuuttia ja varmasti kädettömämpi pakisto tulee olemaan nesteessä keskieurooppalaisten häirintäpelin kanssa.

Niin, ja Mertarannan Antsalle sen verran terveisiä, että puhdas olkapäätaklaus ei ole lynkkausyritys, josta tulisi tarjota kuolemanrangaistusta. Heads up, Eloranta!

» Lähetä palautetta toimitukselle