Ikikova jääkiekkoilun kehto ja synnyinmaa Kanada on viime vuodet kokenut vain epäonnistumisia maailmanmestaruuskisoissa. Edelliset viisi kisaa ovat kaikki päättyneet puolivälieriin ja edellisestä kullastakin on jo kahdeksan vuotta. Tässä välissä pelatuissa olympialaisissa Kanada on sen sijaan ollut omaa luokkaansa, ylivoimainen.
MM-kisoissa ei ole koskaan nähty näin vahvaa hyökkäyskalustoa.
Viime vuosina on spekuloitu kanadalaispelaajien asenteista pelata aikuisten MM-kisoissa, joka on tätä nykyä kanadalaisjääkiekkoilulle vasta viidenneksi arvokkain turnaus.
Edelle menevät Stanley Cup -pudotuspelit, olympialaiset, takaisin kalenteriin palaava World Cup ja kyllä, myös nuorten MM-kilpailut.
Niihin kaikki mahdolliset pelaajat sentään tahtovat osallistua, aikuisten kisoissa kun on totuttu näkemään lähinnä vain ne kanadalaiset, jotka viitsivät mukaan lähteä.
Kanadalla on paperilla aina paras joukkue, on maan pelaajakirjo vaan niin laaja. Se ei ole syystä tai toisesta kuitenkaan tuottanut tulosta viimeisimmissä kisoissa. Mutta nyt on sen asian muututtava, tämän vuoden joukkue on vahvempi kuin koskaan.
Siitä hyvänä esimerkkinä kertoo yksi nimi, Sidney Crosby. Viime vuosien tehokkain NHL-pelaaja on mukana toista kertaa urallaan MM-kisoissa ja metsästää ensimmäistä kultaansa, jotta voisi liittyä niin sanottuun kolmen kullan klubiin.
Crosbyn kausi NHL:ssä oli lopulta suuri pettymys, kun pistepörssin voittoa ei tullut ja Penguinsin kausi päättyi jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Mutta nälkää luulisi Crosbylla olevan aina.
Nämä kisat ovat Kanadan juhlaa.
Crosbyn taustatuki on silkkaa rautaa. Tällä nimilistalla voisi osallistua huoletta vaikka olympialaisiinkin.
Hyökkäyksen muut avainpelaajat kun ovat tasoa Claude Giroux, Tyler Seguin, Taylor Hall ja Matt Duchene, supertähtiä löytyy tästä osastosta vaikka muille jaettavaksi. Nathan MacKinnon, Jason Spezza, Jordan Eberle - MM-kisoissa ei ole koskaan nähty näin vahvaa hyökkäyskalustoa.
Tässä hyökkäyksessä ei ole yhtään heikkousta, kun roolituskin on kerrankin täydellisessä kunnossa. Siitä vastaavat lähes Selke Trophy -tason monipuolisuuden perikuvat Sean Couturier ja Ryan O'Reilly.
Alakerta ei mene aivan synkassa hyökkäyksen kanssa, mutta ei sitäkään voi missään nimessä haukkua. Maalivahti Mike Smith saa turhaan kritiikkiä kaudestaan NHL:ssä. Ei tuon parempaan pysty juuri kukaan, kun pelaa Coyotesin maalilla. Kyseessä on kuitenkin viime vuonna olympialaisissa mukana ollut veskari. Hänen kanssaan loistavan parin muodostaa nuori Martin Jones.
Puolustukseen kelpaisi vielä vahvistus tai pari NHL:n pudotuspeleistä, mutta kyllä tälläkin on lupa odottaa hyvää tulosta. Viimeisimpänä joukkueeseen liittynyt Dan Hamhuis oli mukana viime vuoden olympiajoukkueessa sekä oikea käsi alhaalla pelaavat Brent Burns ja Tyson Barrie iskivät kumpainenkin yli 50 tehopistettä päättyneellä NHL-kaudella.
Näistä Barrie voi yllättää kisoissa suuresti. Iso kaukalo on kuin tehty hänenlaiselleen älykkäälle, taitavalle ja hyvin liikkuvalle pelaajalle. Hän on vahva ehdokas puolustajien pistepörssin voittajaksi.
Kaiken kaikkiaan päävalmentaja Todd McLellan saa käsiinsä niin vahvan joukkueen, että se pärjää loistavasti jo pelkällä yksilötaidollaan. Siihen päälle kun McLellan luo toimivan pelitavan, Kanadaa ei kaada kisoissa kukaan. Ottawassa on siis aika kaivaa palkintokaappiin tilaa 25. maailmanmestaruudelle. Nämä kisat ovat Kanadan juhlaa.