Mielipide

Summanen ennakoi tasaista SM-liigaa

LIIGA, MESTIS / Kolumni
Raimo Summanen on ottanut tietynlaista etäisyyttä SM-liigaan, vaikka toimiikin maajoukkueen päävalmentajana. ”Rami” on kiertänyt kaikki liigapaikkakunnat ja hänellä on hyvä näkemys tulevasta kaudesta ja liigan nykytilasta.

Joka syksy höpistään kaikkien aikojen tasaisimmasta liigasta, mutta tällä kertaa se taitaa oikeasti pitää paikkaansa.

- Liiga näyttää todella tasaiselta, olen kiertänyt liigapaikkakunnat ja ollut valmentajien kanssa tekemisissä ja katsellut harjoittelua. Loukkaantumiset ja mahdolliset vahvistukset saattavat tietysti sotkea sitä, mutta jos näillä porukoilla mennään, niin todella tasainen liiga tulossa, Summanen pohdiskelee.

Kritiikkiä, mutta myös hyviä puolia

Summanen tunnetaan yhtenä nykyisen punaviivasäännön vahvimmista vastustajista. Hän näkee sen yhtenä nykyisen kiekon suurimmista ongelmista.

- Punaviivan poistaminen ei ollut yksin SM-liigan ongelma, vaan koko kansainvälisen kiekkoilun homma, nyt jopa NHL pohtii sitä.

- Kannattaisi tulla täältä hakemaan papereita meiltä, meillä on analyysit. Maalintekopaikat vähenivät 20%, se oli niin tyly muutos. Kansainvälinen liitto ei kyllä ajatellut asiaa tarpeeksi pitkälle.

Uusi maajoukkueen päävalmentaja löysi kotoisesta liigasta myös hyviä puolia.

- SM-liigassa on urheilullisuus kovalla tasolla, joukkueet ovat tasaisia ja yleinen taitotaso on korkea. Jos väkisin pitää hakea jotain puutteita, niin suomalaiset megatähdet puuttuvat. Huippupelaajat tuppaavat menemään liian herkästi Ruotsiin ja NHL:ään. Se on iso ongelma, mutta mielestäni SM-liiga ei sille juurikaan mitään voi.

Liigan ennakkoristeilyllä mm. JYP:n Matti Alatalo, Jokereiden Hannu Jortikka ja HIFK:n Hannu Aravrita esittivät toiveena kiekkojohtajille ulkomaalaiskiintiön vähentämistä. Summanen on heidän kanssaan asiasta samoilla linjoilla.

- Kyllä ulkomaalaiskiintiön laskemisen puolesta on annettu hyviä kommentteja ja nyt kun katson asiaa maajoukkuevalmentajan silmin, haluaisin nähdä enemmän suomalaispelaajia liigassa, se palvelisi minun ja maajoukkueen etua, mutta SM-liigan eta olen jäävi kommentoimaan.

Summanen penää yhteistyötä liigan ja maajoukkueen välillä

Edellisen maajoukkueen päävalmentajan Hannu Aravirran aikana maajoukkue loi hyvät suhteet SM-liigajoukkueisiin, eikä Summasella ole mitään aikomuksia rikkoa tätä suhdetta.

- Kysymys on kuitenkin myös siitä, miten SM-liiga ja maajoukkue pystyvät toimimaan yhteistyössä.

Summanen ei suostu antamaan SM-liigassa pelaaville eri arvoa kuin esim. Keski-Euroopassa pelanneille, kaikki lähtevät samalta linjalta, mutta toteaa, että seurajoukkueen parivaljakot ovat erityisasemassa.

- Kyllä kotimaisen liigan pelaajista etulyöntiasemassa on ne pelaajat jotka ovat pelanneet hyvin yhteen tutkapareina. On rehellistä sanoa, että valitaan aina parhaat pelaajat joukkueeseen, eikä yrittää selitellä, että on painotettu kotimaisen liigan pelaajia.

- Kysymys on kuitenkin myös siitä, miten SM-liiga ja maajoukkue pystyvät toimimaan yhteistyössä.

Suomi on saavuttanut jokaisen arvokisamitalinsa joukkueella, jossa yhteishenki on ollut kaiken a ja o. Tätä kuuluttaa myös vasta vastuun maajoukkueesta ottanut Summanen.

- Yhteispeli on se, mikä Suomen maajoukkueessa ratkaisee sen menestyksen, ei meillä ole supertähtiä niin paljon kuin muilla kilpailijoillamme. Meillä on paljon hyviä pelaajia, mutta se aivan kirkkain huippu oli kapea.

- Viime keväänä meillä oli kahta vaille kaikki huiput käytössä ja näin kävi, eli pelkkä pelaajamateriaalin hyvyys ei riitä. Yhteistyön kautta se homma saadaan pelaamaan, siksi samassa seurajoukkueessa hyvin pelanneet ovat etusijalla.

Kysyttäessä tulevan kotimaisen kiekkokauden yllättäjiä, uusi päävalmentaja sanoo pohtineensa tätäkin asiaa ja totesi, ettei halua miettiä tällaisia asioita julkisuudessa.

- Nimiä mainitsematta, on sellainen kutina, että sieltä on tulossa muutama tosi hyvä jätkä. Ihan huippujengeissä kokeneet kundit ovat kuitenkin pääroolissa, se vain on se trendi, he ratkaisevat otteluita. Melkein voi sääntönä sanoa, että ne jotka keväällä tosipelejä ratkaisevat, niin kaksikymmentä pitää olla vähintään mittarissa ikää.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös