Olympialaisissa kunnolla kontanneet sveitsiläiset saavat Ruotsin MM-turnauksessa revanssinsa. Jatkopaikka oli Salt Lake Cityssä vielä joukkueen omissa käsissä vaikka joukkue tuhrasi Ranskaa vastaan tasapelin. Suurempi järkytys oli kuitenkin Sveitsin taaperrus Ukrainaa vastaan, jolta Keski-Euroopan pojat ottivat miehekkäästi 5-2 turpaan ja saivat hyvästellä jatkohaaveet, vaikka viimeisessä ottelussaan kukistivatkin turneessa aina pronssipeliin asti edenneen Valko-Venäjän.
Gerber ykkösenä
Maalivahtiosastolle Sveitsillä on asettaa tutut kasvot. Martin Gerberin asettuessa
ykköskassarin tontille ei ainakaan maalivahtiongelmaa ole näköpiirissä.
Coloradon kanssa pudotuspelejä pelaava David Aebischer jatkaa Avalanchen
matkassa ja Avsin uskotaan menevän pitkälle playoffeissa, joten miestä tuskin
Jönköpingin leveyksillä nähdään. Salt Lake Cityssa Aebischerin lievä
epäonnistuminen avasi portteja Gerberille ja mies pelasikin lopulta
suurinpiirtein yhtä paljon kuin nykyinen Ameriikan elävä Aebischer.
Kakkosvahtina toimii Davosin Sveitsin mestaruuteen asti veräjänvartijana johdattanut Lars Weibel, jonka kausi on sujunut varsin mukavissa merkeissä. Weibelin päästettyjen maalien keskiarvo 2.19 runkosarjassa oli
liigan johtavia lukemia ja tässäkin turneessa Weibel päässee kokeilemaan
tolppien väliin Gerberin kantaessa ykkösvastuun. Kolmosvahti Marco Bührerin
osaksi on jäämässä katsomovahdin rooli.
Vuosirenkaat vähissä pakistossa
Joku voisi vaikka ajatella, että Sveitsin kisat loppuivat ennen kuin ne ehtivät alkaakaan, sillä pakiston loukkaantumisongelmat rassaavat joukkuetta rankalla kädellä. Kokeneet Patrik Sutter ja Edgar Salis ilmoittivat jo hyvissä ajoin passaavansa tämän vuoden MM-turnauksen. Lugano-pakki Sutterin syynä oli olkapäävaivat ja Salis vetosi myös loukkaantumiseen. Liekö sitten kaksikolla motivaatio-ongelmia vai ovatko suhteet valmentaja Ralph Kruegerin kanssa viilenneet; duoa ei kuitenkaan tänä vuonna MM-jäillä nähdä.
Krueger pystyy silti rakentamaan puolustuksensa maajoukkuekokemukseltaan jo konkareiden, Martin Steineggerin, Mark Streitin ja Mathias Segerin varaan.
Martin Steinegger on monivuotinen maajoukkuekonkari. Viimeiset neljä vuotta
Steinegger on kuulunut maajoukkueen vakiokalustoon ja kävipä mies Salt Lake
Cityssakin kääntymässä. SC Bernia uskollisesti jo seitsemän vuotta palvelleella
bieliläisella on kiekollinen peli kunnossa, mutta seurajoukkueessa siunaantuneilla
tehoilla on ollut tapana häipyä maajoukkuetasolle mentäessä, eikä A-sarjassa olla nähty repun heiluvan kuin
kerran Steineggerin lämärin siivittämänä.
Steineggerin tavoin Salt Lake Cityssa esiintynyt Mark Streit on ollut niin Sveitsin
maajoukkueen, kuin myös aikanaan junnumaajoukkueidenkin vakiokalustoa. Streit
on Sveitsin pakkikalustosta ainoa, jolla on myös kokemusta hieman fyysisemmistä
estradeista; mies kun kävi Pohjois-Amerikassa kokeilemassa farmisarjojen
vauhteja. Yhden kauden aikana Streit esiintyi vaatimattomasti kolmessa eri farmisarjassa,
ECHL:ssa, AHL:ssa ja IHL:ssa, mutta ei löytänyt kotiaan Pohjois-Amerikasta vaan
palasi takaisin kotiin ja tällä kertaa ZSC Lionsin
paitaan. Streit on esitellyt tehojaan myös maajoukkueessa ja valittu aikanaan
jopa alle 20-vuotiaiden all-star joukkueeseen.
Kolmas tukipilari Seger on myös ollut vakiokalustoa viimeiset neljä vuotta.
Seger on viettänyt Sveitsin pääsarjassa jo seitsemän kautta ja siirtyi Lionsiin
Rapperwillin riveistä kauden 1998-1999 päätteeksi, jolloin mies valittiin
liigan parhaaksi sveitsiläiseksi puolustajaksi. Segerillekään kiekollinen peli
ei ole vieras käsite ja mies tullaan istuttamaan mitä todennäköisimmin yhteen
Steineggerin kanssa.
Salisin ja Sutterin jättäydyttyä rannalle, on pakistossa peräti yksi miehen ikään yltänyt kasvo. Juuri ja juuri kolmenkymmenen päälle kerinnyt Steinegger on ikävuosiltaan joukkueen kokenein pakki, jonka jälkeen seuraavat sällit ovatkin vasta 24-vuotiaat Streit ja Seger. Puolustuksen kuopus on 19-vuotias Beat Gerber, joka pelaa ensimmäistä miesten arvoturnaustaan.
Kuriositeettina mainittakoon Jugoslaviassa Splitissä syntynyt vaatimattoman
kokoinen Goran Bezina. 21-vuotias Bezina on 190-senttinen ja 100 kiloinen
järkäle, jonka siirtämiseen tarvitaan pienehkö maansiirtokone. Edellisissä
kisoissa Saksassa Bezina keskittyi nimenomaan tähän fyysiseen osastoon ja se
näkyi varsin kunnioitettavana 43:n minuutin jäähysaldona kuudessa ottelussa, joten
Bezinalle lienee Ruotsinkin turneella tarjolla fyysinen osasto ja vastustajan pelihuumorin asettaminen koetukselle kovilla pommeilla.
Jenniä ja von Arxia huutaa
Hyökkäysarsenaalia silmäillessä suurin puute kohdistuu Marcel Jenniin ja Reto von Arxiin joiden nimiä ei pelaajalistassa vilku. Miesten poissaolojen syynä lienevät olympialaisten aikaiset tapahtumat, jolloin Jenni ja von Arx lähetettiin kotiin ennen aikojaan. Ukraina-tappion jälkeen miehet lähtivät kahden kesken kisakylän ulkopuolelle ryyppyreissulle, eikä ymmärrettävästi moinen käytös passannut valmentaja Kruegerille ja kauhukakarat saivat pakata kamppeensa. "En enää koskaan pelaa Ralph Kruegerin alaisuudessa", von Arx tilitti vielä jälkeenpäin lakonisesti.
Edes hyökkäyspää ei ole säästynyt loukkaantumisilta. Patrick Fischer jää kisoista pois polvivamman takia ja SLC:sta syrjäytetty Michael Riesen ilmoittaa poissaolonsa syyksi hajalla olevan ranteensa.
Takaa on siis noustava uusia hahmoja, ja näihin monoihin tarjolla olisi JJ Aeschlimann ja Gian-Marco Crameri, joiden eläväiset esitykset ovat vakuuttaneet aiemmissa arvoturneissa. Jennin ja von Arxin saappaisiin kun on astuttava, ei tehtävä ole helppo ja näin siihen haetaan useampia kavereita. Jälleen hyvän kauden Vladimir Jursinovin Klotenissa pelannut Martin Plüss saattaa nousta ratkaisijaksi, mutta myös Thomas Zieglerilta ja taskukokoiselta Flavien Connelta on lupa odottaa hyviä otteita kisoissa.
Kaiken kaikkiaan Sveitsin hyökkäyspään täytyy onnistua, sillä omaan päähän ei välttämättä ole luottaminen kokemattomien puolustuslinjojen johdosta. Veskari Gerber on joukkueen vahvuus, mutta mikäli pakit tekevät ylettömästi virheitä, on Gerber kovilla.
Jatkoajan arvio
Sveitsin Perjantai-illan avausottelu Tsekkiä vastaan nähdään jopa koto-Suomeen vastaanottimista. Ennakkoon ottelun pitäisi olla Tsekin heiniä, mutta pelejä ei ole ennenkään pelattu paperilla ja Sveitsillä piilee kohtaamisessa pieni yllätysmomentti.
Siispä ratkaisijoita täytyy löytyä, jotta Sveitsillä olisi avaimet jatkaa lohkostaan pidemmälle. Heittopussina pidetyllä Japanillakin on muutama yksilö, kuten Ryan Kuwabara ja Chris Yule, jotka kykenevät Sveitsin järkyttämiseen. Lopulta kuitenkin olisi kohtalaisen suuri yllätys, mikäli Sveitsi saisi Japanilta näköönsä.
Ottelussa Saksaa vastaan ratkaistaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä lohkon kakkossija, jonka myötä toiseksi sijoittunut saa paremmat asetelmat jatkoa ajatellen. Sveitsi kukistaa niukasti saksalaiset ja jatkaa välisarjaan kahden voiton siivittämänä.