Mielipide

Tanska heti alussa kovaan kyytiin

MAAJOUKKUE / Kolumni
Tanska on tällä kertaa kisojen ainut ensikertalainen. Tanska on jo useamman vuoden ajan tavoitellut paikkaa A-sarjassa ja nyt kun se on sen saavuttanut, se ei aio siitä hevillä luopua.

Suomalaisilla on tanskalaisesta kiekosta varsin heikko kuva. Tanskassa on kuitenkin 17 jäähallia ja yli 4000 rekisteröitynyttä pelaajaa. Useat maajoukkueen tähtipelaajat edustavat seurajoukkuetasolla Elitserienin joukkueita, joten mistään tusinasakista tuskin on kyse.

Melko nimetön joukkue

Kun jopa alan ammattilaisilla on heikot tiedot juuttimaan kiekkokulttuurista, ei ole ihme, että tavalliselle kiekkojännärille Tanska jääkiekkomaana ja varsinkin sen pelaajat ovat melko tuntemattomia.

Joukkueen avainpelaajiksi voidaan laskea MoDo:ssa pelaava Kim Staal, Bo Nordby-Andressen, nuori ja lupaava Nicolas Monberg, Mads True sekä paljon vartijana oleva maalivahti Peter Hirsch. Staal on pelannut maajoukkueessa yli piste per ottelu tahtiin ja oli joukkueen kantavia voimia myös viime kevään B-sarjan kisoissa. Tällä kaudella Staal on kärsinyt loukkaantumisista, mutta nakutteli Elitserienin MoDo:ssa kuteinkin 5+5 tehot 20 ottelussa. Ei siis mikään ihan tusinakiekkoilija.

Bo Nordby-Andresen oli Tanskan paras pistemies B-sarjan kisoissa viime keväänä. Anderssen tehtaili viidessä ottelussa vakuuttavat yhdeksän pistettä. Tosin, esitykset seurajoukkueessa ovat olleet hieman vaatimattomampia, mutta eiköhän punavalkea paita jälleen sytytä.

Nicholas Monberg on nuoresta (23) iästään huolimatta erittäin taitava ja hyvä pistenikkari. Monbergn tehot viime kevään B-kisoissa olivat viidessä ottelussa viisi maalia ja viisi syöttöpistettä. Monberg voitti myös tänä keväänä Tanskan liigan pudotuspelien pistepörssin, joten päävalmentaja Mikael Lundströmin papereissa Monberg on varmasti merkittävässä roolissa, aivan kuten myös kokenut ja viime keväänä loistanut Mads True.

Maalivahdeista selkeä ykkönen on Peter Hirsch. Mies ei tiettävästi ole mitään sukua NHL:ssä esiintyneelle Cory Hirschille, mutta on siitä huolimatta erittäin hyvä maalivahti. Vuonna 1979 syntynyt Hirsch taisteli MoDossa ykkösmaalivahdin paikasta Juuso Riksmanin kanssa ja saikin runkosarjassa vyölleen 21 ottelua ihan kelvollisella yli yhdeksänkymmenen torjuntaprosentilla. Hirsch on paljon vartijana, sillä Jan Jenssen ja Michael Madsen eivät ole lähellekään hänen tasoisia torjujia.

Puolustuksen tukipilareihin kuuluu Ruotsin ykkösdivisioonan Trojassa pelaava Thomas Johnsen, joka oli viime keväänä Tanskan puolustajien paras pistemies. Dan Jensen, 105 maaottelua, sekä 35-vuotias Jesper Duus, jolla on tilillään jo 161 maaottelua, tuovat tarvittavaa kokemusta legomaan puolustukseen. Myöskin Jesper Damgaard, joka kuuluu seurajoukkueessaan MoDossakin ehdottomiin luottopuolustajiin, on tärkeässä roolissa myös maajoukkueessa.

Valmennus hyvissä käsissä

Tanskan päävalmentajana on ruotsalainen Mikael Lundström, joka on luonut kannuksensa Luleåssa. Maajoukkuetasolla Lundström on valmentanut myös Ranskaa ja on mies kerinnyt käymään Kuwaitissakin neuvomassa kiekkoilijoita. Tämän kauden harjoitusotteluiden perusteella Lundström uskoo, että Tanskan vauhti ja voima riittävät kisoihin.

– Erikoistilannepelaaminen on erityisen suuressa roolissa. Suuria maita vastaan mahdollisuutemme on ylivoimapelissä. Samalla taas alivoiman pitää olla hyvin paketissa, ettei vastustaja pääse rankaisemaan liikaa, Lundström pohtii Tanskan jääkiekkoliiton sivuilla.

– Tämän kauden harjoitusturnaukset ovat osoittaneet, että motivaation puutteeseen me emme ainakaan kaadu.

Tanska pelityyli on perinteistä ruotsalaista passiivista sumputusta ja varsinkin ennalta vahvempia maita vastaan joukkueen hyökkäykset perustuvat pitkälti vastaiskuihin. Joukkue on melko pienikokoinen, joten fyysinen peli ei legojoukkueen pelissä näyttele kovinkaan suurta osaa. Kynnyskysymykseksi saattaa osoittautua kunnioitus vastustajien suuria tähtipelaajia kohtaan.

Ämatöörien puuhastelua

Siinä missä suomalaiset ja ruotsalaiset ovat jo kohta kymmenen vuotta olleet ammattilaiskiekkoilijoita, on moni tanskalaiskiekkoilija vielä amatööri. Iso osa pelaajista on opiskelijoita, mutta on mukana myyntiedustajia ja automyyjiäkin.

Tanskan liigassa on vuosien varrella pelannut useita suomalaiskiekkoilijoita. Mm. Petri Skriko ja Arto Javanainen ovat käyneet jäähdyttelemässä Tanskassa.

Tanskan pääsarjassa SuperBest-ligansissa pelaa kahdeksan joukkuetta, jotka pelaavat nelinkertaisen runkosarjan. Jokaiselle joukkueelle tulee siis yhteensä 28 ottelua. Neljä parasta joukkuetta pääsee pudotuspeleihin. Tämän kauden runkosarjan voitti Odense, mutta mestaruus päätyi Herningille.

Runkosarjan pistepörssin voitti suomalaisillekin tuttu Robert Burakowsky, joka on viime vuodet jäähdytellyt Tanskassa. ”Bura” tehtaili kovat tehot 22+38, eli reilusti yli pisteen per ottelu. Toisena oli vielä viime kaudella Ilveksessä ja Ässissä pelannut Timo Koskela, jonka tehot olivat 21+30. Lisäksi mainittakoon, että Nicolas Monbergin jälkeen pudotuspelien pistepörssin kakkosena oli Jokeri-lähtöinen Mikko Suvanto.

Hyvä alkukausi alla

Tanskan maajoukkue osallistui talvella Euro Ice Hockey Challenge – turnaussarjaan, joka on ns. pienten kiekkomaiden Euro Hockey Tour. Sarja käsitti neljä turnausta, jotka järjestettiin Latviassa, Ranskassa, Puolassa ja Tanskassa. Kokonaissarjassa Tanska sijoittautui toiseksi Ranskan jälkeen.

Ennen kisojen alkua Tanska on pelannut kolme harjoitusottelua, joissa se on kahdesti kohdannut Saksan, vieraissa tuli takkiin 6-4 ja kotiottelussa Odensessa voitto 2-1. Japani kaatui kotiottelussa maalein 3-2. Vielä ennen kisojen alkua Tanska pelaa kaksi ottelua Sloveniaa vastaan.

Pitkä ja kivinen tie

Tanska joutui ehkä yhteen kisojen kovimmista alkulohkoista. Se saa vastaansa USA:n, Venäjän ja Sveitsin, joista oikeastaan vain Sveitsiä vastaan Tanskalla on edes pienet mahdollisuudet. Ensikertalaisen tavoite taitaa kuitenkin olla vain alemmassa loppusarjassa ja kisapaikan varmistamisessa. Siihen Tanskalla on kuitenkin hyvät mahdollisuudet.

» Lähetä palautetta toimitukselle