Mielipide

Team Canada MM-kisoissa

MAAJOUKKUE / Kolumni
Jääkiekon kotimaa lähtee kohti Suomea joukkueella, josta löytyy vähän kaikkea. Nuoria ja vähän kokeneempia NHL-pelaajia, maalintekijöitä, roolipelaajia ja varsin hyviä maalivahteja. Ennakon varhaisen tekopäivän vuoksi tätä tehtäessä Kanadan joukkue ei vielä ollut edes täysin selvillä, koska joukkue odotti vielä Stanley Cupin ensimmäisen kierroksen hävinneistä joukkueista vapautuneita pelaajia.

From playoff losers to world beaters

Jääkiekon maailmanmestaruuskisat on siitä omituinen mestaruusturnaus, ettei sitä vielä koskaan ole pelattu lajin syntymaassa. Vähän samanlainen tilanne kuin jos saunomisen maailmanmestaruuskisoja ei koskaan annettaisi järjestettäväksi Suomeen. Tähän saattaa olla tulossa muutos joittenkin vuosien sisällä - turnauksen arvolle ja varsinkin suosiolle olisi hyvästä pelata se edes kerran Kanadassa.

Kanadalaisille jääkiekkoilijoille MM-kisoihin osallistuminen on hyvä tapa jatkaa kiekkoilemista vielä katkeran playoff-häviön tai kokonaan playoffseista poisjääntiin johtaneen, epäonnistuneen kauden jälkeen. MM-kisoissa pelaavat pelaajat ovatkin omassa maassaan ns. luusereita jo ennenkuin kisat ovat edes alkaneet. Kisoihin matkustaminen voi olla yksi tapa pestä pois häviön aiheuttamaa katkeraa makua.

Kanadassa - vaikka MM-turnauksen ottelut joka vuosi televisoidaankin - turnaus ei ole yhtä arvostettu tai suosittu kuin Euroopassa siitä yksinkertaisesta syystä, että parhaat kanadalaiset jääkiekkoilijat taistelevat samanaikaisesti Stanley Cupin playoffseissa. Kanadalaiset jääkiekkoa harrastavat junnut eivät haaveile MM-kisoissa pelaamisesta - he haaveilevat Stanley Cup -kannun nostamisesta käsivarsilleen. Mutta silti Kanada ottaa kansainväliset turnaukset niin tosissaan kuin olosuhteiden valossa voi - kanadalaisella jääkiekolla on niin paljon traditioita ja historiaaa, että ainakin joillekin pelaajille vaahterapaidan päällevetäminen on kunnia-asia.

Kanada otti kultaa Salt Lake Cityn olympialaisissa vakuuttavasti, voitti Spengler Cupin vuodenvaihteessa, hävisi tiukan finaalin 20-vuotiaitten MM-kisoissa ja otti kultaa juuri päättyneissä alle 18-vuotiatten kisoissa Jaroslavissa, vaikkei playoffsien vuoksi saanut kuin puolet vuonna 1985 syntyneen ikäluokan parhaista pelaajista paikalle. Kanada ottaa MM-kisat tosissaan ja Suomeen lähdetään korkein odotuksin.

Aika moni hyvä NHL-pelaaja ilmoitti loukkaantumisen tai sopimuksen puuttumisen syyksi jäädä Suomen koneesta pois. Toisilla taas syy oli yksinkertaisesti se, ettei heitä kiinnostanut.

Pelaajat, kuten Ray Whitney, Geoff Sanderson, Daymond Langkow, Mike Johnson, Robyn Regehr ja Jarome Iginla kieltäytyivät kukin eri syiden takia.

Mediassa on keskusteltu yhä enenevässä määrin siitä, että NHL-pelaajien tulisi jäädä kokonaan pois MM-kisoista, mutta turnaus on Euroopassa varsin suosittu ja siihen osallistuminen on osa Kanadan tekemää molemminpuolista sopimusta, jonka toisena puolena on sitten Euroopan maiden osallistuminen lajin varsinaisiin mestaruuskisoihin.

Team Canada toistaiseksi

Maalivahdit:

Sean Burke, Phoenix Coyotes

Martin Biron, Buffalo Sabres

Roberto Luongo, Florida panthers

Puolustajat:

Jay Bouwmeester, Florida Panthers

Eric Brewer, Edmonton Oilers

Mathieu Dandenault, Detroit Red Wings

Craig Rivet, Montreal Canadiens

Steve Staios, Edmonton Oilers

Hyökkääjät:

Daniel Briere, Buffalo Sabres

Kyle Calder, Chicago Blackhawks

Anson Carter, New York Rangers

Mike Comrie, Edmonton Oilers

Shane Doan, Phoenix Coyotes

Kris Draper, Detroit Red Wings

Chris Gratton, Phoenix Coyotes

Dany Heatley, Atlanta Trashers

Shawn Horcoff, Edmonton Oilers

Krys Kolanos, Phoenix Coyotes

Kirk Maltby, Detroit Red Wings

Patrick Marleau, San Jose Sharks

Ryan Smyth, Edmonton Oilers

Kanadan joukkueen kokoonpano ei tätä ennakkoa kirjoitettaessa ole vielä lopullinen.
Tiistaina pelattavien Stanley Cupin playoffsien ensimmäisen kierroksen viimeisten
ottelujen jälkeen joukkueenjohto tullee kutsumaan lisää pelaajia ryhmään.

Valmennus ja johto

Kanadaa tulee Suomessa valmentamaan päävalmantajana Los Angeles Kingsin Andy Murray apulaisinaan Nashville Predatorsin Barry Trotz, Calgary Flamesin Rob Cookson ja Kanadan junnuliigassa CHA:ssä toimiva Mike Pelino.

Vancouver Canucksin palveluksessa NHL:ssä toimiva Steve Tambellini toimii Kanadan joukkueen GM:nä apunaan Don Maloney NY Rangersin sikariportaasta. Jim Nill Detroit Red Wingsistä on vielä Team Canadan sikarimiesten kolmas mies tittelinään Director, Player Personnel. Näitten miesten tehtävänä on periaatteessa ollut joukkueen nimeäminen playoffseista pudonneista ja kisakutsun hyväksyneistä pelaajista.

Viimeiset neljä kautta Los Angeles Kingsin päävalmentajana toiminut Andy Murray on toiminut jääkiekkovalmentajana lähes 30 vuoden ajan. Valmennusurallaan hän on valmentanut juniori- ja college-kiekkoa Kanadassa, lukiokiekkoa kotonaan Minnesotan osavaltiossa, useita vuosia Sveitsin ja Saksan liigoissa paikoissa kuten Kloten, Zurich, Köln, Lugano, Berliini ja Zug.

Pohjois-Amerikassa Murray on valmentanut Hersheyssä AHL:ssä sekä Winnipegissä, Minnesotassa ja Philadelphiassa NHL:ssä useimmiten apulaisvalmentajana ennen pestiään Los Angelesissa.

Kansainvälisessä jääkiekossa Murray on ollut paljon mukana; hän toimi Kanadan maajoukkueen päävalmentajana 1996-98 voittaen MM-kultaa Suomessa 1997. Murray oli apulaisena 1996 Kanadan ottaessa hopeaa World Cupissa ja MM-kisoissa. Murray oli Marc Crawfordin apulaisena Naganon olympiakisoissa 1998. Lisäksi Murraylla on nimissään Spengler Cupin voittoennätys kuudella mestaruudella Davosista.

Andy Murraylla on peruskoulutuksenaan yliopistotutkinnot sosiologiassa, poliittisessa historiassa ja kasvatustieteessä sekä maisterin tutkinto aineessa "sports management".
Murrayn valmennusfilosofia sekä maine valmentajana perustuu valmistautumiseen, sitoutumiseen joukkueen puolesta sekä vastuunkantamiseen.

Murrayn apulaisena Suomessa toimiva Barry Trotz on päätyönään ollut NHL:n Nashville Predatorsin päävalmentaja jo viiden kauden ajan - pisimpään ensimmäisenä valmentajana laajennusjoukkuetta NHL:n historiassa valmentanut mies 404:llä ottelulla rikottuaan Terry Crispin vanhan ennätyksen kauden lopussa. Trotz oli mukana apulaisena vuosi sitten Ruotsin MM-kisoissa - muuten hän on valmentajaurallaan ennen Nashvillea valmentanut AHL:ssä viiden vuoden ajan Washington Capitalsin farmijoukkuetta toimittuaan sitä ennen saman seuran scouttina sekä valmentajana kanadalaisissa juniori- ja college-sarjoissa.

Rob Cookson toimii Calgary Flamesin videovalmentajana tehtävänään videoanalyysin valmistaminen ja analysointi niin oman joukkueen pelistä kuin tulevista vastustajista. Aikaisemmin Cookson toimi samassa tehtävässä Philadelphia Flyersissa sekä useiden vuosien ajan Kanadan jääkiekkoliiton videoteknikkona sitä ennen. Cookson on avustanut Kanadan maajoukkueita Lillehammerin ja Naganon olympialaisissa; MM-kisoissa Suomessa 1997 ja viime vuonna Göteborgissa. Lisäksi hän on voittanut MM-kultaa neljästi Kanadan junnumaajoukkueen kanssa.

Kommentteja

Kuten tavallista, Edmonton Oilers on hyvin edustettuna MM-kisoissa. Jo Ruotsin MM-kisoissa pelannut sentteri Mike Comrie palaa MM-kisoihin pettymyksellisen NHL-kauden jälkeen. Pienikokoinen "Mighty Mike" saattaa hyvinkin pelata Oilersin vanhassa ketjussa sentterinä Ryan Smythin ja nykyisin NYR:a edustavan Anson Carterin kanssa.

- Ei ole mikään salaisuus, että mieluummin kantaisin Oilersin paitaa juuri nyt, mutta on kunnia saada kantaa Kanadan maajoukkueen paitaa, sanoi Comrie maanantaina Edmontonissa pakatessaan kamojaan perinteisen joukkuekuvan jälkeen. Comrie on pelannut Suomessa kerran aikaisemmin, 10-vuotiaana Espoon Laaksolahdessa pidetyssä turnauksessa.

Puolustajien Eric Brewer ja Steve Staios kisaosallistuminen oli vielä tätä kirjoitettaessa vähän epävarma loukkaantumisongelmien vuoksi. Kummatkin ovat pelanneet kisoissa aikaisemmin - Staioksen vaimo on lisäksi pyöräyttämässä perheenlisäystä toukokuun lopussa, mutta molempien uskotaan lähtevän kisoihin kaikesta huolimatta.

Vasemmalla laidalla viilettävä maalinedustakamppailujen erikoismies Ryan Smyth on pelannut MM-kisoissa kolmesti aikaisemmin ja on taas innokkaana lähdössä olkapäävammasta huolimatta. Smyth pelasi playoffs-sarjan Dallasia vastaan vasen olkapää teipattuna sen mentyä sijoiltaan Richard Matvichukin taklauksesta toisessa pelissä. Tätä ennen sama olkapää meni sijoiltaan jo ensimmäisen kerran tammikuussa Mattias Norströmin taklauksesta ja uudelleen helmikuussa Torontossa Robert Svehlan tiltistä.

Smyth ottaa riskin lähtiessään kisoihin - ja hänellä on vielä lisäksi uuden NHL-sopimuksen neuvottelut edessä - mutta sekään ei miehen intoa laimenna.

-Team Canada maksaa vakuutuksesta osan ja hankin itse lisää jos se on tarpeen, sanoi Smyth maanantaina.

- Mielestäni tähän aikaan vuodesta on pelattava jääkiekkoa. Minulla ei ole mitään niitä pelaajia vastaan, jotka kieltäytyivät, mutta mielestäni MM-kisoissa pelaaminen on hieno kokemus ja se auttaa pitämään ajatukset jääkiekossa.

Smyth pelaa jo kolmansissa MM-kisoissaan oltuaan Kanadan kapteeni viime vuonna. Lisäksi hän oli mukana voittamassa kultaa Salt Lake Cityn olympiakisoissa.

- Haluan todella mennä takaisin voittamaan MM-kultaa. Kisoissa pelaaminen on hieno kokemus. Uusille pelaajille kokemus on jotain mitä he todella tulevat pitämään suuressa arvossa, koska on kunnia saada pelata Kanadan puolesta.

Shawn Horcoff oli playoffs-sarjassa Dallasia vastaan Edmontonin paras hyökkääjä kolmella maalillaan. Aikaisemmin hyvänä puolustavana sentterinä tunnettu Horcoff on alkanut viime aikoina tehdä enemmän tuhoja myös hyökkäyspäässä NHL-tasolla.

Horcoffille MM-kisakutsu oli mieluinen yllätys:

-En ole koskaan edustanut Kanadaa aikaisemmin; en junnuissa enkä missään, sanoi Horcoff.

- En ole koskaan ollut Euroopassa ja olen todella innoissani. Olen nähnyt kisoihin lupautuneiden pelaajien nimet ja meillä on todella hyvä joukkue kasassa. Kanada ottaa kisat vakavasti ja siellä pelaaminen auttaa muuttamaan kevään ajatukset positiivisiksi.

Detroitin Kris Draper, Kirk Maltby ja Mathieu Dandenault päättivät kaikki lähteä MM-kisoihin synkän playoffin jälkeen. Wingsin "Grind Line"-ketjun Draper vitsaili lähtevänsä Suomeen suojelemaan rämäpäisestä pelityylistään tunnettua ketjukaveriaan Maltbyä.

Maltby ja Draper ovat pitkään olleet kaksi jäsentä NHL:n parhaimpiin alivoimaneliöihin kuuluvan Detroitin penalty killereinä. Sama rooli on näille kahdelle veteraanille odotettavissa MM-kisoissa. Menneellä kaudella Maltby & Draper olivat NHL:n kolmas ja neljäs alivoimalla pelatussa jääajassa - molemmat pelasivat keskimäärin 3:43 alivoimalla per ottelu. Lisäksi Maltbyn ja Draperin ympärille rakennettaneen puolustava ketju, jota peluutetaan vastustajan parasta ketjua vastaan viidellä viittä vastaan pelissä.

Tähtiluokan pelaajia Kanadalla ei oikeastaan ole kuin yksi, Atlanta Thrashersin nuori Dany Heatley. Heatleystä odotetaan Atlantan seuraavaa kapteenia nuoresta iästään huolimatta ensi kaudeksi - menneen kauden Thrashers pelasi ilman vakituista kapteenia.

Joukkueen vanhin pelaaja, 36-vuotias maalivahti Sean Burke osoitti hyvää asennetta soitettuaan itse Kanadan joukkueen johtajille ilmaistakseen halunsa pelata MM-kisoissa.

Bouw

Kannattaa pitää kisoissa silmällä vasta 19-vuotiasta Jay Bouwmeesteriä, jota monet pitävät parhaana isokokoisena luistelevana puolustajana mitä ehkä koskaan on nähty. Bouwmeester oli ainoa 19-vuotias NHL-joukkueen ykköspuolustaja viime kaudella. Hänellä ei ollut onnea saada tulla NHL-peleihin kokeneen pelaajan opastuksella kuten esimerkiksi kolme vuotta vanhempi 22-vuotias St.Louis Bluesin Barret Jackman sai tehdä Al MacInnisin parina koko kauden ajan.

Ensimmäinen NHL-kausi oli kova nuorelle Bouwmeesterille ottaen huomioon ettei tämä
hyötynyt veteraanipelaajien läsnäolosta nuoressa joukkueessa Floridassa - joukkueessa, joka hävisi paljon pelejä. Kova opettavainen vuosi lahjakkaalle Bouwmeesterille, joka
pelasi 20:09 per peli - paljon peliaikaa 19-vuotiaalle.

Bouwmeesterin rooli Panthersissä tuli entistä vaativammaksi Sandis Ozolinshin treidin
jälkeen. Häntä peluutettiin usein vastustajan parasta ketjua vastaan viidellä viittä vastaan
tilanteissa - siinä yksi syy siihen, ettei nuorukaisen plus-miinus tilasto ollut hyvä.(-29)

Jay Bouwmeester on hyväasenteinen jääkiekkoilija; valmentajan toivetyyppi - hän mietti
ehkä kymmenen sekuntia ennenkuin vastasi kutsuun lähteä Suomeen myönteisesti.
Ennen kisoihin lähtöä Bouwmeester treenasi Calgaryssä muitten Albertan miesten Dany
Heatleyn ja Kyle Calderin kanssa jäällä.

Jay Bouwmeester ei tule voittamaan Calder-palkintoa NHL:n parhaana tulokkaana – tehotilaston saldo -29 joukkueessa, jota hädin tuskin kukaan valitsijoista koskaan näkee pelaavan ei riitä. Hänen luisteluaan kannattaa kuitenkin katsoa MM-kisoissa - Bouwmeester luistelee jo nyt nopeammin takaperin kuin jotkut NHL-pelurit etuperin.

» Lähetä palautetta toimitukselle