Suomalaisen jääkiekkokeskustelun ylivoimainen teema ovat viime viikkoina olleet aivovammat ja niiden ehkäiseminen.
Keskusteluun liittyi uusi, mutta sitäkin tunnetumpi, keskustelija, kun radiokanava FUN Tampere haastatteli aiheesta ex-pelaajasuuruutta ja entistä Leijonien päävalmentajaa Raimo Summasta.
Summanen kommentoi ennen kaikkea Liigan hallituksen viime viikolla tiedotettua päätöstä, jonka mukaan päähän kohdistuneeksi taklaukseksi katsottavan rikkeen minimirangaistus on nyt kurinpidossa viiden ottelun pelikielto.
Sekä myönteisistä että kielteisistä tempauksistaan muistettava ristiriitainen persoona lataa täyslaidallisen Liigan hallituksen niskaan.
– Isoja radikaaleja muutoksia ei saa tehdä, ei ainakaan näin kesken kauden. Se on amatöörimäistä. Se on populismia. Se on törkeää peliä kohtaan. Ne ihmiset, jotka tekivät tämän päätöksen: hävetkää.
– Suurin ongelma on juniorijääkiekko. Liiga on osin tehnyt hyvää työtä tässä. Mutta kyllä tämä ongelma on todella sekainen tällä hetkellä.
Summanen näkee Liigan hallituksen päätöksessä heijasteen koko lajin korkeimman johdon tavasta kohdella peliä.
– Ainoa asia, joka on isosti huolestuttava on se, että se tehdään tällaisessa tilanteessa ja kesken kauden. Ja tämä liittyy tähän jääkiekon päätöksentekojärjestelmään ja se ulottuu ihan kansainväliseenkin kenttään. Isot päätökset, kuten tämä, voidaan tehdä ihan fiilispohjalta ja ja sellaisen yleisen ilmapiirin mukaan. Silloin usein jää pois ajattelu siitä, millaiset ovat vaikutukset tällaisilla päätöksillä. Vaikka sen tekee yksittäinen taho, kuten Liiga tässä tapauksessa ja nythän Jääkiekkoliittokin kai tekee omia päätöksiään, me emme ole erillinen saareke kansainvälisestä jääkiekosta. Nämä pitäisi viedä vähän isommalle, ylemmälle tasolle. Ja pitäisi valmistella näitä päätöksiä.
– Viittaan tässä samaan juttuun, joka oli pieneen kaukaloon menemisessä ja keskialueen paitsion rukkaamisessa 15–20 vuotta sitten. Nämä kaikki on tehty ilman minkäänlaista kunnollista prosessia ja ammattilaisten analyysin jälkeistä yhteenvetoa.
Summanen penää avoimuutta sen tosiasian suhteen, että jääkiekko on riskialtis laji jokaiselle pelaajalleen.
– Miten paljon haluamme nuorena jo puhua siitä, että siellä on todella vaarallista? Lähtökohta on se, että jääkiekko on erittäin vaarallinen laji. Koska vaikka siitä viedään nyt taklaukset pois, vaikka ei saisi hippaa ottaa, siellä on niin kovat vauhdit, että näitä päävammoja tulee. Leikataan linjauksia niin, ettei ole taklauksia lainkaan, ja silti päävammoja tulee.
– Ymmärrän päättäjien näkökulman. He ovat hirveän peloissaan siitä, että yksilöiden elämä menee ihan helvetiksi, kun päävamma tulee. Koko elämä menee. Mutta pitäisi puhua suoraan oikeilla nimillä. Jääkiekossa oikea nimi on, että aina kun astut sinne jäälle, se on todella vaarallista. Siitä on tullut vaarallisempaa kuin aiemmin sen takia, että vauhdit ovat niin kovat ja taktiikat sellaisia, että siellä on kauhea ryhmitys kiekon ympärillä. Siellä ei pysty näkemään niitä tilanteita. Ja vahinkoja sattuu enemmän ja enemmän. Sen takia olisi kaikkien parhaaksi hyvä sanoa kaikille ihmisille, että se ei sovi kaikille, se on vaarallinen peli. Sitten se olisi rehellistä.
Summanen muistuttaa, että viitisen vuotta sitten, ennen turvakaukaloiden yleistymistä, jääkiekkoväen joukossa eli selkeä ajatus, että turvakaukalot vähentävät vakavia loukkaantumisia roimasti.
– Neljä–viisi vuotta sitten oli aika selvä yhtenevä mielipide aika monelta kiekkoihmiseltä – meiltä kaikilta – että turvakaulalot vähentävät päävammoja aikalailla. Suhtauduin siihen itsekin optimistisesti. Mutta ei kokonaismäärät ole vähentyneet. Päinvastoin. Jääkiekkohan oli aikanaan väkivaltaista, se oli brutaalia. Nykyään se ei ole siinä mielessä sitä, mutta päävammojen määrä on alkanut lisääntyä.
– Nyt keskustelu liittyy miesten jääkiekkoon ja näkyviin juttuihin, mutta kysymys pitää lähteä siitä, miten sitä aletaan ihan nuoresta asti viemään. Jos tulet 18-, 19- tai 20-vuotiaana Liigaan ja pelaat kymmenen vuotta, miten paljon silloin tulee tällejä? Se on pieni osa siitä, miten paljon tulee tällejä, kun alat pelata jääkiekkoa neljävuotiaana. Törmäysten määrä on iso.
– Tuossa on jopa valhetta, kun opetetaan nuoria ottamaan taklauksia vastaan. Se on ihan paskan jauhamista. Niin sanotut asiantuntijat puolustelee tätä. Ei voi mennä siihen keskusteluun, että se on taklattavan vastuu tai taklaajan vastuu. Se pitää rajata, että ei saa taklata tai saa taklata. Mutta ääneen pitää sanoa, että tämä on vaarallinen laji.
Summanen puhui polveilevassa kannanotossaan myös maajoukkuejääkiekon ja NHL-jääkiekon erottamisesta erilaisilla säännöillä, Ilveksen Panu Miehon Jukurien Patrik Puistolaan kohdistuneesta kohutaklauksesta ja vaaramomentin kiehtovuudesta urheiluviihteessä.
Summanen jatkaa myös kritiikkiään lajin korkeinta kotimaista ja kansainvälistä johtoa kohtaan.
– Kaikki perustuu tavallaan siihen, että nämä tarinat halutaan pitää. Sen takia tätä ei haluta ratkaista kunnolla. Halutaan, että spekuloidaan. Halutaan, että jääkiekko generoi huomiota ja sitä kautta rahaa. Silloin tehdään urheilujohtamisen kannalta törkeästi. Silloin pelaajat ja peli ovat vain väline tehdä jotain muuta kuin nauttia tästä ihanasta pelistä, jollainen jääkiekko on.
Koko Summasen haastattelu on kuunneltavissa täällä.
Liigan hallituksen puheenjohtajan Heikki Hiltusen ajatukset viimeviikkoisesta kohuratkaisusta ovat täällä.