HockeyAllsvenskanin voittaja Brynäs hakee nopeaa paluuta SHL:ään – useita suomalaisia mukana karsinnoissa

Muut Sarjat, SHL / Uutinen
Teemu Lepaus on yksi monista suomalaisista, jotka tavoittelevat nousua SHL:ään.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Ruotsin toiseksi korkeimman sarjatason HockeyAllsvenskanin runkosarjan voittaja Brynäs lähtee ennakkosuosikkina pudotuspeleihin tavoittelemaan sarjanousua. Suomalaisia on iso joukko tärkeissä rooleissa tavoittelemassa jokaisen alasarjajoukkueen unelmaa.

Ruotsin toiseksi korkeimman sarjatason HockeyAllsvenskanin runkosarja tuli päätökseen Brynäs IF:n vietyä ykköstilan.

Viime kauden päätteeksi SHL:stä pudonnut Brynäs eteni sarjan voittoon tasaisella suorituksella. Joukkue joukkue kokosi 112 pistettä, joka oli 17 pistettä enemmän kuin sarjakakkosella Södertälje SK:lla ja AIK:lla. Brynäs on myös selvin suosikki sarjanousijaksi.

Muut suoraan puolivälieriin selvinneet joukkueet ovat Djurgårdens IF, Mora IK ja viime kauden finalisti IF Björklöven.

Pudotuspeleissä sijoille 7–10 sijoittuneet pelaavat Suomen Liigan tapaan niin sanonut "säälipleijarit" pääsystä puolivälieriin. Sarjat pelataan paras kolmesta -mallilla.

Ensimmäiselle kierrokselle selvisivät tällä kaudella BIK Karlskoga, joka kohtaa kymmenenneksi sijoittuneen Kalmar HC:n. Toinen ottelupari on Nybro Vikings IF ja Almtuna IS Upsalasta.

Puolivälierien ja välierien erikoisuus on se, että parhaiten sijoittunut joukkue valitsee itselleen vastustajan huonommin sijoittuneista joukkueista. Sen jälkeen toiseksi parhaiten sijoittunut valitsee ja niin edelleen. Samalla tavalla toimitaan myös välierissä.

Sarjan kaksi viimeistä joukkuetta pelaavat karsintasarjan paras seitsemästä -mallilla. Sarjan hävinnyt joukkue putoaa ensi kaudeksi HockeyEttaniin. Karsintasarjassa kohtaavat Tero Lehterän valmentama Östersunds IK ja Västerviks IK.

Ensimmäiset ottelut pelataan maanantaina 11. maaliskuuta ja nousija SHL:ään on selvillä viimeistään tiistaina 30. huhtikuuta.

Nippu suomalaisia mukana kamppailemassa noususta

Kaikkiaan 19 suomalaista on mukana HockeyAllsvenskanin pudotuspeleissä. Lisäksi kaksi suomalaista joutuu kokemaan karsintapelien raastavuuden.

Suomalaisista kauden tehokkain runkosarjassa oli Nybron hyökkääjä Eero Savilahti. Neljättä kauttaan Nybrota edustava Ilves-kasvatti iski 45 peliin tehot 19+23=42. Hän oli myös joukkueensa tehokkain pelaaja ennen Juho Liuksialaa, jolle pisteitä kertyi 36.

Suomalaisten pistepörssin kakkossijalle Savilahden ja Liuksialan väliin kiilasi kokenut liigapelaaja Teemu Lepaus. Hyökkääjä edusti tällä kaudella Kalmar HC:ta. Lepauksen tilastoihin merkittiin lukemat 15+26=41.

Suomalaisista pudotuspelien suosikkijoukkueisiin kuuluvat Djurgårdenin Kalle Loponen sekä Södertäljen Olli Vainio ja Miikka Pitkänen. Södertäljeä edustaa myös puolustaja Veeti Vainio, mutta hänen kautensa päättyi jo lokakuussa loukkaantumiseen.

Loponen siirtyi loppukaudesta vahvistamaan Djurgårdenia Västerås IK:sta. Kahdeksassa ottelussa tukholmalaisten riveissä puolustaja sai runsaasti vastuuta pelaten parhaimmillaan lähes 20 minuuttia ottelussa. Tehopisteitä hänelle kertyi neljä.

Viime kauden finalistin Björklövenin maalilla suurimman vastuun on kantanut kahden edelliskauden tapaan Joona Voutilainen. Espoolainen oli maalivahtien torjuntaprosenteissa sijalla kolme lukemalla 92,0. 

Karsintasarjassa Lehterän valmennettavana on kaksi suomalaista peluria: TPS:stä Östersundiin siirtynyt Jere Jokinen ja Västevikin puolustaja Elias Ulander.

Kummankin vastuu joukkueissaan on vaihdellut runsaasti. Jokisen vastuu varsinkin viimeisissä peleissä on jäänyt vähäiseksi. Otteluita hyökkääjälle kertyi 15 ja pisteitä 2+1=3.

» Lähetä palautetta toimitukselle