Kansainvälisen jääkiekkoliiton ja venäläisten välillä muhii merkittävä riita – ytimessä entinen Liiga- ja Mestis-tähti

KHL / Uutinen
Ex-kärppä Michal Krištof on kansainvälisen jääkiekkoselkkauksen keskiössä.
KHL:n ja IIHF:n yhteentörmäyksessä on kyse potentiaalisesti hyvin merkittävästä rajanvedosta lajin sisällä.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF ja Venäjän pääsarja KHL ovat ajautumassa yhteenottoon. Konfliktin keskiössä on Kärppien entinen tähtihyökkääjä, slovakialainen Michal Krištof, joka siirtyi viime viikolla KHL:stä Sotšista Sveitsin NL:han Langnaun joukkueeseen. Sotšin mukaan Krištofilla oli voimassaoleva työsopimus eikä Sotši ollut antanut lupaa siirtyä. Riidan aihe on se, että tuosta huolimatta IIHF hyväksyi Krištofin siirron.

IIHF:n näkökulmasta KHL:n ja muiden sarjojen välisten pelaajasiirtojen käytäntöön tuo epäselvyyttä se, että KHL irtisanoi keväällä yhteistyösopimuksensa Venäjän jääkiekkoliiton kanssa. Venäjän jääkiekkoliitto on IIHF:n jäsen. Nyt KHL on virallisesti kansainvälisestä jääkiekon järjestöjärjestelmästä irrallinen toimija.

– IIHF:llä ei ole enää osaa KHL-pelaajasopimuksissa. KHL ei ole enää Venäjän jääkiekkoliiton jäsen. Slovakian jääkiekkoliitto hyväksyi Krištofin siirtymisen, joten IIHF:kin hyväksyi – IIHF:n kansainvälisten siirtosääntöjen mukaisesti, IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif kommentoi slovakialaissivusto Šport.sk:n mukaan.

Slovakian lajiliiton ja IIHF:n jälkeen Sveitsin jääkiekkoliitto hyväksyi siirron, minkä jälkeen Krištof rekisteröitiin IIHF:n alaisessa globaalissa pelaajarekisterissä Langnaun SCL Tigersin pelaajaksi. Siten Tigersin on luvallista nimetä hänet pelaavaan kokoonpanoonsa. Krištof on pelannut joukkueessa jo viisi ottelua.

Toistaiseksi on epäselvää, minkä sääntökohtansa mukaisesti IIHF nyt KHL-pelaajasopimuksia käsittelee. Ilmeisesti IIHF käsittää nyt KHL:n säännöissään olevan "non-member organization" -termin alle. IIHF ei ole kommentoinut asiaa.

KHL:n ja IIHF:n yhteentörmäyksessä on kyse potentiaalisesti hyvin merkittävästä rajanvedosta lajin sisällä. Krištofin siirrosta saattaa tulla ennakkotapaus siihen, miten pelaaja voi siirtyä nykyisessä sopimuksettomassa tilassa KHL:stä muualle. Jos malli on sellainen – kuten Krištofilla nyt – että IIHF ja kansalliset lajiliitot eivät huomioi KHL-sopimusta pelaajan seuranvaihtomahdollisuuksia rajoittavana tekijänä, KHL reagoinee siihen. Yksi mahdollinen reaktio voi olla ryhtyminen omaehtoiseen kansainväliseen pelaajavärväykseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle