Jääkiekon SM-liiga Oy ja Suomen Jääkiekkoilijat ry tiedottivat viime keskiviikkona päässeensä sopuun kinassa, joka syntyi joulukuussa Liigan hallituksen kovennettua merkittävästi sarjan kurinpitolinjaa kysymättä Pelaajayhdistyksen näkemystä asiasta.
Linjaus on, että kaikista päähän kohdistuvista ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavista taklauksista langetetaan vähintään viiden ottelun mittainen pelikielto. Pelaajayhdistykselle ongelma oli ennen muuta tuollaisesta pelikiellosta seuraava sakko. Se ei katsonut pelaajien olevan velvollisia kärsimään ansionmenetyksiä tuoreesta linjauksesta seuraavista pelikielloissa. Liigan ja Pelaajayhdistyksen pelaajasopimuksen mukaan pelaaja saa rahallisen sanktion jokaisesta vähintään kahden ottelun mittaisesta pelikiellosta. Pelaajien sakot laskutetaan seuroilta, joiden vastuulla on summien periminen pelaajiltaan.
Soputiedotteessa kerrotaan, että "pelaajilta pidätettävä palkan osa määräytyy mainitusta korotuksesta riippumatta kuitenkin kauden aiemman kurinpitolinjauksen ja pelaajasopimusten ehtojen mukaisesti". Nyt Pelaajayhdistyksen Jarmo Saarela kertoo, mitä tuo tarkoittaa: uuden kurinpitolinjauksen mukaan tuomitun pelikiellon sakko määräytyy niin, että pannan pituudestä vähennetään aina kolme ottelua. Eli jos pelaajalle tuomitaan päähän kohdistuneesta taklauksesta esimerkiksi seitsemän ottelun mittainen pelikielto, sakkoa tulee neljän ottelun mukaisesti.
– Tämä on mielestämme kohtuullista. Pelaajayhdistykselle oli tärkeintä, että sakkorangaistukset pysyvät pelaajasopimuksissa sovitulla tasolla, Saarela toteaa.
Hän sanoo, että mekaanisella kolmen ottelun vähentämisellä haluttiin välttää monimutkaisuutta.
– Tuntuisi kohtuuttomalta, jos Liigan kurinpitodelegaatio joutuisi sarjan hallituksen päätöksen takia tekemään päähän kohdistuneiden taklausten kohdalla kaksi kurinpitopäätöstä; toinen määräisi pelikiellon, toinen sakon.
Saarela toteaa yhdistyksen olevan tyytyväinen ratkaisuun ja pelaajaturvallisuuden edistämisen olevan ydinasia. Hän korostaa nyt olevan kyse vain tapauksista, joissa rike on päähän kohdistunut taklaus.
– Meille oli tärkeää vain se, etteivät pelaajien tuloihin kohdistuvat ehdot ankaroidu kesken kauden.
Nyt aiheena olevat sakkorahat menevät jatkossa Liigan ja Pelaajayhdistyksen yhdessä perustamaan rahastoon, jonka tarkoituksena on edistää päävammojen ehkäisyä, hoitoa ja tutkimusta sekä edistää muutakin pelaajien turvallisuuteen liittyvää. Rahastoon kertyvän rahan käyttökohteet päättävät yhdessä Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja ja Liigalta ilmeisesti toimitusjohtaja.
Liigan nykyinen yleissopimus umpeutuu huhtikuun lopussa. Liiga ja Pelaajayhdistys neuvottelevat uudesta. Myös päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvät linjaukset ja sakotuskäytännöt voivat siis muuttua kuluvan kauden jälkeen.