Suomen jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila sanoi viime sunnuntaina Iltalehdelle, että mikäli talousvaikeuksissa kouristeleva Espoo United ei kykene osallistumaan Mestikseen ensi kaudella, sarjaa pelataan 11 seuran voimin. Suomi-sarjasta ei siis nostettaisi korvaajaa.
Miksi ei, kilpailupäällikkö Antila?
– Kausi alkaa reilun parin kuukauden kuluttua. Kenenkään ei ole järkevää nousta sarjatasoa ylemmäs tällä aikataululla. Mestiksen sarjapaikkoja ei siis tarjota millekään seuralle, vaikka kaikki 12 nyt sarjalisenssin saanutta eivät syystä tai toisesta kykenisikään osallistumaan.
Unitedin on toimitettava maanantaihin mennessä liiton lisenssikomitealle selvitys taloustilanteestaan. Komitea päättää sen perusteella, onko seuralla edellytyksiä jatkaa Mestiksessä eli saako se pitää sille jo myönnetyn ensi kauden mestislisenssin. Jatkoajan tietojen mukaan Suomi-sarjassa Nokian Pyry ja JHT Kalajoki ovat valmistautuneet pohtimaan vakavasti mestispaikan hakemista, jos toiseksi korkeimmalta sarjaportaalta avautuu lähtöruutu ensi kaudeksi.
– JHT on ainoa, jolle sarjapaikkaa voitaisiin edes teoriassa tarjota. Se pääsi keväällä mestiskarsintoihin ja on niiden perusteella seuraavana jonossa. Liiton vakiintuneen tavan mukaan keskinäinen paremmuus mitataan karsintasarjoissa. Sen alemmas tuota mainittua jonoa ei jatketa. Poikkeustilanteissa käytetään harkintaa, mutta ei ole mekanismia, jossa nostettaisiin sarjaan joku, jota ei ole karsinnoissa mitattu absoluuttisesti seuraavaksi parhaaksi. Esimerkiksi Imatran Ketterä nousi viime kauden päätteeksi Mestikseen, mutta vapautunutta suomisarjapaikkaa ei tarjottu minnekään, koska karsinnoissa ei ollut mitattu Suomi-sarjaan nousseen Munsala IK:n jälkeen seuraavaksi parasta.
– Mutta Mestiksen ensi kauden sarjapaikkoja ei siis tule enää hakuun, Antila korostaa.
Kuitenkin ainakin JHT ja Pyry kärkkyvät vähintäänkin orastavasti Unitedin tonttia. JHT:n edustusjoukkueen taustalla oleva JHT Tuki ry:n puheenjohtaja Sanna Päivärinta muotoilee nousuhalukkuudesta näin:
– Se on varmasti semmoinen asia, josta meidän pitää pikimmiten keskustella johtoryhmän kanssa ja tarkistaa tilitilanne, kun Mestis on aivan toinen sarja kuin Suomi-sarja. Varmasti tahtotila olisi kova, mutta pitää tarkistaa, onko meillä rahkeet siihen.
Jos intoa on, miksi Jääkiekkoliitto pyörittäisi hallinnoimaansa sarjaa mieluummin vajaamiehisenä hankalalla parittomalla joukkuemäärällä?
– Halua varmaankin on, mutta liiton on oltava tässä vähän kuin järjen ääni. Emme halua ajaa seuroja vaikeaan asemaan. Suomisarjalaiset ovat jo rakentaneet ensi kautensa Suomi-sarjan budjetein, eikä ole kestävä ajatus, että parissa kuukaudessa olisikin sitten valmis Mestikseen, jossa tulee huomattavasti enemmän otteluja ja palkkakuluja. Valmistautumaton pikanousu ajaisi seuran taloudellisesti erittäin haastavaan tilanteeseen. On paljon järkevämpää rakentaa nousua pitkällä tähtäimellä. Esimerkiksi keväällä Mestikseen nousseella Ketterällä oli jo lähes mestistason tulot, Antila sanoo.
Espoo United ei ole maksanut työntekijöilleen heidän viimeisintä kuukausipalkkaansa. Antila sanoi sunnuntaina Iltalehdelle, että Unitedin sarjapaikka lähtee sillä hetkellä, jos joku edustusjoukkueen pelaajista vie saatavansa palkkaturvaan. Eilen Iltalehti uutisoi, että palkat ovat nyt puolitoista viikkoa myöhässä. Unitedin tilannetta synkistää vielä se, että joukkueen kotihallissa Metro Areenassa ei ole tällä hetkellä sähköjä maksamattomien sähkölaskujen vuoksi.
Mestiksestä ovat viime kauden jälkeen poistuneet jo konkurssiin mennyt Kajaanin Hokki sekä karsinnoissa pudonnut JYP-Akatemia.
Muokattu 13.7.2017: lisätty JHT Tuki ry:n puheenjohtajan sitaatti.